Strafferett Flashcards
Fagsamtale
Hva deles strafferetten inn i?
o Alminnelig strafferett
o Spesiell strafferett
Hva er alminnelig strafferett?
o I den alminnelige strafferetten behandles regler som er felles for alle straffebud, slik som bestemmelser om skyld, straffrihetsgrunner, tilregnelighet, forsøk, medvirkning, påtaleregler, regler om straffutmåling med mer.
Hva er spesiell strafferett?
o Den spesielle strafferetten tar for seg de enkelte forbrytelsene. Eksempler på dette er :
1. tyveri
2. underslag
3. drap
4. kroppskrenkelse
5. seksuallovbrudd
6. miljøkriminalitet
Hva er forskjell mellom strafferett og kriminologi?
o Juristen ser på om en faktisk, konkret handling er straffbar etter loven. Kriminologen er opptatt av straffbare handlinger mer generelt og i et samfunnsperspektiv.
Hva er straff?
o Straff kan defineres som et onde som staten påfører lovbryteren, for at det skal føles som et onde.
Hva er de viktigste straffene?
- fengsel
- forvaring
- samfunnsstraff
- bot
- ungdomsstraff (som er et alternativ til fengsel)
- rettighetstap (som er å miste retten til for fremtiden å ha en stilling)
Hvilken lov hjemler straff som påfører fysisk smerte?
o Grunnloven § 93 hjemler at fysisk straff er forbudt: Ethvert menneske har rett til liv. Ingen kan dømmes til døden. Ingen må utsettes for tortur eller annen umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.
o Straff som påfører fysisk smerte, for eksempel piskeslag eller dødsstraff, er ikke en del av straffereaksjonene etter norsk rett og er derfor forbudt.
Hva menes med at staten har monopol på å ilegge straff?
o Statens monopol på å ilegge straff betyr at kun myndighetene kan straffe. Vi som private borgere har ikke rett til å straffe.
Hvorfor har vi regler om straff?
o Verne våre verdier - verdien i å ikke å bli utsatt for fysisk eller psykisk vold, verdien i en ren natur, verdien av ikke å bli svindlet, verdien av at sikkerheten i landet ikke blir svekket, etc.
o Hindre straffbare handlinger - virke preventivt
Virker straff allmennpreventivt, og hva menes med dette?
o Altså: Virker trusselen om straff på oss som befolkning, slik at vi borgere generelt velger bort den kriminelle handlingen før den blir utført?
o Eksempel: Mange kjører fort fram til en «fotoboks», og senker farten like før. Etter at de har passert fotoboksen, er «faren over» - og setter opp farten igjen.
Virker straff individualpreventivt, og hva menes med dette?
o Altså: Virker selve straffen (boten eller fengselsoppholdet) på lovbryteren etter at en kriminell handling faktisk har blitt begått? Er det slik at lovbryteren «har lært», og at en ilagt straff fører til at den straffede i fremtiden ikke vil begå kriminalitet?
Hvor har legalitetsprinsippet stor vekt og gi eksempler på dette:
Legalitetsprinsippet er det strafferettslige prinsippet om at ingen kan dømmes uten lov eller fengsles uten dom, samt at ingen lov kan gis tilbakevirkende kraft
Legalitetsprinsippet har stor vekt i både grunnloven, straffeloven og EMK.
o Eksempel: Grunnloven §96: Ingen kan dømmes uten lov eller straffes uten dom.
o Eksempel: EMK art 7: Ingen skal bli funnet skyldig i en straffbar handling på grunn av noen gjerning eller unnlatelse som ikke utgjorde en straffbar handling etter nasjonal eller internasjonal rett på den tid da den ble begått.
Hvor gammel må du være for å kunne bli straffet?
o Gjerningspersoner kan straffes etter fylte 15 år, jf. straffeloven § 20(1).
Hvilke vilkår har vi for å ilegge straff?
o Det må finnes en straffebestemmelse i loven.
o Det må ikke foreligge noen straffrihetsgrunn.
o Gjerningspersonen må ha skyldevne (dvs. være tilregnelig).
o Gjerningspersonen må ha utvist skyld.
Forklar vilkår 1: Det må finnes en straffebestemmelse i loven
o Legalitetsprinsippet kalles også lovprinsippet eller lovkravet. Legalitetsprinsipper går ut på at det er krav til hjemmel i lov, for å gi noen en straff.
o Foreksempel: Noen dreper. Finnes det en lovregel som rammer denne handlingen? Ja, straffeloven § 275: Den som dreper en annen, straffes med fengsel fra 8 inntil 21 år.
Forklar vilkår 2: Det må ikke foreligge noen straffrihetsgrunn
- Nødrett.
