D dags Flashcards

1
Q

a) Vad avses inom vetenskapsteorin med ett demarkationskriterium? (1p) (s. 76 i vetenskapsteori)

A

Ett demarkationskriterium är en sorts regel som skiljer mellan vetenskaplig förståelse och andra förståelseformer såsom religion och konst.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Ge exempel på två olika demarkationskriterium samt resonera kring vilka styrkor respektive problem som kan identifieras hos dessa båda kriterier. (3p) (s. 76-77 i vetenskapsteori)

A

De logiska positivisterna gjorde flera försök att formulera ett sådant kriterium. Ett tidigt försök kallas för verifikationskriteriet. Här innebar det att en utsaga är vetenskaplig endast om den kan visas vara korrekt med hjälp av empirisk data. En verifiering innebär således att en observation eller en annan verifierad hypotes överensstämmer med hypotesen och stärker därför den. Men samtidigt kan inte allt verifieras. Ex påståendet “det finns ett hus på månen” framstår som vetenskaplig men kan inte verifieras. Karl Popper ansåg dock att vi i princip inte kan verifiera uttalanden som rör alla individer i en viss kategori som ex påståendet att alla svanar är vita såvida vi inte kontrollerar varje svan i hela världen. Han föreslog att man istället skulle falsifiera. En falsifiering av en hypotes innebär att en observation, eller en annan verifierad hypotes, motsäger hypotesen. En falsifiering innebär således att en observation eller en annan verifierad hypotes verifierar negationen till hypotesen och minskar därmed trovärdigheten för den. Så istället för att undersöka varje svan gäller ett bara att hitta en svart svan för att veta att hypotesen inte stämmer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Redogör för innebörden i begreppet operationalisering samt ge ett exempel på en sådan. (2p) (s.78 i vetenskapsteori, 29-32, 79-80 i forskningsmetoder)

A

Operationalisering innebär att man försöker översätta eller operationalisera det abstrakta/konstruktet och egentligen omätbara begreppet till något konkret och mätbart. Med ett antal frågor försöker man fånga in det som man anser vara centralt för det begrepp man mäter. Ex: Vi vill undersöka graden av demokrati i en grupp länder. Vi ställer först upp en teoretisk definition: folkligt deltagande i beslutsprocesser. Vi ställer sedan upp den operationella definitionen (vi operationaliserar den teoretiska definitionen). Exempelvis kan vi mäta röstdeltagande och hur fri pressen är genom att läsa ledarsidorna i de två största tidningarna och undersöka hur kritiska dessa är mot makten, för att sedan väga dessa för att skapa ett index. Högt indexvärde motsvarar hög grad av demokrati. Mätandet av röstdeltagandet har hög reliabilitet, men mindre bra validitet. Förhållandet är det motsatta hos “fri press”-mätningen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Ett psykologiskt test kan vara reliabelt men samtidigt ha låg validitet. Redogör kortfattat för hur detta är möjligt. (2p)

A

För att siffror ska vara relevanta och giltiga, måste det vara tillförlitligt-dvs reliabla. Generellt sätt så kan siffrorna vara reliabla utan att ha validitet, men siffror kan inte ha validitet utan att (till någon grad) vara reliabel. Ett annat exempel är att en klocka kan vara reliabel (genom att den mäter tid på ett tillförlitligt sätt), samtidigt som den mäter tiden helt fel (t.ex. att den går för sakta-saknar validitet)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Beskriv kortfattat två s.k. deskriptiva forskningsmetoder. (2p) (103, 106-110 i forskningsmetoder)

A

Det gemensamma för de deskriptiva forskningsmetoderna är att de beskriver psykologiska fenomen som de naturligt förekommer i olika situationer, eller med andra ord kännetecknas dessa metoder av att variabler inte manipuleras. Ex är naturliga observationer som är observation av beteende i dess “naturliga miljö”, ex om jag är intresserad av barns lek så kan jag studera en lekplats. Deras beteende skulle fortsatt även om jag inte var där. Fördelarna med naturlig miljö är att det har hög ekologisk validitet (Likheten mellan studiesituationen och den “naturliga miljön”) samt extern validitet (generaliserbarheten av studiens resultat till andra situationer). Ett annat exempel är Deltagande observation där forskaren själv deltar i situationen som ska studeras, i vårt tidigare exempel skulle här forskaren istället lekt med barnen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

