Utvecklingspsykologi Flashcards

1
Q

Vilken utvecklingspsykologisk teori skapade John Bowlby, och ungefär vad handlar den om?

A

Anknytningsteorin, vilket handlar om att barn behöver knyta an till en eller två föräldrar för att få en trygg bas, innan den kan börja utforska världen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad menas med en inre arbetsmodell?

A

Barnets erfarenheter säger vad hen kan förvänta sig av andra människor och om den har ett eget värde.

Exemplet Peter: När han känner sig otrygg skriker han, då blir han upplockad och får kramar och smekningar av föräldern och han känner sig trygg igen. Dessa erfarenheter säger till Peter att han kan vänta sig kärlek av andra och att han är en person som man tar upp och kramar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vilket primärt behov menar Bowlby att alla barn har? Hur förklarar han detta?

A

Anknytningsbehovet.

Människor är det djur som tar hand om sin avkomma längst - ett nyfött barn är helt hjälplöst utan sina föräldrar i flera år. Då krävs det att barnet knyter an till vuxna som kan ta hand om det under dessa år. Därför finns det en medfödd drift hos barnen att knyta an till vuxna och en motsvarande drigt att ta hand om barn hos vuxna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad händer med barn då anknytningen saknas?

A

Barnet blir deprimerad och riskerar att dö om det inte åtgärdas innan det så kallade utvecklingsfönstret stängs. Detta är den tiden under de 1-2 första levnadsåren då barnet måste få knyta an till en vårdare.

Exempel är barn som växte upp på institutioner i forna öststater. Rummen var fyllda med rader av spjälsängar där barnen låg utan stimulans eller närhet till vuxna. Trots att de fick sina fysiska behov tillfredsställda var det många som dog, även efter att de började med rehabilitering då utvecklingsfönstret redan hade stängts för flera av barnen. Barnen närmast dörrarna klarade sig däremot bättre, antagligen då de fick mest fysisk beröring då de var först i den långa raden av barn som skulle tas omhand, och då de antagligen fick mer beröring av förbipasserande vuxna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vilka två drivkrafter finns hos ett barn enligt Bowlby?

A

Systemet för närhetssökande, som driver barnet att söka närhet, tröst och beskydd, och systemet för utforskning, som driver barnet att utforska världen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad händer med ett tryggt anknytet barn?

A

Barnet vågar utforska världen då den vet att den när som helst kan återvända till föräldrarna om det känns otryggt. När barnet sen fått tröst är det redo att ge sig ut igen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad händer med ett otryggt anknytet barn?

A

Barnet vågar inte utforska då det är upptaget med att söka trygghet hos sin vårdare. Barnet blir klängigt, då den inte kan lita på att föräldern är där när barnet ramlar och slår sig och behöver komma tillbaka och få tröst. Detta kan ge problem när barnet sedan i tonåren ska skapa sig en egen identitet, men inte har en trygg bas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad visade Harry Harlows experiment med rhesusapor?

A

I försöket placerades apungarna i burar med en “mjuk mamma” och en “ståltrådsmamma”, som växlingsvis hade mat till ungen. Oavsett vilken som hade mat ägnade apungen så mycket tid som möjligt hos den mjuka frottémamman, vilket tyder på att närhet är ett lika viktigt behov som mat. Vissa apor hade endast en stålmamma, och dessa uppvisade tydliga symptom på stress.

Vissa apor isolerades även, vilket ledde till att de uppvisade allvarliga störningar i den sociala förmågan. Rehabilitering fungerade endast hos apor som varit isolerade under en kort tid, andra blev knappt påverkade.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad innebär kängurumetoden?

A

Det är en metod som används i Sverige, och som innebär att man ger föräldrarna och barnet så mycket närkontakt som möjligt. Man låter i så lång utsträckning som möjligt barnen ligga på förälderns bröst istället för i kuvös, vilket förkortar vårdtiden.

Tillägg: även adoptivföräldrar uppmanas att försöka begränsa andra människors omhändertagande av barnet för att anknytningen till de nya föräldrarna inte ska störas av andra.

Föräldrar som har svårt att läsa av sina barns behov kan erbjudas behandling för att lära sig detta och skapa en starkare anknytning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad bidrog Erik H. Erikson med till utvecklingspsykologin?

