Tidligere eksamensoppgaver Flashcards
En student som er 172 cm høy og som veier 105 kg er med som forsøksperson i et prosjekt. Han drikker 75 g glukose i 300 mL vann, og blodsukker måles ved start og deretter hvert 30. minutt. De første 5 målingene avleses til: 5.0 mM, 8.0 mM, 10.8 mM, 9.5 mM og 8.5 mM.
Målingene tyder på at han …
- Har normal glukosemetabolisme
- Har redusert glukosetoleranse
- Har diabetes
2: Har redusert glukosetoleranse
En 20 år gammel student har meldt seg frivillig til å gjennomføre fysiologiske tester. Det blir målt insulin og glukagon fortløpende mens han tilføres et tredje hormon. Det viser seg at insulin stiger og glukagon faller. Det tilførte hormonet er …
GLP-1
En 30 år gammel mann som er 172 cm høy og veier 105 kg har nyoppdaget diabetes. Du er usikker på om dette er DM 1 eller 2, og har fått prøvesvar som viser høyt nivå av insulin, C-peptid er høyt, og glukose på 5.5 mM – alt fra samme prøve. Din tolkning er…
Han har mest sannsynlig DM-2
Insulin frigjøres fra beta-celler ved at glukose tas opp ved hjelp av GLUT4. Nedbrytningen av glukose øker ATP nivået i cella, og det hemmer ATP-sensitive K+ kanaler, noe som fører til en depolarisering og dermed åpning av spenningssensitive calsium-kanaler. En intracellulær økning i calsium starter exocytose av granula inneholdende insulin.
Her er en feil, og den er …?
GLUT4 skal være GLUT2
- Insulin frigjøres fra beta-celler ved at glukose tas opp ved hjelp av GLUT2. Nedbrytningen av glukose øker ATP nivået i cella, og det hemmer ATP-sensitive K+ kanaler, noe som fører til en depolarisering og dermed åpning av spenningssensitive calsium-kanaler. En intracellulær økning i calsium starter exocytose av granula inneholdende insulin.
En 20 år gammel student har meldt seg frivillig til å gjennomføre fysiologiske tester. Det blir målt insulin og glukagon fortløpende mens han tilføres et tredje hormon. Det viser seg at insulin stiger og glukagon faller. Det tilførte hormonet er sannsynligvis …
GLP-1
En 30 år gammel mann blir lagt inn på sykehus med redusert AT og dyspne. I akuttmottaket tas en arteriell blodprøve som viser s-glukose 23 mM (4.0 – 6.0 fastende), pH 7.15 (7.37 – 7.34), HCO3- 7 mM (22-26), pCO2 4 kPa (4.7 – 6.0). Pas. er 172 cm høy og veide 95 kg før sykdomsepisoden, nå 87 kg. Du er usikker på om han har DM 1 eller DM 2. Neste morgen får du prøvesvar, som viser lavt nivå av insulin, C-peptid 300 pmol/L (lavt) og glukose 9.5 mM (høyt) – alt fra samme prøve.
Den beste tolkningen av resultatene vil være at …
Han har diabetes mellitus type 1
Insulin frigjøres fra beta-celler ved at glukose tas opp ved hjelp av glukose transporter 4 (GLUT 4). Nedbrytningen av glukose øker ATP nivået i cella, og det hemmer ATP-sensitive K+ kanaler, noe som fører til en depolarisering og dermed åpning av spenningssensitive Ca2+-kanaler. En intracellulær økning i kalsium starter exocytose av granula inneholdende insulin. Her er en feil – og den er:
• GLUT4 skal være GLUT 2 (glukosetransporter 2)
Insulin virker på muskel- og fettceller ved å binde seg til en insulin-reseptor i cellekjernen. Når insulinreseptoren blir aktivert så autofosforyleres reseptoren, som igjen initierer flere reaksjonsveier, som igjen fører til en translokasjon av GLUT4 til cellemembranen, slit at glukoseopptaket inn i cellen øker.
Denne påstanden kan best karakteriseres som …
Feil, insulin virker via en reseptor på cellemembranen!
Når i fosterlivet dannes de Langerhanske celleøyene, og når har fosteret uavhengig insulinproduksjon?
Øyene dannes fra 3. fostermåned og fosteret har uavhengig insulinproduksjon fra 5. fostermåned.