En forskare är intresserad av relationen mellan ett specifikt personlighetsdrag och graden av aggressivt beteende. Han använder en korrelationsdesign och mäter relationen mellan dessa två variabler med hjälp av självuppskattning. För att mäta det specifika personlighetsdraget har han använt ett redan välanvänt och accepterat formulär och för att mäta graden av aggressivt beteende så konstruerar han ett eget test. Han konstaterar inte tidigare forskning inom ämnet aggression utan tycker att han nog kan lista ut vad som är relevant att ha med i testet. Han undersöker sedan relationen mellan dessa två variabler i en studentgrupp där forskaren låter de som vill delta i undersökningen. Forskaren vill dock gärna uttala sig om hela Sveriges befolkning och baserat på sina resultat så menar han att dessa gäller för alla i hela Sverige. (3p)

Vilka eventuella hot finns i forskarens studie avseende:
Begreppsvaliditet (s. 87-91 i forskningsmetoder)

A

Konstruktvaliditet/begreppsvaliditet→ har jag mätt alla aspekter av ett visst konstrukt? Har jag mätt den mest viktiga aspekten? Är det rimligt att operationalisera X på det här sättet? I det här fallet kan man diskutera vad han menar med aggression, om han har definierat det, om det kan definieras på ett annat sätt.

Innehållsvaliditet (s. 133 i forskningsmetoder)
Ett test har innehållsvaliditet om det täcker alla viktiga sidor av det fenomen som det är avsett att mäta. I det här fallet har han använt ett test som redan är färdigt men det kan vara så att det mäter något som inte är intressant för honom.

Extern validitet (s. 270 i forskningsmetoder) 	
Extern validitet handlar om generaliserbarheten av studiens resultat till andra situationer. I detta fall kan det bli svårt eftersom alla är vi olika. 

Urvalet
Har valt ett icke sannolikhets val (bekvämlighetsurval) vilket innebär att att han inte kan veta att om urvalet är representativt för hela populationen, vilket var hans avsikt. (sid 103 Svartdal)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Redogör och för en kritisk diskussion kring de grundläggande principerna inom socialkonstruktionismen. (4p)

A

Socialkonstruktionism är en utveckling av Berger och Luckmann. Grundtanken är att vår förståelse för de fenomen vi ser som självklara och av naturen givna, är i själva verket skapade och definierade i en social process. Fokus är att titta på vad som är en social konstruktion och hur man kan förändra det. Olika kategorier, tex kön, har skapats och befästs genom roller och handlingsmönster, och sedan kommit att ses som givna. Är allt konstruerat? Nja, ontologiska frågor om tingens existens oftast mindre intressant, fokus istället på föreställningar som påverkar vetenskap och samhälle tex frisk sjukt. Fokus på att synliggöra och problematisera konstruktionerna. Kritik som riktas handlar bla om att man vill ifrågasätta normalitet, genom att belysa att det är en konstruktion, men vad ska vi ersätta den med? Om man menar att en konstruktion är mer värd än en annan behöver man ett sätt att avgöra detta (på ett sätt som inte är en konstruktion)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Redogör för två olika typer av reliabilitet. (1p) (s.134, 117 i forskningsmetoder)

A

Test-retest reliabilitet→ får jag samma resultat 2 gånger på raken?
Interbedömarreliabilitet→ Får 2 bedömare samma resultat?
Intern reliabilitet→ Får jag liknande resultat när jag ställer liknande frågor?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

