Voms - Kommunikation Flashcards

1
Q

Vad betyder ordet kommunikation?

A

Det finns olika sätt av kommunikation, men i grunden är kommunikation vårt sätt att uttrycka oss och kommunicera med varandra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad innebär verbal kommunikation?

A

Den verbala kommunikationen är det vi säger, hur vi kommunicerar med orden på olika sätt. Det innebär även hur vi uttrycker oss språkligt och vilken ton vi pratar med.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

När är verbal kommunikation viktig?

A

Verbal kommunikation är speciellt viktigt vid envägskommunikation, då vi inte har möjlighet att använda oss utav icke verbal kommunikation.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad är icke verbal kommunikation?

A

Icke verbal kommunikation är vårt sätt att använda vårt kroppsspråk, miner, gester och blickar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad är envägskommunikation?

A

Kan vara tex. När människor uttrycker sig till folket via radio eller tv. Det kan även innebära personer som är självupptagna och bryr sig inte om andras åsikter, vill bara själv synas och höras

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad är tvåvägskommunikation?

A

Kan vara när en dubbelriktad kontakt skapas. En dialog mellan två människor, där båda pratar och lyssnar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad är flervägskommunikation?

A

Är samspelet mellan flera människor i en grupp, vi kommunicerar med varandra allihopa. Där alla i gruppen deltar med åsikter och lyssnar på varandra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad är intimavstånd?

A

Människor vi står nära och älskar, tex. familj och vänner är människor som vi har på intimavstånd. Det innebär att vi kan ha 45 cm eller mindre avstånd mellan oss utan att det är obehagligt eller jobbigt. Vi kan krama varandra, röra vid varandra och ha kroppskontakt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad är personligt avstånd?

A

Människor vi arbetar med, går i skolan med eller träffar ibland har vi oftast ett personligt avstånd med. Ett avstånd mellan 45-125 cm mellan varandra, där vi fortfarande kan se varandra tydligt i ögonen och kanske hålla personen vi talar med i handen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad är umgängesavstånd?

A

Ett avstånd man kanske gärna håller med chefen eller kunderna i butiken. Ett avstånd mellan 1-3 meter för att vi ska känna oss trygga när vi kommunicerar med mer främmande människor. Umgängsavstånd används ofta i situationer där man väljer att vara oberoende av den andra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad är offentligt avstånd?

A

Allt från 3 meter och längre är vårt offentliga avstånd, tex. när någon talar inför en grupp, en klass eller håller föredrag. Ett avstånd där vi inte på samma sätt kan se varandra i ögonen och inte heller tolka samma personliga signaler

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Varför är beröring så viktig hos äldre människor?

A

Oro, ångest och depression är vanligt bland äldre människor. Genom beröring så mår de äldre bättre, sover bättre och äter bättre. Att ge en kram på morgonen till en äldre människa kan göra att hela dagen blir mycket bättre, ett leende med en lätt smekning över ryggen eller att hålla de äldre i handen när man talar med dom kan vara avgörande i deras välmående och vardag. Vid fysisk kontakt så utsöndrar vi människor oxytocin som reducerar blodtrycket och kortisolnivåerna, ökar smärttröskeln och reducerar ångest.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad är en vänrelation?

A

Vänrelation är en relation som man har med människor utanför sitt arbete, vi kan stå dessa människorna olika nära men vi har ändå en viss relation till dom utanför vårt arbete. I en vänrelation kan vi oftast prata om allt mellan himmel och jord, vi kan vara oss själva och prata med varandra i flera timmar. Vi har inga speciella gränser och regler vi måste följa, inte heller ett speciellt sätt vi måste vara på. En vänrelation är som det låter, en relation mellan två människor som är vänner med varandra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad är en professionell relation?

A

En professionell relation är den relationen vi har i vår yrkesroll. Tex. hur jag beter mig när jag går in till mina vårdtagare och hur jag talar med mina kollegor. I en professionell relation har man vissa regler och gränser, det privata livet stannar oftast hemma och man pratar om saker som angår arbetet. Inne hos vårdtagarna behandlar man alla lika och delar inte ut personlig information. Det är viktigt att inte ta med sig privatlivet till arbetet eller arbetslivet hem brukar man säga.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad betyder det att kommunikation är en process?

A

Att kommunikation är en process innebär att två eller flera sprider budskap till varandra, det är grunderna i all kommunikation. Vårt sätt att visa hur vi uppfattar oss själva genom vilket budskap vi sänder, i vilket syfte och hur vi sänder det. Vem riktar sig meddelandet till och vad vill vi nå för effekt med vår kommunikation. Även hur vi uppfattar det sammanlagda resultatet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hur lyssnar man aktivt?

A

Att lyssna aktivt innebär att man är närvarande, koncentrerad och uppmärksam. Att man vågar ställa frågor om man inte har förstått personen eller för att bekräfta det som sagts. Aktivt lyssnande speglar sig även mycket i vårt kroppsspråk med tex. nickningar, ögonkontakt och ett leende. Det är även viktigt att man lyssnar trots att det personen berättar kan vara hemskt eller sorgligt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Vad måste vi tänka på inför samtalet?

A

Inför samtalet är det viktigt att hitta en avskild plats, att ge tid till samtalet genom att i förväg komma överens om hur långt det ska vara. Att sätta gränser och undvika att ge goda råd, ibland är det skönt att bara få prata av sig. Det är viktigt att använda tystnaden och sammanfatta samtalet.

18
Q

Vad är perception? Vilks typer kan du?

A

Perception är sättet vi uppfattar saker på, hur vi tolkar information från sinnena. Man kan säga att det är hur vi uppfattar oss själva, andra och vår omvärld, föremål, händelser, situationer, talade och skrivna ord och meddelanden med mera som objekt.

Vi uppfattar saker med tex. Hörseln, synen, känseln, lukten och smaksinnet.

19
Q

Hur bekräftar man sin brukare?

A

Att bekräfta sin brukare är viktigt, många tänker inte på att små bekräftelser kan göra väldigt mycket för brukaren. För att ge sin brukare bekräftelse så kan man starta en god konversation, lyssna och fråga, ge en blick och ett leende, visa respekt och ibland räcker det med en enkel hälsning. Jag försöker alltid bekräfta min brukare genom att visa intresse för deras liv, lyssna på deras historier, ge ett leende och hälsa, ge en kram eller bara finnas till när det behövs.

20
Q

Vad är kultur i vården?

A

Att de äldre får fortsätta vara vem dom är, att dom får fortsätta göra det dom tycker om. Några exempel på vad man kan göra på ett vårdboende för brukarna är: yoga, dans, högläsning, filmstund, målning/pyssel, utflykter, gudstjänst, teater, sång och musik. Alla dessa aktiviteter anordnas oftast på boenden, där de äldre får välja vad de vill delta i.

21
Q

Hur kan man främja kultur inom vården?

A

Som vårdpersonal kan man försöka uppmuntra de äldre till att delta i fler aktiviteter då det är nyttigt för dom att göra saker, bli stimulerade och umgås med de andra brukarna. Man kan fråga vad dom skulle önska att ha för aktiviteter och försöka ha något som passar alla, den viktigaste uppgiften är att inte ta gamla vanor från de äldre, utan att bevara dom på boendet istället.

22
Q

Varför behöver vi äta?

A

Det mesta av maten och drycken vi stoppar i oss ger energi. Vi får energin från kolhydrater, protein och fett. Kosten har en viktig inverkan på vårt immunförsvar, en hälsosam näringsrik kost mår kroppen bättre av och håller sig frisk längre med. Vår prestationsförmåga blir även bättre med en bra kost, om vi får i oss för lite näring så kan vi inte prestera lika bra i tex. skolan och arbetet. Sist men inte minst är det viktigt för vår utveckling och tillväxt.