En 23 år gammel student er med som forsøksperson i et prosjekt hvor han gjennomfører blodsukkerbelastning på to ulike måter, først per. Os. (100 g sukker i 300 ml vann), deretter i.v. (samme mengde). Konsentrasjonen av et ukjent hormon måles ved start og etter 60 min. det viser seg at det ukjente hormonet stiger mer under peroral enn iv. Administrasjon.
Hormonet som måles er mest sannsynlig
GLP-1 (glukagon-like peptide 1).
Insulin frigjøres fra beta-celler ved at glukose tas opp vha. GLUT2, nedbrytningen av glukose øker ATP nivået i cella, og det hemmer ATP-sensitive Na+ kanaler, noe som fører til en depolarisering og dermed åpning av spenningsregulerte kalsium-kanaler. En intracellulær økning i kalsium starter exocytose av granula inneholdende insulin.
Her er en feil, og den er …
Na+ kanaler skal være K+ kanaler.
- Insulin frigjøres fra beta-celler ved at glukose tas opp ved hjelp av GLUT2. Nedbrytningen av glukose øker ATP nivået i cella, og det hemmer ATP-sensitive K+ kanaler, noe som fører til en depolarisering og dermed åpning av spenningssensitive calsium-kanaler. En intracellulær økning i calsium starter exocytose av granula inneholdende insulin.
Hvordan er cellene i de langerhanske celleøyene oppbygd mikroskopisk?
Ingen spesiell organisering (diffus)
Bildet nedenfor viser pancreas med relasjon til andre organ (Brainscape54). Sett navn på de strukturene som er merket med piler.
- Ductus hepaticus
- Ductus cysticus
- Ductus choledochus
- Papilla Vateri
- Pancreas (evt. Cauda pancreatis)
- Ductus pancreaticus (evt. Ductus Wirsungi)
- Duodenum
Angi minst 3 av celletypene i en Langerhansk celleøy og funksjonen til de ulike celletypene.
Celletype: Funksjon.
- Alfaceller: Glucagon.
- Betaceller: Insulin.
- Deltaceller: Somatostatin.
- PP-celler: Pancreatisk polypeptid.
Nevn den viktigste faktoren som stimulerer til insulinutskillelse fra beta-cellene, og forklar hvordan GLP-1 påvirker beta-cellene til insulin utskillelse.
- En økning i glukosenivået i blodet er den viktigste faktoren som stimulerer insulinutskillelse fra beta-cellene.
- GLP-1 øker den glukose-medierte insulinfrigjørelsen (har en insulinotropt effekt).
En 33 år gammel mann som er 172 cm høy og som veier 110 kg har nyoppdaget diabetes. Du er usikker på om dette er diabetes mellitus type 1 eller type 2, og har fått prøvesvar, som viser C-peptid 1525 pmol/l (normalt 340-1470 pmol/l) og glukose 11,5 mmol/l (4,0-6,0 fastende), - alt fra samme prøve. Den beste tolkningen av disse resultatene er?
Han har mest sannsynlig DM 2
En 23 år gammel student er med som forsøksperson i et prosjekt hvor han gjennomfører blodsukkerbelastning på to ulike måter: Først peroralt (100 gram sukker i 300 ml vann drikkes), deretter intravenøst (samme sukkermengde gis intravenøst). Konsentrasjonen av et ukjent hormon måles ved start og etter 60 minutter. Det viser seg at det ukjente hormonet stiger mer under den perorale glukosebelastningen.
Hormonet som måles er mest sannsynlig …
Insulin
En 24 år gammel kvinne med DM 1 kommer til blodprøvetaking kl. 09.00. Hun spiste frokost 90 minutter tidligere, og satte sin vanlige måltidsdose. Før og under blodprøvetaking får hun litt hjertebank, blir svett og skjelven, og føler ubehag. Den som tar prøven legger merke til at kvinnen virker litt fraværende.
Hvilke prøvesvar vil en mest sannsynlig finne i blodprøven?
Lavt blodsukker, høyt kortisol, veksthormon, glukagon og adrenalin.
En 68 år gammel kvinne med kjent DM 2 fra 6 år tilbake, høyde 164 cm og vekt 103 kg, kommer til kontroll. Hun angir at blodsukkerkontrollen har vært god, stort sett har blodsukkeret vært mellom 6 mM og 12 mM når hun har målt (i hovedsak før frokost). Hun angir å spise litt lettfordøyelige karbohydrater og går tur med hunden nesten hver dag. I blodprøvesvarene fra prøver tatt to dager tilbake er glukose 6.0 mM (4.0 – 6.0 mM fastende), mens HbA1c er 12.2 % (4.3 – 6.1 %), total-kolesterol er 4.5 mM (3.9 – 7.8), LDL er 2.5 mM (2.0 – 5.3). Hun har nylig vært hos øyelege, som ikke fant retinopati. Urinprøven viser protein:kreatinin ratio 1.2 mg/mmol (< 3). Ved us. Har hun BT 133/72, puls 75/min, og normal sensibilitet under føtter vurdert med monofilament.
Du konkluderer med at …
Blodsukkeret er altfor høyt, og tiltak må til for å redusere dette
Type 1 diabetes skyldes manglende produksjon av insulin. Kan du forklare den immunpatogenetiske mekanismen som ligger til grunn for denne produksjonssvikten?
Insulinproduserende beta-celler i de Langerhanske øyene i pancreas blir ødelagt av cytotoksiske T-celler som reagerer med beta-celle spesifikke antigener.
I pankreas ligger de Langerhanske celleøyer. Nedenfor er det bilder (Brainscape55) av en Langerhansk celleøy (med og uten omgivelser).
Hvilke type celler omgir de Langerhanske celleøyer og hvilken funksjon har disse cellene?
Epitelceller som danner kjertelstrukturer som produserer bicarbonat og fordøyelsesenzymer -eksokrin pankreas.
en 27 år gammel mann blir lagt inn på sykehus med redusert allmenntilstand og tung pust. I akuttmottaket tas en blodgass som viser glukose 23 mM, pH 7.15, HCO3 7 mM, pCO2 4 kPa. Pasienten er 172 cm høy, veide før sykdomsepisoden 92 kg, veier nå 84 kg. Du er usikker på om dette er DM 1 eller 2. neste morgen får du prøvesvar, som viser C-peptid 300 pmol/L (normalt 340 – 1470 pmol/L) og glukose 9.5 mM (normalt 4.0 – 6.0 mM fastende) – alt fra samme prøve.
Den beste tolkningen av resultatene vil være at …
Han har diabetes type 1.
En student som er 172 cm høy og veier 105 kg er med som forsøksperson i et prosjekt. Han drikker 75 g glukose i 300 mL vann, og blodsukker måles ved start og deretter hvert 30. minutt. De første 5 målingene avleses til: 5.0 mM, 8.0 mM, 13.4 mM, 9.5 mM og 8.5 mM.
Utfra målingene er det mest riktig å si at han …
Har diabetes.
Det finnes mange klasser blodsukker-regulerende midler. Metformin, sulfonylurea-preparater (SU), glinider, glitazoner, gliptiner, GLP-1 analoger, insulin, alfa-glukosidasehemmere og SGLT-2-hemmere.
Hvilke av disse er klart forbundet med vektnedgang?
SGLT-2 hemmere og GLP-1 analoger
Under er fire påstander om de Langerhanske celleøyer. Ta stilling til om de er sanne eller falske.
- Makroskopisk kan man se de Langerhanske celleøyene som små prikker i pankreasvevet
- Insulin produseres i betacellene i de Langerhanske celleøyer
- De Langerhanske celleøyene utgjør ca. 10 % av bukspyttkjertelen
- De fleste cellene i de Langerhanske celleøyer er alfaceller
- Falsk
- Sann
- Falsk
- Falsk
Under er det fire påstander om diabetes mellitus og insulin. Ta stilling til om de er sanne eller falske.
- Mangel på insulin gjør at blodsukkeret øker
- Diabetes mellitus type 2 er en autoimmun tilstand
- Insulin er et katabolt hormon
- Diabetes mellitus type 1 oppstår oftest før 20-års alderen
- Sann
- Falsk
- Falsk
- Sann
Bildet under viser en såkalt diabetisk fot med nedsatt følsomhet, nedsatt muskelstyrke og sår som ikke vil gro.
Nevn minst 3 (av 5 oppgitte) faktorer som kan bidra til utvikling av en diabetisk fot (bilde ikke vedlagt).
- Polynevropati – endret stoffskifte i perifere nerver, med nedsatt evne til signaloverføring – nedsatt følsomhet og nedsatt kraft
- Nedsatt makrosirkulasjon – nedsatt blodforsyning perifert
- Nedsatt mikrosirkulasjon – Nedsatt sirkulasjon i hud og underhud og langs perifere nerver
- Dårlig regulert blodsukker – høyt blodsukker med økt risiko for infeksjon
- Dårligere immunsystem – økt risiko for infeksjon
Du er vikar for en fastlege, og det kommer en 45 år gammel mann som ønsker en helsesjekk. Han er tidligere frisk og har ingen plager, men har lagt på seg slik at han nå har en BMI på 29 kg/m2. Han røyker ikke. Hans blodtrykk er 135/84, og ved undersøkelse finner du normale funn svarende til hals, hjerte, lunger og abdomen. Blodprøvene viser (HbA1c 6.5 %, ellers innenfor ref. områder) (Brainscape56): Hva bør du informere mannen om?