En typ av deskriptiv forskningsmetod utgörs av surveyundersökningar. Vid tillämpningen av denna metod kan urvalet till en studie (sampling) utföras på två övergripande sätt. Beskriv kortfattat vad dessa båda sätt innebär samt namnge och redogör för ett exempel på en specifik insamlingsteknik inom vardera av dessa båda sätt. (4p) (s. 123-126 i forskningsmetoder)

A

Surveyundersökningar använder färdigformulerade frågor eller intervjuer för att undersöka ett större antal personers uppfattning om ett sakförhållande. Sampling kan i princip genomföras på 2 sätt. Vid sannolikhetsurval väljer man ut varje individ utifrån en viss sannolikhet. Inom sannolikhetsurvalet finns det flera sätt. Vid obundet slumpmässigt urval har man tillgång till alla individer av den valda populationen och sedan tar man slumpmässigt ut folk. Vid systematiskt urval är utgångspunkten en lista över hela populationen, där var n-te person väljs ut ex. att man knackar på vart 5:e dörr i ett kvarter. Vid proportionellt stratifierat urval rekryteras deltagarna i andelar utifrån viktiga subgrupper i populationen ex. vi vet att 40% elever går i lågstadiet, 30% i mellanstadiet och 30% i högstadiet och då vill vi också att det ska representeras. Slutligen har vi klusterurval som inte handlar lika mycket om individerna utan snarare om grupper som exempelvis att jämföra skolelever utifrån regioner.

Vid icke-sannolikhetsurval är urval där deltagandet i urvalet bestäms av andra förhållanden än sannolikhet. Även här finns det flera sätt. Dels genom bekvämlighetsurval där man använder de individer som står till buds ex. annonserar man ut och de som vill kommer, sedan har vi kvoturval där deltagarna rekryteras i andelar efter givna kriterier i populationen. Slutligen har vi snöbollsurval som ofta används när forskaren inte har någon bra överblick över den population som undersöks ex kanske man frågar en person, som frågar nästa osv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Redogör för innebörden i begreppet ”kvasiexperimentell design” samt ge två exempel på situationer när en sådan design måste användas. (2p) (s. 213 i forskningsmetoder)

A

En kvasiexperimentell design är design som eftersträvar den experimentella designens krav men som inte helt och hållet uppfyller dessa ex. att man saknar kontrollgrupp eller att man inte har en deltagarrandomisering. Ibland kan det vara så att man vill mäta något som uppkommer plötsligt ex. 9/11 och då har man ex. inte tillgång till en kontrollgrupp, det kan också vara så att man vill undersöka något från barndomen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Redogör för innebörden i en s.k. ABAB-design. (2p) (s. 209 i forskningsmetoder)

A

En ABAB design är en av de vanligaste typerna av N=1 designer. Forskaren observerar ett beteende (beroende variabel) växelvis utan (A) och med (B) manipulation. Ex ökad aggressivitet hos barn som ett resultat av föräldraruppmärksamhet?

A: observation av normaltillstånd (baseline)
B: intruera föräldrar att inte uppmärksamma aggressivt beteende
A: återgå till baseline
B: upprepa åtgärd

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad är en oberoende variabel och hur skiljer sig en sådan från en beroende variabel? (2p) (s. 163 i forskningsmetoder)

A

Detta ingår i manipulation. Den variabeln som manipuleras i experimentet, och som vi tänker är orsaken till effekten kallas för den oberoende variabeln. Den variabel som observeras, den tänkta effekten av orsaken kallas för den beroende variabeln.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Designa en fiktiv korrelationsstudie (m.a.o. du hittar på den själv) där två olika variabler mäts vid samma tillfälle. Vilka eventuella problem ser du med din studie ur ett kausalitets-perspektiv? (2p)

A

Jag vill mäta hur träning påverkar sömnen, problem jag ser handlar vad det är som orsakar vad.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Beskriv den huvudsakliga skillnaden mellan enkla och komplexa designer vid utförande av ett psykologiskt experiment. (1p) (s. 192 i forskningsmetoder)

