"Näringsliv och arbetsmarknad” Flashcards
- Sverige har gått från att vara ett jordbrukssamhälle och ett industrisamhälle till att idag vara ett så kallat tjänste- och kunskapssamhälle. När skedde dessa strukturomvandlingar?
Industrisamhället banade vägen för en effektivare produktion inom basnäringarna såsom industri, fiske och jordbruk. Resultatet blev att mänskligt arbete inte behövdes i lika stor utsträckning för att ge en ökad produktion så allt fler började jobba inom servicesektorn istället. Vid omkring 1970 och framåt beräknades tjänstesamhället börja sprida sig i västvärld.
Vid 1980 började flera använda sig av persondator och med det började hantering av information bytas ut från fysiskt arbete till en mer digitaliserad process. När sedan internet kom 1990 började massmedian använda sig av detta för att sprida sin information istället för att enbart trycka tidningar.
- Vad är en fackförening respektive ett fackförbund? Ge exempel.
En fackförening är en organisation av arbetstagare med samma yrke eller arbetsplats. Fackföreningen är den organisation som representerar arbetstagarna eller de anställda gentemot arbetsgivaren och arbetar för att deras intressen och rättigheter ska skyddas. Fackföreningen förhandlar om kollektivavtal, löner, uppsägningar, regler, arbetsmiljö och diskriminering. Man omfattas av kollektivavtalet även om man inte är medlem i fackföreningen, men fackföreningen förhandlar och företräder bara sina egna medlemmar i händelse av tvister och konflikter eller vid behov av till exempel juridisk hjälp eller ärenden hos diskrimineringsombudsmannen, DO. På en arbetsplats kan det även finnas en lokal klubb, en så kallad fackklubb, som kan vara ett stöd i den dagliga verksamheten eller i lokala förhandlingar.
Fackförbundet består av fackföreningar som verkar i samma bransch eller yrke. Fackförbundet ingår sedan i sin tur i en facklig centralorganisation. I Sverige finns tre stycken sådana centralorganisationer; LO, TCO och Saco. LO organiserar arbetare, TCO organiserar tjänstemän och Saco akademiker. Fackföreningar och fackförbund är ofta organiserade geografiskt med lokalavdelningar och klubbar och regionala avdelningar av förbundet. Detta för att på ett bättre sätt kunna verka för just sina medlemmars intressen och rättigheter. En lokal fackklubb kan ha kontaktnät som gör till exempel förhandlingar med arbetsgivaren enklare och bättre.
- Hur får en strejk gå till? Vad är motsvarigheten för en arbetsgivare?
Strejk innebär att arbetstagarna tillfälligt lägger ner sitt arbete i protest. Detta får endast ske mellan avtal och med godkännande från fackförbund/förening. Arbetsgivarnas motsvarighet kallas lockout och innebär att arbetsgivarna stänger ute arbetstagarna från jobben.
- Vad är privat respektive offentlig sektor?
Till den privata sektorn hör alla företag som inte ägs eller drivs av staten eller kommunerna. Dessa företag är vinstdrivande. Det betyder att deras möjligheter att bedriva någon verksamhet beror på hur lönsamma de är.
Alla de verksamheter som istället ägs eller drivs av stat eller kommun tillhör den offentliga sektorn. De finansieras främst av olika former av skatter eller avgifter och behöver därför inte gå med vinst. En del statligt ägda företag fungerar emellertid som om de var vinstdrivande företag för att de inte på ett orättvist sätt ska konkurrera med privata företag.
- Redogör för de tre formerna av arbetslöshet.
Friktionsarbetslöshet: varar under kortare perioder och beror på friktioner i arbetsmarknaden.
Strukturell arbetslöshet: Utbud och efterfrågan på arbetsmarknaden matchar inte.
Konjunkturell arbetslöshet: Marknaden går dåligt och företag vill/kan inte anställa.
- Vilka personer, i det svenska samhället, räknas tillhöra arbetskraften?
Sysselsatta- arbetar minst 1 timme/vecka
Arbetslös- söker jobb och är redo att börja jobba inom 2 veckor
- Politik och arbetsmarknad går hand i hand. Sett till de strukturomvandlingar som det svenska samhället har gått igenom, går det att koppla dem till några ideologiska/politiska grunder? Hur då?
a
- Vilka är de tre största lagarna inom arbetsrätten? Välj en och redogör för dess innehåll. (Vad säger den? Vad händer om någon, person/företag, bryter mot den?)
Mbl- Lagen om medbestämmande i arbetslivet slår fast att de anställda har rätt till inflytande på sin arbetsplats. Detta inflytande ska i första hand ske genom att arbetsgivaren samråder och förhandlar med de anställdas lokala fackliga representanter, vanligen arbetsplats-eller lokalombud. Dessa utses på demokratisk väg av de lokala fackklubbarna. En fackklubb består av alla anställda som är anslutna till en fackförening.
Enligt MBL har varje arbetsgivare förhandlingsplikt. Det betyder att en fackförening kan kräva förhandlingar om viktiga förändringar i verksamheten som påverkar arbets och anställningsförhållanden för deras medlemmar. Arbetsgivaren har av denna anledning också informationsplikt. Till informationsplikten hör att hålla arbetsplatsombuden informerade om hur verksamheten utvecklas ekonomiskt. Men också om vilka planer man har för att utveckla eller förändra verksamheten i framtiden.
fackföreningarnas rätt till information och förhandling innebär inte att man kan förhindra arbetsgivare att göra förändringar man inte gillar. Lagen slår bara fast att man har rätt att komma med synpunkter och förslag innan besluten fattas. Är man inte överens är det arbetsgivarens beslut som gäller. En del kritiker menar att lagen därför är tandlös. Många arbetsgivare är emellertid måna om att ha en god relation till sina anställda och föredrar därför att så långt som möjligt fatta beslut i samförstånd.
LAS- lagen om anställningsskydd
AML- arbetsmiljölagen