tekstanalyse Flashcards
diskursanalyse
tekst i kontekst, tekst som elementer av en diskurs. røtter i konstruktivismen, opptatt av hvordan virkeligheten ikke er gitt, men konstrueres. språk er handling.
hva er diskursanalyse i praksisk
sette spørsmålstegn ved det som er tatt for gitt. “hva former virkleligheten”. sentralt for å forstå sosiale fenomener, hvordan sosial kontekst preger en diskurs.
innholdsanalyse
teksten i seg selv. systematisk analyse av tekst og innhold. offentlige dokumenter, mediekilder og personlige dokumenter. “ikke påtrengende”, kan redusere intervju- og observatøreffekt. kvalitativt: “latent innhold” mellom ordene.
fremgangsmåte diskurs- og innholdsanlyse ved valg av datamateriale
“populasjon” av tekster til å undersøke din hypotese. hvilke kategorier/variabler skal du lete etter? Hvordan kan disse analyseres (koding/tolkning/operasjonalisering)
elementer i innholdsanalyse og reliabilitet
koderstabilitet, reproduksjon, objektivitet
hovedretningene i diskursanalyse
post-strukturalisme: ideen om at hele den sosiale virkeligheten blir skapt gjennom diskurs, kritikk: kan ikke tilnærme deg det vi har størst interesse av, å studere virkeligheten som noe annet enn det som kommer til uttrykk gjennom diskursen.
kritisk diskursanalyse: forsøk på å identifisere sammenhenger mellom språk, makt og ideologi. hvordan birdrar språk til å opprettholde maktforhold i samfinnet. kritikk: gitt normativt utgangspunkt (kritisk diskursanalyse med et demokratisk utgangspunkt).
hva er stegene i en innholdsanalyse?
identifisere relevant “populasjon av dokumenter” (kan lønne seg å triangulere)-hva slags innhold i teksten skal studeres (definere tema/nøkkelord/merkelapper)-hvilke segmenter i teksten vil inneholde det du er ute etter-hvordan skal du identifisere om temaene/kategoriene er til stede i innholdsenhetene