Svensk och jämförande politik Flashcards
(35 cards)
Absoluta monarkier
Har varit ett av de vanligaste styrelseskicken genom historien. Finns kvar i exempelvis Swaziland och Saudiarabien
Militärdiktaturer
Militärdiktaturer. Var vanliga i Latinamerika på 70- och 80-talet. Thailand kan anses som en militärdiktatur då militären i princip sagt “vi kommer hålla allmänna val när folket ‘tar rätt belsut’”. Andra exempel är centralafrikanska republiken
Enpartistater
Är ofta kommunistiska eller ex-kommunistiska stater, me kan i övrigt fungera väldigt olika. Vissa stater tillåter fler partier, tex Kina, men i praktiken är den politiska makten centrerad inuti ett parti.
Teokratier
Teokratier. I Iran bestämmer ett religiöst råd vilka som får ställa upp i valen, rådet kan också avsätta folkvalda och stoppa beslut.
Oligarkier
Länder där rösträtten bara gäller delar av befolkningen, eller där vissa röster är värda mer än andra. Till exempel Sverige före demokratiseringen och Sydafrika under apartheid.
Elektorala autokrater
Har blivit vanligare med åren. Flera partier finns, men valen är inte fria och rättvisa. Betyder i praktiken att oppositionen inte kan påverka.
Polyarki
Begreppet polyarki är inte vedertaget. Dahl ansåg att ingen stat kunde vara en sann demokrati pga befolkningsmängden. Begreppet är synonymt med det jag menar när jag tänker demokrati.
Majoritetsstyre (folkmakt)
Valda befattningshavare
Fria och opartiska val
Allmän rösträtt
Rätt att kandidera i val
Minoritetsskydd (liberalism)
Yttrandefrihet
Alternativa informationskällor
Föreningsfrihet
Illiberal demokrati
Det demokratiska systemet kan vara illiberalt och fortfarande vara demokratiskt. Jämför Sverige på 50-talet, du var tvungen att vara medlem i ett religiöst samfund, samkönade äktenskap erkändes inte. Samtidigt var du, tack vare minoritetsskyddet, fri att engagera dig i föreningar och uttrycka åsikter som gick emot vad lagen sa. Om minoritetsskyddet däremot bortses från är det inte en demokratisk stat. Demokrati som statsskick kräver att oppositionen kan mobilisera och informera.
Konstitution, grundlag, författning
Ett dokument som dikterar hur ett land ska styras
Lagprövnig
Är en lag förenlig med konstitutionen?
Konkret lagprövning
Konkret lagprövning sker genom “vanliga” domstolar. Lagen prövas när en medborgare tycker att en dom i ett rättsfall strider mot grundlagen. Domstolen tar då upp den lagen som ett eget fall och använder det första rättsfallet i sin bedömning.
Abstrakt lagprövning
Abstrakt lagprövning sker i författningsdomstolar. Kan bedöma att en lagtext i sig bryter mot konstitutionen och förbjuda resten av landets domstolar att tillämpa lagen.vvvvv
Legitimitet
Ett snårigt begrepp. Om den dömande makten har hög legitimitet lyder vi det domstolen sagt även när ingen kontrollerar oss. Legitimiteten kan öka av att domstolen logiskt argumenterar för varför de tar sina beslut och om de följer det allmänna rättsmedvetandet. Staten i sig får hög legitimitet om den är demokratiskt vald och representerar folkviljan.
Legitimitetstriangeln
Legitimtetstriangeln består av tre delar. Demokrati innebär att vi accepterar beslut om de är tagna på demokratisk grund, även om vi inte håller med i sakfrågan. Rättstatsaspekten innebär att domstolen måste vara opartisk och fri från politisk påverkan. Alla måste vara lika inför lagen. Effektiviteten innebär att staten arbetar och att samhället rullar på. Dessutom till ett rimligt pris och med bra kvalitet. De tre aspekterna kan komma i konflikt med varandra.
Folksuveränitetsprincipen
Har som utgångspunkt att allmänviljan ska genomföras. Det demokratiska är att majoriteten får igenom sina beslut
Maktdelningsprincipen
Har som utgångspunkt att det är nödvändigt att skydda medborgarna från staten. Vill också förhindra majoritetstyranni genom att sprida ut makten mellan flera institutioner
Horisontell maktdelning
Presidentiella system. Makten delas mellan en president och ett parlament
Vertikal maktdelning
Federala system. Makten delas mellan federationen och delstaterna
Majoritära valsystem
Bygger på en idé om territoriell representation. I ett majoritära system delas landet upp i lika många valkretsar som antalet platser i parlamentet. Varje valkrets får utse en representant, antingen genom en eller två röstomgångar. Det här gynnar stora partier, men också partier som har väldigt starkt lokalt stöd. Det leder också ofta till tvåpartisystem där olika minoritetsgrupper är underrepresenterade. Dessutom speglar parlamentet inte nödvändigtvis väljarnas ideologi.
Proportionella valsystem
Bygger på en idé om ideologisk representation. Landet kan delas upp i valdistrikt (med flera representanter från varje distrikt) men det är inte nödvändigt. Varje parti tilldelas platser i parlamentet utifrån sin andel av rösterna. Det här gynnar små partier och leder därför ofta till flerpartisystem. Många partier har en stor bredd bland sina kandidater
Politisk kultur
Politisk kultur handlar mindre om konkreta sakfrågor och mer om medborgarnas syn på sin egen roll i det politiska systemet och samhället. En spännande fråga är huruvida den politiska kulturen formas av institutioner eller om kulturen formar institutionerna.
Politiska värderingar
Politiska värderingar kan både vara mer grundläggande tankar om vad som är rätt och fel men också frågan om vad som borde vara politik. Vilka frågor som är viktiga att ta upp.