Strøm Flashcards
Spenningen
måles med et voltmeter og betegnes som volt (V). Du kan tenke deg at spenning beveger seg gjennom en ledning som vann renner gjennom et rør. Det er spenningen som frakter den elektriske strømmen (A) til punktet det skal gjøre arbeid.
Strøm
måles med et amperemeter og betegnes som ampere (A). Det er strømmen som holder på den arbeidende energien, og det er strømmen som er potensielt farlig når du får et elektrisk støt.
Motstand
måles med et ohmmeter og betegnes som ohm (Ω). En motstand kan sammenlignes med en innsnevring i røret som elektrisiteten går igjennom. Der det er motstand utføres det også et arbeid og vi bruker energien vi sender gjennom. En vanlig glødelampe er ikke mer enn en tynn metalltråd i et vakuum hvor den elektriske motstanden er så stor at tråden gløder. Vi gjør altså strømmen om til varme og lys.
Ah (mAh)= Ampere timer, Kapasitet.
Denne benevnelsen angir kapasiteten på batteriet, har du et batteri det står 1 Ah på, og belaster dette batteriet med 0,1A vil den i teorien bruke 10 timer på å tømme seg, øker du strømmen (A) vil tiden bli mindre, Strømmen kan du sammenligne med bøtta, hvis hullet var på 10mm ville bøtta bli tømt raskere enn hvis hullet var bare 5mm, da ville mm være det samme som
Ω = ohm
A= amper
V = volt
Ah = amperetimer
Seriekopling
En seriekopling er en kobling av elektriske komponenter i rekke etter hverandre.
Parallellkopling
En parallellkopling er en kobling av elektriske komponenter ved siden av hverandre i en krets slik at spenningen over alle komponentene er lik.
Batterikoplinger
Batterier kan også kobles parallelt eller i serie. Et batteri koblet parallelt vil ikke påvirke spenningen (V), men heller øke kapasiteten. Kobler du to like batterier i en parallellkobling, vil kapasiteten dobles, og spenningen forbli lik. I en seriekobling vil vi få en annen effekt. To like batterier koblet i serie vil doble spenningen, mens kapasiteten blir den samme.
Likestrøm
Likestrøm er strøm som beveger seg i en retning, fra minus til pluss i den elektriske kretsen. Det vil si at elektronene bare går en vei. Dette er i motsetning til vekselstrøm der elektronene går frem og tilbake. Et hvilket som helst batteri vi være en kilde for likestrøm.
Vekselstrøm
Vekselstrøm er strøm som går frem og tilbake i den elektriske kretsen. Det blir som om du skulle byttet polene (pluss og minus) på et batteri for å få strømmen til å gå en vei, og så den andre. Som regel er denne vekslingen en jevn rytme som måles i hertz (hz). Strømmen du får ut av en stikkontakt i norge er 230V vekselstrøm på 50hz. Det betyr at strømmen går frem og tilbake 50 ganger i sekundet. Selv om dette er ganske hurtige vekslinger, er overgangen fra pluss til minus en helt jevn sinuskurve.
Blyakkumulatoren
Blyakkumulatoren er det vanligste oppladbare batteriet og brukes hyppig i biler, båter og småfly. Et blyakkumulatorbatteri er relativt tungt og stort men meget enkelt bygd opp, og ikke minst en stabil strømkilde som kan lades opp gang på gang. Enkelt brutt ned består batteriet av to elektroder og en elektrolytt i form av svovelsyre. Den negative elektroden består av bly og den positive av blydioksid. Oppladingen skjer ved at man sender strøm gjennom batteriets to poler (elektroder) i en bestemt retning fra en annen spenningskilde for å oppnå en elektrokjemisk reaksjon mellom blyet og svovelsyren i batteriet. Den andre spenningskilden er ofte en generator som holdes i gang mekanisk fra motoren til flyet, bilen eller båten. Under oppladningen vil blyakkumulatoren samle opp (akkumulere) kjemisk energi fra den andre spenningskilden. Denne oppsamlede energien lagres i batteriet i form av elektrisk strøm som vi henter ut igjen når vi har behov. Som regel er dette primært for å starte motorer, men også som en reserveløsning der generatoren har feilet og ikke lenger produserer strøm eller ved motorhavari.