Definisjoner Flashcards

You may prefer our related Brainscape-certified flashcards:
1
Q

intelligens

A

evnen til å tilegne seg kunnskap, tenke og resonnere effektivt, og å handle adaptivt i miljøet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Emosjoner

A

følelsestilstander som involverer mønstre av atferdsmessige, fysiologiske og kognitive reaksjoner på hendelser eller situasjoner av personlig betydning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Faktor Analyse intelligens

A

Da reduseres store mengder tall til et færre antall klynger, der hver klynge består av variabler som korrelerer høyt med hverandre, og mindre med variabler i andre klynger. Hver klynge gjør oss i stand til å indikere hvilken underliggende egenskap som trolig står for koblingene mellom variablene i klyngen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Krystallisert intelligens

A

er evnen til å påføre nåværende problemer tidligere tilegnet kunnskap, og avhenger av tidligere læring og praksis. Her, inngår for eksempel vokabulære tester.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Flytende intelligens

A

er evnen til å håndtere nye problemløsingssituasjoner der personlig erfaring ikke kan være til hjelp. Dette involverer induktiv resonnering og kreative problemløsningsevner. Inkludert her er oppgaver som mønstergjenkjenning og abstrakt resonnering og problemløsing.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Trelagsintelligens

A

omfatter tre hierarkiske evnenivåer – generell, bred og smal, og går fra generell intelligens til spesifikke evner. Jo nærmere komponentene i modellen er, jo mer relatert er evnene de står for.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

kognitive prosessteorier

A

som utforsker de spesifikke informasjonsprosessering- og kognitive prosessene som underligger intellektuelle evner. De ser på hvorfor heller enn hvordan mennesker varierer i intelligens.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

. Metakomponenter

A

referer til ferdigheter i forhold til planlegging og gjennomføring av oppgaver

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Utførelseskomponenter

A

er de faktiske mentale prosessene som benyttes når en oppgave skal løses.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Komponentene ved tilegning av kunnskap

A

gjør oss i stand til å lære av opplevelsene våre og lagre informasjon i hukommelsen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Analytisk intelligens

A

involverer akademisk-orienterte problemløsningsmetoder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Praktisk intelligens

A

refererer til evnene som kreves for å takle hverdagens krav.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

kreativ intelligens

A

som involverer de mentale evnene som kreves for å håndtere nye problemer på en fordelaktig måte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

multippel intelligens,

A

der begrepet også omfatter evner som ligger til grunn for kreativitet, praktiske og sosiale ferdigheter, musikalitet, kroppsbeherskelse og selvinnsikt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Emosjonell intelligens

A

defineres som evnen til å forstå og reagere adekvat på egne og andres følelser

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Tilknytning

A

kan defineres som de sterke emosjonelle båndene som utvikler seg mellom barn og deres primære omsorgsgivere.

17
Q

Separasjonsangsten,

A

angst for å bli skilt fra omsorgspersonen

18
Q

Angst for fremmede

A

oppstår rundt 6/7 måneder og slutter rundt 18måneders alder. Barnet vil bli redd, begynne å gråte og vil strekke seg etter omsorgspersonen når det er berørt eller overlevert til en fremmed.

19
Q

HUKOMMELSE

A

Hukommelse er evnen til å innkode, lagre og gjenhente informasjon.

20
Q

iNNKODING

A

Innkoding av informasjon er evnen til å oversette informasjon om til en nevral kode som hjernen kan prossesere.

21
Q

Lagring

A

Lagring omtaler evnen til å holde på informasjonen over tid

22
Q

gjenhenting

A

gjenhenting innebærer muligheten til å ha tilgang til den lagrede informasjonen.

23
Q

Sensorisk hukommelse

A

Sensorisk hukommelse holder på innkommende informasjon lenge nok til at den blir registrert.

24
Q

Korttidshukommelse

A

Korttidshukommelsen er i den orginale tre-stadie modellen et minnelager som kan holde på en begrenset mengde av informasjon.

25
Q

Lagtidshukommelse

A

langtidshukommelsen, et stort lager som kan holde ubegrenset mengder av informasjon.

26
Q

arbeidshukommelse

A

arbeidshukommelse, og definerte den som et begrenset kapasitetssystem som midlertidig lagrer og prosseserer informasjon

27
Q

personlighet

.

