Zelfmanagment Flashcards
Zelfmanagment
Is het zodanig omgaan met de chronische aandoening (symptomen, behandeling, lichamelijke, psychische en sociale consequenties en bijbehorende aanpassingen in leefstijl) dat de aandoening optimaal wordt ingepast in het leven. Zelfmanagement betekent dat chronisch zieken zelf kunnen kiezen in hoeverre men de regie over het leven in eigen hand wil houden en mede richting wil geven aan hoe beschikbare zorg wordt ingezet, om een optimale kwaliteit van leven te bereiken of te behouden.
Shared Decision making
Angela Coulter (2010) stelt dat SDM een proces is waarbij zorgverleners en zorgvragers samen werken om duidelijkheid te krijgen over de behandeling, het omgaan met de ziekte en de zelfmanagement doelstellingen, waarbij ze informatie delen over behandelmogelijkheden en voorkeuren van de zorgvrager over wenselijke uitkomsten, met als doel het bereiken van wederzijdse overeenstemming over de te volgen weg.
Zelfredzaamheid
Zelfredzaamheid is het vermogen van mensen om zichzelf te redden op alle levensterreinen met zo min mogelijk professionele ondersteuning en zorg. Door behoud en/of versterking van zelfredzaamheid kan zorg of intensivering van zorg worden voorkomen of uitgesteld. Bij zelfredzaamheid gaat het om de volgende levensterreinen: Dagbesteding (vrije tijd, zinvolle activiteiten), Lichamelijk, psychisch en cognitief functioneren, Sociaal netwerk, Woonsituatie, Huishouden, Algemene dagelijkse levensverrichtingen, Mobiliteit en Financiën.
Eigen regie
Het vermogen om je eigen leven en noodzakelijke ondersteuning te regelen en het praktische vermogen om jezelf te redden in lichamelijk, sociaal en psychisch opzicht.
Geschiedenis van de verpleegkundige: 1878: Start verpleegsteropleiding
Vanwege besmettelijke ziektes richtten artsen in 1875 de Noord-Hollandse Vereniging “Het Witte Kruis” op. In 1878 begon deze organisatie als eerste met het opleiden van verpleegsters. Na een eenjarige opleiding kregen de verpleegsters een diploma met een witte kruisje. De professionalisering van de verpleging begon.
Geschiedenis van de verpleegkundige: Witte kruisverpleegsters
De eerste zeven Witte Kruisverpleegsters rondden hun opleiding af en ontvingen het Witte Kruis diploma. Een van hen was Anna Reynvaan.
Geschiedenis van de verpleegkundige: 1900 Verpleegsters overal
Start van de professionele verpleging was flitsend, In een hoog tempo kwamen allerlei bonden en organisaties, De overheid erkende de opleiding en verpleegsters waren niet meer weg te denken uit de samenleving.
Geschiedenis van de verpleegkundige: 1921: Wetgeving A- en B-diploma
De inservice-opleiding A (ziekenverpleging) en B (krankzinnigenverpleging) kregen wettelijke erkenning, het witte en het zwarte kruis. Men kreeg een overheidsinsigne met aantekeningen, een puntenboekje en een handgrepenlijst. A en B waren te combineren. In B werkten veel verplegers.
Geschiedenis van de verpleegkundige: 1928 Specialisaties. Kraam, Kinder en of wijkverpleegsters
Na het behalen van het A-diploma kon de gediplomeerde verpleegster zich specialiseren met de aantekening van kraam-, kinder- en/of wijkverpleegster. Deze konden later bevestigd worden op het insigne.
Geschiedenis van de verpleegkundige: 1926: Opleiding kraamverzorgsters
Eeuwenlang was de baker de hulp voor jonge moeders bij bevalling. Een baker is een begeleidden de kraamverzorgsters die een paar dagen voor de bevalling al in huis kwam. Bakers waren niet allemaal even deskundig en werkten niet hygiënisch genoeg, dit kostte veel moeders en baby’s het leven. Daarom kwamen er opleidingen voor kraamverzorgsters.
Geschiedenis van de verpleegkundige: 1961 Verpleegsters-school der Vrije Universiteit
Het motto: “Caritati serviat scientia” (Kennis diene de barmhartigheid), Eerst een inservice-opleiding, Scheiding van ziekenhuis en opleiding.
Geschiedenis van de verpleegkundige: 1986 Eerste hoogleraar verplegingswetenschap
Verpleegkundige dr. Anneke van den Bergh-Braam. Ziekenhuis en opleidingsbezoeken in Frankrijk en Engeland. Verbetering in onderzoek en theorievorming.
Geschiedenis van de verpleegkundige: 1995 Samenhangend stelsel
Na ruim 100 jaar een einde aan traditionele inservice opleiding. 5 verschillende niveaus; Zorghulp, Helpende zorg en welzijn, Verzorgende, MBO V, HBO V en Mogelijkheden tot doorstromen/ meer carrièrekansen.
Geschiedenis van de verpleegkundige: 2009 Wetenschap in de lift
Tot de jaren 80 was verpleegkundig handelen gebaseerd op praktische ervaring. Theorievorming liet op zich wachten. Met de komst van lectoraten en de installatie van bijzonder hoogleraren Verplegingswetenschap en GGZ-verpleegkunde ligt er nu een wetenschappelijke infrastructuur.