Utvecklingspsykologi Flashcards
Vilken utvecklingspsykologisk teori skapade John Bowlby, och ungefär vad handlar den om?
Anknytningsteorin, vilket handlar om att barn behöver knyta an till en eller två föräldrar för att få en trygg bas, innan den kan börja utforska världen.
Vad menas med en inre arbetsmodell?
Barnets erfarenheter säger vad hen kan förvänta sig av andra människor och om den har ett eget värde.
Exemplet Peter: När han känner sig otrygg skriker han, då blir han upplockad och får kramar och smekningar av föräldern och han känner sig trygg igen. Dessa erfarenheter säger till Peter att han kan vänta sig kärlek av andra och att han är en person som man tar upp och kramar.
Vilket primärt behov menar Bowlby att alla barn har? Hur förklarar han detta?
Anknytningsbehovet.
Människor är det djur som tar hand om sin avkomma längst - ett nyfött barn är helt hjälplöst utan sina föräldrar i flera år. Då krävs det att barnet knyter an till vuxna som kan ta hand om det under dessa år. Därför finns det en medfödd drift hos barnen att knyta an till vuxna och en motsvarande drigt att ta hand om barn hos vuxna.
Vad händer med barn då anknytningen saknas?
Barnet blir deprimerad och riskerar att dö om det inte åtgärdas innan det så kallade utvecklingsfönstret stängs. Detta är den tiden under de 1-2 första levnadsåren då barnet måste få knyta an till en vårdare.
Exempel är barn som växte upp på institutioner i forna öststater. Rummen var fyllda med rader av spjälsängar där barnen låg utan stimulans eller närhet till vuxna. Trots att de fick sina fysiska behov tillfredsställda var det många som dog, även efter att de började med rehabilitering då utvecklingsfönstret redan hade stängts för flera av barnen. Barnen närmast dörrarna klarade sig däremot bättre, antagligen då de fick mest fysisk beröring då de var först i den långa raden av barn som skulle tas omhand, och då de antagligen fick mer beröring av förbipasserande vuxna.
Vilka två drivkrafter finns hos ett barn enligt Bowlby?
Systemet för närhetssökande, som driver barnet att söka närhet, tröst och beskydd, och systemet för utforskning, som driver barnet att utforska världen.
Vad händer med ett tryggt anknytet barn?
Barnet vågar utforska världen då den vet att den när som helst kan återvända till föräldrarna om det känns otryggt. När barnet sen fått tröst är det redo att ge sig ut igen.
Vad händer med ett otryggt anknytet barn?
Barnet vågar inte utforska då det är upptaget med att söka trygghet hos sin vårdare. Barnet blir klängigt, då den inte kan lita på att föräldern är där när barnet ramlar och slår sig och behöver komma tillbaka och få tröst. Detta kan ge problem när barnet sedan i tonåren ska skapa sig en egen identitet, men inte har en trygg bas.
Vad visade Harry Harlows experiment med rhesusapor?
I försöket placerades apungarna i burar med en “mjuk mamma” och en “ståltrådsmamma”, som växlingsvis hade mat till ungen. Oavsett vilken som hade mat ägnade apungen så mycket tid som möjligt hos den mjuka frottémamman, vilket tyder på att närhet är ett lika viktigt behov som mat. Vissa apor hade endast en stålmamma, och dessa uppvisade tydliga symptom på stress.
Vissa apor isolerades även, vilket ledde till att de uppvisade allvarliga störningar i den sociala förmågan. Rehabilitering fungerade endast hos apor som varit isolerade under en kort tid, andra blev knappt påverkade.
Vad innebär kängurumetoden?
Det är en metod som används i Sverige, och som innebär att man ger föräldrarna och barnet så mycket närkontakt som möjligt. Man låter i så lång utsträckning som möjligt barnen ligga på förälderns bröst istället för i kuvös, vilket förkortar vårdtiden.
Tillägg: även adoptivföräldrar uppmanas att försöka begränsa andra människors omhändertagande av barnet för att anknytningen till de nya föräldrarna inte ska störas av andra.
Föräldrar som har svårt att läsa av sina barns behov kan erbjudas behandling för att lära sig detta och skapa en starkare anknytning.
Vad bidrog Erik H. Erikson med till utvecklingspsykologin?
Han skapade teorin om de åtta livsfaserna. I varje fas ställs två poler mot varandra, t.ex tillit kontra misstro. Lyckas man bra med att lösa den utmaning man står inför under den fasen lär man sig den goda egenskapen, annars drabbas man av den negativa.
Vad handlar den första fasen i Eriksons teori om?
Tillit kontra misstro, 0-1,5 år.
Spädbarnet är beroende av omvårdnad, fysisk kontakt och kärlek. Om barnet får dessa behov tillfredsställda kommer det att få en tillit för omvärlden, annars blir resultatet en grundläggande misstro inför livet och andra. Jämför Bowlbys system för anknytning.
Vad handlar den andra fasen i Eriksons teori om?
Självständighet kontra tvivel på den egna förmågan, 1,5-3 år.
Barnet börjar utforska världen och lära sig att göra saker själv (“JAG KAN SJÄLV!”). Antingen växer barnets självständighet och självförtroende, eller så börjar barnet tvivla på sin egen förmåga. Föräldrarna behöver ge en lagom nivå av skydd, dvs hindra barnet från att göra farliga saker men inte vara för överbeskyddande och hindra det från att göra allt.
Vad handlar den tredje fasin i Eriksons teori om?
Initiativ kontra skuldkänslor, 3-5 år.
Barnet börjar ta egna initativ, “jag vill spela fotboll!”. Antingen uppmuntras barnet och lär sig att det har en plats i världen och att det finns en mening med vad det gör, eller så utvecklar det skuldkänslor över det barnet vill göra då föräldern tycker att barnet bara tjatar.
Samvetet (överjaget) utvecklas i denna åldern och möjliggör skuldkänslor, som i värsta fall blir överdrivna.
Vad handlar den fjärde fasen i Eriksons teori om?
Arbetsflit kontra underlägsenhetskänslor, 6-12 år.
Handlar mycket om hur barnet lyckas i skolan. Om det går bra och/eller barnet får tillräckligt med uppmuntring för det hen gör får barnet arbetsglädje och en känsla av kompetens. Annars utvecklar barnet underlägsenhetskänslor då det känner att hen inte kan arbeta bra.
Vad handlar den femte fasen i Eriksons teori om?
Identitet kontra splittring, 13-18 år.
Barnet kommer in i puberteten och börjar ifrågasätta sig själv och hens roll i samhället. Tonåringen börjar experimentera för att hitta sin identitet och svara på “vem är jag”. Om tonåringen inte lyckas hitta detta leder det till rollförvirring och splittring då hen inte känner att hen har en identitet.