A

Med enkla typer av design avses generellt design som manipulerar en oberoende variabel medan en komplex/faktoriell design är en design där 2 eller fler oberoende variabler manipuleras.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Ange två skäl till varför man kan ifrågasätta fallstudien som en metod för att nå generell kunskap. (2p) (s. 111 i forskningsmetoder)

A

I fallstudier försöker forskaren kartlägga specifika psykologiska processer, egenskaper eller drag hos enskilda individer/grupperingar. Man kan ifrågasätta om fallstudien är en bra metod att nå generell kunskap då den är svår att generalisera eftersom individer som ingår i en fallstudie sällan valts ut därför att de är representativa för en population. Följaktligen är det ofta svårt att generalisera kunskap från fallstudier. Förklaringar som presenteras i fallstudier är av ex post facto karaktär, alltså presenterar de kunskap som redan har hänt. Alltså ger fallstudierna sällan bra förklaringar eftersom en bra förklaring kräver dokumentation som fallstudien inte kan ge. Sedan är förhållandet mellan observatör och fall problematiskt och det finns större chans för både experimentledarfel och demand characteristics (ändrar sitt beteende för att hjälpa eller stjälpa).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad kan du som forskare göra för att minska risken för demand characteristics och försöksledarfel? (2p) (182-185 i forskningsmetoder)

A

Demand characteristics innebär att personen ändrar sitt beteende för att hjälpa eller stjälpa undersökningen. Detta kan bli problematiskt eftersom det ställer till med experimentets interna validitet. Det man kan göra för att motverka detta är att låta bli att informera försökspersonerna om att de deltar i en undersökning (om möjligt). Ett annat sätt är att ge försökspersonerna vilseledande information om experimentet. Man kan även använda sig av placebogrupper där ex alla får samma info om ett läkemedel men det är bara vissa som får det riktiga läkemedlet. Mycket kan gå fel i ett experiment och inom det ingår även fel av försöksledaren där de ex försöker anpassa datan så att den ska stämma överens med sin hypotes och detta blir ju problematiskt. Något man kan göra för att motverka detta är att låta forskaren vara blind, så att ex datorn gör beräkningarna istället.

17
Q

Om du vill nå så säker kunskap som möjligt om ett orsakssamband mellan två variabler vilken metod bör du då använda. Motivera! (2p) (s. 161 i forskningsmetoder)

A

Man bör använda en experimentell metod då deras huvudsyfte just handlar om att formulera ny kunskap om kausala samband mellan variabler. Manipulation och kontroll är nyckelorden vid experimentell forskning och det är genom dessa som forskaren kan formulera kausal kunskap.

18
Q

När forskare studerar psykologiska fenomen så kan både s.k. kvantitativa och kvalitativa metoder användas. Redogör kortfattat för vad dessa metoder innebär samt ge ett exempel på en fiktiv studie (alltså du hittar på den själv) inom respektive metod där en fråga inom psykologin undersöks. (2p) (s. 103, 111 i forskningsmetoder)

A

Kvantitativ forskning använder ofta numerisk data och har ett nomotetisk inriktning (genomförs i syfte att skaffa kunskap om allmänna lagar), ex om du vill klarlägga rökning i Sverige så kan du samla in data genom att studera hur många gånger en person röker m.m.

Kvalitativ forskning analyserar mer innehållsmässiga kvaliteter och har en ideografisk inriktning (Genomförs i syfte att förstå subjektiva fenomen), ex kan man istället undersöka varför folk börjar röka genom intervjuer, film osv.

19
Q

Ge ett exempel på en ”svag” och ett exempel på en ”tillförlitlig” experimentell forskningsdesign. Ge exempel på två tillförlitliga former av experimentell design (2p) (s. 177-182 i forskningsmetoder)

A

En experimentell design är en plan för experimentet, där forskaren beskriver hur variabler manipuleras och mäts, och hur kontrollen genomförs. En svag design är en design som saknar kontrollgrupp för att det blir svårt att dra slutsatser om manipulationens effekt. En annan svag design är att grupperna är olika i startläget, alltså att randomisering saknas, brott mot denna princip kan leda till att grupperna blir systematiskt olika, vilket utgör ett hot mot den interna validiteten. En tillförlitlig design är eftermätningsdesignen där man först fördelar personerna slumpmässigt i en försöksgrupp och en kontrollgrupp, inför manipulation och sedan mäter den eventuella effekten på den beroende variabeln. En annan tillförlitlig design är en för och eftermätningsdesign där man även mäter grupperna innan själva testet utförs.

