1. de vio kan de anatomie van de tractus circulatoires van de foetus benoemen (hart en vaten) Flashcards

1
Q

Waarom is de bloedsomloop anders bij een foetus dan bij een mens .

A
  • De foetus zit in de baarmoeder en ademhalen heeft daarom nog geen zin.
  • De longen van de foetus zitten vol met vocht
  • De zuurstof komt vanuit de placenta
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hoe wordt de foetale bloedcirculatie gekenmerkt?

A
  • Foetale bloedcirculatie wordt gekenmerkt door een goede doorbloeding, die mogelijk wordt
    gemaakt door de lage foetale bloeddruk
    .
  • Het hemoglobinegehalte is relatief hoog en het foetalehemoglobine is beter in staat om zuurstof te binden. Ondanks dat de zuurstofspanning (PaO2) 70% lager is dan die van de moeder, is de zuurstofverzadiging (SaO2) slechts met ongeveer 35% verlaagd.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Wat is Pa02

A

Zuurstofspanning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Wat zorgt voor de juiste zuurstofvoorziening naar het weefsel van de groeiende foetus?

A

De combinatie matige lage zuurstofverzadiging, hoge transportcapaciteit (hoog hb gehalte) en snelle bloedcirculatie maakt de zuurstofvoorziening naar het weefsel van de groeiende foetus meer dan adequaat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Leg de bloedsomloop van de foetus uit van navelstreng ader tot de longen.

A
  • Het zuurstofrijke bloed komt binnen via de vena umbilicalis (de navelstreng ader) Het heet een ader omdat het richting het hart gaat, maar hier zit zuurstofrijk bloed in.
  • De vena umbilicalis komt uit in de lever van de foetus. Hier zal de eerste omleiding plaats vinden en gaat die over in de Ductus venosus.
  • De vena umbilicalis gaat hierover in de vena cava inferior (de onderste holle ader) hier stroomt zuurstofarm bloed doorheen. Er zal nu zuurstofrijk en zuurstofarm bloed samenkomen  dit noem je gemengd bloed.
  • Dit gemengde bloed gaat richting het hart. Hier zal het aankomen in het rechteratrium. En gaat het naar het rechterventrikel om vervolgens naar de longen gestuurd te worden, dit gaat via de arterie pulmonales.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Waarom gaat niet al het bloed naar de longen van de foetus en welke twee omleidingen zijn er?

A

Dit is een onmisbare stap want daar halen we als geboren mens ons zuurstof vandaan, maar in de foetus zit er geen zuurstof. De longen zijn nog in ontwikkelingen en zijn gevuld met vocht. Daarom is het niet nodig dat al het bloed naar de longen gaat en zullen er twee omleidingen zijn waardoor het niet allemaal naar de longen gaat

  • De eerste omleiding is de Ductus arteriosus, hier gaat de arterie pulmonales over in de Aorta, de grootste arterie van het lichaam. Hierdoor kan het bloed uit de arterie pulmonales uitsteken naar de aorta, waardoor het naar de rest van het lichaam kan. De ductus arteriosus wordt ook nog wel eens de ductus Botalli genoemd.
  • De tweede omleiding is het Foramen ovale. Een ovaal gat in de bovenste helft van het hart. Waardoor het bloed van het rechteratrium achterlangs naar het linkeratrium kan stromen en zo ook naar het linkerventrikel en zo ook in de Aorta.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Waarom stroomt het bloed van dan van het rechteratrium naar het linkeratrium en niet andersom? 

A
  • Dit heeft te maken met weerstand. In de longen hebben we de volgende situatie  ze zitten vol met vocht, de bloedvaten zijn smal en ze hebben niet eens zoveel bloed nodig. Hier zijn de toegangspoortjes dus heel smal.
  • Bij de longen is een grote weerstand. Bij de rest van het lichaam is er weinig weerstand. Dus waarom stroomt het van het rechteratrium naar het linkeratrium? Vanwege de lagere weerstand in het linkeratrium.
  • Waarom stroomt het van de ductus arteriosus van de arterie pulmonales naar de aorta? Vanwege de lagere weerstand in de aorta.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Wat gebeurt er met het bloed nadat het in de aorta is geweest?