A

Han skapade teorin om de åtta livsfaserna. I varje fas ställs två poler mot varandra, t.ex tillit kontra misstro. Lyckas man bra med att lösa den utmaning man står inför under den fasen lär man sig den goda egenskapen, annars drabbas man av den negativa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad handlar den första fasen i Eriksons teori om?

A

Tillit kontra misstro, 0-1,5 år.
Spädbarnet är beroende av omvårdnad, fysisk kontakt och kärlek. Om barnet får dessa behov tillfredsställda kommer det att få en tillit för omvärlden, annars blir resultatet en grundläggande misstro inför livet och andra. Jämför Bowlbys system för anknytning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad handlar den andra fasen i Eriksons teori om?

A

Självständighet kontra tvivel på den egna förmågan, 1,5-3 år.
Barnet börjar utforska världen och lära sig att göra saker själv (“JAG KAN SJÄLV!”). Antingen växer barnets självständighet och självförtroende, eller så börjar barnet tvivla på sin egen förmåga. Föräldrarna behöver ge en lagom nivå av skydd, dvs hindra barnet från att göra farliga saker men inte vara för överbeskyddande och hindra det från att göra allt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad handlar den tredje fasin i Eriksons teori om?

A

Initiativ kontra skuldkänslor, 3-5 år.
Barnet börjar ta egna initativ, “jag vill spela fotboll!”. Antingen uppmuntras barnet och lär sig att det har en plats i världen och att det finns en mening med vad det gör, eller så utvecklar det skuldkänslor över det barnet vill göra då föräldern tycker att barnet bara tjatar.

Samvetet (överjaget) utvecklas i denna åldern och möjliggör skuldkänslor, som i värsta fall blir överdrivna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad handlar den fjärde fasen i Eriksons teori om?

A

Arbetsflit kontra underlägsenhetskänslor, 6-12 år.
Handlar mycket om hur barnet lyckas i skolan. Om det går bra och/eller barnet får tillräckligt med uppmuntring för det hen gör får barnet arbetsglädje och en känsla av kompetens. Annars utvecklar barnet underlägsenhetskänslor då det känner att hen inte kan arbeta bra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad handlar den femte fasen i Eriksons teori om?

A

Identitet kontra splittring, 13-18 år.
Barnet kommer in i puberteten och börjar ifrågasätta sig själv och hens roll i samhället. Tonåringen börjar experimentera för att hitta sin identitet och svara på “vem är jag”. Om tonåringen inte lyckas hitta detta leder det till rollförvirring och splittring då hen inte känner att hen har en identitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad handlar den sjätte fasen i Eriksons teori om?

A

Närhet kontra isolering, 19-30 år.
Uppgiften under denna fas är att skapa ett nära och stadigt förhållande med en partner. Annars känner sig personen isolerad. I denna fas ska man även hitta en bra sysselsättning och känna kärlek och hängivenhet både i relationen, familj och arbete.

17
Q

Vad handlar den sjunde fasen i Eriksons teori om?

A

Produktivitet kontra stagnation, 30-50 år.
När man har en bra grund från förra fasen ska man nu “blomma ut” och inte bara ha fokus på sig själv. Fokus flyttas till att ta hand om barn och göra bra ifrån sig i arbetslivet, inte bara för en själv. Då upplever man produktivitet, annars får man en känsla av stagnation och att man inte kommit vidare i livet.

18
Q

Vad handlar den åttonde fasen i Eriksons teori om?

A

Jagets integration kontra förtvivlan, 50+ år.
Man har nu levt mer än halva sitt liv och rör sig mot ålderdomen. Denna fas ägnas mycket åt reflektion, att man ska acceptera sitt liv så som det har varit och blivit, och känna att det har varit meningsfullt. Då utvecklar man vishet, men om man inte lyckas drabbas man av förtvivlan och fruktan inför döden då man känner att livet inte blev som det borde ha blivit.

19
Q

Vilken gubbe fokuserade på tänkandets utveckling/lät den kognitiva utvecklingen stå i centrum?

A

Jean Piaget

20
Q

Vilka två metoder för att anpassa sig till omgivningen/lära sig talade Piaget om?

