Floare albastra Flashcards
Poet care a devenit?
pentru toti romanii un mit, Mihai Eminescu apartine perioadei marilor clasici si este incadrat in romantismul de tip inalt, fiind adesea numit ultimul mare romantic european. El propune un univers poetic de o mare coerenta, deoarece opera poetului are aspectul unei sinteze a culturii romaniei, dupa cum se vede si in poemul “Floare albastra”, considerat prima opera memorabila a poetului.
Poezia “F.A” de Mihai Eminescu fundamenteaza..
motivul poetic al “florii albastre” intalnit la poetii romantici europeni pentru a ilustra sentimentul de dragoste, chipul iubitei si pentru a proiecta iubirea in infinit.
Poezia romantica face parte din tema..
iubirii si a naturii si este innobilata cu profunde idei filozofice.
Poezia este alcatuita din…
patru secvente poetice, doua ilustrand monologul liric al iubitei, iar celelalte doua monologul lirico-filozofic al poetului. Astfel, se imbina lirismul subiectiv cu cel obiectiv.
Incipitul
este o interogatie retorica a iubitei adresata iubitului visator “cufundat in stele” si in “ceruri-nalte”.
Titlul
aminteste motivul “florii albastre” intalnit la romanticul german Novalis si semnifica implinirea iubirii ideale, de pe alta lume, cu speranta realizarii cuplului.
La romantismul eminescian, motivul “f.a” semifica…
aspiratia spre iubirea ideala posibila, proiectata in viitor dar si imposibilitatea implinirii cuplului.
M.E a imbogatit poezia cu accente filozofice profunde privind incompatibilitatea a doua lumi diferite din care fac parte cei doi indragostiti.
O alta interpretarea a motivului “f.a” este…
aceea a “florii de nu-ma-uita”, simbol al credintei ca iubirea ramane in sufletul celui indragostit.
Tema romantica reflecta…
aspiratia poetului spre iubirea ideala, spre perfectiune, care nu se poate implini si il provoaca pe poet la o marturisire amara in ultimul vers al poeziei:” Totusi este trist in lume!”
Ideea poetica exprima..
tristetea, nefericirea omului de geniu pentru neputinta de a atinge absolutul iubirii, pentru imposibilitatea implinirii cuplului erotic.
Prima secventa poetica exprima…
monologul iubitei, care incepe prin situarea iubitului intr-o lume superioara, fiind “cufundat in stele”.
El mediteaza asupra unor idei superioare, cuprinse in cateva metafore ce simbolizeaza cultura, cunoasterea ,tainele si geneza Universului “intunecata mare”.
Iubita il cheama in lumea reala, indemnand-ul sa abandoneze idealurile metafizice: “Nu cata in departare/ Fericirea ta, iubite!”.
Ghilimelele care delimiteaza primele trei strofe de restul poeziei evidentiaza vorbirea directa, textul apartinand iubitei care creioneaza portretul spiritual al omului de geniu.
Lirismul subiectiv atesta prezenta…
eului liric prin adresarea directa a fetei, care doreste sa isi gaseasca fericirea, iar iubitul ei sa apartina lumii obisnuite. Marcile lexico-gramaticale ale lirismului sunt: sintagma declarativa “sufletul vietei mele”, vocativul “iubite”, verbele si pronumele la persoana a 2 a sinugular “te-ai cufundat”, “ai uita”, “nu cata” “te” “ta”
Secventa a doua ilustreaza…
monologul liric al poetului, accentuand superioritatea preocuparilor si a gandirii sale, prevestind finalul poeziei. Se distinge o usoara ironie privind neputinta lui de a fi fericit cu o iubire banala. Versul “eu am ras, n-am zis nimica” subliniaza atitudinea superioara a omului de geniu.
Lirismul este subiectiv, reprezentat de marcile lexico-gramaticale ale verbelor si pronumelor la persoana I: am ras, n-am zis, eu, -mi.
Urmatoarea secventa poetica, monologul liric al fetei, incepe printr-o…
chemare a iubitului in mijlocul naturii. Intalnim motive romantice specifice liricii eminesciene: codrul, izvorul, vaile, stancile care sunt in armonie desavarsita cu starile iubitilor:citat..
Sarutul consfiinteste iubirea si devine un adevarat ritual erotic. Iubita isi face un scurt autoportret din care reies fiorul si emotia implinirii prin epitete cromatice: Voi fi rosie ca marul/ Mi-oi desface de aur parul.
Dorinta de intimitate este intalnita si in alte poezii dar aici ideea izolarii cuplului de indragostiti de restul lumii este accentuata.
A patra secventa poetica constituie…
monologul liric al sinelui poetic, incarcat de profunde idei filozofice. Propozitia exclamativa : “ca un stalp eu stam in luna” reda uimirea eului poetic in fata frumusetii si perfectiunii fetei.
Punctele de suspensie aflate inaintea ultimului vers indeamna la meditatie, privind implinirea iubirii perfecte ce nu poate fi realizata.