Trekkperspektiv Flashcards
Innledning
Personlighetspsykologer prøver å beskrive grunnleggende atferdsgrupper som definerer personlighet , utvikle metoder for måling av individuelle forskjeller i personlighetstrekk, og bruke målingene til å forstå og forutsi atferd. I motsetning til mange andre teorier om personlighet, slik som psykoanalytiske eller humanistiske teorier, fokuserer trekkperspektivet på forskjellene mellom individer. Kombinasjonen og samspillet mellom ulike trekk danner en personlighet som er unikt for hver enkel.
Personlighet Definisjon
Personlighet kan imidlertid defineres som de særegne og relativt varige måtene å handle, føle og tenke på som karakteriserer en persons responser til livssituasjoner.
Personlighetstrekk
Et personlighetstrekk er relativt stabile kognitive, emosjonelle og atferdsmessige karakteristikker av mennesker som hjelper å etablere deres individuelle identiteter og skiller dem fra andre.
Trekkperspektivet forsøker
Trekkperspektivet forsøker å definere ens personlighet utifra graden en besitter en spesiell karakteristikk eller et personlighetstrekk. Utgangspunktet for trekkforskerne er å identifisere atferder som definerer et trekk.
Leksikalske tilnærmingen
Den leksikalske tilnærmingen er en av de mest innflytelsesrike tilnærmingene til å avdekke personlighetstrekk. Her tas utgangspunktet i at viktige individuelle forskjeller gjenspeiles i språket, for eksempel adjektiver som: engstelig, aggressiv og vennlig. Allport identifiserte nærmere 18000 ord i den engelske ordboken som beskriver individuelle forskjeller. Utfordringen her er å redusere disse beskrivelsene til et håndterlig antall grunnleggende egenskaper som fanger opp personlig individualitet.
Faktoranalysen
En annen veldig viktig tilnærming i trekkperspektivet er å bruke faktor analyse- en statisk metode brukt til identifisere klynger av adferder som korrelerer høyt med hverandre ( positivt eller negativt), men ikke med atferder i andre klynger. Eksempelvis kan atferder snakkesalig, liker fester og sosial reduseres til trekket ekstraversjon.
Selvrappoteringskjema
Den leksikalse og faktoranalytiske tilnærmingen kan føres sammen i selvrapporteringskjemaer som mennesker vanligvis assosierer med personlighetstester. Her vil en bli spurt om å beskrive seg selv utifra en rekke adjektiver. Deretter kan faktor analyse bli brukt til bestemme hvilke adjektiver som klynger sammen til større trekk. Teoretikere har tolket resultater på forskjellige måter og har foreslått ulikt antall trekk som er nødvendig i beskrivelsen av personlighet.
Cattell
En pioner innen trekkperspektivet var Cattel. Han hevdet at 16 atferdsklynger, eller faktorer, er tilstrekkelig i beskrivelsen av ens personlighet. Han utviklet personlighetstesten 16 personality factor questionnaire som målte de individuelle forskjellene i hver dimensjon og ga en omfattende personlighetsbeskrivelse
Eysenck
I motsetning til Cattels 16-faktor tilnærmingen foretrekker mange av de nyere tilnærmingene et mindre antall av personlighetstrekk. Eysenck foreslår tre supertrekk, ekstroversjon, nevrotisme og psykotisme (lagt til senere), som hver innbefatter en mengde smalere trekk. De tre trekkene har sine motpoler som er statistisk uavhengig eller ukorrelert. Forskjellige kombinasjoner av dimensjonene kan produsere et mangfold av personlighetsmønstre. Modellen har blitt kritisert for å forenkle personlighet.
Femfaktormodellen
Flere forskere i dag er enig om at personlighet er best beskrevet med fem faktorer. Femfaktormodellen foreslår at fem overordnede faktorer, der hver inkluderer flere av Cattells mer spesifikke faktorer, er tilstrekkelig for å fange den grunnlegende strukturen til personlighet.
Modellen -
Åpenhet, i hvilken grad en er nysgjerrig, har fantasi, er kunstnerisk, har bredt spekter interesser og uknovensjonelle verdier.
Planmessighet, i hvilken grad en er pliktoppfyllende, effektiv, organisert, nøyaktig og har selvdisiplin
Ekstroversjon, i hvilken grad en er omgjengelig, energisk, søker spenning, er entusiatisk og utadventø,
Medmenneskelighet, i hvilken grad en er tilgivende, sympatisk, varm og medgjørlig.
Nevrotisme, i hvilken grad en er selvbevisst, deprimert, irritabel, engstelig og lite trygg på seg selv.
Universale
McCrea og Costa hevder at disse fem trekkene er universale og finnes i alle kulturer og samfunn, og at de til sammen fanger opp og beskriver de mest sentrale personlighetstrekkene som trengs for å beskrive menneskers karakteristikk og individuelle forskjeller.
Forutsigelse
I tillegg til å beskrive personlighetsstruktur prøver teoretikere å forutsi den virkelige atferden. Få generelle trekk som i femfaktormodellen, kan være tilstrekkelig i beskrivelsen av viktige personlighetsfunksjoner. På den andre siden, kan det være at Cattells mer spesifikke trekk kan fange opp nyansen av atferd i spesifikke situasjoner, noe som vil egnes bedre for predikative formål.
Utvikling av 5faktor
Det er sjeldent at faktorene i femfaktormodellen korrelerer over .20- .30 med virkelig atferd. Dette har ført til modifisering av femfaktormodellen, som nå inkluderer seks underkategorier. Disse mer spesifikke dimensjonene tillater mer nøyaktige atferdsforutsigelser.
Premisser
En av de sentrale premissene i personlighetsforskningen er at personlighet er noe stabilt som kan brukes til å identifisere et spesifikt individ. Dette skaper imidlertid utfordringer når personlighetstrekk later til å forandres over tid, og fra situasjon til situasjon. Noen personlighetsdimensjoner, som introversjon og ekstroversjon, er mer stabile. Omfattende forskning på Femfaktormodellen viser til at nevrotisme, åpenhet og ekstroversjon ofte minker fra sent i tenårene til tidlig i trettiårene, mens medmenneskelighet og planmessighet øker. Det er også blitt foreslått at det er en stabil tendens til å respondere optimistisk eller pesimisstisk til negative livshendelser.