A

Assimilation: Man tar till sig nya erfarenheter och för in det i den gamla kunskapen. Exempel: Lisa vet att småfåglarna i trädgården kallas “pippi”. När Lisa ser en stor duva på stan kallar hon även denna fågeln för “pippi”, då hon känner igen att det också är en fågel även om den inte är helt likadan.

Ackommodation: Våra tidigare begrepp och kunskaper förändras av nya erfarenheter. Lisa vet att sitta i en balja i köket kallas för “bada”. När mamma sedan pekar på barnen i badhuset som plaskar i en bassäng och säger “titta de badar!” så tar det en sekund innan Lisa skrikar “Lisa också bada!”. Lisa har nu lärt sig att bada har fler betydelser än hennes tidigare erfarenheter sa.

21
Q

Vad handlar det första stadiet i Piagets teori om?

A

Det sensomotoriska stadiet, 0-2 år.
Under detta stadie lär sig barnet att skilja på föremål och sin egen upplevelse av dem. Från början tror barnet att föremålet endast finns om det syns, men lär sig under denna tid att föremålet existerar även när det inte syns. Barnet börjar exempelvis leta efter en leksak om den försvinner ur synfältet. Detta kallas för objektskonstans.

22
Q

Vad handlar det andra stadiet i Piagets teori om?

A

Det preoperationella stadiet, 2-7 år.
Barnet i denna åldern kan från början inte hålla en hel operation (handlingskedja) i minnet. Detta innebär att barnet inte inser att det fortfarande är lika mycket vatten i glasen efter att det ena av två lika stora och jämnfyllda glas hälls över till ett långsmalt glas. Barnet tror att det smala har mer vatten i sig eftersom att vattennivån är högre. Barnen i början av detta stadie bedömer oftast en sak i taget.

23
Q

Vad handlar det tredje stadiet i Piagets teori om?

A

De konkreta operationernas stadium, 7-12 år.
Under denna åldern lär sig barnen att längd, mängd, vikt och volym är konstanta. Barnet lär sig att ett kilo fjädrar är lika tungt som ett kilo bly. Konkreta operationer är något vi gör i vårt huvud, men med ett konkret (påtagligt) underlag. Till exempel kan ett barn som lärt sig att utföra konkreta operationer, när det bes ta fram lika många tändstickor som ligger på bordet, räkna antalet tändstickor som ligger på bordet och ta fram lika många ur asken. Ett yngre barn däremot måste ta fram en sticka i taget och lägga bredvid den gamla, tills det finns 7 par stickor på bordet,

24
Q

Vad handlar det fjärde stadiet i Piagets teori om?

A

De formella operationernas stadium, 12-15 år.
Formella operationer är likt konkreta operationer något man gör i huvudet, men skillnaden är att man inte har något konkret underlag. Nu lär sig barnet att tänka abstrakt om t.ex x och y, teoretiska frågor inom religion, politik och moral osv. Tonåringen kan börja diskutera ideologier och värderingar på principiella grunder.

25
Q

Vilken teori var Mahler med och utvecklade?

A

Objektrelationsteorin. Det handlar om barnens förhållande till andra människor (olika objekt).

26
Q

När och vad är den första fasen i Mahlers teori?

A

Det är den autistiska fasen som varar under den allra första månaden i barnets liv.
Barnet är knappt medvetet om omvärlden och är nöjd så länge det får sina grundbehov uppfyllda.

27
Q

När och vad är den andra fasen i Mahlers teori?

A

Det är den symbiotiska fasen som varar mellan månad 1-5.
Barnet upplever sig själv och modern som en enhet. Olika kroppsdelar hos modern ses bara som delobjekt som inte riktigt hör ihop med varandra (att varmt bröst, en mjuk hand).

28
Q

När och vad är den tredje fasen i Mahlers teori?

A

Det är differentieringsfasen som varar mellan månad 5-10.
Nu börjar processen av separation (psykiska åtskiljandet från den primära vårdaren) och individuation (barnets utveckling av personliga/individuella drag). Barnet blir nu medvetet om att modern är en egen person, och även att främlingar är separata personer som därmed blir intressanta.

29
Q

När och vad är den fjärde fasen i Mahlers teori?

