strafrecht Flashcards
wat is de basis van de jeugdstrafrecht
- Pedagogische benadering; -> Belang jeugdige als eerste overweging (3 IVRK);
- Sterke focus op resocialisatie, heropvoeding, positieve beïnvloeding gedrag; (daarom zoveel mensen betrokken bij het kind)
- Licht waar kan, zwaar als moet, vrijheidsbeneming als laatste mogelijkheid;
- schorsing van voorlopige hechtenis: Dit betekent dat, in principe, minderjarige verdachten die wachten op hun proces niet in voorlopige hechtenis worden geplaatst, maar thuis mogen verblijven onder bepaalde voorwaarden. Dit duurt meestal tot drie dagen, en de reden hiervoor is dat het beperken van vrijheid zo kort mogelijk moet zijn voor jongeren. Alleen wanneer er echt geen andere optie is (bijvoorbeeld bij gevaar voor herhaling of vluchtgevaar), kan de voorlopige hechtenis worden voortgezet. In dat geval is het de taak van de ouders om ervoor te zorgen dat de jongere thuis blijft.
- systeemgerichte aanpak
- Meer begeleiding vermindert recidive
- gesloten behandeling strafzaken; alle jeugdige rechtzaken zijn gesloten.
leeftijdsgrenzen
- 12 t/m 17 jarige vallen onder het jeugdstrafrecht
- 18 t/m 22 -> toepassen jeugdstrafrecht (adolescenten strafrecht): persoonlijkheid van de dader of omstandigheden waaronder het feit is begaan
- 16 en 17 jarige -> toepassen commune strafrecht (volwassen strafrecht): ernst van het feit, persoonlijkheid van de dader of omstandigheden waaronder het feit is begaan.
Toepasbare sanctiestelsels
Bij veroordeling voor ernstig gewelds- of zedenmisdrijf kan rechter ipv jeugddetentie een gevangenisstraf opleggen.
Het opleggen van een levenslange gevangenisstraf aan 16- en 17-jarigen is wettelijk uitgesloten (77b lid 2 Sr), dus 30 jr is de maximaal op te leggen straf. Dus als volwassenrecht dan maximaal 30 jaar.
welke verschillende schoolverzuimen worden onderscheiden?
- ‘absoluut verzuim’: kind is niet ingeschreven bij een school.
- ‘luxe verzuim’: bijvoorbeeld door extra lange vakanties te nemen tijdens schooltijd.
- ‘wettelijk verzuim’: minder dan 16 uur les- of praktijkverzuim in een periode van 4 weken: hoeft niet gemeld aan de leerplichtambtenaar, maar vereist maatregelingen van de school.
- ‘langdurige relatief verzuim’: meer dan 4 weken verzuim zonder geldige reden.
wat doet de leerplichtambtenaar?
probeert de leerlingen te stimuleren om weer naar school te gaan. Als dit niet lukt kan hij ze doorsturen naar bureau Halt. v
welk onderscheid tussen scholen kan worden gemaakt?
publieke school en bijzondere school
wat is een publieke school?
publieke scholen worden rechtstreeks door de overheid beheerd en de docenten zijn in dienst van de overheid. openbare scholen staan open voor alle leerlingen, ongeacht godsdienst of levensbeschouwing
wat is een bijzondere school?
vanuit een bijzonde school wordt lesgegeven vanuit een godsdienstige of levensbeschouwelijke overtuiging, of op grond van een specifieke opvoedkundige grondslag. bijzonde scholen hebben een eigen bestuur maar wordt wel financieel gelijk is gesteld aan het openbaar onderwijs.
AVG
algemene Verordening Gegevensbescherming
wat is de Beginselenwet?
(Bjj) regelt specifiek en gedetailleerd de rechtspositie van jongeren in een vrijheidbenemende situatie.
de Bij beschrijft in details op welke gronden en door wie een minderjarige mag worden beperkt in de uitoefening van zijn grondrechten.
Wat is de rol van ouders tijdens een jeugdstrafzitting?
Sinds 2011 moeten de ouders voor een zitting worden opgeroepen. en ze moeten net zoals het kind verschijnen. Om hun kind bij te staan en te verdedigen en om informatie over de persoonlijkheid van hun kind te verschaffen.
wat is het officiersmodel?
de officier van justitie kan een taakstraf van ten hoogste 60 uur opleggen, of een geldboete, en/of een verplichting tot betaling aan de staat van een som geld aan het slachtoffer, en/of onttrekking aan het verkeer van het voertuig waarmee de overtreding is begaan en een ontzegging van de bevoegdheid tot het besturen van motorrijtuigen voor ten hoogste 6 maanden.
welke 3 straffen kan de rechter opleggen en wanneer komt de rechter in beeld?
De rechter komt alleen bij ernstige delicten inbeeld. hiervoor wordt het opgelost door bureau Halt en het OM.
de rechter kan 3 straffen opleggen:
1: jeugddetentie (max 1 of 2 jaar)
2: een taakstraf (werk en/of leerstraf) van maximaal 200 uur
3: een geldboete van maximaal ruim 4000 euro
welke maatregelingen kan de rechter opleggen
- plaatsing in inrichting voor jeugdigen (PIJ-maatregel)
- de Gedragsbeïnvloedende maatregel (GBM) : De Gedragsbeïnvloedende Maatregel (GBM) is een maatregel die door de rechter kan worden opgelegd aan jeugdigen met ernstige gedragsproblemen die strafbare feiten hebben gepleegd. Deze maatregel richt zich specifiek op het beïnvloeden van het gedrag van de jongere zonder hem of haar in een gesloten inrichting te plaatsen.
- Gebiedsverbod, contactverbod, meldplicht
- ontrekking aan het verkeer, ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel en schadevergoeding
kan de rechter hoofdstraffen en maatregelen samen opleggen?
Ja! de rechter kan maatregelen in alle mogelijke combinaties opleggen, zowel (deels) voorwaardelijk als onvoorwaardelijk