talouspolitiikka Flashcards
Kauppatase
tavaroiden ( raaka-aineet ja energia ) vienti - tuonti
Palvelutase
palveluiden ja korkotuotteiden vienti - tuonti
Vaihtotase
kauppatase + palvelutase
Positiivinen vaihtotase
kansantalouteen tulee ulkomaista pääomaa
negatiivinen vaihtotase
kertoo kansantalouden velkaantumisesta ulkomaille
perusrahoitusoperaatio
Perusrahoitusoperaatiossa keskuspankki lainaa rahaa liikepankeille. Keskuspankin tarjoaman lainarahan korkoa kutsutaan ohjauskoroksi.
vastasyklinen talouspolitiikka
Vastasyklinen talouspolitiikka tarkoittaa sitä, että valtio pyrkii elvyttämään ja investoimaan silloin, kun talous on taantumassa, ja vastaavasti talouden noususuhdanteessa kiristetään verotusta ja vähennetään investointeja.
talouden ylikuumentuminen
Talouden ylikuumentumisella tarkoitetaan liian nopeasti kasvavaa taloutta, jolloin inflaatio kiihtyy voimakkaasti ja kysyntä ylittää tarjonnan.
kiristävä rahapolitiikka
Keskuspankki pyrkii estämään inflaation kiihtymistä nostamalla korkoja.
elvyttävä rahapolitiikka
Keskuspankki voi elvyttää taantumassa olevaa taloutta laskemalla korkoja. Alhaisten korkojen toivotaan johtavan kulutuksen ja investointien lisääntymiseen.
joukkolaina
Valtion tai yrityksen liikkeelle laskema laina, johon sijoittajat voivat sijoittaa rahojaan tietyksi ajaksi.
alijäämä
Alijäämäinen budjetti tarkoittaa sitä, että tulot eivät riitä kattamaan menoja ja valtio joutuu ottamaan lainaa.
keynesiläinen
Talouspolitiikan suuntaus, jossa korostetaan aktiivista puuttumista talouden suhdanteisiin finanssi- ja rahapolitiikalla.
elvyttävä finanssipolitiikka
Julkisten investointien tai tulonsiirtojen kasvattamista tai verojen alentamista. Tavoitteena on saada talous elpymään.
progressiivisuus
Ansiotuloveroja maksetaan palkoista ja eläkkeistä. Ainoastaan luonnonmarjojen ja sienien myynnistä saadut tulot ovat kokonaan verovapaita.
verovähennys
Verotuksessa tehdään verohallinnon puolesta automaattisia vähennyksiä ansiotuloihin (esim. ansiotulovähennys, perusvähennys). Niiden lisäksi verotettava itse voi vaatia mm. kotitalousvähennystä teettämästään kotitaloustyöstä tai verovähennystä tulonhankkimismenoista, kuten työvälineiden hankkimisesta.
marginaalivero
Marginaalivero eli ”rajavero” tarkoittaa sitä, paljonko henkilön maksamat verot lisääntyvät lisäansioiden myötä.
kannustinloukku
Tilanne, jossa työttömän ei kannata ottaa vastaan työtä, koska käteen jäävä tulo ei juurikaan eroa työttömyyskorvauksesta ja muista etuuksista.
ostovoima
Kuluttajan nettotulojen ja hintojen suhde. Kertoo mitä käytettävissä olevalla rahalla saa.
sisäinen devalvaatio
Sisäisellä devalvaatiolla tarkoitetaan sellaisia järjestelmällisiä toimia, jotka aiheuttavat merkittävän suhteellisen kilpailukyvyn parantumisen esimerkiksi palkkoja alentamalla.
kustannuskilpailukyky
Maan vientiteollisuuden tuotteiden hinta ja laatu suhteessa kilpailijamaihin. Hintakilpailukykyyn vaikuttavia asioita ovat esimerkiksi työvoimakustannukset, verotus ja työn tuottavuus.
keskitetty sopimus
Keskitetyssä sopimuksessa työmarkkinoiden keskusjärjestöt tekevät sopimuksen, jonka pohjalta ammattiliitot ja työnantajaliitot neuvottelevat kunkin alan työehtosopimukset
tulopoliittinen kokonaisratkaisu
TUPO eli tulopoliittinen kokonaisratkaisu oli Suomessa 1960-luvun lopulta aina 2000-luvulle noudatettu järjestelmä, jossa työnantaja- ja työntekijäjärjestöt yhdessä maan hallituksen kanssa neuvottelivat yhdessä palkoista ja työn ehdoista. Hallitus tuki ratkaisuja esimerkiksi vero- tai sosiaalipoliittisin ratkaisuin.
Liittokohtainen sopimus
Liittokohtainen sopimus on tulopolittiinen sopimus, jossa ammattiliitot ja työnantajaliitot neuvottelevat kunkin alan työehtosopimuksen ilman keskitettyä sopimusta.