A
  • Het bloed in de aorta gaat door het hele lichaam. Vervolgens gaat het terug naar de placenta. Dit gebeurt bij de zijtakken van de arteria iliaca interna. Deze gaan over in de arteria umbulicales (de twee navelslagaders, meervoud dus). In de placenta in de weerstand nog lager.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

De placenta vervuld de functie van 4 orgaanstelsel, welke 4 zijn dat?

A
  • De placenta vervuld de functie van 4 orgaanstelsels. Namelijk: de longen met de gaswisseling, het maag/darm stelsel met de voedingstoffen, de lever met het ditoxen en de nieren met de vocht, elektrohiet huishouding en het afval uitscheiden. De placenta zit vast in de baarmoeder en bevat bloed van de moeder en van het kind, deze komen alleen niet samen.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hoe komt het dat rode bloedcellen van de moeder rode bloedcellen afgeven aan de foetus? Zonder dat het bloed zich mengt

A

Zuurstof zit vast aan hemoglobine. Het hemoglobine van de foetus weet net wat meer zuurstof te binden dan normaal hemaglobine van volwassenen. Dat is de reden waardoor het zuurstof overspringt en niet gewoon blijft zitten in het bloed van de moeder oftewel  De foetale hemoglobine heeft een grote affiniteit voor zuurstof en andersom wordt Co2 juist afgegeven aan het bloed van de moeder wat het vervolgens kan gaan uitademen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Wat gebeurt er na de geboorte waardoor het ductus venosus dichtgroeit?

A
  • De navelstreng ader en de navelstreng slagader worden doorgeknipt en komen te vervallen. Hierdoor komt er geen bloed meer in de ductus venosus, waardoor deze dichtgroeit. Bij een volwassene kan je nog wel de restante hiervan vinden in het ligamentum venosum.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Wat is het ligamentum venosum?

A

een restante van het ductus venosus

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Wat gebeurt er na de geboorte met de druk in de longen? Hoe komt hier nu wel zuurstof?

A
  • Er komt lucht in de longen waardoor de weerstand in de longen sterk afneemt, hierdoor worden de drukke in het hart normaal zoals we die kennen bij een volwassene bloedsomloop. Met een hoge bloeddruk in de linkerharthelft en een langere bloeddruk in de rechterharthelft. Dit zorgt ervoor dat het klepje van het Foramen ovale dichtvalt en vervolgens groeit het ook dicht en ook zal de ductus arteriosus dichtgroeien en hiervan kan je ook bij volwassenen de restanten zien  het ligamentum arteriosus
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Wat is het HB van een a terme foetus?

A

HB bij een aterem foetus  12mmol/L en het heeft een hogere affiniteit voor zuurstof.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

In welk bloedvat verwacht je een hoge concentratie zuurstof in de navelstreng? En in welk bloedvat een grote hoeveelheid afvalstoffen?

A

Veel zuurstof in de navelstrengader, veel afvalstoffen in de navelstrengslagader.
WAAROM  De naamgeving van de navelstrengader en navelstrengslagader gebeurt ten opzichte van het hart van de foetus: de ader is aanvoerend (en bevat dus veel zuurstof en voedingsstoffen van de moeder), de slagader is afvoerend (en bevat dus veel afvalstoffen, die via het lichaam van de moeder afgevoerd worden). Logischerwijs kunnen eigenlijk nooit de concentratie zuurstof en afvalstoffen in hetzelfde bloedvat hoog zijn, omdat je het een van het kind af wilt vervoeren, en het ander juist er naartoe.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Wat voor een probleem verwacht je in de zwangerschap als de placenta niet goed aanlegd?

