Tentafrågor Flashcards

1
Q

Vilken är den vanligaste immunoglobulinklassen i colostrum hos de flesta djur? (1/1)

A

IgG

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Varför (och till vilken) ändras immunoglobulinklassen när råmjölk övergår till vanlig mjölk? (2/2)

A

Tarmen hos det nyfödda djuret är genomsläppligt för antikroppar endast upp till 24 timmar efter födseln. Efter det är det ”ingen mening” att ge IgG i mjölken.

Sedan ändras det till IgA (ej hos idisslare dock) som är den vanligaste.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

På vilket sätt kan maternell immunitet påverka effekten av vaccination? (1/1)

A

Antikroppar från modern binder till vaccinationsantigenet och neutraliserar detta innan individen hinner få igång en reaktion och utveckla ett eget immunsvar (med tillhörande minne)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vilken typ av T-lymfocyt är vanligast i tarmens epitel. På vilket sätt skiljer sig den här undergruppen av T-celler från konventionella T-hjälpar celler? (2/2)

A

T gamma/delta är vanligast.
Skiljer sig genom att:

De har varken CD4+ eller CD8+

Uttrycker inga vanliga MHC I eller II

Kan ta upp oprocessat antigen

Kan verka inuti en annan cell (M-cellen)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vissa vacciner som är baserade på toxoider ger ofta ett bra och långvarigt immunsvar. Förklara begreppet toxoid och varför det är ett bra immunogen. Vilken typ av immunsvar induceras och hur skyddat det …. och mot vad? (3/3)

A

Toxider är toxiner som behandlats kemiskt eller med värme och därmed tappat sin toxiska funktion.

Toxinets specifika antigen finns dock kvar på toxiden varför kroppen kan utveckla effektiva antikroppar som kommer fungera även mot det aktuella toxinet och inte bara mot toxiden.

Man vill ha ett Th2-svar där antikropar kan binda till toxinet och därigenom neutralisera det så det tappar sin toxiska verkan.

Toxinerna i fråga är ffa sådana som utsöndras av bakterier t.ex. tetanustoxin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vilka komponenter i immunförsvaret är viktigt i bekämpningen av intracellulära respektive extracellulära bakterieinfektioner? Motivera kortfattat varför. (3/3

A

Intracellulära

Makrofager
För att städa upp
Fagocytera bakterier som är utanför cellerna
Aktiveras för att effektivare kunna bekämpa bakterier inom dem själva

NK-celler
Tvinga infekterade celler (stressade) celler till apoptos
Döda celler som inte uppvisar MHC I (vanligast hos infekterade celler)
Aktivera makrofager

CTL
Döda celler som visar icke kroppsegna strukturer på MHC I

DC- cellen som genom att i samband med Th0 aktiveras utsöndrar IL-12

Extracellulära

Neutrofiler
Fagocyterar eller dödar bakterier via lys (ADCC)
Utsöndrar lite IL-4

Makrofag
Fagocyterar bakterier

DC-cellen som i en miljö med lite IL-4 stimulerar Th0 🡪 Th2

Th2 stimulerar B-lymfocyter att bli plasmaceller samt utsöndrar cytokiner som gör att plasmaceller gör en class-switch till IgG

Komplementsystemet

Opsoniserar
Verkar kemotaktiskt för neutrofiler
Binder till IgG som fäst på bakterie och kan skapa MAC 🡪 lys av bakterie

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vilka celler (”innate” och ”adaptive”) är viktiga i försvaret mot virus? Beskriv kortfattat hur de verkar (2?/2)

A

Innate/Medfödda
NK-celler: inducerar apoptos hos celler med negreglerad MHC I (tecken på virusinfektion)
IFN-1 (är dock interferon och ej en cell): inducerar ett antiviralt tillstånd, vilket gör att virus inte kan sprida sig till närliggande celler
pDC: verkar inom ett dygn genom att fagocytera fria viruspartiklar (känns igen via PAMP), samt att utsöndra IFN typ 1 som förbereder omkringliggande celler på att det finns virus i kroppen. De närliggande cellerna stänger då ner sin proteintillverkning (ex. genom OAS), är cellerna redan infekterade förhindras förökning av viruset. Kan korspresentera antigen på MHC I och därigenom attrahera NK-celler (genom att mediera Th1-svar).
CTL: dödar celler som uppvisar främmande peptider på MHC I. Aktiveras av korspresentation av virusantigen på pDC samt kostimulatoriska signaler från pDC och Th1. Orsakar lys eller så förstörs viruset intracellulär med hjälp av IFN-gamma. Tar ca 5 dygn.

