Upphovsrätt Flashcards
Immaterialrätt
Benämning på den del av juridiken som behandlar skyddet för intellektuella prestationer och kännetecken
Copyright
Engelska för upphovsrätt
Konsumtions-
principen
En princip som innebär att ensamrätten såvitt avser förfogandet över enstaka exemplar av verk, patent m.m. förbrukas i och med den första överlåtelsen av exemplaret. Det betyder att den som köpt en vara kan sälja den fritt eller upplåta den vidare.
Licens
Ett avtal med givna villkor om rätt att bedriva viss verksamhet eller rätt att nyttja annans rättighet.
Litterära verk
Framställningar där ordet används som uttrycksmedel, t ex romaner, diktverk, läroböcker, tidningsartiklar, vetenskaplig litteratur, datorprogram, tabeller eller kartor.
Närstående rättigheter
Prestationer som enligt URL tillerkänns skydd trots att de inte är litterära eller konstnärliga verk, exempelvis framföranden av utövande konstnärer, inspelningar av ljud och bild, kataloger, fotografiska bilder m.m.
Omsättningskrets
Den krets till vilken varan eller tjänsterna riktar sig.
Regeringsformen
Grundlag som bl a stadgar att författare, konstnärer och fotografer har rätt till sina verk i enlighet med bestämmelser som stadgas i lag.
Royalty
Royalty är en ersättning som exempelvis en uppfinnare eller musiker får för att någon använder sig av uppfinningen eller musiken.
Upphovsman
Den som skapat ett litterärt eller konstnärligt verk.
Upphovsrättslagen
Upphovsrättslagen reglerar under vilka förhållanden den som skapat ett litterärt eller konstnärligt verk har upphovsrätt till verket.
Verkshöjd
Ett verk som präglas av självständighet och originalitet, d v s är unikt.
Vad innebär en upphovsmans ensamrätt?
Ensamrätten innebär dels rätten att framställa exemplar av verket – exempelvis genom kopiering – och dels rätten att göra verket tillgängligt för allmänheten, till exempel genom offentligt framförande, offentlig visning eller försäljning, se URL 2 §.
Vad innebär begreppet ”droit moral”?
Droit moral, motsvarar den så kallade ideella rätten enligt 3 § URL. För det första innebär denna paragraf att den som framställer exemplar av verket eller gör verket tillgängligt för allmänheten ska ange vem som är upphovsmannen, i den omfattning som god sed kräver. För det andra innebär bestämmelsen att verket inte får ändras eller göras tillgängligt för allmänheten på ett för upphovsmannen kränkande sätt (undantag finns exempelvis parodier).
Under vilka förutsättningar är det tillåtet att citera ett verk?
Det förutsätts att detta sker i enlighet med god sed och i den omfattning som motiveras av ändamålet.