Tule-kirjatentti, Flashcards
Käsitteet
Suhteellinen jäykkyys ja liikkuvuus
Tarkoittaa kehon eri osien liikkeen rajoittuneisuutta tai liikkuvuutta suhteessa toisiin kehon osiin. Esimerkiksi lantion jäykkyys voi aiheuttaa selän liikkuvuuden lisääntymistä kompensaationa.
Lepoasento
Asento, jossa lihasten jännitys on mahdollisimman vähäistä ja nivelet ovat keholle luonnollisessa, rentoutuneessa tilassa.
Fysiologinen nivel
Nivel, joka toimii normaalisti, sillä on normaali liikelaajuus ja se ei ole vaurioitunut.
Nivelen translatorinen liike, slack
Pieni liike, joka tapahtuu nivelessä ennen kuin nivelsiteet kiristyvät ja aiheuttavat vastuksen. Tämä liike on usein passiivinen ja pieni, mutta tärkeä nivelten stabiliteetin kannalta.
Hypermobiili liike
Tila, jossa nivelet ylittävät normaalin liikelaajuuden. Tämä voi johtua sidekudoksen heikkoudesta, ja se altistaa vammoille.
Nivelen loppujousto
Nivelen liikkeen ääripäässä tuntuva jousto, joka voi olla pehmeä (lihasten rajoittama) tai kova (luuston tai nivelsiteiden rajoittama).
Nosiseptiivinen kipu
Kipu, joka johtuu kudosvauriosta tai uhasta. Se on usein terävää, paikallistettua ja liittyy tulehdukseen tai kudoksen vaurioon.
Nosiplastinen kipu
Kipu, joka ei suoraan liity kudosvaurioon vaan hermoston herkistymiseen. Esimerkiksi krooninen kipu ilman selkeää kudosvauriota.
Luumustelma
Luukalvon alainen verenpurkauma eli luuruhje. Aiheuttaa kuirnituskipua useita kuukausia vamman jälkeen. Luuhun kohdistuneen iskun tai paineen aiheuttama mustelma, jossa luu voi vaurioitua pinnallisesti, mutta ei murru.
Rasitusosteopatia
Luuhun kohdistuvan liiallisen tai toistuvan kuormituksen aiheuttama vaurio, joka voi kehittyä esimerkiksi rasitusmurtumaksi.
Penikkatauti (luukalvon tulehdus säären etuosassa):
Yleinen rasitusvamma, joka liittyy sääriluun ympärillä olevan luukalvon tulehdukseen, usein juoksijoilla.
Synoviitti / kapsuliitti:
Nivelen sisäkalvon (synovium) tulehdus (synoviitti) tai nivelkapselin tulehdus (kapsuliitti), jotka voivat aiheuttaa kipua ja jäykkyyttä.
Proliferaatio
Kudoskasvun vaihe, jossa soluja lisääntyy ja kudos alkaa korjaantua esimerkiksi vamman jälkeen.
Plyometrinen harjoittelu
Plyometrisella harjoittelulla tarkoitetaan kehonpainolla tai pienellä lisäpainolla tehtävää iskuttavaa harjoittelua, kuten erilaisia hyppyjä, pomppuja ja loikkia. halutaan kehittää mm. Räjähtävyyttä.
Ruhjevamma
Pehmytkudokseen, kuten lihakseen tai ihonalaiskudokseen, kohdistunut vamma, joka aiheuttaa mustelman ja paikallista kipua.