Κεφάλαιο 4 Flashcards
Από τι καθορίζεται το σχήμα (3ταγής δομή) μιας πρωτεΐνης;
Καθορίζεται από την αλληλουχία των αμινοξέων στο μόριό της.
Από ποιο είδος δεσμών καθορίζεται το σχήμα μιας πολυπεπτιδικής αλυσίδας στον χώρο;
Από μη ομοιοπολικούς δεσμούς, όπως δεσμοί υδρογόνου, ιοντικούς δεσμούς , έλξεις Van-der- Waals και υδρόφοβους δεσμούς. (και ομοιοπολικούς, όπως οι δισουλφιδρυλικοί δεσμοί)
Ποιος είναι ένας σημαντικός παράγοντας που κατευθύνει την πτύχωση μιας πρωτεΐνης;
Είναι η κατανομή των πολικών και μη πολικών αμινοξέων της. Συγκεκριμένα, τα μη πολικά αα τείνουν να συναθροίζονται στο εσωτερικό της πεπτιδικής αλυσίδας σχηματίζοντας υδρόφοβους δεσμούς. Αντίθετα, οι πολικές πλευρικές αλυσίδες διατάσσονται προς την εξωτερική επιφάνεια της πρωτεΐνης, επιδιώκοντας επαφή με το νερό και άλλα πολικά μόρια.
Οι πρωτεΐνες πτυχώνονται έτσι ώστε να αποκτήσουν την μέγιστη, ή την ελάχιστη δυνατή ενέργεια;
Η τελική διαμόρφωση είναι εκείνη στην οποία η ελεύθερη ενέργεια θα είναι η ελάχιστη. Με άλλα λόγια, το δίπλωμα της πρωτεΐνης είναι ενεργειακά ευνοϊκή διαδικασά, απελευθερώνοντας θερμότητα και αυξάνοντας την εντροπία.
Πώς επιτυγχάνεται η μετουσίωση μιας πρωτεΐνης;
Με την επίδραση ορισμένων ουσιών ή/και θερμότητας που θα διασπάσουν τις μη ομοιοπολικές αλληλεπιδράσεις που της δίνουν 3D σχήμα
Μπορεί μια μετουσιωμένη πρωτεΐνη να επαναποκτήσει το φυσικό της σχήμα; Αν ναι, τι φανερώνει αυτό;
Ναι, υπό κατάλληλες συνθήκες, σε μια διεργασία που αποκαλείται αναδιάταξη. Αυτό φανερώνει πως η πληροφορία για τον καθορισμό του τρισδιάστατου σχήματος της πρωτεΐνης περιέχεται στην αλληλουχία των αμινοξέων της, με άλλα λόγια στην πρωτοταγή της δομή.
Ποιες οι συνέπειες της λανθασμένης αναδίπλωσης πρωτεϊνών;
Λάθος αναδιπλωμένες πρωτεΐνες μπορούν να σχηματίσουν αθροίσματα που βλάπτουν κύτταρα και ιστούς. Μερικές από αυτές τις πρωτεΐνες, μπορούν να μετατρέψουν μια σωστά πτυχωμένη πρωτεΐνη σε προβληματική (πx prions)
Οι πρωτεΐνες αναδιπλώνονται ελεύθερες μέσα στο κυτταρόπλασμα;
Όχι. Η πτύχωσή τους είναι γενικά υποβοηθούμενη από ειδικές συνοδούς πρωτεΐνες (chaperones) που συμβάλλουν στον ενεργειακά ευνοϊκότερο αναδίπλωσής τους.
Ποιοι είναι οι τρεις τύποι δευτεροταγούς δομής που συναντώνται στις πρωτεΐνες και με την βοήθεια τι είδους δεσμών σχηματίζονται;
1)Α- Έλικες
2)Β- Πτυχωτές επιφάνειες
3)Μη δομημένες αλληλουχίες
Στην δευτεροταγή δομή των πρωτεϊνών συμμετέχουν αποκλειστικά δεσμοί υδρογόνου που σχηματίζονται ανάμεσα σε μόρια του κορμού των πρωτεϊνών (δηλαδή όχι των πλευρικών αλυσίδων)
Πώς σχηματίζεται μια α-έλικα;
Σχηματίζεται όταν η ίδια πολυπεπτιδική αλυσίδα περιστραφεί γύρω από τον εαυτό της για να σχηματίσει έναν άκαμπτο κύλινδρο. Σε αυτή τη διαμόρφωση ένας δεσμός υδρογόνου σχηματίζεται ανά τέταρτο πεπτιδικό δεσμό, συνδέοντας το καρβονύλιο ενός αα με την αμινομάδα ενός άλλου.
Πώς σχηματίζεται μια β-πτυχωτή επιφάνεια;
Σχηματίζεται όταν σχηματίζονται δεσμοί υδρογόνου μεταξύ γειτονικών τμημάτων μιας πολυπεπτιδικής αλυσίδας. Ένα β φύλλο μπορεί να είναι παράλληλο ή αντιπαράλληλο ανάλογα με τον προσανατολισμό
Πώς μπορούμε να ταξινομήσουμε τις πρωτεΐνες και με βάση ποια κριτήρια;
Οι πρωτεΐνες μπορούν να καταταγούν σε πρωτεϊνικές οικογένειες. Κάθε μέλος μιας οικογένειας έχει παρεμφερή αλληλουχία αα και 3D διαμόρφωση με όλα τα μέλη της.
Πώς οι πρωτεΐνες αλληλεπιδρούν με άλλες πρωτεΐνες και μόρια;
Μέσω περιοχών στις επιφάνειές τους που τους επιτρέπουν να συνάψουν μη ομοιοπολικούς δεσμούς με τα μόρια αυτά. Οι περιοχές αυτές ονομάζονται θέσεις σύνδεσης
Με ποιον τρόπο σταθεροποιούνται οι εξωκυττάριες πρωτεΐνες;
Με ομοιπολικές διασυνδέσεις. Στις πρωτεΐνες, οι πιο κοινές ομοιοπολικές διασυνδέσεις είναι οι ομοιοπολικοί δεσμοί ανάμεσα στα άτομα θείου, οι λεγόμενοι δισουλφιδρυλικοί δεσμοί.
Πώς σχηματίζονται οι δισουλφιδρυλικοί δεσμοί;
Σχηματίζονται στο ενδοπλασματικό δίκτυο με τη συνδρομή ενός εξειδικευμένου ενζύμου που καταλύει την ομοιοπολική σύνδεση ομάδων -SH αα κυστεΐνης στην ίδια ή διαφορετικές πολυπεπτιδικές αλυσίδες.