A

Onvoldoende groei van het kindje, hoge bloeddruk, verhoogd risico op intra- uteriene sterfte van het kind (miskraam)
Als de placenta NIET goed is aangelegd, krijgt het kindje NIET genoeg voedingsstoffen en zuurstof, dus zal het onvoldoende kunnen groeien. Hierbij is klassiek dat het hoofd vaak relatief groot is, omdat de bloedvoorziening hiervan intact wordt gehouden. Dit bevat immers de hersenen, en die zijn onmisbaar. Daarnaast zal het lichaam proberen met een hoge bloeddruk toch voldoende bloed naar de foetus te pompen. De suboptimale bloedvoorziening van het kindje verhoogt echter wel de kans op intra-uteriene vruchtdood (miskraam).

17
Q

Er wordt een bloedafname gedaan uit de navelstreng. Hier wordt een hoog zuurstofgehalte gevonden, en een laag CO2 gehalte. Waaruit is deze bloedafname afgenomen?

A
  • Navelstrengsader, vena umbilicalis
  • Het is een afname geweest uit de navelstrengader, deze vervoert namelijk zuurstofrijk bloed. Het komt namelijk net van de placenta en gaat richting de foetus. Het wordt een ader genoemd omdat het RICHTING het hart gaat.
18
Q

Welke twee vaten verbindt de ductus arteriosus bij de foetus?

A

De arteria pulmonalis en de aorta
WAAROM  De ductus arteriosus is een verbinding tussen de arteria pulmonalis en de aorta bij een ongeboren kind. Deze zorgt ervoor dat het bloed dat de arteria pulmonalis ingaat voor een groot deel door kan stromen naar de aorta, omdat de longen nog dichtgevouwen zijn en hier dus nog maar weinig bloed langs hoeft.

19
Q

Wat is de stroomrichting door het formaten ovale

A

van het rechter atrium naar het linker atrium
WAAROM  Het foramen ovale is een gat tussen de twee atria. Vanwege een verschil in weerstand zal het bloed van rechter atrium stromen naar het linker atrium, en NIET andersom.

20
Q

De ductus arteriosus vormt een verbinding tussen de aorta en de arteria pulmonalis. Welke richting zal het bloed op stromen als deze open blijft? Welk probleem levert dit op?

A

Bloed stroomt van de aorta naar de arteria pulmonalis. Hierdoor ontstaat longoedeem.
WAAROM  In de aorta bevindt zich een grotere druk dan in de arteria pulmonalis, omdat dit bloed naar het hele lichaam moet en dus een lange afstand moet afleggen. Het bloed zal door deze hogere druk dus van de aorta richting de arteria pulmonalis stromen. Het gevolg hiervan is te veel bloed in de longen, dit leidt tot longoedeem.

21
Q
  1. Een foetus in de buik ontvangt zuurstof NIET via de longen. Welk vat van een foetus bevat het zuurstofrijkste bloed?
A

Vena umbilica  navelstrengader
WAAROM  De foetus ontvangt bloed van de moeder via de placenta. In de placenta wordt dus de zuurstof van de moeder opgenomen en het zuurstofrijke bloed gaat dan via de vena umbilica terug naar de circulatie van de foetus. Hier mengt het met het zuurstofarme bloed van de vena cava inferior.

22
Q

Wat is een directe oorzaak voor het sluiten van het foramen ovale

A

Verhoging van de druk in het linker atrium
WAAROM? Het foramen ovale bevindt zich tussen het lnker en het rechter atrium. Na de geboorte neemt de druk in het linker atrium toe als gevolg van meer bloed dat terugkomt uit de longcirulatie. Dit zorgt ervoor dat het foramen ovale dichtgedrukt wordt.

23
Q

Hoeveel arterien en venen zitten er in de navelstreng?

A

1 vene, 2 arterien Er zit maar 1 navelstrengader (van de placenta richting de foetus) in de navelstreng en 2 slagaderen (van de foetus, richting de placenta)

24
Q

Op welke dag is de ontwikkeling van het hart helemaal compleet?

A

dag 30