Ultima noapte de dragoste , intaia noapte de razboi Flashcards
Introducere
Publicat in anul 1930 , romanul lui Camil Petrescu marcheaza o noua directie de evolutie a prozei romanesti si stabileste modul in care se manifesta modernismul in genul epic . Camil Petrescu teorezeaza omniscient i omniprezent gandeste in locul personajelor sale , fiind stapanul absolut al destinelor acestora .
Incadrare
- Este un roman modern subiectiv prin :
- unicitatea perspectivei narative (romanul este scris la persoana 1 sub forma unei confesiuni a personajului principal , Stefan Gheorghidiu . Astfel , focalizarea este exclusic interna . )
- memoria afectiva (Cartea 1 incepe cu asistarea lui Gheroghidiu la popota ofitelor , la o discutie despre dragoste si fidelitate . Discutia declanseaza memoria afectiva a personajului , amintindu-i de cei doi ani si jumatate de casnicie cu Ela . Intocmai ca la Proust , un eveniment exterior (discutia de la popota) declanseaza amintiri de mult pierdute . Spre deosebire de Proust , care povesteste evenimentele spontan (memorie involuntara) , Camil Petrescu analizeaza evenimentele in modul lucid (memorie voluntara) - Roman psihologic prin :
- prezinta viata interioara a lui Stefan Gherghidiu
- conflictele exterioare determina conflicte interioare
- contine analiza psihologica - Roma al experientei prin faptul ca personajul principal Gheorghidiu traieste intens doua experiente definitiorii pentru existenta sa: dragostea si razboiul
Titlul
- Titlul , oglinda fidela sau deformata a unui text este un binom ce cuprinde cele doua alternative ale vietii .
- Termenel ,,noapte,, e simbolic , prevazut in ambele parti ale titlului deoarece reda incertitudinea , necunoscutul si tainele firii umane .
- Titlul evidentiaza , de asemenea , criza omului modern
Conflicte
1) Spre deosebire de romanele traditionale in care conflictul se desfasoara la nivel exterior intre diverse personaje , in acest roman , conflictul este interior si se produce in constiinta personajului narator , Stefan Gheorghidiu , care traieste stari si sentimente contractidorii in ceea ce o priveste pe sotia sa , Ela , crezand ca aceasta il insala .
2) Experienta razboiului este prezentata de asemenea ca un conflict interior cu sinele .
Stefan se detaseaza si se vede in ipostaza celui care analizeaza
3) Conflictul exterior pune in evidenta relatia personajului cu societatea , accentuand orgoliul sau plasandu-l in categoria indaptatilor social .
Care este Tema ?
Textul este structurat in doua parti , precizate si in titlul , care indica temele romanului si cele doua experiente fundamentale ale cunoasterii , traite de protagonist: dragoste si razboiul . Acestea ii definesc existenta protagonistului , facandu-l sa experimenteze trairi intense . Daca iubirea va avea un inceput idilic , in care Stefan isi dovedeste sentimentele puternice fata de Ela , desi recunoaste ca orgoliul a fost ,,baza viitoarei iubiri,, , razboiul este experienta care il marcheaza definitiv , intrucat confruntarea cu moartea nu suporta alte comparatii .
Prima scena relevanta
O scena ce surprinde experienta iubirii este cea a primirii mostenirii
Echilibrul familiei e tulburat cand Gheorhidiu primeste o mostenire in urma mortii uchiului sau . La acest eveniment participa toti membrii familiei , nerabdatori sa-si primeasca averea . Spre surprinderea tuturor , Stefan primeste o mare parte din bani , el ramanand neentuziasmat . Sotia care se implica in discutia despre bani il surprinde in mod dureros pe Stefan ce o dorea ,,mereu feminina , deasupra acestor discutii vulgare,, . De aici se genereaza criza matrimoniala , el refuza sa intre intr-o competitie si sa adopte stilul superficial al oamenilor mondeni , considerand acest lucru sub demnitatea sa de inelectual
A doua scena relevanta
O alta scena semnificativa este cea in care ranit si spitalizat , Gheorghidiu revine acasa , dar se simte detasat de tot ceea ce il legase de Ela si o paraseste .
Detasat si de lucrurile materiale , nu le mai vede insemnatatea: ,, il las absolut tot ce e in casa,, . Prin fraza ,,adica tot trectutl,, se evidentiaza faptul ca el este o noua persoana , vrand sa renunte la vechea sa viata . In acest fel abosulut mortii eclipseaza abosulutul iubirii .
Care este concluzia Concluzia ?
In lumina celor aratate, ,,Ultima noapte de dragoste , intaia noapte de razboi ,, este un roman modern , interbelic , de analiza ce surprinde criza omului modern . In esenta , prin renuntarea la perspectiva narativa clasica , naratorul devine om .