Studiernes hovedfund Flashcards
Hvad finder Petersen et al. (2019) ud af ift., hvor store besparelser der eksisterer ved at udlicitere?
- Besparelsen, der er ved at udlicitere offentlige opgaver, er faldet over tid
- Der er større besparelser i mere tekniske ydelser end der er i sociale ydelser
- Den økonomiske effekt har været dobbelt så stor i angelsaksiske lande, sammenlignet med andre lande (nok pga. mindre reguleret arbejdsmarked, svagere fagforeninger)
Samlet set konkluderer artiklen, at effekten ved udlicitering vil være meget forskellig og i høj grad afhænge af bl.a. tjenestens transaktionsomkostningers, markedssituationen og de institutionelle/regulatoriske rammer.
Hvad finder Favero & Meier (2013) frem til i deres studie af, om forældre/lærere er i stand til at foretage meningsfulde evalueringer af skolekvalitet?
Undersøger, om forældre og lærere er i stand til at foretage meningsfulde evalueringer af skolekvalitet vha. data fra offentlige skoler i NYC, hvor forældres og læreres evalueringer sammenlignes med den officielle performance evaluering.
Finder støtte til begge hypoteser:
H1: Forældre og lærere vil give mere favorable evalueringer til skoler, der performer godt på officielle by- og delstats-indikatorer for skolekvalitet (convergent validity)
- Forældretilfredshed er i høj grad alligned med administrative mål - som skole outputs, kriminalitet
- Finder stort set det samme ift. lærere
- Finder altså convergent validity → der er en fælles grund blandt forældre, lærere og administratorer ift. hvad de sætter pris på i folkeskolerne
H2: Forældre- og lærer-evalueringer vil vise ligheder, der ikke kan blive fuldt ud forklaret af officielle performance-mål eller andre skole-karakteristika (discriminant)
- Både forældre og lærere opfatter noget, der er forskelligt fra de officielle performance-indikatorer
- Indikerer discrimant validity → at forældre og lærere observerer aspekter af skole-kvalitet, som administratorer fejler i at måle
Hvad finder Olsen frem til i sit framing-studie ift. ævivalens-framing?
H1: Logisk ækvivalente måder at frame borgeres tilfredshed på kan ændre borgeres evalueringer af offentlige ydelser i enten en positiv eller negativ retning
- Undersøger gennem et eksperiment med et tilfredsheds- og utilfredshedstreatment (X % af patienterne er tilfredse/utilfredse med behandlingen)
- Finder, at borgerne der har fået tilfredsheds-frame evaluerer hospitalerne markant bedre end dem, der har fået utilfredsheds-frame
- KRITIK: Er treatments i sandhed lig med hinanden? Nej → når man får at vide, at fx 10 % er utilfredse, så ved man ikke, om der er nogle kategorier der er neutrale, eller nogle der har svaret ved ikke fx – det ville kræve nogle rent dikotome variable, før vi ville kunne stole på resultaterne
Hvad finder Olsen frem til i sit framing-studie ift. negativitetsbias?
H2: Forskellen mellem en borgers tilfredshedsrate og en borgers utilfredshedsrate skyldes en større negativ effekt af utilfredshedsraten end positiv effekt af tilfredshedsraten (negativitetsbias)
- I det andet studie bliver der tilføjet en kontrol/neutral baseline – vi kan nemlig ikke se, om der er et negativitets-bias i det første studie
- Finder at der er et negativitetsbias
Hvad undersøger og finder Beuchert et al. (2020) frem til i deres studie af, hvordan modtagelse af feedback fra nationale tests påvirker elevernes faglige resultater?
Undersøger hvordan modtagelse af negativ feedback (i modsætning til relativt positiv feedback) fra nationale test i matematik i tidlig skolegang påvirker efterfølgende læring. De bruger et RDD til at estimere, hvordan senere outcomes af børn, der scorer lige under eller over tærsklen, (som adskiller to karakterer), påvirkes
- Finder, at hvis man giver information til forældrene, om deres performance, så kan det forbedre elevens fremtidige outcomes (uanset niveau).