20
Q

Redogör för Kuhns vetenskapsteori. Ditt svar bör innehålla en förklaring av begreppen ’paradigm’, ’normalvetenskap’, och ’revolution’, samt en diskussion av kritik som kan riktas mot Kuhns påståenden. (2 p)

A

Thomas Kuhns teori om vetenskapliga paradigm, beskrevs som en cyklisk process med 2 faser: normalvetenskaplig och revolutionär. Den normalvetenskapliga fasen kännetecknas av att forskarna arbetar utifrån en gemensam referensram, de har samma grundantaganden och är verksamma inom samma paradigm. Vid revolutionärfasen börjar anomalier börjar uppstå, teorier och data ifrågasätts, fler forskare börjar ifrågasätta. När tillräckligt attraktivt alternativ till den gamla vetenskapen finns sker en revolution. Det gamla överges till förmån för ett nytt paradigm, ett paradigmskifte sker. För Kuhn var paradigmbegreppet så centralt att han använde det som sitt demarkationskriterium, dvs som sitt sätt att skilja mellan vetenskap och annan förståelse. Kuhn menar att skillnaderna mellan paradigmen är så stora att de är ojämförbara (inkommensurabla) exempel övergången från Newton-Einstein.

Kritik som framförts är att det inte sker riktigt på detta viset, man byter inte ut hela den hårda kärnan utan mer att vissa delar försvinner, inte så dramatiskt utan det sker successivt. Flera paradigm existerar parallellt och konkurrerar med varandra. Feyerabend menar att forskare inte följer regler eller vetenskapliga metoder strikt utan anammar utomvetenskapliga metoder för att föra vetenskapen framåt, känd slogan: anything goes! Ansåg att val av teori är en smaksak. Karl Popper var kritisk till att det inte skulle ske så mycket kritisk granskning och utveckling under den paradigmatiska fasen, då det finns risk att den ”stelnar”.

21
Q

Förklara vad så kallad ”peer-review” (”referentgranskning”) har för roll inom vetenskapen och hur det fungerar. (1 p) (s. 31-33 i vetenskapsteori)

A

Peer review innebär att forskare bedömer varandras texter. Detta används för att se vilka resultat som är legitima dvs ger en viss grad av acceptans av forskarsamhället.

22
Q

Förklara på vilket sätt fenomenologi och hermeneutik kan vara relevant för forskning inom psykologin. (1 p)

A

Fenomenologin utvecklades främst av Edmund Husserl. Deras grundtanke är att vi inte har tillgång till tinget i sig utan endast fenomenet (av tinget). Inom hermeneutiken är man inte intresserad av objektet utan tolkningen, det handlar om tolkning och hur vi kan förstå och skapa mening. Dessa två kan vara relevanta inom psykologi just för att de hjälper oss att se beteende ur andra perspektiv.

Kopplat till kvalitativa approaches, de är grunden för den mer kvalitativa approachen. Hermeneutik är tolkning, det andra spåret. Ex, kan vara relevant inom fallstudier där man ej kan använda kvalitativa metoder. Kompletterar det hur vi förstår kvalitativa undersökningar. Sysslar med former av klinisk forskning där man intervjuar patienter och där är det ej givande med en kvantitativ approach, mer givande med en kvalitativ undersökning. (Annas anteckningar).