«Du har fått diabetes type 2».
En 30 år gammel mann som er 172 cm høy og veier 85 kg har nyoppdaget diabetes. Du er usikker på om dette er diabetes mellitus type 1 eller type 2, og har fått prøvesvar som viser lavt nivå av insulin og C-peptid, og glukose på 9.5 mM. Alt er fra samme prøve.
Den beste tolkningen av disse resultatene er …
At han mest sannsynlig har diabetes type 1
Du er fastlege, og en 35 år gammel kvinne kommer til deg fordi hun mener hun plages med lave blodsukkerverdier. Hun beskriver plager med slapphet og uvelhet, og kanskje litt hjertebank. Plagene kan komme når som helst, men oftest et par timer etter måltid, og hun opplever at det hjelper å spise. Ved undersøkelser gjør du ingen unormale funn.
Hva bør du gjøre som neste ledd i utredningen?
Du bør lære henne å måle blodsukker, og be henne notere plager og blodsukker.
En 18 år gammel jente som fikk diagnostisert diabetes mellitus type 1 for 6 dager siden har kommet hjem fra sykehuset. Hun har blitt skjelven, fått hjertebank og føler seg elendig. Hun ringer til deg, som er LIS I på fastlegekontor, og det beste rådet du kan gi henne der og da er:
Drikk et stort glass juice (lett å få i seg, sukkerrikt)
Nevn minst 6 senkomplikasjoner til diabetes mellitus
Makrovaskulære:
- hjerteinfarkt
- slag
- claudicatio
Mikrovaskulære:
- nefropati
- nevropati
- retinopati
- fotsår
- impotens
Sulfonylurea-derivater er klassifisert som potensielt trafikkfarlige. Forklar kort hvorfor.
Sylfonylurea-derivatene er insulin-stimulerende midler og kan gi alvorlig hypoglykemi (selv hos godt regulerte diabetikere).
Metformin er førstevalget av legemiddel ved behandling av diabetes type 2, men er kontraindisert hos pasienter med sterkt redusert nyrefunksjon (eGFR < 45 mL/min/1.73 m2).
Hvilken alvorlig bivirkning har pasienter med redusert nyrefunksjon økt risiko for å utvikle ved bruk av metformin?
Laktacidose
Glimepirid er et sulfonylurea-derivat som brukes i behandlingen av diabetes.
Hvilken effekt har det, og hva er den fysiologiske/ cellulære virkningsmekanismen?
Glimepirid er et medikament. Dette stoffet vil inaktivere ATP-avhengige K-kanaler i betacellene og endre membranpotensialet i depolariserende retning. Dette vil i sin tur føre til aktivering (åpning) av kalsium-kanalen og økt opptak av kalsium, og kalsium vil så stimulere sekresjonen av insulin fra betacellene.
- “Insulin frigjøres fra beta-celler ved at glukose tas opp ved hjelp av GLUT2. Nedbrytningen av glukose øker ATP nivået i cella, og det hemmer ATP-sensitive K+ kanaler, noe som fører til en depolarisering og dermed åpning av spenningssensitive calsium-kanaler. En intracellulær økning i calsium starter exocytose av granula inneholdende insulin.”
Du er fastlege for en 67 år gammel kvinne, som kommer til kontroll. Hun gjennomgikk et hjerteinfarkt for 3 år siden, og hun har kjent diabetes mellitus type 2. Hun sliter med å få kontroll med blodsukkeret. Ved undersøkelse har hun kroppsmasseindeks (KMI) på 29 kg/m2, BT 134/82, normale funn over collum, pulm, cor, abd. Hun bruker fast følgende medisiner: Albyl-E 75 mg morgen Losartan 50 mg/Hzt 12,5 mg morgen Metformin 500 mg 3 ganger daglig Atorvastatin 40 mg morgen Prøvesvar viser følgende: (Brainscape57): 82 HbA1c (økt), redusert S-kolesterol, økte S-TG, redusert S-LDL og S-CK. HbA1c 82 mmol/mol svarer til 9.7% Hvordan bør denne pasienten behandles?
Oppstart GLP1-analog eller SGLT-2 hemmer
En 40 år gammel mann som er 170 cm høy og som veier 85 kg har nyoppdaget diabetes. Han har tapt seg litt i vekt, og har vært veldig tørst. Du er usikker på om dette er DM-1 eller DM-2, og har fått prøvesvar, som viser C-peptid 1245 pmol/L (370-1470) og glukose 15,5 mM – alt fra samme prøve.
Hva er mest sannsynlige diagnose?
Diabetes type 2 (T2D)
I hvilket organ befinner de Langerhanske celleøyer seg?
I pancreas
Hvilket hormon blir produsert i alfacellene i de Langerhanske celleøyer?
Glukagon
En 24 år gammel kvinne med diabetes mellitus type I har feber og innlegges i sykehus med alvorlig diabetes ketoacidose. Ved innkomst tas blodprøver der man blant annet finner en forhøyet kalium på 5.1 mM (3.4 – 4.6 mM) Hvordan bør denne kaliumverdien best håndteres?
Det er sannsynlig at hun har en kaliummangel forårsaket av renalt kaliumtap og hun bør få kaliumtilskudd intravenøst.
MEN
Når man har gitt tilstrekkelig glukose og insulin, vil sannsynligvis kaliumverdien bli helt normal av seg selv bør vurderes riktig her:
- Ifølge Up to Date skal man ved akuttbehandling av diabetisk ketoacidose gi kalium dersom kalium er < 5.3 mEq/L. Ifølge elektrolyttveilederen til Diakonhjemmet Sykehus skal man gi kalium dersom kalium er < 5.0 mM.
- Klassen mente derfor at siden pasienten hadde kalium 5.3 mM burde begge svarene blitt godkjent. Et veldig klinisk spørsmål der svaret kan variere utifra kilden en slår opp i.
Stoffskiftehormoner produseres og skilles ut fra glandula thyrodiea. Thyroxin (eller tetra-iodotyronin) har en halveringstid på ca. 7 dager, og utgjør omtrent 80 % av det som utskilles fra kjertelen. Tri-iodotyronin – det mest aktive hormonet – har en halveringstid på ca. 4 dager, og utgjør ca. 20 % av det som kommer ut av kjertelen. Informasjonen i forrige setning kan best karakteriseres som …
Feil – tri-iodotyronin har kortere halveringstid.
Hvor dannes thyroidea embryologisk og hvordan vandrer thyroideaannlegget til sin endelige plassering?
Thyroideaanlegget er mellom 1. og 2. gjellebue, og anlegget vandrer ned i midtlinjen til endelig plassering nedenfor thyroideabrusken fortil på halsen.
Stoffskiftehormoner produseres og skilles ut fra glandula thyroidea. Thyroxin (eller tetra-iodotyronin) har en halveringstid på omtrent 7 dager, og utgjør ca. 80 % av det som kommer ut av kjertelen. Tri-iodotyronin, det mest aktive hormonet, har en halveringstid på omtrent 1 dag, og utgjør omtrent 20 % av det som kommer fra kjertelen.
Informasjonen i denne oppgaven kan best karakteriseres som korrekt.
Fastlegen startet en liten dose tyroxin substitusjonsbehandling på pasient, og tok et nytt prøvesett en måned etter. Da vil det forventes …
Fall i TSH, uendret FT4
* Oppgaven fra 2016 her ble trukket. Refererte til en tidligere pasient og skapte forvirring.
Bak thyroidea ligger oesophagus og a. carotis communis.
Denne påstanden om thyroideas relasjon til andre organer er …?
Korrekt
Hva er den viktigste og vanligste årsaken til hypothyreose i Norge?
Betennelsestilstander
Bildet nedenfor viser et tverrsnitt gjennom halsen i nivå med thyroidea (Brainscape58). Sett navn på strukturene (1-10) som er merket med piler i tabellen.
- Platysma
- Thyroidea (venstre thyroidealapp)
- Isthmus thyroidea
- Trachea
- Vena jugularis interna
- Oesophagus
- Arteria carotis communis
- Vertebra Cervicalis VII (holdt å si “vertebra”)
- Ramus reccurens nervi vagi (evt. nervus recurrens)
- Nervus vagus
Angi minst 3 av årsakene til HYPOthyroidisme
- (autoimmun) thyroiditt (mb. Hashimoto, mb. Riedel)
- Jodmangel
- Agenese
- TSH-mangel
- Medikamenter (thioamider, radiojod)
- Dyshormonogenese