- Formentligt virker hovedeffekten (at eleverne præsterer bedre) gennem eleverne eller forældrene → der måske opdager, at de har lavet en for lille indsats: booster deres børn (en slags co-production)
Hvad finder Damgaard & Nielsen (2020) frem til i deres studie om, hvordan borgere reagerer på performance information?
Teksten undersøger om performance information om en service har en effekt for brugernes grad af tilfredshed, voice og exit. Undersøger det gennem et eksperiment med forældre med børn i folkeskolen.
De finder ingen evidens for, at resultat information har en effekt på forældrenes grad af tilfredshed, brug af voice og exit eller mål-prioritering.
Metode: Survey eksperiment i marken blandt forældre med børn i offentlige skoler – med sand treatment: giver rigtig performance information til rigtige brugere
Hvorfor finder Damgaard & Nielsen (2020) formentligt ikke nogle effekter i deres studie, hvor de undersøger, om performance information om en service har en effekt for brugernes grad af tilfreds-hed, voice og exit?
Priors: Brugere har en eksisterende viden/information om servicen (sammenlignet med borgere) → derfor kan tidligere information gøre bruger-ne ligeglade med PI eller tildele det mindre vægt
MR: Et andet argument er, at der eksisterer en motivated reasoning, hvor man tolker ny info i lyset af forudgående meninger/holdninger/vurderinger. Derfor får data ingen betydning, fordi de ville svare det, de ville have svaret uanset hvad
Forældre har selv valgt skolen, børnene går på, så når man sår tvivl om sko-len, kan det gå på forældrene som personer (at de har valgt en dårlig skole)
Hvad undersøger Jilke et al. (2016) i sit studie om choice overload?
Undersøger hvorvidt forøgelse af antallet af (hypotetiske) udbydere af offentlige services indenfor den amerikanske elektricitets-sektor har perverse effekter på borgeres motivation til at skifte udbyder efter en service fejl.
Skyldes choice overload-mekanismen: Jo flere valgmuligheder, jo sværere bliver det at kapere alle de muligheder, og til sidst vælger man med slet ikke at vælge noget
Hvad finder Nielsen (2014) frem til i sit studie af, hvorvidt niveauet af ledelsesautonomi påvirker effekten af performance management på organisatorisk performance?
Hovedfund: Ledelsesautonomi over HR/personalepolitik modererer effekten af performance management positivt → mens decentralisering af målsætninger virker i den modsatte retning. Dvs. mål- og resultatstyring har altså kun en positiv effekt på en organisations resultater, hvis lederen har autonomi over personalepolitik
Metodisk: Studiet bruger dif-in-dif logik: ser på hvad der sker når man indfører mål og resultatstyring i nogle organisationer, men ikke i andre → hvordan udvikler organisationernes resultater sig over tid?
Hvad kan forklaringen være på, at det faktisk er bedst, at målene bliver fastsat centralt og ikke decentralt, hvis mål- og resultatstyring skal have en positiv effekt på organisationens resultater?
Hvis man selv kan opstille sine målsætninger, så vil de måske ikke være lige så ambitiøse + der bliver ikke ført kontrol. (Tilbage til PA-perspektivet + at det er topledelsens og politikernes opgave at opstil-le målsætningerne)
Man kunne dog også forestille sig, at decentral målopsætning ville have have en positiv modererende effekt, da lokal målsætnings-opstilling hjælpe med at sikre en større kongruens mellem de individuelle og organisatoriske mål – og der-med skabe større commitment + kan tage mere hensyn til konteksten
Hvorfor forventer Moynihan & Pandey (2010), at ledere med en høj PSM er mere tilbøjelig til at benytte performanceinformation?
Brugen af performanceinformation lægger derfor en yderligere rolle/omkostning på medarbejderne, hvor medarbejdernes tid og arbejdsindsats i organisationen skal øges → uden forventningen om en individuel belønning. Sådan en adfærd vil med størst sandsynlighed blive udvist af medarbejdere, der er drevet af prosociale eller altruistiske motiver. (Tror på, at det vil hjælpe andre)
Det er sandsynligt, at medarbejdere med stor PSM i højere grad går op i organisationens målopfyldelse. Hvis medarbejdere med stor grad af PSM ser performance information som et middel til at opnå organisatoriske mål, kan det muligvis også være et middel som indfrier medarbejdernes PSM
Hvilke faktorer øger sandsynligheden for at bruge performance information ifølge Moynihan & Pandey (2010)? Og hvordan har de undersøgt det?
