Tenta 2 Flashcards
Nämn 5 viktiga egenskaper som bör beaktas när Du väljer stommaterial!
Hållfasthet, beständighet mot fukt, brand röta, korrosion, Deformationsegenskaper.
Ange det samband som beskriver värmeflödestätheten genom ett material. Definiera de ingående storheterna.
q= lambda *delta T/d värmeflödestätheten = värmekonduktiviteten * tempskillnad/tjockleken
Din uppgift är att bestämma den totala porositeten för ett poröst material av okänt ursprung. Beskriv kortfattat de mätningar och beräkningar du måste göra.
Den totala porositeten innefattar dels den öppna porositeten och den slutna. Total porositet = sluten porositet + öppen porositet.
Porositet defineras som 1- skrydensitet/kompaktdensitet.
Det vill säga, känner man till materialets skrymdenistet och kompaktdensitet kan porositeten direkt beräknas. Om man dock inte känner till kompaktdensiteten gäller:
För att bestämma den totala porositeten krävs att även de slutna porerna mäts. Detta görs genom att man krossar materialet så att även de slutna porerna försvinner. Man mäter volymen på det krossade materialet genom att hälla på vatten tills bägaren är fylls. Sedan beräknar men det genom 1- skrymdensitet/kompaktdensitet
Definiera begreppen a) hygroskopiskt område, b) fuktkvot, c) jämviktsfuktvot
Hygroskopiskt område- jämviktsfuktkurvorna gäller för material som endast tillförs fukt från luft som har RF mindre än 98%, dvs. hygroskopisk fukt.
Fuktkvot= Förångningsbara vattnets vikt/materialets torra vikt
Jämviktsfuktkvot= Då ett material förvaras länge i luft med konstant temperatur och ånghalt ställer materialet in sig med ett visst fuktinnehåll, denna fuktkvot kallas jämviktsfuktkvot.
Vad sker vid karbonatisering av betong? Vilka konsekvenser kan detta få för armerad betong?
Koldioxid från den omgivande luften tränger in i betongen och reagerar kemiskt med kalciumhydroxiden i betongen vilket sänker pH-värdet. När denna karbonatisering når armeringsstålet börjar det att ROSTA. Draghållfastheten försämras och inre spänningar kan uppstå då rost ger upphov till expansion.
I porösa material kan olika typer av konvektion uppstå. Vilka? Hur uppkommer dessa?
Porösa material innehåller mycket luft och då konvektionen kan vara när luft transporterar värme på olika sätt uppstår detta gärna i porösa material. Det finns naturlig och påtvingad konvektion.
Naturlig konvektion uppstår till exempel inuti porerna på grund av att varm luft har lägre densitet än kall vilket innebär att varm luft stiger. Detta skapar en luftström.
Påtvingad konvektion uppstår som följd av yttre påverkan, till exempel att vi startar en fläkt eller att vinden transporterar luften.
I ett finporöst material blir konvektionen lägre eftersom att när porerna är mindre är tempskillnaden mindre samt mer friktion mot porväggen. Därför vill man ha många små porer i isoleringsmaterial.
Vad menas med spänningsrelaxation? Ge ett exempel när detta fenomen har stor praktisk betydelse.
Om ett krypbenäget material ges en konstant töjning, kommer den spänning som momentant uppstod att ständigt minska. Fenomenet kallas spänningsrelaxation.
I samband med betong används ibland begreppet vbt. Definiera detta begrepp.
Vattenbindemedelstalet, används istället för vct när man har blandat i olika tillsatsmaterial. Definieras som mängden blandningsvatten dividerat på mängden cement + (mängden tillsatsmaterial * effektivitetsfaktorn)
I element av autoklaverad lättbetong används armering. Vilka speciella frågeställningar måste beaktas i samband med denna armering?
Autoklaverad lättbetong är mycket poröst vilket gör att det har liten förmåga att skydda armeringen från betong. Man bör därför ha korrosionsskydd över armeringen. Dock är inte korrosionsskydet tillräckligt om materialets fuktkvot är hög under en lång tid. Man bör stänga in materialet i täta skikt (lättbetongen måste avge sin byggfukt innan). Man bör inte heller kapa av de elemt som armeringen är förankrad i.
Vilka egenskaper har härdat glas och varför?
Härdat glas har hög böjdraghållfasthet, tål stora och snabba temperaturförändringar samt om glaset går sönder bildas ett antal små tärningsformade bitar vilket minskar risken för skärskador. Det beror på att det vid tillverkningsprocessen värms upp och kyls ned hastigt vilket innebär att ytskiktet svalnar snabbare än kärnan. När kärnan sedan svalnar och krymper uppstår en tryckspänning vid ytan och dragspänningar i glasets inre.
Beskriv uppbyggnaden av MDF-skivor och gipsskivor
MDF-skivor. Medium density fibre board. Träfibern torkas och bindemedel tillsätts, massan pressas sedan mellan polerade plåtar så att skivorna får släta fram och baksidor.
Gipsskivor: har en kärna av gips och är sedan täckt med pappkartong på båda sidor
Beskriv mekanismerna som leder till avflagning av material i samband med släckning av brand.
Uppstår vid termochock alltså när kallt vatten sprutas på konstruktionen. Det blir en ojämn temperaturfördelning i tvärsnittet vilket ger upphov till en ojämn spänningsfördelning. Under uppvärmning uppstår tryckspänningar verkande i materialets yta. Under avkylning uppstår istället dragspänningar vid ytan som om dom är tillräckligt stora leder till att sprickor uppstår.
I vilket sammanhang är det viktigt att beakta egenskapen “värmebehglihet”? Beskriv principiellt vad som händer när man uppfattar ett material som “icke värmebehagligt” respektive “värmebehagligt”.
När man beaktar golvmaterial, man vill att golvet ska kännas behagligt att gå på. God värmebehaglighet innebär att man inte uppfattar ytan som kall vid beröring. Ett ouppvärmt golv har en temp på 18-20 medan en fot på 30-35. När vi sätter foten mot golvet sker ett värmeutbyte där golvet värms och foten kyls. Tempsänkningen på fotens undersida avgör värmebehagligheten. Hur fort värmen leds från foten till golvet beror på golvmaterialets värmeledningsförmåga samt golvets förmåga att absorbera värme.