Tenta dk1 Flashcards
Vad finns det för olika kunskaper?
Kunskaper grundas i färdigheter och värderingar.
Praktisk kunskap (erfarenhet)
Teoretisk kunskap (tankar).
Reflektion, en länk mellan teori och praktik som gör det möjligt att förstå det vi redan kan samt urskilja begränsningar och möjligheter i situationen.
Reflektion
Att prova sig fram (“trial and error”) otillräckligt då vi inte sätter in vårt handlande i dess sammanhang. Tar inte med sig kunskapen utan den är kopplad till en enskild händelse och så provar man sig fram vid nästa tillfälle igen.
Reflektion sker när vi diskuterar med andra (och annat) eller resonerar med oss själva
Modellen för hur vi reflekterar kommer ifrån hur vi diskuterar med andra som vi sen använder för oss själva, vilket blir en reflektion.
Reflektion och handling
Perplexitet uppstår då en handling hindras eller kontrasteras med en annan handling. Motiverar oss till att reflektera kring en situation.
Föreställningsförmåga utöver en direkt handling eller renodlad rutin.
Utgår inte bara från egna erfarenheter, kan komma från skönlitteratur eller liknande. Hur kan en situation ses på ett annat sätt än vi är vana vid?
Engagerad granskning av möjligheter/bearbetning i relation till en situation. Stannar upp med distans från det man tar för givet, ser hur något kan vara konstruerat, kanske inte så som man förväntar sig. Med den kunskapen kan det vara enklare att lösa en situation och bearbeta den.
Handlingsdispositioner eller handlingsplaner. Med nya sätt att förstå en situation kan man handla på bättre sätt.
Selektion
Vi väljer ett perspektiv som reflekterar en aspekt av verkligheten, vilket samtidigt innebär en reduktion
Deflektion
Om perspektivet vi valt inte reflekterar eller kan göra reda för den aspekt vi avsåg så utgör perspektivet en deflektion och bör överges för ett annat perspektiv som kan göra aspekten rättvisa.
Bildningsprocess
Reflektion, selektion och deflektion ingår i en bildningsprocess som får oss att se vissa aspekter, bortse från andra aspekter och ibland missuppfatta de aspekter av verkligheten vi har framför oss
Helhetsperspektiv
Förutsätter att perspektiv ställs mot varandra och gör att vi kan byta perspektiv och se ur olika vinklar.
Psykologiska perspektiv
Det finns flera olika psykologiska perspektiv och de gemensamma ambitionerna är högt ställda: att finna det allmänmänskliga och se in i framtiden
Psykologin som vetenskap och praktik har rötter i medicinen och medför en realistisk tanketradition med mätande, kategorisering och diagnostisering i syfte att göra prediktioner
Människan som dynamisk och föränderlig
Psykodynamisk teori i 5 vågor
Första vågen: Driftspsykologi
Andra vågen: Jagpsykologi
Tredje vågen: Objektrelationsteori
(Fjärde vågen: Självpsykologi)
Femte vågen: Affektspsykologi
Driftspsykologi och dess efterdyningar (Freud)
Utvecklades i det viktorianska samhället. Handlar om psykets tre delar och tanken om energikonstans. “trycker du ner något någonstans ploppar det upp någon annanstans”
Inkluderar också medvetandets uppbyggnad, försvarsmekanismerna, fasutveckling och utvecklingsuppgifter
Det främsta som sker i vårt psyke är omedvetet, något som händer långt in.
Freud levde under en tid då man skulle bete sig med stark självkontroll och viljestyrka och där sexualitet inte var något som diskuterades
Psykets tre delar (Freud)
Överjag. Utvecklas vid 4 år. Internaliserar, tar någon annans uppfattning och kan göra det till sina egna. Utvecklas mycket via rädsla och bestraffningar. När detet får en impuls kan man beskriva det som att överjaget får en ångest då man vet att det är fel. Överjaget är strängt.
Jaget. Utvecklas först, förmåga att tänka mer runt omkring, både fram och bak i tiden. Styra mellan detet (impulser) och överjaget (kontroll, rädsla, vet vad som är rätt eller fel). Försöker hålla detet och överjaget från varandra.
