Termer Flashcards
ACTH Stimulering
Först läggs PVK och tas ut ca 3 st röda röd. Sen ges lm Cosacthen (som gör att binjurebarken släpper ut det sista) och sen väntar man 60 min innan ett nytt prov tas, 1 rött rör. Man kan slaska men bäst är att man sticker på nytt.
Detta görs om man misstänker addison. (skolanteckning: Först ett noll prov för att mäta kortisol. Sen ger man ACTH för att se om man kan tvinga binjuren att svara, dvs producera kortisol. Sen tar man ett nytt prov efter 60 min (då peaken med kortisol kommer))
Addison sjukdom
Info
innebär att binjurebarken inte producerar tillräckligt av hormontyperna glukokortikoider (ex kortisol) och mineralkortikoider. Sjukdomen uppstår oftast på grund av att hundens eget immunförsvar angriper dess binjurebark (primär form). Eller brist på ACTH (sekundär form) En så kallad ACTH-stimulering görs. Det innebär att man stimulerar hormonutsöndringen från binjurebarken och mäter koncentrationen kortisol i blodet före och efter stimuleringen. Är kortisol vid båda mätningar lågt kan man ställa diagnosen Addisons sjukdom.
Assidon symtom
kräkning, diarré (kortisol har skyddande effekt på magtarm), anorexi (addisonkris), viktnedgång, skakningar, hälta (kortison har antiinflammatorisk effekt, problem med leder vid brist)
Addisonkris
Ffa aldosteron som påverkar. (inte kortisol som är problemet nu). Aldosteronbrist -> Na sjunker (Na håller kvar vätska i blodkärlen) och K ökar, -> hypovolemi och hyperkalemi -> blodtryck sjunker och hjärtat påverkas -> cirkulationskollaps. Kan vara acidotisk (för Na har lågt pH).
(Aldosteron: Regleras av blodtrycket och kaliumkonc i blodet (för att få ner blodtrycket). Ökar utsöndringen av kaliumjoner från njurarna. Sparar på natriumjoner och vatten).
Cushing
för mkt kortisol, pga tumör i hypofysen eller tumör i binjure. Gör dexametasonhämning (0prov, efter 4h, efter 8h) eller acth- stimulering. Stress kan ge höga kortisolvärden)
Ketoacidos
Ketoacidos är ett livshotande tillstånd som beror på en kraftig frisättning av ketonkroppar sk acetonkroppar som gör att blodet blir surt. Det inträffar vid brist på insulin hos personer med typ 1-diabetes. Ketonkroppar frisätts i blodet när kroppen övergår till att använda fett som bränsle i stället för kolhydrater. För högt blodsocker kan leda till ketoacidos/diabeteskoma
Om katten på grund av insulinbrist ligger för högt i blodsocker under en tid bildas ketoner. Det sker då kroppens celler börjar bryta ner fett för att få energi från annat håll än sockret (sockret är kvar i blodbanan). Det kan uppträda antingen innan diagnosen ställts och insulinbehandling har satts in eller under behandling om katten behöver mer insulin än vad den får. Om en diabeteskatt under en tid inte får tillräckligt med insulin hamnar den slutligen i koma. Även om man då kommer till veterinär med katten finns det en risk att den inte överlever. Detta är en anledning till att det är viktigt att gå på de återbesök veterinären rekommenderar och att regelbundet kontrollera kattens urin hemma för att se att inga ketoner bildas. Vid ketoacidos är vanliga symtom:
* Illamående, Kräkningar, Törst, Omtöckning, Andedräkt som luktar aceton.
Diabetisk ketoacidos skolanteckning: Drabbar vanligen patienter med odiagnostiserad diabetes. Patienten är ofta dehydrerad, acidotisk (för lågt pH i kroppen pga ketoner), elektrolytrubbning (insulinpåverkan). Obehandlad diabetes leder till produktion av ketonkroppar (syror -> sänker pH) pga att fett bryts ner i för snabb takt.
Symtom ketoacidos
Vid ketoacidos är vanliga symtom:
* Illamående, Kräkningar, Törst, Omtöckning, Andedräkt som luktar aceton.
Kreatinin
Kreatinin är slutprodukten av nedbrutet kreatinfosfat. Kreatin som lagras i musklerna frisätts vid muskelaktivitet och en stor del omvandlas till kreatinin. Detta produceras i en konstant mängd och beror på individens muskelmassa, därför är kreatininhalten väldigt individuell. När blodet filtreras genom njuren utsöndras kreatininet till urinen och lämnar kroppen, men vid nedsatt njurfunktion blir det en ansamling med kreatinin i blodomloppet. Därför kan man med hjälp av ett blodprov få reda på nivån av kreatinin och på att få ett mått av njurfunktionen. Både kreatinin och urea-halten används för att bestämma njurens funktion, men kreatinin är inte lika känslig för proteininnehållet i foder eller andra processer som t.ex. feber, infektioner eller toxemi.
Urea
Den viktigaste kvävehaltiga nedbrytningsprodukten vid proteinomsättningen är urea som bildas i levern. Vid normal funktion utsöndras urea och andra kvävehaltiga restprodukter via njurarna. Om njurarna är påverkade och halten av dessa kvävehaltiga produkter ökar i blodet kan det leda till azotemi / uremi
Hyperfosfatemi
Hypofosfatemi
*Försämrad utsöndring av fosfat i njurarna leder till en hyperfosfatemi (förhöjda nivåer av fosfat i blodet). Fosfatet i blodet kan bilda komplex med kalcium vilket sänker nivåerna av joniserat kalcium i blodet (kalcium/fosforkvot?) (hyperfosfatemi beror oftast på njursvikt)
*Lågt fosfat ger sönderfall av röda blodkroppar och därmed blodbrist (anemi) (fosfat är en stor del av cellmembranet)
Hyperkalemi
Hypokalemi
“lösa” hyperkalemi:
Högt -> hjärtat kan stanna.