Der findes støtte til H1 → PSM hænger positivt sammen med PI brug
Der findes støtte til H3 → ledere med konkrete opgaver (her mere tid til at gå i dybden + større viden på lige præcis det område - giver dem et bedre grundlag for at bruge data
Der findes støtte til H5 → tilgængelighed af information (udbudssiden)
Der findes støtte til H6 → udviklende organisationskultur (organisationer der belønner at være innovativ)
Der findes støtte til H7 → fleksibilitet i beslutningstagen (hvis lederen har frihed til at eksperimentere med processer - også eksperimentere med PI)
Hvilke hypoteser opstiller Salge (2013)? (Om hvad der fører til innovativ søgning)
H1: Offentlige organisationer vil øge intensiteten af deres innovative søgning, når deres service-performance falder relativt til deres aspirationer (gennem en problemistisk søgning)
H2: Offentlige organisationer vil øge intensiteten af deres innovative søgning, når deres organisatoriske slack øges (gennem en slack search)
H3: Organisatorisk slack vil positivt moderere forholdet mellem offentlig service performance relativt til aspirationer og intensiteten af innovativ søgning (organisationer med høje niveauer af slack vil altså være i en bedre position til at engagere sig i risikofulde og omkostningsfulde søgningsprocesser)
H4: Når performance falder under aspirationerne, vil den innovative søgning blive øget (gennem problemistisk søgning) – og dette vil i højere grad gøre sig gældende blandt organisationer med fuld opbakning, end blandt organisationer, der er truet. (Der er for store risici forbundet med den innovative søgning, hvis organisationen er truet).
H5: Når man har mere organisatorisk slack, så vil man i højere grad lave innovativ søgning (gennem slack search) – og dette vil i højere grad gøre sig gældende blandt organisationer, der er truede, end blandt organisationer, der møder fuld opbakning. (Slack giver en beskyttelse mod de risici, der er forbundet med den innovative søgning).
Hvilke hypoteser opstiller Hansen & Nielsen (2018)? Og hvilke får de bekræftet? (Om problemfokus, innovativ søgning, organisatorisk forandring og performance-orienteret forandring)
- H1: Når performance på en dimension falder under aspirationsniveauet/ambitionerne, vil lederne øge deres fokus på denne dimension ✅
- H2: Negativ performance feedback øger ledernes intentioner om at foretage innovative search ❌ (og omvendt med positiv feedback) ✅
- H3: Negativ performance feedback øger ledernes præferencer for at foretage organisatoriske ændringer ❌ (og omvendt med positiv) ✅
- H4: Negativ performance feedback øger lederens præferencer for at foretage performance-orienterede forandringer (kort sigt), men ikke overskuds-orienterede forandringer (langt sigt) ✅ (og omvendt med positiv) ❌
Hvad finder Lund (2019) frem til i sit studie af socialrådgiveres brug af en algoritme til at forudse børns risikoniveauer?
Artiklens formål: At belyse hvad socialarbejdere på frontlinjen tænker om at anvende algoritmer i vurderingerne af underretninger om udsatte børn → sker på baggrund af semi-strukturerede interviews med 13 socialrådgivere i to danske kommuner
Artiklen kort: To danske kommuner har pilottestet beslutningsstøtte ved underretninger. Det er et redskab baseret på algoritmer, der forudser børns risikoniveauer. Artiklen skildrer opfattelsen af beslutningsstøtten blandt socialrådgiverne i pilotkommunerne.
Resultater:
- De interviewede er i udgangspunktet meget åbne overfor ideen om at anvende statistik de det daglige arbejde, og de vil gerne have beslutningsstøtte
- Deres opfattelse er positiv, og de identificerer potentielle understøttende funktioner ved beslutningsstøtten til prioritering af sager og ensretning af sagsbehandlingen
- Men de fleste af rådgiverne er også bekymrede for, at de understøttende funktioner kan blive en sovepude, der afkobler den selvstændige faglige stillingtagen → at risikoscorerne i praksis bliver determinerende i vurderingerne