Detet. Finns då vi föds. Ingen framförhållning, reaktioner som är starka då man inte får det man vill ha direkt.
Medvetandets uppbyggnad
Medvetet. Det vi håller på med som vi vet. Saker vi kan få fram lätt.
Förmedvetet. Ligger längre in men som vi kan få tag på med en ansträngning. Ex barndomsminnen, saker man lärt sig i skolan osv.
Undermedvetet. Svårare att komma åt. Förändring kan vara svårt enligt denna teori. Psykisk determinism. Här finns det vi får ångest av om vi blir medvetna om det. Överjaget säger att “detta går inte för sig”. Rädsla för att bestraffas. Blir det fullt här, trycker det på ut och påverkar våra beteende.
Jaget och försvarsmekanismer (Anna Freud)
Försvar som skydd och hinder.
Överföringar och motöverföringar i klinisk arbete.
Anna jobbade mer med barn och ville jobba jagstärkande. Vi behöver försvarsmekanismer för vår egen skull.
Förnekande
trycker bort det som är jobbigt.
Förskjutning
medveten om en impuls men byter objekt för den.
Projektion
behåller impuls, byter subjekt. Inte jag som känner detta utan någon annan, kan bli dömande mot den andra. Ex. homofobi:)
Introjektion
ersätter egenskaper vi inte tycker om hos oss själva med någon annans egenskaper som man tycker om. Hittar något annat och lägger sin kraft på det.
Intellektualisering
Högre försvar. Jagstärkande. Blir medveten på ett intellektuellt plan. Känner ingen ilska, finns i huvudet. Vet om det, kan prata om det men det händer inget. Kan minnas något men mer som att det hänt någon annan, som att man ser det i en film, inga riktiga känslor kopplade till händelsen.
Sublimering
Bästa försvar. Samlar energi till något bättre, till exempel måla, skriva eller liknande. Sigmund menar även här att förvaret är viktigt.
Vad är utvecklingsfaser
Man fastnar i en fas tills man löst det. Utvecklingen i varje fas påverkar utvecklingen i varje kommande fas. Man kan enligt Eriksson återbesöka en tidigare utvecklingsfas trots att det är mer komplicerat, görs genom att lägga fokus på det.
Humanistiska psykologi säger att vi drivs av vår potential, att de senare faserna är de viktigaste.
Många som jobbar med åldrande stannar runt 20. (Freud stannade runt 12 år då kan inte tyckte det hände mer spännande efter det)
Vilka är utvecklingsfaserna?
Tillit 0-1,5 år: Amning, första formen av sexuell tillfredsställelse (Freud), Eriksson sa det var den första nära relationen sett till omsorg.
Autonomi 1,5-3 år: Lär sig mer om världen. Handlar mycket om en själv. Man ska få stöd och beskydd i utforskandet av världen. Hålls man tillbaka av antingen begränsning eller avsaknad av omsorg kan man utveckla tvivel och skam.
Initiativ 3-5 år: Fortsätter utforska. Vad händer om jag kastar ner något från bordet? Utforskar andra människor mer och förstår dem på ett annat sätt. Mentalisering börjar komma här, kan få dåligt samvete för det man gör mot andra.
Aktivitet 5-12 år: Starkt kopplad till att komma utanför sin familj med ex. skolstart. Social utveckling. Jämnåriga blir viktiga, börjar jämföra sig. Freud kallade detta latensfasen. Utvecklar du inte detta som du ska, utvecklar du en känsla av underlägsenhet, färgar hur man upplever sig själv långt fram.
Identitet 12-20 år: Runt 12-13 har man nästan ett kognitivt tapp, puberteten gör att fokus ligger på mycket nytt sett till kompisar, kroppen osv. Söker identitet mycket med sina vänner och de blir viktigare trots att föräldrarna fortfarande är referensramen. Viktig fas enligt Eriksson, nära sammanknuten med första fasen, söker sig till grupp och jämnåriga vilket blir väldigt viktigt. Markerar tillhörighet till sin grupp tydligt. Börjar skapa en egen identitet som är mer frikopplad från sin ursprungsfamilj. Eftersom detta sker i en grupp kräver det tillit till samhörigheten.