Lågt -> muskelsvag
Så om en katt kommer in på akuten och har lågt HR och har njurproblem så kan det vara därför. Alltså oroväckande!
Hyperkalemi: Då behöver man sänka kaliumkonc. Ex genom vätska och ev glukos +- insulin. Man kan behöva skydda hjärtat genom calcium iv men det är en kortlivad effekt, man köper bara tid (En urinstoppskatt fick calcium och glukos)
Calcium
Högt-
Lågt-
Högt -> kalcifiering, tumör. Ökad törst, urinering (ja en hund som hade högt kalcium hade PUPD, och veterinären sa att hyperkalcemi ger det)
Lågt -> kramper)
Låga lymfocyter:
kan vara pga stress
Hyperkalcemi
Kan bero på tumör. (Då är det malignt lymfom, eller analsäcks tumör). Eller det beror inte på tumören massa, utan ex sekretion av hormonliknande substanser som normalt inte utsöndras av vävnaden. Paraneoplastisk effekt-> tumören producerar ett hormon (PTHrp) som påverkar kalciumbalansen -> ökad halt kalcium i blodet -> ökad törst och urinering. (ja en hund som hade högt kalcium hade PUPD, och veterinären sa att hyperkalcemi ger det)
Na och K -> påverkar blodtrycket
Na håller kvar vätska i blodkärlet
ja
Proteinuri
Kan få mkt (?) protein i urin om de har problem med glomeruli (njure) eller ingen eller låg protein i urin vid tubulointerstiellaproblem. Proteiner ska inte läcka igenom tubuli, men om det är läckage så kan man inte få tillbaka proteiner- proteinuri (urinprov).
CKD
En av de vanligare dödsorsakerna hos domesticerade katter är kronisk, progressiv njursjukdom, Chronic Kidney Disease (CKD). Vid CKD har njurarna skadats till den grad att irreversibla förändringar som nekrotiserar nefron uppstått och därigenom försämrar njurkapaciteten. Sjukdomen uppkommer vanligtvis bland äldre individer. Kliniska fynd inkluderar bland annat proteinuri, hyperkalemi, hypokalcemi, viktnedgång och palperbart små njurar. Vid diagnos CKD graderas vanligen sjukdomens progression hos patienten. Detta görs genom International Renal Interest Societys skala, som är baserad på grad av kreatininhalt i blodet, systoliskt blodtryck samt proteinhalt i urinen. Höga värden på parametrarna, framför allt halten kreatinin, tyder på långt framskriden sjukdom och utefter det anpassas eventuell uppföljning och behandling
Trombocytopeni
En hund hade jättelåga trombocyter, 20. Stor påverkan på vita, dåliga levervärden. Den behövde flytta till IVA för är ingen vårdpatient. Denna gick till himlen i stället.
En katt gjorde preop status, hade 5 i trombocyter. Tog hematologi, började på att flämta som en hund. Efter plåstret så var det som ett subkutant dropp. Katt hamna på IVA.
ALAT
Ett enzym som finns i leverceller. Om leverceller skadas åker de ut i blodet. Är ett enzym som deltar i aminosyratransporten i kroppen. Det är ett läckageenzym som anses vara leverspecifikt hos hund och katt. Mätningen av ALAT i blodet betraktas som ett förstahandsval för att få en översikt av leversjukdom hos hund och katt, eftersom ALAT inte kan peka ut specifika sjukdomar. En akut skada leder till en snabb höjning av ALAT medan en kronisk skada leder till en skiftande ALAT koncentration. Andra orsaker till förhöjt ALAT-värde kan vara användning av barbiturater, kortisonbehandling hos hund, paracetamol och även vid enterit samt pankreatit. Ja en katt på infektion hade lite högt ALAT pga enterit/ tarmpåverkan
ALP
Utsöndras i gallgången, tecken på gallstas. ALP, alkalisk fosfatas, är ett induktionsenzym som spjälkar fosforsyraföreningar. Det förekommer i cellmembranet på cellen och har många olika isoenzymer. ALP förekommer i levern, men också i andra delar av kroppen så som skelett, tunntarm, njurar och placenta. Det används för att indikera leverskada eftersom gallsyra gör att ALP lättare frisätts från cellmembranet. Därför ses ALP-förhöjningar i blodet ofta vid de leverskador som kombineras med en förhöjning av gallsyror på grund av stas i gallgångarna
Bilirubin
Utsöndras av levern, restprodukt från erytrocyter. (en hund som hade blivit påkörd hade kateter och fick typ brunt blod, vet sa att det var pga bilirubin). Det är bilirubin som färgar huden gul, pga leverproblem, för levern orkar inte utsöndra det
Albumin
Albumin (är plasmaprotein): Kan bli förluster genom diarré / njur / lever problem (levern tillverkar albumin). (Tappar proteiner genom njuren, kronisk njursjukdom (glomerulisskada), kronisk tarmsjukdom (proteiner tas inte upp eller läcker ut), kronisk leversjukdom- att det är minskad proteinsyntes (proteintillverkning. albumin är plasmaprotein). (Detta kan leda till minskat kolloidosmotiskt tryck som leder till ödem).
Kräkning och diarré kan ge höga levervärden (Reaktiv hepatit) (dodos2)
ja
Azotemi är en ökad koncentration av icke-proteinhaltiga kväveföreningar (t.ex. urea och kreatinin) i blodet
ja