UTVECKLINGSPSYKOLOGI Flashcards

1
Q

Beskriv de två begreppen ‘negativ förstärkning’ och ‘positiv bestraffning’

Beskriv de två begreppen ‘negativ bestraffning’ och ‘positiv förstärkning’

A

Negativ förstärkning:
Förstärkning av ett beteende genom utebliven negativ konsekvens. Exempelvis att ta en huvudvärkstablett för att slippa huvudvärk.

Positiv bestraffning:
Bestraffning av ett beteende genom att tillsätta en negativ konsekvens till ett oönskat beteende.
Exempelvis att få en utskällning om man inte har städat sitt rum.

Negativ bestraffning:
Bestraffning av ett beteende genom att ta bort en positiv konsekvens.
Exempelvis, lova ett barn att den får glass om den städar sitt rum. Barnet städar inte sitt rum och då får den heller ingen glass.

Positiv förstärkning:
Förstärkning av ett beteende genom att tillsätta en positiv konsekvens.
Exempelvis, lova ett barn att den får glass om den städar sitt rum. Barnet städar sitt rum och får sedan glass som belöning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv hur två-faktorteorin om undvikande förklarar hur en fobi kan uppstå och upprätthållas över tid.

A

Två-faktorteorin är en kombination mellan klassisk och operant betingning.

Exempelvis, Sara var med i en traumatisk bilolycka. Efter bilolyckan utvecklar Sara en rädsla för att åka bil. Detta är den klassiska betingning där ett obetingad stimulus (UCS= åka bil), som tidigare givit en obetingad respons (UCR=inte rädd), nu har blivit till ett betingat stimulus som leder till en betingad respons.

Nu är Sara rädd för att åka bil vilket leder till att hon i så stor mån som möjligt försöker undvika bilar. När Sara undviker bilar förstärks detta beteende positivt eftersom att Sara inte blir rädd för bilar eftersom att hon inte kommer i kontakt med dom. Detta är operant betingning där hennes undvikande beteende för bilar blir förstärkt eftersom att hon undviker dom.

Detta leder i sin tur till att Sara kommer att undvika bilar eftersom att hon är rädd för bilar. När hon undviker bilar får hon en positiv förstärkning för detta beteende eftersom att hon inte blir rädd. Så länge som Sara undviker bilar kommer hon att fortsatt vara rädd för bilar vilket i det långa loppet gör så att hon undviker bilar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Nämn och beskriv en spädbarnsreflex, argumentera sedan kortfattat för (eller emot) att den istället ska ses som en ‘instinkt’ eller ‘medfödd förmåga’

A

En spädbarnsreflex är sugreflexen.

Sugreflexen består av frivilliga rörelser och är adaptivt viktiga för barnet eftersom att barnet evolutionärt sätt tidigare endast bara fått i sig livsviktig näring genom att suga ut mjölk från mammans bröst. Eftersom spädbarn inte har utvecklat full kognitiv förmåga kan även denna reflex ses som en medfödd förmåga och instinkt eftersom barnet inte konstant suger utan endast när något placeras i deras mun. Barnets reaktion utlöses av ett stimuli vilket gör att sugandet kan ses som en omedveten respons.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Ge ett konkret exempel på hur proximal-zons-teorin (ZPD) kan användas som ett pedagogiskt verktyg.

A

Proximal-zons-teorin utvecklades av Lev. Vygotsky och som beskriver zonen mellan vad ett barn kan klara av att göra själv och vad barnet kan klara av tillsammans med en vuxen eller jämnårig. Teorin kan användas som ett pedagogiskt verktyg genom exempelvis “scaffolding”.

Konkret exempel, ett barn ska lägga ett pussel med 10 bitar. Detta pussel kan barnet lägga själv utan någon hjälp. Nästa gång ska barnet lägga ett pussel med 50 bitar, barnet kan inte lägga detta pussel själv. Om barnet lägger pusslet tillsammans med en så kallad mentor kan barnet lägga pusslet. Mentorn kan visa barnet de olika bitarna och föreslå vilka bitar som kan passa med varandra. Detta hjälper barnet att själv se hur bitar passar ihop vilket gör att det kan lägga pusslet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad är ”conditioned taste aversion” och varför är begreppet ett problem för behaviorismen?

A

Conditioned taste aversion är ett inlärt samband mellan smaken av en viss mat och sjukdom så att maten anses vara orsaken till sjukdomen. Vissa smaker är lättare att ogilla än andra vilket tyder på att det finns en biologisk grund till detta. Evolutionärt sätt har det hjälp människan från att äta rutten mat, eftersom att den både luktar och smakar illa. Detta är ett problem för behavioristerna eftersom att de ansåg att miljön var det som påverkade en människa och inte arvet.

Exempelvis, om jag äter middag och sedan går på bio och ser en skräckfilm. Efter bion börjar jag må illa, jag kommer direkt att koppla illamåendet till maten fast att Behavioristerna menar på att jag borde kopplar det till skräckfilmen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

I vilket sammanhang används Hebbs regel, och vad säger regeln?

A

“Neurons that fire together, wire together” är vad Hebbs regel säger. Alltså Hebbs regel handlar om associativt lärande och används i sammanhang gällande lärande. Att presentera två saker samtidigt som ger samma respons leder till associativt lärande.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hur har man testat nyfödda barns preferens för ansikten, och vad visade resultaten?

A

Studier har gjorts där man har visat barn olika bilder, några bilder med människoansikten och några bilder med mönster och färger. Studien visade Att barn fokuserade och tittade längre på bilderna med simpla mönster och färger. Främst visade studien att barn föredrog att titta på människoansikten. Bara det faktum att mycket små barn föredrog vissa stimuli framför andra tyder på att de kan göra perceptuell diskriminering mellan dem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vilka är de områden i hjärnan som utvecklas först respektive sist?

A

Först utvecklas hjärnstammen som ansvarar för människan mest basala funktioner för att överleva.

  • Medullan sköter andning, hjärtfrekvens och blodets cirkulation i kroppen.
  • Pons som sköter sömnen.
  • Cerebellum som sköter våra frivilliga rörelser och vår koordination.

Sist utvecklas frontalloben som tar hand om mer komplexa funktioner och såsom konsekvens tänk som inte är livsnödvändiga. Frontalloben anses inte vara färdigutvecklad för än efter 25 års ålder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly