4. de vio heeft kennis en inzicht over het zuurstof- en koolstofdioxide transport van de foetus (de route van o2 en co2) Flashcards

1
Q

Hoeveel ml bloed heeft een a terme pasgeborene en wat zijn de bloedwaardes?

A
  • Het Hb gehalte van de foetus neemt tijdens de zwangerschap geleidelijk toe; vooral in de laatste vijf weken stijgt het sterk. Het Hb ligt normaal tussen 11 en 12,5mmol/L
  • De hematocrietwaarde bedraagt normaliter 55-65%.
  • Hemoglobine bestaat voor 82% uit HbF en voor 18% uit HbA.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Waarom is HbF zo bijzonder en waarom zorgt HbF ervoor dat bij een lage pO2 in de zwangerschap toch niet hypnotisch is.

A

De hematocrietwaarde bedraagt normaliter 55- 65%. Hemoglobine bestaat voor 82% uit HbF en voor 18% uit HbA. HbF heeft een hoge affiniteit tot
O2, waardoor de foetus bij de lage pO2 in de zwangerschap toch niet hypoxisch is. Door hb heeft de foetus in een minder zuurstofrijke omgeving toch evenveel zuurstof.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Wat heeft het tijdstrip van aflaveren voor invloed op de hoeveelheid bloed die na de geboorte nog naar het kind stroomt?

A

Het tijdstip van afnavelen is van invloed op de hoeveelheid bloed die na de geboorte (nog) naar het kind stroomt. Wanneer pas wordt afgenaveld na 3-4 minuten, als de navelstreng niet meer pulseert, stroomt voordien nog 50 à 100 ml bloed uit de placenta naar het kind. De erytrocyten uit dit bloed zullen vrij snel worden afgebroken, maar het kind ontvangt daarvan een extra hoeveelheid ijzer, waardoor later het ontstaan van anemie kan worden voorkomen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Wat stijgt en na de geboorte bij het kind en wat daalt?

A

Na de geboorte stijgt de pO2. Als reactie hierop daalt de productie van erytropoëtine en stopt de aanmaak van rode bloedcellen. De erytrocyten worden echter in de eerste twee à drie levensmaanden wel afgebroken. Het gevolg is dat er een geleidelijke daling van het Hb optreedt. Het dieptepunt voor à terme geboren kinderen ligt gemiddeld op 6 tot 6,5 mmol/l op de leeftijd van 6-12 weken. Bij prematuren wordt dit dal eerder bereikt (na 4-8 weken) en is het dieper (5,5-6,5 mmol/l).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Wat is aëroob zuurstofashankelijk metabolisme?

A

Het normale cellulaire metabolisme gebruikt hoofdzakelijk glucose en zuurstof. Dit wordt aëroob, zuurstofafhankelijk metabolisme genoemd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hoe wordt glucose uiteindelijk opgeslagen in de cel?

A

Een deel van de door de cel opgenomen glucose kan worden opgeslagen als glycogeen. Deze voorraden worden tijdens het laatste kwartaal van de zwangerschap gevormd en een te vroeg geboren foetus heeft dus niet dezelfde opgeslagen hoeveelheden glycogeen als de voldragen foetus.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Waar wordt de energie tijdens aeroob metabolisme voor gebruikt?

A

Tijdens aeroob metabolisme wordt de geproduceerde energie gebruikt tijdens activiteit en groei. Het is belangrijk op te merken dat kooldioxide en water de afvalproducten zijn die door het bloed uit de cel moeten worden gevoerd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Wanneer er hypoxie optreedt met de foetus, wat gebeurt er dan met aerobe metabolisme?

A

Tijdens hypoxie is de foetus in staat het aërobe metabolisme te ondersteunen met behulp van het niet zuurstof-afhankelijke, anaërobe metabolisme. Bloedglucose en opgeslagen glycogeen worden dan gebruikt en er wordt energie geproduceerd om de basale activiteit te dekken. Het afvalproduct tijdens dit proces is melkzuur. De tijdens anaëroob metabolisme uit glucose geproduceerde hoeveelheid energie komt overeen met 1/20 van de energie die wordt geproduceerd tijdens normaal zuurstofafhankelijk metabolisme.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly