”Vad är en samhällsekonomi?” Flashcards
- Vilka tre grundfrågor kan vi ställa ur ett samhällsekonomiskt perspektiv?
Vad man ska producera i ekonomin?
Hur ska produktionen gå till?
Hur ska resultatet av produktionen fördelas?
- Ge exempel på produktionsfaktorer.
Råvaror- alla resurser eller material som naturen kan förse oss med
Realkapital- resurser människan själv skapat. (verktyg, maskiner, byggnader, vägar)
Humankapital- Människor som kan/vill arbeta
- Förklara begreppet ”det lilla kretsloppet”.
Det lilla kretsloppet pekar på hur ekonomin flödar i det enskilda hushållet. Enskilda individer eller hushåll är beroende av att företag producerar och säljer varor eller tjänster och företagen är beroende av att hushållen köper deras varor för att kunna gå med vinst och betala ut lön till företagens anställda. Hushållen behöver löner för att kunna handla de varor eller tjänster företagen erbjuder.
- Jämför ”det lilla kretsloppet” med det stora kretsloppet och förklara skillnaden och vad som tillkommit.
Det stora kretsloppet innehåller hushållen, den offentliga sektorn, företagen och kreditinstituten samt utländska hushåll, företag och banker. Hushållen och företagen betalar skatt till den offentliga sektorn och får i gengäld tillbaka tjänster som skola, sjukvård mm och pengar i form av bidrag samt lön. Kreditinstituten lånar ut pengar till företag, hushåll samt den offentliga sektorn och får tillbaka i räntor, amorteringar samt sparande. Utländska företag, banker och hushåll bidrar med import och export av varor samt lån.
- Förklara faktormarknaderna.
Faktormarknaderna är marknader där man byter produktionsfaktorer med varandra, som arbetsmarknaden, råvarumarknaden eller realkapitalmarknaden.
- Beskriv och ge exempel på kollektiva nyttigheter.
Kollektiva nyttigheter är varor eller tjänster som är nödvändiga eller betydelsefulla för många människor eller samhället, men som kanske är dyra, eller svåra att få någon lönsamhet i. exempel på kollektiva nyttigheter kan vara: brandförsvar samt vägar.
- Vad tycker du är en rättvis fördelning av resurser? Att alla får lika mycket? Att de fördelas mellan alla efter behov? Att de fördelas mellan alla efter prestation? Hur ser det ut i Sverige i dag?
a
- Diskutera för-och nackdelar mellan olika samhällsekonomiska system som ex: planekonomi.
Planekonomi; Här har staten den ledande rollen för hur den ekonomiska tillväxten ska ske genom att de bestämmer vad som ska tillverkas, hur mycket som ska producera samt priser på de varor och tjänster marknaden erbjuder. Tanken med detta system är att minska skillnaden mellan rika och fattiga men även att de mest avlägsna områdena ska få tillgång till varor och tjänster. Dock är det svårt för en central myndighet att planera ekonomi över ett helt land sen finns det även en chans till en ineffektiv produktion.
Förklara kapitalmarknad
Till kapitalmarknad hör banker och kreditinstitut vars syfte är att förmedla pengar från dem som sparar pengar till dem som vill låna pengar.
Förklara kapitalvaror
Kapitalvaror är varor som används för att producera konsumtionsvaror, men även varor som är tänkta att användas under längre tid, som verktyg, maskiner, byggnader, vitvaror och bilar.
Diskutera för-och nackdelar mellan olika samhällsekonomiska system som ex: blandekonomi.
Blandekonomi; Är som det låter en blandning mellan de två nämnda. Det råder i teorin fortfarande marknadsekonomi men staten är också med och konkurrerar inom visa sektorer och branscher. Fördelen är att staten är med och påverkar ekonomin och kan på så sett ge en större ekonomisk och social trygghet för individen, bland annat i form av lagar så som socialbidrag, anställningsskydd samt arbetsmiljölagar. Nackdelen med detta är att det som ägs till stora delar av staten lider av skenande kostnader och brister, tex vägar, sjukvård och bostäder.
Diskutera för-och nackdelar mellan olika samhällsekonomiska system som ex: marknadsekonomi.
Marknadsekonomi; Här kan enskilda företag och personer fritt producera och köpa /sälja varor och tjänster utan att staten eller någon annan lägger sig. Resultaten blir en fri prissättning på varor och tjänster i form av utbud och efterfrågan på marknaden. Anställdas löner bestämmas hur det går på marknaden, med hög efterfrågan och litet utbud kan de leda till högre löner då det råder personalbrist och med låg efterfrågan och högt utbud finns chansen till lägre löner då många kan göra samma sak för billigare peng. System gör så att människor själva får tillgång till vad de behöver och att konkurrensen mellan företag pushar varandra till att bli mer effektivare. Nackdelen med detta är att människor eller företag som inte lyckas producera i samma kapacitet som andra faller bort och blir fattiga eller till och med hemlösa.