tvåan Flashcards

1
Q

Varför är en dålig operationalisering av en variabel ett hot mot en studies validitet? (2p) (s. 79-82, 86 i forskningsmetoder)

A

Validitet handlar om innehållet, det avser att se om måttet faktiskt mäter det man önskar att mäta och operationalisering handlar om hur vi mäter ett konstrukt, ett konstrukt kan ha flera operationella definitioner ex kan stress mätas på olika sätt. Men om man har en dålig operationalisering av variabeln, alltså att man kanske mäter helt fel saker, eller inte beskriver vad det är exakt man har mätt, sänker det en studies validitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

För att en undersökning skall kunna benämnas som ett äkta experiment är det två villkor som måste vara uppfyllda. Beskriv kortfattat dessa två villkor. (2p) (s. 192 i forskningsmetoder)

A

Ett experimentellt tillvägagångssätt kännetecknas av att det finns en manipulation av oberoende variabler och att man har kontroll över variablerna. Uppfylls inte både kraven kan de inte kallas för experiment.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv två olika sätt att genomföra en randomisering i ett psykologiskt experiment. (2p) (s. 168-169 i forskningsmetoder)

A

Randomisering kan genomföras på 2 sätt: genom enkel eller matchad randomisering. Enkel randomisering innebär att försöksledaren slumpmässigt fördelar deltagarna på experimentgrupperna utan närmare kännedom om de. Men ibland vet försöksledaren att en viss subjektsvariabel är av betydelse för experimentet som ex intelligens. Då kan försöksledaren se till att denna variabel är så lika som möjligt i experimentgrupperna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Redogör kortfattat för varför urvalet (m.a.o. vilka individer som medverkar i en studie) kan utgöra ett hot mot den externa validiteten i ett experiment. (2p) (s. 106, 109, 270 i forskningsmetoder)

A

Extern validitet handlar om generaliserbarheten av studiens resultat till andra situationer. Eftersom alla individer är olika kan det bli svårare att dra en generell slutsats.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Jämför positivistisk och falsifikationistisk vetenskapsteori. Ta även upp deras respektive styrkor och svagheter. (2p)

A

Positivismen har en inriktning på verifikation. Styrkan med det är att den har en mer pragmatisk syn och att den är teoribyggande. Men svagheten blir att de tror att allt är sant eftersom det fungerar, ex. kan det vara viktigare att ett läkemedel fungerar snarare än varför. Därför är det lättare att gå på falsifiering, alltså att saker är sanna tills motsatsen är bevisad. Men dess svaghet är att när motsatsen väl är bevisad så kastas hela den gamla tanken bort, Lakatos menade istället att det finns en hård kärna av grundläggande satser och att denna omges av ett nätverk av satser som är mer flexibla i den bemärkelsen att de kan bytas ut. (en blandning av mina och Annas anteckningar)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Förklara vad socialkonstruktionism och social konstruktion är. (1p) (s.145-151 i vetenskapsteori)

A

Socialkonstruktionism är en utveckling av Berger och Luckmann. Grundtanken är att vår förståelse för de fenomen vi ser som självklara och av naturen givna, är i själva verket skapade och definierade i en social process. Fokus är att titta på vad som är en social konstruktion och hur man kan förändra det. Olika kategorier, tex kön, har skapats och befästs genom roller och handlingsmönster, och sedan kommit att ses som givna. Är allt konstruerat? Nja, ontologiska frågor om tingens existens oftast mindre intressant, fokus istället på föreställningar som påverkar vetenskap och samhälle tex frisk sjukt. Fokus på att synliggöra och problematisera konstruktionerna. Kritik som riktas handlar bla om att man vill ifrågasätta normalitet, genom att belysa att det är en konstruktion, men vad ska vi ersätta den med? Om man menar att en konstruktion är mer värd än en annan behöver man ett sätt att avgöra detta (på ett sätt som inte är en konstruktion)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Redogör för innebörden i begreppen ”riktningsproblemet” och ”tredje variabel problematiken”. (2p)(s. 155-157 i forskningsmetoder)

A

Riktningsproblemet innebär en svårighet att definiera vad det är som orsakar vad, ex är det tv tittandet som leder till ett aggressivt beteende eller är det beteendet som leder till att man tittar på våld. Tredje variabel problematiken handlar om att det kan finnas andra orsaker än X och Y som leder till resultatet ex kanske det är att man har en gen för aggressivt beteende som också är en faktor till detta beteende.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad innebär det att ett psykologiskt test har en hög innehållsvaliditet? (1p) (s. 133 i forskningsmetoder)

A

Ett test har innehållsvaliditet om det täcker alla viktiga sidor av det fenomen som är avsett att mäta. Om ett test som är avsedd att mäta intelligens endast mäter verbala färdigheter har låg innehållsvaliditet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly