Καζάκος Flashcards
Πως λειτουργούν τα ΜΣΑΦ
Αναστέλλουν την κύκλο-οξυγενάση που είναι υπεύθυνη για τη μετατροπή του αραχιδονικού οξέος σε προσταγλανδίνες. Απομακρύνουν τους φλεγμονώδεις διαβιβαστές από τα προσβεβλημένα μέρη του σώματος εξομαλύνοντας το περιβάλλον των απολήξεων των αλγαισθητικών υποδοχέων. Παρεμβάλλονται επομένως στο δρόμο της φλεγμονής. Χρησιμοποιούνται για μετεγχειρητικό πόνο, έχουν μακρά διάρκεια δράσης, αντιφεγμονώδεις ιδιότητες, οστεοαρθρίτιδας, αναλγησία
Πως λειτουργεί η κορτιζόνη?
Τα κορτικοστεροειδή αποτρέπουν την απελευθέρωση φωσφολιπιδίων. Δρουν δηλαδή πιο ψηλά από τα ΜΣΑΦ. Χρησιμοποιούνται ως αντιφλεγμονώδη, για την αναφυλαξία, και για το λαρυγγικό οίδημα.
Ποια οπιοειδη είναι κ αγωνιστές και ποια δν συνδυάζω μεταξύ τους
βουτορφανόλη είναι κ αγωνιστής. Η ναλοξόνη και η ναλτρεξόνη (αντίδοτο) είναι μ + κ ανταγωνιστής
Ποια είναι το κύριο υπόστρωμα των ΜΣΑΦ
οι κυκλοοξυγενάσες?
φραγμένος γάτος πρωτόκολλο
Προαναισθητικά θα ελέγξουμε την πιθανή αζωθαιμία, υπερκαλιαιμία και μεταβολική οξέωση. Αν έμφραξη >36-48 ώρες πρώτα ανάταξη σοκ.
Πρώτα σταθεροποίηση και ανάταξη υπερκαλιαιμίας.
Πρωτόκολλο : όχι α2, καλύτερα οπιοειδή + βενζοδιαζεπίνη για προνάρκωση (διευκόλυνση καθετηριασμού), Εγκατάσταση με προποφόλη, ετομιδάτη ή κεταμίνη με βενζοδιαζεπίνη. Διατηρηση με ισοφλουράνιο. Προσοχή στην υπόταση ειδικά μετά την ανάταξη. (εφάπαξ υγρά + ινοτρόπο). Μετεγχειρητικά παρακολουθούμε την ενυδάτωση και κατάσταση καλίου.
Περιστατικό με μεγάλο σκύλο 10 ετών με φύσημα αριστερά στην καρδιά που έρχεται για καθαρισμό δοντιών , αναισθητικό πρωτόκολλο , γιατί δεν πρέπει να χορηγησω α2 αγωνιστές, και γενικά ζητούσε αρκετές εναλλακτικές στο σχήμα για αναισθησία και ρωτούσε +/- κάθε φαρμάκου
Τι βαθμού είναι το φύσημα. Γιατί αν είναι ένα ήπιο φύσημα πχ Β1 δεν θα μας απασχολήσει πολύ. Θα προτιμήσω όμως να μη χορηγήσω α2 γιατί καταστέλλουν το καρδιαγγειακό.
Γενικά στην ανεπάρκεια μιτροειδούς έχουμε μειωμένο ΚΛΟΑ. Επομένως δεν θέλουμε κάτι που να μας κάνει βραδυκαρδία.
Προνάρκωση : Ακετυλοπρομαζίνη (μείωση δόσης αν χορηγείται ΑΜΕΑ)
Εγκατάσταση :
Ετομιδάτη
Διατήρηση : Ισοφλουράνιο
Αναλγησία : πεθιδίνη που δεν προκαλεί βραδυκαρδία
τι γνωρίζουμε για τα βραχυκεφαλικα ζώα και πως τα διαχειριζόμαστε (ήθελε να ακούσει την τοπική αναισθησία)
Δυσλειτουργία ανώτερου. Η ηρέμηση και η ανάνηψη. Δίνουμε οπωσδήποτε Ο2 προαναισθητικά. Ελαφριά ηρέμηση. Εγκατάσταση κάνουμε με αναισθητικό iv ταχείας δράσης και κάνουμε γρήγορη διασωλήνωση. Στην ανάνηψη ο τραχειοσωλήνας αφαιρείται μόνο όταν αρχίζει να αντιδρά ο σκύλος. Τον κρατάμε περισσότερο δηλαδή.
Όπου μπορούμε κάνουμε και τοπική αναισθησία για να είναι μικρότερη η δόση των αναισθητικών μας.
περιστατικό με ανοιχτή πυομητρα πως θα το διαχειριστώ (ήθελε να ακούσει ότι είναι σηπτικό σοκ , αντιμετώπιση με υγρά , και πως καταλαβαίνω αφού δώσω υγρά ότι έχω αντιμετωπίσει το σοκ)
+ αντιμετώπιση αναπνευστικής και μεταβολικης οξεωσης
Θα κάνω προεγχειρητική σταθεροποίηση με υγρά χωρίς όμως να καθυστερώ πολύ την επέμβαση. 1-2h προεγχ αποκατάσταση κυκλοφορούντος όγκου με κρυσταλλοειδή ή κολλοειδή. Ο στόχος της αναισθητικής διαχείρισης είναι η διατήρηση της αιμοδυναμικής σταθερότητας.
Προνάρκωση : οπιοειδές +- βενζοδιαζεπίνη (ή τίποτα)
Εγκατάσταση ετομιδάτη
Διατήρηση ισοφλουράνιο και προσοχή στην υπόταση.
Ποιο είναι το θέμα μου αναισθησιολογικα όταν έχω ενα βραχυκεφαλικο σκύλο ;
Δυσλειτουργία ανώτερου. Η ηρέμηση και η ανάνηψη. Δίνουμε οπωσδήποτε Ο2 προαναισθητικά. Ελαφριά ηρέμηση. Εγκατάσταση κάνουμε με αναισθητικό iv ταχείας δράσης και κάνουμε γρήγορη διασωλήνωση. Στην ανάνηψη ο τραχειοσωλήνας αφαιρείται μόνο όταν αρχίζει να αντιδρά ο σκύλος. Τον κρατάμε περισσότερο δηλαδή.
Διαχείριση περιστατικού ASA 1 που μπαίνει χειρουργείο
ASA 1 είναι ένα φυσιολογικό κ υγιές ζώο. Θα πάρουμε ιστορικό και θα κάνουμε κλινική εξέταση. Αν είναι νεαρό δεν θα κάνουμε εξετάσεις. (Αυτά βέβαια τα κάνουμε πριν αποφασίσουμε ότι είναι ASA 1.) Και μπορούμε να κάνουμε πρωτόκολλο :
Προνάρκωση : α2 - δεξμεδετομιδίνη
Εγκατάσταση : Προποφόλη
Διατήρηση : Ισοφλουράνιο
Έμφραξη ουρήθρας σε γάτα με υπερκαλιαιμια (9,5) πως θα κινηθούμε ; Πότε θα το δώσω το βορογλυκονικο ασβέστιο;
Πρώτα θα πρέπει να σταθεροποιήσουμε. >9 είναι σοβαρή υπερκαλιαιμία. Προκαλεί βραδυκαρδία. Ιδανικά θα χορηγήσουμε γεν αναισθησία όταν το κάλιο πέσει <6. Θεραπεία υπερκαλιαιμίας : Χορήγηση υγρών (LR) χωρίς κάλιο (5-10ml/kg). χορήγηση δεξτρόζης με ή χωρίς ινσουλίνη και διττανθρακικό νάτριο. Το βορογλυκονικό ασβέστιο το δίνουμε σε σοβαρή υπερκαλιαιμία όταν παρατηρούνται διαταραχές στο ΗΚΓ.
Υπόταση πως την αντιμετωπίζω;
Σε ήπια : Διερεύνηση αιτίου. πχ αν οφείλεται σε βραδυκαρδία, ρυθμίζουμε αυτήν.
Μείωση αναισθητικών. Χορήγηση αναλγητικών
Θεραπεία με υγρά 10ml/kg
Αγγειοκινητικά: εφεδρίνη/δοπαμίνη
Σε σοβαρή υπόταση (<45) : απειλητική κατάσταση. Διερεύνηση αιτίου, θεραπεία βραδυκαρδίας (πχ με αντιχολινεργικά (ατροπίνη)), παύση αναισθητικών φαρμάκων και χορήγηση μόνο οξυγόνου, υγρά 30ml/kg.
Αγγειοκινητικά : δοπαμίνη/νοραδρεναλίνη
Πιθανά αίτια υπότασης
υποξαιμία, γενικευμένη αγγειοδιαστολή, απώλεια αίματος, κλειστή βαλβίδα διαφυγής, ηλεκτρολυτικές διαταραχές