23
Q

Klargör positivismens grundantaganden, förklara vad det var positivisterna tog avstånd från, och beskriv hur en positivistiskt inspirerad studie inom psykologin skulle kunna se ut (2 p). (69-73 i vetenskapsteori)

A

Positivismen utgångspunkt är att man ska ta avstamp i det observerbara (det positiva), det är det som ligger till grund för vetenskapen. Det man ska syssla med är det observerbara, som man med sinnena kan få kunskap om. Den empiriska hållningen är grundläggande och metafysiska påståenden om verklighetens grundläggande natur bör undvikas. Två viktiga representanter för positivismen är David Hume och Auguste Comte. David Hume strävade efter att hans filosofi skulle utmärkas av begriplighet och påtaglighet, den skulle inte utgå från ogrundade antaganden. “ viktiga inslag i Humes filosofi förutom hans empiriska hållning, var naturalism och skepticism. Auguste Comte analyserade människan utifrån utvecklingsstadier, där stadier som kommer senare ansågs vara mer utvecklat. Han skiljer mellan det teologiska (religiösa förklaringar för att tolka världen), metafysiska (naturen förklaras genom att man hänvisar till objektens inneboende krafter eller abstrakta väsen) och det positiva (utgår från det positivt givna) stadiet. Exempel på en positivt inspirerad studie skulle vara att undersöka hur ofta ett barn kramar sina föräldrar, då kan du undersöka det genom att studera och skriva ner hur många gånger barnen kramade sina föräldrar.

24
Q

Klargör skillnaden mellan orsaksförklaringar och funktionsförklaringar. Använd exempel från psykologin. (1 p) (s. 57-58 i vetenskapsteori)

A

En orsaksförklaringar/kausal förklaring är att hävdar att orsaken A bidrar till att ge upphov till effekten B, ex är det en psykoterapeutisk behandling som är anledningen till att patienten mår bättre. Funktionella förklaringar handlar ofta om mer komplexa relationer, exempelvis när det gäller ett stort antal samvarierande faktorer inom ett system av något slag. Evolutionsteorin är ett tydligt exempel på en funktionalistiskt förklaring, där enkla orsaksrelationer inte kan förklara skeenden utan de beskrivs istället som genom ett mer komplex mönster av förändring, anpassning och konkurrens inom ramen för ett integrerar system. Inom beteendevetenskapen återfinns detta synsätt i ex traditioner inom familjeterapi där man betonar människors ömsesidiga relationer och beroendeförhållanden till varandra. Slutligen har vi ändamålsförklaringar/teleologiska förklaringar som innebär att man förklarar ex en handling med individens avsikter. Den fokuserar på individens ändamål med sina handlingar och ser ändamålet som förklaring till handlingarna.

25
Q

Redogör för vilken typ av frågor som diskuteras inom vetenskapsteorin (1 p).

A

Vetenskapsteorin tar upp frågor såsom:
Finns det ett eller flera vetenskapliga förhållningssätt?
Hur skiljer sig vetenskap från religiös, konstnärlig och vardaglig förståelse?
Är vetenskapliga metoder föränderliga över tid?
Hur förhåller sig vetenskapen till forskaren och forskarens sociala kontext?

Vetenskapsteorin består av olika delområden, främst vetenskapsfilosofi, vetenskapsstudier och vetenskapshistoria.

26
Q

Vad bör du tänka på för att försöka maximera möjligheten att nå generell kunskap när du gör en fallstudie. (2p) (s. 112-113 i forskningsmetoder)

A

Det man bör tänka på är att välja ett fall som är relevant, och när vi gör det ska vi beskriva det på ett sådant sätt att man vet hur det kan generaliseras. Om du ex. studerar ett fall med någon som har schizofreni, måste du spendera några meningar med att beskriva vad du anser att det betyder som ex. “ för en individ med liknande symptom kommer situationen vara såhär enligt fallstudien…”, förtydliga även kontexten, detta kan göra att resultatet blir mer generaliserbart. Jämför med litteratur och se om det kan stödja fallet. Om man ex. ska beskriva en person med en viss typ av cancer så kan man säga att cancer utvecklas på ett visst sätt, och hänvisa till biologin eftersom det inte kan ske på ett annat sätt. Biologiska lagar för hur cancern utvecklas, i någon bemärkelse determinerat vad som kommer att hända. Hur sedan cancern upplevs kan ta sig många andra uttryck, och går ej att generalisera. Då kan man hänvisa till tidigare vetenskap. (även här är det blandning från våra och Annas anteckningar)

