Testament Flashcards
Tudor Arghezi este considerat…
un varf al modernismului interbelic prin temperamentul artistic, prin forta de expresie si prin estetica inovatoare. Opera lui constituie o revolutie literara formala, poetul penduland “intre pacat si inaltare, intre materie si spirit”- Pompiliu Constantinescu
Poezia “Testament” deschide..
volumul de debut “Cuvinte Potrivite” in 1927 si constituie cea mai elocventa arta poetica din lirica romana.
Modernismul poeziei este sustinut de
structura compozitionala: cinci strofe inegale ce se constituie in secvente lirice ideatice prin care poetul isi exprima conceptia despre poezie, cuvant si creatie artistica, accentuand conditia artistului in lume.
Titlul “ “ in sens conotativ este sugestiv pentru…
relatia spirituala dintre generatii si responsabilitatea urmasilor fata de mesajul primit.
In sens denotativ…
titlul ilustreaza faptul ca poezia este un “act oficial” intocmit de poet prin care lasa mostenire urmasilor averea sa, opera literara : “ Nu-ti voi lasa drept bunuri dupa moarte,/ Decat un nume adunat pe o carte”
Tema este moderna si…
exprima conceptia poetului despre creatia artistica, definind intreaga sa opera lirica in care cuvantul atotputernic este stapan absolut al universului, iar creatia este rodul harului divin si al trudei.
Incipitul atesta…
lirismul subiectiv fiind reprezentat de adresarea directa a verbului la forma negativa, persoana a II-a singular “Nu-ti voi lasa”, avand rolul de a accentua valoarea deosebita a mostenirii: “un nume adunat pe o carte”.
In prima strofa..
se accentueaza ideea ca opera literara se fundamenteaza pe acumularea spirituala mostenita de la strabuni si realizata cu efort, evolutiv: “Prin rapi si gropi adanci,/ Suite de batranii mei pe branci”.
Adresarea directa “Fiule” da poeziei un ton familiar, intim, ce apropie cele doua generatii.
In urmatoarea secventa lirica poetul …
se simte mesager al durerii si trudei strabunilor. El aseaza cartea la capataiul civilizatiei omenesti, cu indemnul de a respecta acest bun spiritual, adresat direct, printr-un verb la imperativ: “Asaz-o cu credinta capatai,/ Ea e hrisovul vostru cel dintai”. Poetul aseamana opera literara cu Biblia.
In final, muza sau arta, figurata prin…
metafora “domnita”, pierde in fata mestesugului poetic: “Intinsa lenesa pe canapea,/ Domnita sufera in cartea mea”. Astfel, poezia ar putea fi un rezultat al harului, exprimat prin metafora “slova de foc”, dar si al mestesugului “slova faurita”: “Slova de foc si slova faurita/ Imparecheate-n carte se marita”.
Arghezi aduce in lit romana…
estetica uratului, o noua maniera moderna de a exprima frumosul, dand cuvintelor o noua valoare: “DIn bube, mucegaiuri si noroi,? Iscatam frumuseti si preturi noi”.
Poetul se considera…
rolul cititorului, el trudeste din greu pentru a creea o opera literara care sa fie citita de urmasi: “Robul a scris-o, Domnul o citeste”.
Limbajul si expresivitatea se remarca prin…
sugestie, sustinuta de estetica uratului. Metafora “carte” devine un laitmotiv al poeziei care genereaza campul lexical al sensului “opera”/”poezie” : “hrisov”, “carte”, “Cuvinte Potrivite”, “Slova de foc”, “slova faurita”.
Prozodia moderna..
este sustinuta de versurile poeziei avand metrica variabila de noua si unsprezece silabe.
Avand ca tema creatia,
consider ca opera lui Arghezi ofera o viziune moderna asupra conditiei scriitorului in lume si a artei sale. Poetul impaca vocea divina cu cea umana prin faptul ca aduce in literatura romana toate straturile lexicale ale limbii noastre.