חברות - סוציאליזציה Flashcards
מהי סוציאליזציה
כיצד היחיד הופך לחלק מהחברה. תהליך של אינטרקציה חברתית הנמשך לכל אורך חיינו. מי שמשפיע עלינו באינטרקציה החברתית הם סוכני הסוציאליזציה - משפחה,
חברים, בית ספר
לפי הסוציאליזציה, כשאין אינטרקציה חברתית אין אישיות
תיאוריות מיקרו חברתיות בסוציאליזציה
- הגישה הפסיכואנליטית - פרויד - יסודות האישיות
- התיאוריה של האני החברתי - ג’ורג’ הרברט מיד
- האני במראה - צ’ארלס הורטון קולי
הגישה הפסיכואנליטית - פרויד
שמה את הדגש על הלא-מודע. להתנהגות שלנו יש מימד לא מודע, תת הכרתי. האדם נולד עם מצבור של אנרגיה ודחפים שבאמצעות תהליך הסוציאליזציה מתועלים לאפיקי ביטוי מקובלים בחברה.
דימוי: האיד הוא סוס פראי, האגו הרכב והסופר אגו, חוקי התנועה
הגישה מדגישה את הקונפליקט המתמשך בין הפרט ורצונותיו לבין החברה, כבסיס לתהליך הסוציאליזציה.
התיאוריה של האני החברתי - ג’ורג’ הרברט מיד
נקודת המוצא של מיד ושל האינטראקציה הסימבולית: הפרט הוא חברתי! מצד אחד היחיד כמכונן של המציאות החברתי, אך מצד שני העצמי הוא מוצר חברתי.
התיאוריה של מיד מעמידה במרכז את הפעולה החברתית והפרשנות לפעולה. הפרשנות היא הבסיס לרעיון התרבות, תקשורת וחשיבה סימבולית.
העצמי והמיינד (הפעילות המטלית) שלנו נובעים מהחברה. הפרט מתפתח נוצר וחושב כיצור חברתי. העצמי הוא עצמי חברתי
שלושת המרכיבים של אישיות האדם על פי מיד
I -
נתפס כעצמי סובייקטיבי, חלק מאישיותו הנתונה של האדם, מולד, יוזם הפעולה. חלק זה הינו החלק האנוכי, האימפולסיבי והספונטני שבאישיות האדם. (מקביל לאיד של פרויד).
ME-
האני כאובייקט שנוטל את נקודת המבט של האחר ובהתאם לכך מכוון את הפעולה. החלק שנוצר עם אימוץ עמדתם של אחרים כלפינו.
(I) מכוון את ה (ME)ה-
SOCIAL SELF -
השילוב של ששני המרכיבים הראשונים. האני החברתי הוא ההוויה המודעת, התודעה הסובייקטיבית שהיא אובייקט שלעצמה. העצמי אינו קיים בלידה ובהיעדר אינטראקציה חברתית כמו במקרים של בידוד חברתי הוא לא מתהווה.
SELF שלבים בהתפתחות ה
שלב החיקוי - הילד מחקה התנהגות ללא הבנת המשמעות שמאחוריה. הוא אינו מסוגל ליטול את התפקיד של האחר מכיוון שבשלב זה אין שימוש בסמלים, אין “עצמי”.
שלב המשחק - הילדים לומדים להשתמש בשפה ובסמלים. ההתפתחות מאפשרת חשיבה מופשטת, ומספקת לסובייקט אפשרות לחשוב על עצמו כאובייקט (רפלקסיביות). הילדים מתחילים לשחק תפקידים של אחרים, לשחק את אמא או אבא. רואים את עצמם מבעד לעיני האחר
game ל play המעבר מ:
בשלב זה הילד מסוגל ליטול בו זמנית תפקיד של אחרים רבים במצבים רבים. מעבר למשחק מסובך יותר עם הרבה חוקים. היכולת מתפתחת עם התחלת המשחק החברתי. בעקבות משחקי התפקידים הוא למד כי לחברה יש חוקיות שהוא לא בהכרח עומד במרכזה.
האני במראה - צ’ארלס הורטון קולי
התפיסה העצמית מתגבשת באמצעות אנשים אחרים שמשמשים לנו מראה חברתית שבאמצעותה הזהות שלנו נבנית. אני מה שאני חושב שאחרים חושבים שאני (דגש על פרשנות). אין לנו יכולת להעריך את עצמנו ולהיות עצמנו בלי הזולת
פרדיגמה פונקציונליסטית לסוציאליזציה
הגישה מסבירה את התהליך מנקודת מבט מאקרו חברתית - מבטה של החברה. תהליך החיברות נתפס כתהליך בו מועברים הערכים, התפקידים והנורמות החברתיות מדור לדור, ובכך תורמים לשמירת הסדר החברתי. התהליך נתפס כתהליך חינוכי, המכשיר את הפרט לתפקידים חברתיים שונים בהתאם לתרבות החברה, ולכן היא חיונית עבורה.
?למה מוביל תהליך חיברות לקוי (בעיניים פונקציונליסטיות)
תהליך חיברות לקוי מוביל לסטייה חברתית. מנקודת מבט פונקציונליסטית מסווגים תהליכי חיברות כתקינים ולא תקינים. הסוטים מוגדרים כבני אדם שעברו סוציאליזציה לא תקינה.
פרדיגמת הקונפליקט (סוציליזציה)
על פי הגישה, תהליך הסוציליזציה מתרחש באופן דיפרנציאלי (שונה) בין קבוצות חברתיות שונות. אנו עוברים תהליך סוציליזציה בהתאם למיקום שלנו בחברה. אנו עוברים חיברות לקבוצת ההשתייכות שלנו ולקבלה של התפיסות הדומיננטיות בחברה.
ההפנמה של הזהות נעשית על ידי סוכני חיברות.
?הטענה המרכזית בחוויתו של מעשן המריחואנה
פעילות שהחברה מגדירה ומתייגת כ”סטייה” היא למעשה פעילות חברתית הדורשת למידה/סוציאליזציה/הכשרה. הוא טוען שהצורך בעישון נוצר אחרי האינטראקציה החברתית. אחרי שהם מעשנים הם מבינים למה הם צריכים את זה. המניעים לסטייה מתפתחים תוך כדי העיסוק בפעילות הסוטה.
תהליך החברות בחוויתו של מעשן המריחואנה
שלב ראשון - לימוד הטכניקה
שלב שני - לימוד תפיסת ההשפעה
שלב שלישי - ללמוד ליהנות מהתופעות
כל השלבים הם תהליכים חברתיים המושפעים מהחברה.