27
Q

Beskriv innebörden i begreppet intern validitet samt redogör kortfattat för två olika typer av felkällor i experimentell forskning som kan tänkas påverka den interna validiteten i en studie. (2p) (174-185 i forskningsmetoder)

A

Intern validitet handlar om att det samband vi försöker specificera är hållbart, alltså den grad av säkerhet för att förändring i beroende variabeln berodde på manipulation av den oberoende variabeln. Några felkällor som kan hota den interna validiteten är att experimentet saknar kontrollgrupp, att det inte finns någon randomisering av deltagare (risk för systematiskt olika grupper), att man inför en förmätning (kan vara problematiskt eftersom det finns andra saker under själva manipulationen som kan förklara eventuella förändringar t.ex. historia, mognad, testning, statistisk regression), demand characteristics samt experimentledarfel.

28
Q

Vilken är skillnaden mellan experimentell design och kvasiexperimentell design? (1p) (s. 213 i forskningsmetoder)

A

En experimentell design handlar om randomisering och manipulation av oberoende variabel medan en kvasiexperimentell design liknar den experimentella designens krav men som inte helt och hållet uppfyller dessa ex att man då saknar kontrollgrupp eller randomisering.

29
Q

Redogör för hur vetenskapssamhället fungerar. Ta upp två olika funktioner som utförs av olika strukturer och processer. (2p) (s. 29-30 i vetenskapsteori)

A

Forskarsamhället kan beskrivas i termer av strukturer (mer långsamt föränderliga delar ex. forskarorganisationer) och processer (snabbt föränderliga delar), dessa utgör tillsammans viktiga förutsättningar för enskilda forskarens verksamhet. En av forskarsamhällets funktioner är att stödja forskningen inom ett område. Detta sker ex. genom forskningsorganisationer (ex. International association of applied psychology och international union of psychological science) och tidskrifter för den aktuella typen av forskning. En annan funktion är att reglera vilka forskningsresultat som ges legitimitet (sker genom peer review, finns en fråga om det här någonstans), dvs vilka som anses legitima av forskarsamhället. Forskarsamhället fungerar alltså som bedömare av enskilda forskares forskning. En tredje funktion är att bidra till att skapa en statusordning bland forskarna, vilket sker på olika sätt.

30
Q

Klargör skillnaden mellan deskriptiva och normativa perspektiv på vetenskapen. (1p)

A

Ett deskriptivt perspektiv handlar mer om beskrivning, mer objektivt. Ett normativt perspektiv handlar snarare om hur något ska vara, hur man uppnår det och är mer subjektivt. Man pratar ibland om deskriptiva och normativa sätt att se på hur människor fattar beslut. Man kan se beslutsfel som deskriptivt och hur man borde fatta beslut på normativt.

31
Q

Förklara vad fenomenologi är och ge exempel på en fenomenologisk undersökning. (1p) (s. 91 i vetenskapsteori)

A

Fenomenologin utvecklades främst av Edmund Husserl. Deras grundtanke är att vi inte har tillgång till tinget i sig utan endast fenomenet (av tinget). Det ses ofta som en motpol till positivistisk vetenskapsfilosofi och naturvetenskapligt orienterad beteendevetenskap. Både Husserl och hans efterföljare gör en viktig poäng av att det är skillnad mellan att ha kunskaper om fenomenologi och kunskap i fenomenologi. Läser man om fenomenologi för man endast kunskap om den, men använder man den får man kunskaper i fenomenologi
Ett exempel på en fenomenologisk undersökning kan vara att man frågar om någons upplevelse, en opinionsundersökning.