Adaptive/Förvärvade
B-celler
Dendritiska celler
Antikroppar (antikroppsmedierad immunitet): kan verka neutraliserande och agglutinerande mot fria, spridande virus samt aktivera ADCC (antibody dependent cellular cytotox)
Antikroppar (antikroppsmedierad immunitet, dock är antikropp inte heller någon cell): kan verka neutraliserande och agglutinerande mot fria, spridande virus samt aktivera ADCC (antibody dependent cellular cytotox)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Beskriv hur ”mediciner” såsom penicillin kan orsaka hemolytisk anemi genom en haptencarrier-process. (0,5/1)

A

Penicillin sönderfaller i små delar som är immunogena, men för små för att inducera ett immunsvar, s.k. hapten. Om dessa binder till en carrier (kroppseget protein), t.ex. en erytrocyt, kommer ett immunsvar induceras mot de röda blodkropparna. Dessa lyseras av immunförsvaret och anemi utbryter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad är ett immunokomplex och hur kan det orsaka skada? (2/2)

A

Immunokomplex är en antikropp bundet till ett antigen. Detta orsakar ofta inget problem för att kroppen då det finns system som tar hand om dem men om förhållandet mellan antikroppar och antal antigen är ”optimalt” bildas stora komplex där flera antikroppar och antigen binder in i varandra.

Det kan också vara så att det finns så mycket antikroppar och antigen att kroppen helt enkelt inte hinner med att ta hand om dom.

Alternativt är det fel på kroppens system som ska ta hand om dem, t.ex. om RBC/blodplättarna (beroende på djurslag) inte binder till komplexen som dem ska.

Skada uppstår när komplex ansamlas. De kan fastna i t.ex. njurens glomeruli, i väggarna på ledkapslar, i hjärnventriklarna eller i kärlväggar.

När det fastnat och ansamlats dras en inflammatorisk process igång (komplementsystemet 🡪 MAC och ADCC 🡪 vävnadsskada 🡪 inflammation) som ger olika effekt beroende på var det sker någonstans, ex i blodkärl 🡪 vävnadsskada 🡪 inflammation och ökad blodströmning 🡪 risk för tromb

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Extracellulära parasiter (exempelvis trikinella) ger främst upphov till ett Th2-svar. Hur ser immunsvaret ut i tarmen när Trikinella startar ett Th2-svar? Beskriv förloppet från infektion till expulsion. (1/1)

A

Masken biter sig fast med scolex i tarmepitelet -> vävnadsskada med frisättning av DAMP samt att det finns PAMP på själva masken -> sentinellcells aktiveras, där är mastcellen viktig i detta fall. Den degranulerar vilket leder till att:

Tarmens glatta muskulatur kontraherar (ökad tarmperistaltik). Tarmepitelets precursorceller ökar sin proliferation -> ökad ”frånstötning” av epitelceller i tarmen -> bidrar till att stöta bort scolex. Bägarcellerna ökar öven sin produktion av mucus -> bidrar också till att stöta bort masken. (expulsion)

Eosinofiler lockas till platsen

Eosinofilerna angriper masken direkt. Dels genom att gör hål i maskens skyddande hölje (cuticula) med hjälp av proteaser och syreradikaler samt genom att utsöndra ämnen som skadar själva masken. Masken släpper och åker ut med träcken

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Man har i en experimentell modell visat att Trikinella i muskelvävnaden faktiskt utnyttjar och styr immunsvaret mot en Th2-profil. Vad händer med Trikinella i muskeln om ett Th1-svar skulle induceras? Varför? (1/1)

A

Vid ett Th2-svar kommer inte kroppen åt trikinerna och kroppen kapslar därför in dem istället (vilket trikinerna inte stör sig på då de utsöndrar ämnen som stimulerar kärltillväxt så dem får näring och syre i alla fall)
Skulle ett Th1-svar induceras istället finns fler NK celler och CTL som kan nyttja t.ex. ADCC och bekämpa larven.
Monocyter + neutrofiler -> syre och kväveradikaler

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Rita/beskriv ingående celler och cytokiner samt flödesschema i den allergiska loopen/Typ 1 överkänslighet. (2/2)

A

Eftersom vi är inne i den allergiska loopen har individen exponerats för antigenet tidigare -> Mastceller har redan bundit IgE till sina FcꜪR1.