Närhet 20-25 år: Rör sig mycket två och två. Fokus på parförhållanden men kan också vara andra former av nära relationer som nära vänner. På hans tid fanns det en annan social press på främst kvinnor att hitta en partner, nu sker detta ofta senare. Sökande genom livet, vill gärna lösa de tidigare faserna som man kanske inte fått till, kan vara att man lätt dras in av starka ledare till bra eller dåliga grupper. Är detta löst fokuserar man på att hitta en partner. Tillit är en förutsättning.
Generativitet 25-65 år: Eriksson kallar från 25 medelåldern. Stort arbetsfokus. Personlig utveckling och hitta en plats i det samhälle man lever i men även vad kan samhället ge mig. Är det avklarat handlar det här mer om vad man kan göra för andra. Gör nytta i samhället man befinner sig i. Denna grupp sätter de sociala normerna i en viss tid. Social omsorg, ge tillbaka, får man inte det att funka kan man uppleva en stagnation/meningslöshet (40/50-årskris).
Visdom/integritet 65+ år: Blickar tillbaka på livet och sammanfattar det. Kan utveckla förtvivlan eller dödsångest om man inte klarat av alla faser.
Objektrelationsteori
Mahler, Klein och Winniecott
Symbios, separation och individuation inre- och yttre objekt
Mellanområden: övergångsobjekt (område mellan inre och yttre objekt, ex för ett barn med en nalle så är det en trygghet) och vikten av leken, öva på att laborera med tankar.
Winnicott. Den tillräckligt goda modern (eller föräldern?). Frustrationen är inte viktig. Man gör så gott man kan för att möta barnens behov.
Hållande i nära relationer. Viktigt i trygga relationer mellan vuxna men även mellan förälder och barn. Hållande är nära den jagstärkande sidan i jagpsykologi, följer varandra känslomässigt och bekräftar och delar saker med varandra. Banar för nytt ideal i kliniskt arbete, icke-respons kan trigga skam eller trauma, här möter man istället någon som är varm (terapeut).
Projektiv identifikation och hållande i kliniskt arbete. Klienten projicerar, då kan man identifiera sig med den man pratar med och därför lättare prata om problemet för att det är lättare att hantera känslan när man föreställer sig att båda känner samma. Man bör då försöka spegla den man pratar med som hållande behandlare.
Anknytningsteori
Bowlby (Winnicot inspiration) och Ainsworth
Barnet som social varelse med god förmåga till anpassning
Inspiration från psykodynamisk, socialpsykologisk och biopsykologisk teori
Odiskriminerad, diskriminerad och specifik anknytning. Ett litet barn har ett odiskriminerande anknytningsbeteende mot nästan alla de träffar. Efter ett tag diskrimineras anknytningen, runt där de börjar gå eller kunna förflytta sig själva, mer fokus på några personer, reagerar extra till när bekanta hälsar på och blir glada men fortfarande hyfsat öppna mot nya.
Senare kommer en mer specifik anknytning från 1-3 år, många barn får separationsångest. 4-6 anknytningspersoner brukar man ha, hierarkisk kan det vara men det kan skifta beroende på vem som är främst närvarande.
Deprivation och sorg: protest, förtvivlan och likgiltighet. Freud pratade om när ett barn är sjukt och ifrån alla anknytningspersoner, till exempel på sjukhus. När barnet separeras –> protestfas –> förtvivlan och sorg –> likgiltighet. Föräldrarna ska inte hälsa på för då börjar faserna om.
Anknytningsbeteende för små barn kan vara ex. ögonkontakt, le, skrika osv.
Strange situation
3-6 år
Barnet utforskar rummet med anknytningspersonen
En okänd person kommer och tar kontakt med barnet, anknytningspersonen går, främlingen går, anknytningspersonen kommer tillbaka