23
Q

Vilka två grupper delas näringsämnena in i?

A

Energigivande näringsämnen: proteiner, kolhydrater och fetter.
Icke energigivande näringsämnen: Vitaminer, mineraler och vatten.

24
Q

Vad är energigivande näringsämnen?

A

proteiner, kolhydrater och fetter.

25
Q

Vad är icke energigivande näringsämnen?

A

Vitaminer, mineraler och vatten.

26
Q

Vad är proteiner?

A

Proteiner är kroppens byggstenar, de är uppbyggda av aminosyror. Proteiner behövs för att reparera cellerna vid tex. hård träning och för många funktioner i kroppen. Kroppens hormoner och vita blodkroppar består av proteiner, detta ingår i vårt immunförsvar därför är också proteiner viktigt. Proteiner kan vi hitta i tex. kött, fisk och ägg. Men eftersom att kroppen inte kan lagra överskott av proteiner så är det rekommenderade dagliga intaget av proteiner är 10-15%.

27
Q

Vad är kolhydrater?

A

Kolhydrater är kroppens mest effektiva bränsle, det är denna energin vi använder när vi jobbar och tränar med våra muskler. Vi kan hitta kolhydrater i mycket av vår kost, bla i stärkelse och kostfiber. Tex. Potatis, rotfrukter, frukt, grönsaker och mejeriprodukter. Det rekommenderade dagliga intaget av kolhydrater är 18%.

28
Q

Vad är fetter?

A

Fett är energirikt och behövs för många olika funktioner i kroppen. Fett ger oss de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K. Fett ger oss även fettsyror som kroppen behöver men inte själva kan tillverka, tex. omega-3. Fett hittar vi i tex. olja, nötter, mejeriprodukter och fisk. Det rekommenderade dagliga intaget av fett är 35%.

29
Q

Vad är vitaminer?

A

Vitaminer och mineraler behövs för att kroppen ska fungera normalt, det är små mängder av ämnen som är nödvändiga för kroppen ämnesomsättning. Vitaminer delas in i fettlösliga och vattenlösliga (B och C). Vitaminer behövs även för kroppens försvar mot cellskador, sjukdomar och infektioner. Vitaminer hittar vi i tex. färgglada bär, frukter och grönsaker.

30
Q

Vad är mineraler?

A

Mineralämnen är ämnen som har livsviktiga uppgifter för vår kropp. I mineralämnen ingår kalcium, fosfor, magnesium, kalium, natrium och klor. Mineraler hittar vi i samma produkter som vitaminer, även i spannmål i formen fullkorn.

31
Q

Vad är vatten?

A

Kroppens funktioner är känsliga för temperaturförändringar och de fungerar som bäst vid en jämn temperatur. För att hålla en jämn temperatur så behöver kroppen vätska som fungerar som kylmedel. Vi behöver också vätska för att transportera olika ämnen runt i kroppen. En vanlig dag när vi inte tränar behöver vi får i dig ungefär 1,5 liter vätska, hälften av detta får vi i oss via maten, resten ska vi få i oss genom att dricka vätska.

32
Q

Det finns tre olika specialkoster, vilka?

A

SNR-kost: En kost för friska personer.
A-kost: En kost med alla näringsämnen i mindre portion.
E-kost: En energi och proteinrik kost.

33
Q

Vad är A-kost?

A

A-kost är en allmän kost för sjuka personer, A-kost är oftast grunden för alla patienter. A-kosten har ett högre innehåll av protein och fett än vad som vanligtvis brukar rekommenderas till friska personer, för att patienten ska kunna äta en mindre portion men ändå täcka sitt energibehov.

34
Q

Vad är E-kost?

A

E-kost (energi och proteinrik kost) är för de personer som fortfarande har kvar ett stort energibehov men av olika anledningar inte längre får i sig normalstora portioner. Här är både närings- och energibehoven beräknade att täckas av en hälften så stor portion som om man jämför med SNR-kosten.

35
Q

Vilka symtom kan man få vid uttorkning?

A

Vid uttorkning så får man oftast symtom som huvudvärk, lågt blodtryck torr i munnen, yr och trött. Blir man kraftigt uttorkad kan man även förlora medvetandet.

36
Q

Hur förebygger man uttorkning hos äldre?

A

Då är det viktigt att vi som vårdpersonal ser till att alla brukare får i tillräckligt mycket med vätska. Det finns olika sätt att se till att brukarna får i sig vätska, tex. ett vätske schema kan förekomma hos sängliggandes personer, att ha försöka ha någorlunda koll på hur mycket brukaren kissar och att alltid se till så alla brukare dricker vid frukost, lunch, fika och kvällsmiddag.

37
Q

Vilka symtom kan man få vid övervätskning?

A

Övervätskning är motsatsen till uttorkning, och självklart är inget av det bra. Det är viktigt att få i sig tillräckligt med mycket vätska men får vi i oss för mycket så har även de sina komplikationer. Symtom vid övervätskning är tex. viktökning, högt blodtryck, rethosta och andningsproblem.

38
Q

Vad är ödem?

A

När man får svullna ben och fötter så beror det på att en ansamling vätska har samlats i fotens eller benets vävnad. Detta kallas också för ödem. Ödem är väldigt vanligt bland äldre människor och förekommer ofta för att man suttit still med benen nere väldigt länge eller stått upp en längre tid. När man helt enkelt inte har aktiverat bena på länge, så samlas det vätska. I vissa fall, vid oförklarligt svullna ben och fötter så kan det även bero på njursvikt, hjärtsvikt eller leversvikt.

39
Q

Hur underlättar man ödem hos brukaren?

A

För att underlätta för en brukare med ödem så kan man göra en del olika saker, tex. lägga en kudde under fötterna när brukaren ligger i sängen, använda fotpall, stödstrumpor och försöka få brukaren att röra på sig mycket. När man går och aktiverar benen så pumpas vätskan i bena tillbaks till hjärtat.

40
Q

Vad gör man vid dehydering (uttorkning)?

A

Vid dehydrering är det viktigt att se till så att brukaren får i sig vätska med en gång, både vatten och vätskeersättning. Man ska även försöka undvika söta drycker och light drycker då dessa ger diarre. Vid diarre och kräkningar så blir kroppen ännu mer uttorkad. Skulle brukaren vara kraftigt uttorkad så kan vård behövas där brukaren tex kan få dropp.

41
Q

Hur motverkar man förstoppning hos äldre människor?

A

Förstoppning kan påverkas av både vår hälsa som stress, ångest och även av mediciner och kost. För att förebygga förstoppning hos äldre människor är det bla viktigt med vätska och rätt kost. Mer fiber i kosten, att försöka röra på sig och att uppehålla regelbunden tarm styrelse kan också vara viktigt. I vissa fall får man ge äldre läkemedel vid behov, ett vanligt förebyggande läkemedel inom äldrevården är movicol.

42
Q

Varför behöver vi dricka varje dag?

A

Vatten är livsviktigt för att människan ska kunna överleva. Vatten utgör ca 60% av en vuxen människas kroppsvikt, ju mer kroppsfett en människa har desto lägre andel vätska innehåller kroppen. Och ju mer muskler kroppen har ju mer vätska innehåller kroppen. Vätskan i kroppen hjälper oss att reglera kroppstemperaturen. Vi får i oss vätska via mat och vatten, och förlorade vätskan genom urinen, svettning, utandningsluft och avföring.

För en människa som rör sig måttligt är det rekommenderade intaget av vatten 1,5 liter per dag, vid fysisk ansträngning, värme eller sjukdom så ökar vätskebehovet. Vid kräkningar och diarre är det också väldigt viktigt att få i sig tillräckligt med vätska.