Antigen kommer in i kroppen. Detta plockas upp av DC och B-celler med ungefär rätt specificitet (BCR och TCR är lite mindre specifika) och tar sig till lymfknutan där de presenterar för T-lymfocyter som då gör B-celler till plasmaceller som utsöndrar IgE samt class-switch på andra plasmaceller till IgE

Mastcellerna: Antigenet korsbinder till IgE som sitter på mastcellen som då degranulerar vilket resulterar i vävnadsskada som gör att immunsvaret ökar på ännu mer -> mer IgE -> binder till mastceller -> degranulerar -> fler mastceller rekryteras från benmärg. Dessa har fler FcꜪR1 samt dessa sitter lite annorlunda så de underlättar korsbindning.

(Även andra effekter uppstår sekundärt som t.ex. kontraktion av glatt muskulatur, ökad kärlgenomsläpplighet, vasokonstruktion m.m.)

IgE som fäster in till mastcellen behöver inte vara så jättespecifika alla gånger -> ökad risk för reaktion

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Du har fått in en patient på kliniken med organsvikt. Ägaren vill transplantera och har redan hittat en möjlig donator. Hur säkerställer du att donatorn är ”rätt” och hur behandlar du mottagaren för att det nya organet ska fungera länge? (1/1)

A

Matchar blodgrupp och MHC (I:II)
Ger medicine (BTLA-blockare) som trycker ned mottagarens immunförsvar (B- och T-celler). Hindrar dessa från att reagera på det nya organet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vissa områden/organ i kroppen är så kallade immun-priviligierade ”sites”. Vad innebär det? (1/1)

A

Hjärnan, neuron och ögonen.

Kärlen genom dessa organ omges av en kärl-vävnadsbarriär (t.ex. blod-hjärnbarriären). Denna är väldigt finmaskad och endast väldigt små partiklar släpps igenom. Behövs det större molekyler tas dessa upp från kärlen mha aktiv transport.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad innebär GVH ”graft versus host reaction” och vilka patienter är det som riskeras att drabbas av detta?(1/1)

A

Mängder av immunsystemceller kommer från benmärgen. Därifrån ”homear” de till sina platser i kroppen. Vid behandling med strålning mot malignitet skadas benmärgen. Om den då ersätts med benmärg från donator kan GVH-effekt fås. Den inplanterade benmärgen reagerar på mottagarens celler och vill oskadliggöra dem. De känner ju inte igen dem som kroppsegna. Kan därför vara bättre att lagra benmärg från patienten före strålbehandlingen och reimplantera efteråt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Tumörceller kan nedreglera immunsystemet mha av flera mekanismer. Beskriv kort två möjliga mekanismer och hur detta påverkar immuncellerna. (2/2)

A

En variant är att utsöndra IDO. Detta bryter ned ämnen som T-lymfocyterna behöver för sin överlevnad och proliferation.

Genom att ha ytstrukturer som är snarlika den hos friska celler känns tumörlikaceller igen av immunsystemet men de uppfattas som kroppsegna.

Hos virusinducerade tumörceller är dessa strukturer likadana hos alla tumörceller (bortsett från de mutationer som kan uppstå) men hos tumörceller inducerade av kemikalier kan det skilja sig åt var på vissa celler kan bekämpas men andra venenter lämnas orörda.

17
Q

Behandling av tumörer med aktiv terapi där man vaccinerar med kroppsegna proteiner/peptider har visats fungera bra. Vad skiljer aktiv från passiv immunisering och hur har forskarna gjort för att få immunsystemet att producera antikroppar mot kroppsegna proteiner? (2/2)

A

I en aktiv immunisering utvecklar kroppen en immunreaktion -> egna antikroppar och minnesceller bildas.
I en passiv immunisering injiceras färdiga antikroppar -> kroppen utvecklar inget eget svar eller minne.
Man vaccinerar med proteinstrukturer som är snarlika de som sitter på tumörcellerna och hoppas på att immunförsvaret ska spilla över och även angripa dessa. (fusions proteiner, hapten-carrier)

18
Q

Vilken ”barriär” måste brytas för att autoimmunitet ska uppstå och hur kan infektionen eventuellt leda till autoimmuna reaktioner? (1/1)

A

Tolerans mot det kroppsegna (centrala toleransen eller den perifera).
En infektion där antigenet är snarlikt kroppsegna strukturer kan leda till att kroppen tror den är infekterad ävn om infektionsämnet är borta och går över till att bekämpa celler som har lika struktur.
Kan också vara om infektionen genererar ett så kraftigt immunsvar att även celler som normalt inte skulle aktiverats blir aktiverade och löper amok.

