Tenta 1 Flashcards
Nämn tre viktiga egenskaper hos ett stommaterial och tre stommaterial som har någon av dessa egenskaper
God hållfasthet, gynnsamma deformationsegenskaper, beständighet mot t.ex. röta och brand.
God hållfasthet: stål, betong, tegel
Gynnsamma deformationsegenskaper: stål, trä
Hög beständighet mot röta: stål, betong, tegel
Hög beständighet mot brand: tegel
Visa i en figur det principiella sambandet mellan värmeledningsförmåga och densitet för material. Ange beteckning på axlarna samt förklara varför kurvan har detta utseende.
Värmeledningsförmåga (W/mK) respektive densitet (kg/m3). I princip ökar värmeledningsförmågan med ökande densitet då luft leder värme dåligt. Så ju mindre luft materialet innehåller desto bättre leder det värme.
Definiera begreppen elasticitetsgräns, brottgräns och 0,2-gräns!
Elasticitetsgräns= (sträckgräns) Den spänning då plastiska deformationer uppstår, den högsta spänning som ett material tål utan att deformeras plastiskt.
Brottgräns= Den maximala spänningen, spänningen då brott uppstår.
0,2-gräns= Gäller för material som saknar flytområde (vissa stål). Man har då enats om en sträckgräns som man kallar 0,2-gränsen. Den definieras som den spänning som ger upphov till en kvarvarande deformation på 0,2 % vid fullständig avlastning.
Vad behöver svamp för att kunna växa på/bryta ner ett byggnadsmaterial? (4 faktorer för maxpoäng)
Lämplig temperatur
Lämpligt fuktinnehåll
Syre
Näring (t.ex. från trä)
Beskriv de två processer som gör att armeringsjärn korroderar i betong.
Karbonatisering = koldioxid från den omgivande luften tränger in i betongen och reagerar kemiskt med kalciumhydroxiden i betongen –> sänker pH:et. När denna karbonatisering når armeringsståldet börjar det rosta.
Kloridjoner= Klorider kan tränga in i betongen till exempel genom tösalt som transporterar in av vatten, då skapas en kloridjonkoncentration som gradvis avtar inåt. När koncentration av kloridjoner överstiger ett visst värde och kloridjonerna upphäver det skyddande lagret i t.ex. betong så startar korrosionen som gör att armeringsjärnen rostar.
Hur kan man mäta ett materials ånggenomgångsmotstånd? Beskriv metoden och hur man går tillväga!
Koppmetoden! Man har en bägare (kopp) där man fäst ett material som ett lock ovanpå. I koppen finns det H20 (RF:100%) eller HCl (går att justera RF). Bägaren ställs in i ett klimatrum där allt är konstant. Genom att väga skålen vid olika tidpunkter kan man se hur mycket ånga som har passerat genom materialet och därmed beräkna ånggenomgångsmotståndet.
Egenskaper hos keramiska material är i mycket hög grad beroende av bränningsgraden. Nämn 3 egenskaper som påverkas av bränningsgraden. Ange även hur egenskaperna förändras
Bränningsgraden är vid vilken temperatur de kemiska materialet har bränts. Högre bränningsgrad ger ett tätare tegel (högre densitet) vilket leder till högre frostbeständighet och motverkan av saltutslag då vattenabsorptionen minskas, det leder även till ett starkare tegel som tål stor belastning.
Vad är bränd kalk, släckt kalk och luftkalk?
Kalksten krossas och upphettas varvid koldioxid drivs ut. Denna process bildar i huvudsak kalciumoxid vilket också kallas osläckt eller bränd kalk.
Innan kalken måste den dock släckas vilket innebär att den får reagera med vatten, detta ger en kraftig värmeutveckling och bildar kalciumhydroxid. Luftkalk hårdnar under inverkan av luft, men tillför endast den mängd vatten som går åt till reaktionen vid släckning.
Beskriv översiktligt hur stål framställs.
Stål material med grundämnet järn som beståndsdel. Järn utvinns ur malm, malmen anrikas vilket innebär att malmen krossas och stycken med låg järnhalt sorteras bort. Slutproduktionen av anrikningen kallas slig som i sin tur sedan behandlas och förädlas i en masugn. I masugnen smälter järnet och rinner ned till masugnens botten. Genom denna process bildas tackjärn. För att järnet ska kunna användas måste det sedan genomgå en färskningsprocess som innebär att icke önskvärda ämnen avlägsnas.
Hur och av vad tillverkas flytglas?
Flytglas tillverkas av en glasbildare, stabilisator och flussmedel. Glaset genomgår en smältugn, ett tennbad, en kylugn och en skärmaskin.
I smältugnen smälts de innehållande komponenterna ned, glaset får sedan strömma från smältugnen ovanpå ett tennbad. Tennbadet har olika temperaturer under vägen vilket gör att glaset svalnar längs vägen. Tjockleken på glaset styrs av ytspänningen. Glaset får sedan kylas i en kylugn och skär i en skärmaskin.
Varför går material sönder när det angrips av frost?
För att vatten eventuellt finns inuti materialet av olika anledningar. Vattnet ökar sin volym med 9 % vid frysning vilket leder till en expansion. Om det inte finns rum för denna expansion i materialet kan sprickor eller spjälkning uppstå, dvs materialet går sönder. Detta kan motverkas med luftporbildande medel.
För att korrosion ska uppstå måste 3 villkor vara uppfyllda. Vilka? Förklara vad villkoren betyder.
Potentialskillnad, elektrolyt och elektronacceptor.
På den fria ytan där potentialskillnaden finns gäller det att det finns två olika metaller med potentialskillnad, t.ex. en ädel och oädel metall. Detta går att hitta i den elektrolytiska spänningskedjan, typ järn och koppar.
Elektrolyten består oftast av vatten då den kan leda elektrisk ström på så sätt att laddade partiklar förflyttas.
Elektronacceptorn kan vara syre, det är det som möjliggör för elektrolyten att acceptera elektronerna
Definiera följande begrepp: a. momentan deformation. b. krypdeformation. c. elastisk deformation. d. plastisk deformation. Beskriv med egna ord och visa i en figur.
a. Momentan deformation är den deformation som uppstår direkt när en last tillförs.
b. Krypdeformation är den deformation som uppstår när lasten har fått verka under en längre tid. Alltså en deformation som tillkommer.
c. Elastisk deformation är den deformation som återgår fullständigt vid avlastning. Ger ingen permanent deformation.
d. Plastisk deformation är den deformation som kvarstår vid avlastning, alltså den permanenta deformationen.