Week 2 - eigentijdse geschiedenis Flashcards
Identificeer de belangrijkste veranderingen in Afrika gedurende de negentiende eeuw
Opkomst van imperialisme: van 1880 tot 1914 ontstond de wedloop om Afrika (New Imperialism). Europese staten hadden Afrikaanse grondstoffen nodig voor de industrialisatie.
Rond 1860 verdween de slavenhandel (slaven werden nog wel in Afrika ingezet) en settelde de Islam zich in Zuid-Afrika. 1880 ontstond de wedloop om afrika door the New Imperialism waardoor Europeanen zich massaal vestigden in Afrika voor de grondstoffen. Er vond een belangrijke economische ontwikkeling plaats met de productie van palmolie. Er ontstonden in de Soedansavanne Jihads.
wat voedde migraties en wat was het algemene patroon van deze ongekende beweging van mensen?
Van 17e eeuw tot de 20e eeuw vond er een bevolkingsgroei plaats in Europa. Dit heeft er ook toe geleid dat veel mensen naar de Amerika’s en Australië migreerden.
Great White Walls
Discriminerende wetten aangenomen door Amerikanen en Australiërs om te voorkomen dat Aziaten zich in de jaren 1880 in hun land vestigden
Great Migration
De massale beweging van mensen uit Europa in de 19e eeuw; een van de redenen waarom de invloed van het westen op de wereld zo krachtig en complex was.
5 redenen van de kolonisatie van Afrika
- Groeiende industrialisatie en behoefte aan grondstoffen
- White mans burden: men hoorde over de doorgaande slavernij in Afrika en geloofde dat men dat kon verhelpen.
- Belgische koning Leopold II (zeer geweldadig) wekte interesse bij andere Europese vorsten na het sluiten van verdragen met Congo om daar de Belgische vlag te planten.
- Duitsland maakte haar opkomst in kolonialisme. Hiervoor gebruikte Bismarck protectoraten (=gedeeltelijk autnome gebieden onder bescherming van een grotere macht). Frankrijk en Engeland deden hierin mee.
- Conferentie van Berlijn: Europese staten verdeelden Afrika
Situatie in Zuid-Afrika
Zuid-Afrika was eerst grotendeels van Nederland. Tijdens Napoleontische oorlogen nam Engeland Zuid-Afrika grotendeels over. Ze schafte de slavernij af. Engeland nam ook Rhodesie over waar ze veel goud en diamanten vonden. Dit was ook op het grondgebied van de Afrikaners (nazaten van Nederlandse emigranten). Hieruit volgde de Boer Oorlog (gezien als eerste totale oorlog). Britten wonnen. Er kwam een nieuwe overheid waardoor de scheiding van rassen terug kwam. Dit zou de apartheid worden na WO2.
Hoe werden de Afrikaanse Kolonien bestuurd?
Het doel een goed publiek bestuur (autoritaire overheid, klein leger, wetten en bureaucratie voor belasting). Geen investeringen in onderwijs en sociale onzekerheden. Geïnvesteerd in economische ontwikkeling (spoorlijnen). Weinig tegen slavernij want ze wilden eigen productie bevorderen en waren bang voor conflict met Arabische slavenhouders.
De 6 van oorzaken van het nieuwe imperialisme
- economische motieven: door industrialisatie grote vraag naar grondstoffen
- Grote depressie van 1873 tot 1879. Bijna alle westerse landen heffen daarom importtarieven. Westerse landen hadden daarom een nieuwe afzetmarkt nodig.
- politiek in het thuisland: conservatieve politici probeerden koloniën als thema van afleiding van binnenlandse problematiek en om nationalisme te versterken.
- verschillende groepen hadden ook belangen: scheepswervers wilden subsidie, emigranten wilden land, Missionarissen wilden slavernij stoppen en bekeren, militairen wilden opklimmen in de rangen d.m.v. oorlog.
- sociaal-darwinisme: westerse mensen waren sterker dan de Afrikanen en daarom zou het rechtvaardig zijn om over hen te heersen.
- uitvindingen van machinegeweer, kinine (medicijn tegen malaria), de stoommachine.
Door wie en wanneer kwam het Ottomaanse onder druk te staan?
In de 16e eeuw door de Oostenrijkers en de Russen en in de 19e eeuw door de Europese industrialisatie.
Waarom kwam het Ottomaanse rijk onder druk te staan?
- Het was verzwakt doordat de invloedrijke janitsaren (militairen) een erfelijke orde was geworden en alle veranderingen tegengingen.
- Ook was de macht gedecentraliseerd waardoor gouverneurs als Muhammad Ali meer macht konden grijpen. Echter werd de opstand door Ali neergeslagen met hulp van Oostenrijk, Rusland en Engeland omdat zij liever een zwak Ottomaans rijk hadden dan een energiek Islamitisch rijk.
Hervormingen Ottomaanse rijk
Het land had invloedrijke janitsaren (militairen) die alle hervormingen tegengingen. Maar in 1839 begon het rijk met hervormingen onder westerse druk. Er kwam gelijkheid voor de wet ongeacht religie, slavernij werd verminderd, het rijk werd opengesteld voor handel, Ottomaanse elite omarmde westerse ideeën, normen en waarden. Er kwam een nieuw parlement (Tanzimat) tot 1876.
Waarom waren de hervormingen in het Ottomaanse rijk niet succesvol
- er waren geen ervaren bureaucraten die de hervormingen goed konden uitvoeren.
- groeiend nationalisme in de Balkan waaruit opstanden voortvloeiden
- westerse banken waren te erg verwikkeld geraakt in de Ottomaanse economie, waardoor ze een sterke greep kregen op de financien van de staat.
Aftakeling van het Ottomaanse rijk
1816: Servië in opstand door nationalisme
1821: Griekenland in opstand door nationalisme en Europeanen namen gebied over in Afrika.
1877-1878: russisch-Turkse oorlog waarin het Ottomaanse rijk werd verslagen.
1877: Congres van Berlijn: veel staten in Balkan werden onafhankelijk of van Rusland of Oostenrijk.
1908: “Jonge Turken” zette zich af tegen de sultan
Ontwikkeling in Egypte
1900: Muhammad Ali regeerde Egypte in dienst van het Ottomaanse rijk. Hij bouwde een sterk leger op Europese manier. Ismail (zoon van Mo) zette modernisering en focus op Europa door en bouwde het Suezkanaal. Echter werd Ismail door dit project afhankelijk van Engeland en Frankrijk door de leningen.
1882-1956: de Engelsen namen Egypte door het te bezetten met militairen.
Hoe ontstond er een welvaartskloof tussen het westen en de rest van de wereld?
Het westen gebruikte militaire macht om steeds meer staten af te dwingen om hun economieën open te stellen voor handel met het westen. Maar hier zijn verschillende interpretaties van en beide kloppen:
- het westen heeft wetenschap, technologie, en kapitalisme gebruikt
- Het westen heeft politieke, economische en militaire macht gebruikt.
Op welke manieren veranderde India door de Engelse overheersing?
- Agrarische productie breidde uit door de bouw van plantages.
- India verving China als voornaamste bron van thee.
- Spoornetwerk werd uitgebreid.
- Engeland verwoeste de textielmarkt door het te vervangen met goedkope textielen uit Engeland.
- Engeland bood onderwijs aan de Indiase Middenklasse. De Engelsen wilden hierdoor een Engels-Indiase elite maken.