19
Q

Reumatid artrit är en kronisk inflammatorisk autoimmun sjukdom. Beskriv kort hur immunreaktionsförloppet i leden ser ut vid reumatid artrit. (1/1)

A

Reumatid artrit har ofta RA-faktor i blodet (men inte alltid) som bildar komplex och faller ut i leder. Flera leder måste vara drabbade för diagnos. Inflammation är starttecknet med vanliga kardmalsymtomen Calor, Dolor, Rubor, Tumör och Functio Laesa. Ledens brosk och ledytor bryts ned med start på stället där trycket är högst och kompression oftast sker.

20
Q

”Blister diseases” är ett samlingsnamn för flera olika autoimmuna tillstånd i huden. I ”bullous pemphigoid” är hemidesmosomen (BP180) ett autoantigen och man har visat att kymas (ett mastcellsproteas) är involverad i nedbrytningen av BP180 och i aktiveringen av MMP-9. Rita/beskriv kortfattat reaktionsförloppet i vävnaden vid BP genom att använda följande ord (mastcell, kymas, TNF-alfa, neutrofil, MMP-9, neutrofil elastas (NE), auto-antikropp, komplementaktivering, C5a, Fc-FcR-binding, degranulering). (2/2)

A

Autoantikroppar binder till BP180 och aktiverar komplementsystemet -> frisättning av DAMP och lätta delar av komplementkaskaden -> mastceller slår larm och utsöndrar ämnen (degranulerar) som dels påverkar kärlen så att neutrofiler lättare kan vandra ut samt kymas som ökar nedbrytningen BP180.

Neutrofilerna kommer ut ur kärlen och följer C5a (fungerar kemotaktiskt). Väl på plats aktiveras neutrofilerna av TNF-alfa (som annan sentinel cell, makrofager utsöndrat ihop med IL-1, IL-6).

Den aktiverade neutrofilen utsöndrar MMP-9 (en metalloproteas) som bryter ned ECM. Med sina FcR kopplar sig neutrofiler till Fc-delen på autoantikropparna (Fc-FcR binding) -> degranulering av neutrofilen som de utsöndrar NE. (Kymas och MMP-9 bryter ner hemidesmosomen -> blåsa)

21
Q

Ange tre komponenter i immunförsvaret som är speciellt viktiga i det immunologiska skyddet av i tarmen. Beskriv kortfattat deras funktion och förklara varför de är speciellt viktiga vid immunologiska reaktioner i tarmen. (3/3)

A

IgA: Dimer antikropp som har en sekretorisk komponent vilket motverkar nedbrytning av proteaser i ex tarmen. IgA verkar exluderande genom att förhindra mikroorganismens adhesion till tarmslemhinnan. IgA kan verka både i tarm, intracellulärt i tarmepitelet och i submukosan, därmed kan IgA även transportera ut mikroorganismer som lyckats ta sig förbi tarmepitelet.

Gamma/delta T.celler: Är CD4 och CD8 negativa, stimulerar inte till något cellmedierat svar. Kan sitta i tarmepitelet och känna igen oprocesserat antigen.

M-celler: Celler i tarmepitelet som ofta är lokaliserade ovanför payerska plaque. Har inte mycket mucosa apikalt vilket möjliggör transport av antigen genom cellen och som sedan kan presenteras för B- och T-celler i de payerska plaquen.

22
Q

Ett föl är extra känsligt för infektioner vid ungefär en månads ålder. Förklara varför. (1/1)

A

Då fölets partus kommer erhålla antikroppar från kolostrum och mjölk från modern. I början kommer inte digetionsapparaten vara fullt utvecklad och proteas aktiveringen låg, detta i kombination med att tarmepitelcellerna uttrycker FCnR gör att fölet kan ta upp mycket antikroppar.

När digesionsapparten utvecklas kommer halten antikroppar sjunka i fölet, perioden då det är för hög konc. antikroppar för att vaccinera men ändå för låg konc. för ett bra skydd kommer fölet vara extra känsligt.

23
Q

Infektion med bovint virusdiarré (BVDV) under dräktigheten kan leda till att kalven föds immunotolerant mot just denna stammen av BVDV. Förklara hur det är möjligt. (2/2)

A

Om BVDV smittar fostret under en viss tid av dräktigheten (innan 120 dagar på ett ungefär) kommer inte fostret kunna bilda ett immunsvar mot viruset (då immunsystemet ännu inte är utvecklat), viruset kommer då att kännas igen av kalven som kroppseget (immunotoleant) och kalven kan smitta andra persistent.