A

Personlighet kan defineres som de særegne, og relativt vedvarende måter en handler, føler og tenker på som karakteriserer en persons responser til livssituasjoner

28
Q

Det fenomenologisk-humanistiske

A

Disse teoretikerne mente at atferden ikke er bestemt av ubevisste driv og konflikter, men av en respons til vår umiddelbare bevisste erfaring av oss selv og omgivelsene. Denne vekten på umiddelbare erfaringer kalles gjerne fenomenologi. Her legger man vekt på nået i stedet for fortiden. En slik vinkling er også humanistisk, de hadde et positivt syn på mennesket og dets potensial.

29
Q

personal construct theory.

A

Personal constructs er kognitive kategorier som vi bruker til å sortere hendelser og mennesker i livene våre. Disse kategoriene er basisen for individuelle forskjeller i personlighet.

30
Q

Læring

A

Prosessene der erfaring skaper relativt varige og tilpassningsdyktige endringer i en organismes kapasitet for atferd

31
Q

Språk

A

et system av symboler og regler for å kombinere disse symbolene til å generere et uendelig antall av nye beskeder og meldinger

32
Q

skjema (schemas),

A

Mentalt rammeverk; et organisert mønster av tanker og handlinger, for eksempel sugerefleksen hos spedbarn. Skjemaer gir et grunnlag for og styrer hvordan en omfatter og interagerer med omverdenen.

33
Q

Assimilasjon (assimilation) -

A

den prosessen der ny erfaring innlemmes i eksisterende skjema. For eksempel: et barn som bare har sett brune hunder. I barnets hundeskjema vil det stå at hunder bare er brune. Når barnet da møter på en svart hund, vil det assimilere denne informasjonen i det allerede eksisterende hundeskjemaet, at de kan være i flere farger.

34
Q

➔ Akkomodasjon (accommodation)-

A

den prosessen der ny erfaring endrer etablerte skjema. Om et barn opplever at en spesifikk erfaring ikke passer inn i et allerede eksisterende skjema, for eksempel forsøker å plassere en katt i et hundeskjema, men innser at mange av kattens egenskaper ikke stemmer overens med hundens. Det oppstår en disekvilibrum eller ubalanse mellom eksisterende skjema og nye erfaringer, som vil tvinge disse skjemaene til å endre seg. I eksempelet vil barnet danne et nytt skjema for katt, separat fra skjemaet om hund.

35
Q

Sensomotorisk stadium

A

(0-2 år) det trinnet i kognitiv utvikling der barn forstår omgivelsene i første rekke gjennom sanseerfaringer og fysisk kontakt. Suging er spedbarnets første skjema, og skjemaer assimileres og akkomoderes etter erfaringer med fysisk kontakt og sanseinntrykk. Har ingen forståelse av objektpermanens, erkjennelsen av at et objekt fortsetter å eksistere selv om det ikke lenger kan sees, før rundt 8 måneder. Barn lærer seg å snakke når de er rundt 1 år, og mot slutten av det sensomotoriske stadiet, kan de bruke ord som representerer objekter, behov og handlinger.

36
Q
  1. Pre-operasjonelt stadium
A

(2-7år), det stadiet i kognitiv utvikling der barn representerer verden symbolsk ved hjelp av ord og mentale bilder. Barnet forstår imidlertid ikke grunnleggende logiske tankeoperasjoner eller regler, konservering, prinsippet som består i at grunnleggende egenskaper ved objekter, slik som deres masse eller størrelse ikke endrer seg (er ”konservert”) selv når deres ytre framtoning endrer seg. Tankegangen er preget av irreversibilitet, vanskeligheter med å reversere en handling mentalt, sentrering, fokusering på kun et aspekt ved en situasjon, animisme, å gi menneskelige evner og kvaliteter til fysiske objekter og naturlige hendelser, og egosentrisme, vanskeligheter med å se verden fra andres perspektiv.

37
Q
  1. Konkret operasjonelt stadium
A

(7-12 år), det trinnet i kognitiv utvikling der barn kan utføre grunnleggende mentale operasjoner som omfatter problemer med konkrete objekter og situasjoner. De kan da altså tenkte logisk angående konkrete hendelser. Er også i stand til å løse problemene i den tidligere fasen, da de forstår konsepter som konservering og reversibilitet. Kan imidlertid ha vanskeligheter med å løse problemer som krever hypotetisk og abstrakt begrunnelse.

38
Q
  1. Formelt operasjonelt stadium
A

(12år -), den perioden der mennesker er i stand til å tenke logisk og systematisk om både konkrete og abstrakte problemer, formulere hypoteser og teste dem. Barna som har blitt ungdommer kan tenker mer logisk, abstrakt og fleksibelt.