markkinoiden toiminta Flashcards
tuotannontekijät
Tuotannontekijöitä ovat luonnonvarat (raaka-aineet ja energia), työvoima (työntekijät lukumääränä sekä niiden osaaminen) ja pääoma (esimerkiksi laitteet, koneet, rakennukset)
hyödykemarkkinat
Yritykset tuottavat markkinoille tavaroita ja palveluita, joita kuluttajat kuluttavat.
vähittäismarkkinat
Markkinat, jossa myyjinä ovat yritykset ja ostajina kuluttajat.
tukkumarkkinat
Markkinat, jossa yritykset myyvät ja ostavat toisiltaan yleensä suuria eriä hyödykkeitä.
rahoitusmarkkinat
Sijoittajat ja lainarahan tarvitsijat kohtaavat rahoitusmarkkinoilla. Rahoitusmarkkinat koostuvat muun muassa arvopaperimarkkinoista sekä talletus- ja luottomarkkinoista. Ostajina ovat rahoitusta tarvitsevat lainanottajat ja myyjinä sijoittajat.
markkinatalous
Talousjärjestelmä, jossa hinnat määräytyvät kysynnän ja tarjonnan mukaan. Elinkeinovapaus ja vapaa kilpailu yritysten välillä ovat olennainen osa markkinataloutta. Yritykset ja tuotantovälineet ovat pääosin yksityisomistuksessa
suunnitelmatalous
Valtiojohtoinen talousjärjestelmä, käytössä usein kommunistisissa maissa. Yritykset ja tuotantovälineet valtion omistuksessa. Ei kilpailua yritysten välillä.
sekatalous
Sekatalous tai puitetalous on talousjärjestelmä, jossa on piirteitä niin kapitalistisesta kuin sosialistisesta taloudesta. Yrityksiä omistaa niin yksityiset ihmiset kuin valtio.
monopoli
Markkinat, joilla yksi yritys määrää tuotannon ja hinnat, jolloin kilpailua ei ole.
täydellinen kilpailu, säännöt
Markkinoilla tarpeeksi myyjiä ja yksi yritys omistaa vain pienen markkinaosuuden –> yksi myyjä ei voi vaikuttaa hintoihin. Kilpailevien tuotteiden täytyy olla samanlaisia. Kaikilla osapuolilla tulee olla täydellinen tietämys tuotteen hinnoista ja ominaisuuksista. Markkinoille vapaa pääsy eikä kilpailuetua
epätäydellinen kilpailu
vastakohta täydelliselle kilpailulle. Myyjien välinen kilpailu ei toimi. Yksityiset yritykset pystyvät vaikuttamaan hintoihin.
kartelli
Kartelli on sopimus, jossa yritykset luopuvat keskinäisestä kilpailusta ja sopivat hinnoista ja markkina-alueista. Kartellit ovat useissa maissa laittomia.
noususuhdanne, seuraukset
Talouskavu kiihtyy. Työttömyyslaskee, koska työntekijöitä uskalletaan palkata lisää. Yritykset investoi ja uusia yrityksiä perustetaan. Kuluttajien ostovoima kasvaa. Pankkien luotonanto kasvaa, korot kasvaa.
inflaatio
Inflaatio eli rahan arvon heikkeneminen tarkoittaa sitä, että hinnat nousevat ja samalla rahamäärällä saa entistä vähemmän tavaroita ja palveluita.
korkeasuhdanne, seuraukset
Ollaan suhdanteen huipulla. Hyödykkeiden hinnat ovat katossa samoin raaka-aineiden. Palkat kasvavat, inflaatio kiihtyy. Vienti saattaa heikentyä, korkeiden hintojen takia.
laskusuhdanne, seuraukset
Talouskasvu heikkenee ja suhdanteissa mennään alaspäin. Kokonaiskysyntä laskee. Lomautukset ja irtisanomiset. Ei investointeja. Kulutuskysynnän lasku. Hintojen nousu hidastuu tai laskee. Pankeista ei lainata rahaa, korkotaso laskee, verotaso laskee, talous velkaantuu.
matalasuhdanne, seuraukset
korkea työttömyys, konkursseja ja ylivelkaantumista, pörssikurssien ja asuntojen hinnat laskevat.
finanssikriisi
Rahoitusmarkkinakriisi, joka lähti liikkeelle Yhdysvaltojen asuntomarkkinoiden ylikuumentumisesta ja pankkien liiallisesta luotonannosta 2000-luvulla ja joka johti vuonna 2008 pankkien välisen luottamuksen romahtamiseen ja koko maailmantalouden kriisiin.
kauppatase
Tavaraviennin ja tuonnin välinen erotus, osa vaihtotasetta
alijäämä
Alijäämä tarkoittaa sitä, että menot budjetissa ovat suuremmat kuin tulot.
kuluttajahintaindeksi
Tilastokeskuksen kuukausittain tekemä tutkimus hyödykkeiden hintakehityksestä, yleinen inflaation mittari
yhdenmukaistettu kuluttajahintaindeksi
Tilastokeskuksen kuukausittain tekemä tutkimus hyödykkeiden hintakehityksestä, yleinen inflaation mittari
kustannusinflaatio
Tuotantokustannuksien (raaka-aineet, energia, palkat) hinnannoususta sekä verojen korotuksista aiheutuva hintatason nousu eli inflaatio.
rahapolitiikka
Rahapolitiikka tarkoittaa keskuspankin talouspolitiikkaa, jolla pyritään säätelemään liikkeellä olevan rahan määrää hallitsemaan inflaatiota. Yleisin rahapolitiikan väline on ohjauskorko.
ohjauskorko
Keskuspankin rahapolitiikan väline, jolla se lainaa rahaa muille pankeille. Ohjauskorko määrittää yleisen korkotason.
taantuma
Taantumassa BKT kasvaa hitaasti tai ei kasva lainkaan. Seurauksena on työttömyys sekä kysynnän ja investointien väheneminen. Raha ei kierrä kansantaloudessa.
keventävä rahapolitiikka
Rahapolitiikan keventäminen tarkoittaa keskuspankin tekemää korkotason laskua tai korkotason pitämistä alhaisena. Keskuspankki voi myös ostaa markkinoilta valtioiden liikkeelle laskemia arvopapereita.
elvyttävä rahapolitiikka
Keskuspankki voi elvyttää taantumassa olevaa taloutta laskemalla korkoja. Alhaisten korkojen toivotaan johtavan kulutuksen ja investointien lisääntymiseen.
stagflaatio
Harvinainen talouden tilanne, jossa on samaan aikaan sekä korkea inflaatio että taantuma ja korkea työttömyys.
kitkatyöttömyys
Kitkatyöttömyys on lyhytaikaista työttömyyttä kahden työsuhteen välillä
piilotyöttömyys
Työttömyys, joka ei näy tilastoissa, koska työtä vailla oleva työkykyinen henkilö ei hae aktiivisesti työtä.
kausityöttömyys
Työttömyys johtuu kausiluontoisesta työstä, jolloin esimerkiksi talvisin saattaa olla työtön
verokiila
Verokiila tarkoittaa työnantajan maksamien työvoimakustannusten ja työntekijän käteen saaman nettopalkan erotusta. Työnantaja maksaa työntekijästä mm. eläkemaksuja ja vakuutuksia, ja työntekijä maksaa palkastaan veroja sekä veroluonteisia maksuja.