A

Det är övningsfasen som varar mellan månad 10-18.
Barnet börjar gå och tala och kan upptäcka och benämna världen. Barnet kan röra sig själv och utforska en stund men behöver återvända till föräldrarna med jämna mellanrum för att känna trygghet. Många barn skaffar så kallade övergångsobjekt som en snuttefilt eller nalle för att stå ut med då modern är borta eller upptagen.

30
Q

När och vad är den femte fasen i Mahlers teori?

A

Det är närmandefasen som varar mellan månad 18-24.
Barnet återvänder nu till den vuxne då det inser att det är en liten människa i en stor värld. Tidigare kände barnet sig omnipotent, att den klarade allt, men har nu insett sitt behov av föräldrarna. Detta väcker motstridiga känslor och barnet, vilket benämns som en närmandekris. Barnet vill både vara oberoende och upptäcka världen, men samtidigt är det klängigt och har stort behov av att vara nära sina föräldrar. Det leder till stora humörsvängningar, och ser saker som svart eller vitt (modern är bara god eller bara ond) då det har svårt att få ihop den “gråa” bilden som rymmer båda sidor.

31
Q

När och vad är den sjätte fasen i Mahlers teori?

A

Det är konsolideringsfasen som varar mellan månad 24-36.
Nu stärks självständigheten hos barnet, och det börjar bygga en gråare bild av människor, t.ex att modern har mest goda men några onda sidor. En vanlig inperfekt person helt enkelt. Eftersom den inre bilden av modern finns klarar barnet att vara separerad under en längre tid. Den fasta bilden av ett objekt kallas för objekstkonstans. Med slutet av denna fas menar Mahler att barnets psykiska födelse är färdig.

32
Q

Vad finns det för kritik mot Eriksons åtta faser? (Det som boken tar upp)

A

Det är främst de senare faserna som kritiseras, troligtvis på grund av att vi idag lever längre och har mer tid på oss att uppleva saker. T.ex att sista fasen där man går mot ålderdomen och reflekterar tillbaka börjar vid femtio skulle få i dagens samhälle hålla med om, då man fortfarande ofta har 15 års arbete kvar. Dessutom har man chans att byta både jobb, partner och livsstil flera gånger i livet och det måste inte alltid etableras i 20-30-års åldern.

En teori som kallas “lifespan psychology” menar att man under barndomen styrs av en biologisk faktor, men detta avlöses av den kulturella faktorn när vi är äldre. Dessa är förutsägbara faktorer men det finns även en oförutsägbar - livshändelser. Dessa händelser blir istället avgörande för personen, istället för de specifika “uppgifter” som finns i varje fas i Eriksons teori.

33
Q

Vad finns det för kritik mot Piagets fem stadier? (Det som boken tar upp)

A

Det har visat sig att de individuella skillnader är större än vad Piaget tänkte sig, då barnen helt enkelt mognar olika snabbt. Generellt verkar även de konkreta operationernas stadium komma tidigare än vid sju års ålder.

Vissa människor utvecklar hellre aldrig riktigt förmågan att tänka och resonera abstrakt, som alla enligt Piaget lär sig i de formella operationernas stadium. Undersökningar har visat att detta har mycket med skolgång och träning att göra. I olika kulturer värderas förmågan olika mycket, vilket gör att vissa barn inte tränar och lär sig detta i skolan, så att förmågan inte utvecklas.

34
Q

Vad finns det för kritik mot Mahlers fem faser? (Det som boken tar upp)

A

Forskning har visat att spädbarnet är mycket mer aktivt och undersökande än vad Mahler trodde. Barnet är alltså inte “autistiskt” i början. Det finns inte heller riktiga bevis på att barnet skulle tro sig vara ett med modern (barnet kan ju inte tala). Om det inte finns en symbiotisk fas kan det heller inte finnas en separationsfas då det inte finns något att separera från.

Ett alternativ till Mahler är att se små barns utveckling som en självständighetssträvan. Barnet är såklart beroende av en vårdare, men strävar ändå efter att bli självständig.

Många kritiker menar även att Mahlers teori leder till modersfixering. Det finns ingen forskning som säger att barnet bara bör ha en vårdare att knyta an till. Barnet antas kunna knyta an till flera vårdare och det måste inte vara modern.