24
Q

Virusinfektioner leder i en vuxen individ till en rad immunologiska reaktioner. Ange 3 immunreaktioner och förklara varför de är speciellt viktiga för att hindra virusets förökning och spridning. (3/3)

A

När cellerna exponeras frö virus kommer TLR i cellerna kunna leda till produktion av IFN-1 vilket sätter cellen och närliggande celler i ett antiviralt sadie. Antiviralt stadiue menas att cellerna stänger av vanliga cellfunktioner för att undvika att viruset sprids vidare.

När DC exponeras för virusantigen kommer det leda till ett cellmedierat Th1-svar. DC presenterar antigen på MHC-II (crosspresentation) och aktiverar Th0 till Th1 (mha IL-12). Th1 kommer aktivera CTL och M1 makrofager (genom IL-2, TNF-beta/gamma). Aktiverade CTL kommer avdöda infekterade celler som visar upp främmande peptid på MHC-I, genom bl.a. perfonin och granozym.

M1 makrofager kommer avdöda infekterade celler genom fagocytos. I det tidiga immunsvaret mot virus är även NK-celler viktiga genom att avdöda infekterade celler som nedreglerat MHC-I.

25
Q

Infektioner med extracellulära bakterier leder i en vuxen individ till en rad immunologiska reaktioner. Ange 3 immunreaktioner och förklara varför de är speciellt viktiga för att hindra den extracellulära bakteriens förökning och spridning. (3/3)

A

Vid extracellulära bakterieinfektioner kommer DAMP och PAMP frisätts, vilket sentinelcells kan reagera på och frisätta proinflammatoriska cytokiner och kemotaktiska ämnen. Dessa cytokiner kommer attrahera neutrofiler till platsen, vilket är viktigt för det tidiga immunsvaret genom bl.a. fagocytos.

DC kommer ta upp antigen, processera och presentera det på MHC-II för T-celler i närmsta lymfknuta. Antigenpresentation leder till Th2-svar (genom IL-1). Th2 kommer aktivera B-celler till plasmaceller (genom IL-4, IL-5, IL-13) och plasmaceller kommer utsöndra antikroppar.

Antikropparna kan t.ex. agera opsoniserande (underlätta fagosytos), men även aktivera komplementsystemet. Komplementsystemet kan agera kemotaktiskt, underlätta fagocytos och även lysera extracellulära bakterier genom MAC.

26
Q

Förklara kortfattat följande begrepp inom vaccineknologin: (1,5/2)

A

Adjuvans – Agens som förstärker effekten av ett vaccin, kan vara exempelvis ämnen som fölänger effekten och utsöndrar antigen över tiden (depå).

Attenuering – Försvagat t.ex. mikroorganism. Kan genom kemiska- eller värmebehandling ta bort virulensfaktorer. Kan replikera men inte orsaka sjukdom, finns dock en risk att attenuerade vaccin muterar tillbaka och blir infektiösa.

Toxid – Toxid från bakterie som har värme- eller kemiskt behandlats för att ta bort toxiciteten. Används om man vill ha immunsvar och antikroppsbildning mot toxinen

Virosom –

27
Q

Vacciner beskrivs ofta som ”avdödade”, ”levande försvagade” (attenuerade) eller som ”subenhetsvaccin”. Förklara kortfattat de tre begreppen, ange fördelar/nackdelar med de tre typerna av vaccin och förklara varför det är speciellt viktigt att en av vaccinformuleringarna innehåller adjuvans. (Full poäng men tentan saknade en sida av svaret/6)

A

Subenhetsvaccin
Som namnet antyder är det et vaccin som bara består av beståndsdelar av det man vill vaccinera mot.
+ Det är en väldigt liten risk att vaccinet kommer att orsaka sjukdom då man valt ut de delar som inte är patogena och vaccinet kommer heller inte kunna mutera självt.
- Eftersom den inte kan föröka sig kommer dess peptider endast att visas upp på MHC-II på antigenpresenterade celler. Därför kommer immunitet att drvas främst av Th2 mot ett antikroppssvar som ger immunitet genom minnesceller. Det är inte optimalt om man vill vaccinera mot någonting som finns intra cellulärt. Antikropparna som bildas kommer inte heller att vara exakta mot hela bakterien eller viruset eftersom det endast stött på en subenhet tidigare.

Subenhetsvaccin är viktiga att ges i kombination av adjuvans. Adjuvans innebär ett ämne som kan öka immunresponsen vaccinet ger. Det är viktigt vid vaccin som inte är egentligt patogena och inte skulle utlösa någon stor respons själva.
Adjuvans kan t.ex. öka vaccinets immunogenicitet eller stimulera immuncellerna.

Attenuerade vaccin