- Nødverge
- Selvtekt
- Samtykke
Hva er nødrett?
o Nødrett rammes av straffeloven §17.
o Nødrett er en ellers straffbar handling som er lovlig hvis den redder en persons liv, helse, formue eller annen interesse fra en alvorlig fare.
o Det er et vilkår at den truende faren ikke kan unngås på en annen rimelig måte, jf. § 17 bokstav a. Det må for eksempel være urimelig å vente på politi eller ambulanse hvis egen promillekjøring til lege er så mye raskere at det kan redde livet til pasienten.
o Det er også et vilkår at risikoen for skade fra den truende faren er langt større enn risikoen for skade av nødrettshandlingen, jf. § 17 bokstav b. Det kan gjøres mye ulovlig hvis faren er livstruende, men langt mindre hvis den truende faren er mer bagatellmessig. Man kan ikke lovlig promillekjøre pasienten til lege fordi han eller hun har fått flis i fingeren.
Hva er nødverge?
o Nødverge rammes av straffeloven §18.
o Nødverge er lovlig selvforsvar mot et ulovlig angrep på person eller eiendom.
o Det er bare mennesker som kan utføre et «ulovlig angrep». Angrepet kan også være rettet mot eiendom, for eksempel når en tyv tar seg inn i en bolig for å stjele.
o For det andre må nødvergehandlingen ikke gå lenger enn «nødvendig». I ekstreme tilfeller kan det være nødvendig å forsvare seg med skytevåpen eller kniv for å redde livet. Nødvendighetsvilkåret innebærer for eksempel at den angrepne normalt ikke kan avfyre skudd hvis angrepet kan avverges med skrik, slag eller spark.
o For det tredje må nødvergehandlingen være «forsvarlig». Et typisk eksempel er nødverge mot epletyver. Det kan hende at avfyring av skudd er nødvendig for å hindre epletyvene å utføre det de har satt seg fore. Likevel vil det ikke være forsvarlig å skyte epletyvene. Angrepet er ikke tilstrekkelig farlig, og den krenkede interessen er ikke sterk nok til å frifinne for drap.
Hva menes med selvtekt?
o Selvtekt rammes av straffeloven § 19.
o Selvtekt er å ta seg til rette for å skaffe seg en rett uten å vente på myndighetenes bistand. Selvtekt er vanligvis ikke lovlig, men i enkelte situasjoner kan det være tillatt. Det kaller vi «lovlig selvtekt».
Tre vilkår for lovlig selvtekt:
o Den som begår selvtekt, må ha retten på sin side. Den som tar tyvegodset tilbake fra tyven, må ha en rett til å ha tingene i sin besittelse, for eksempel fordi han er den rette eier.
o Lovlig selvtekt må gå ut på å gjenopprette en tidligere ulovlig endret tilstand. Tyven har for eksempel ulovlig endret hvem som har sykkelen i sin besittelse.
o Det må være urimelig å vente på myndighetenes bistand. Hvis tyvens oppholdssted er kjent, er det rimelig å overlate saken til politiet. Hvis tyven tilfeldigvis påtreffes på gaten, kan rask handling være nødvendig.
Hva menes med samtykke?
o Alle straffebestemmelser er basert på at noens verdier eller interesser blir krenket. Men hvis noen samtykker til en handling som egentlig passer til en gjerningsbeskrivelse, slår ikke dette til: Da er det ingen verdier eller interesser som blir rammet. I en boksekamp, for eksempel, vil hvert eneste slag rent språklig være omfattet av strl. § 271 om kroppskrenkelser:
o § 271. Kroppskrenkelse: Med bot eller fengsel inntil 1 år straffes den som øver vold mot en annen person eller på annen måte krenker ham fysisk. Straffeloven tar selv høyde for dette. Den sier i § 276 følgende:
o § 276. Samtykke fra den fornærmede. Straff etter §§ 271, 272, 273 og 274 første ledd kommer ikke til anvendelse når den handlingen er rettet mot, har samtykket.
Vilkår 3:
Det er kun personer som er tilregnelig som kan straffes på bakgrunn av at da har man skyldevne. De som er utilregnelig anses ikke for å kunne se konsekvensene av egne handlinger og har ikke skyldevne. Disse kan ikke bli straffet. Dette reguleres i strl. § 20.
§ 20. Skyldevne
Den som på handlingstidspunktet er under 15 år, er ikke strafferettslig ansvarlig.
Det samme gjelder den som på handlingstidspunktet er utilregnelig på grunn av
A. sterkt avvikende sinnstilstand
B. sterk bevissthetsforstyrrelse eller
C. høygradig psykisk utviklingshemming.
Hva menes med sterkt avvikende sinnstilstand?
- Hvis du har en sterk avvikende sinnstilstand, er kontrollen over tanker og handlinger er borte eller iallfall sterkt svekket. Den som lider av en sterkt avvikende sinnstilstand, kan vanskelig kritiseres for de «valgene» vedkommende gjør. Dette er bakgrunnen for at personen ikke skal straffes. Eksempel schizofreni.
Hva menes med høygradig psykisk utviklingshemming ?
- Om man er høygradig psykisk utviklingshemmet er ofte de intellektuelle evnene markert lavere enn vanlig. Her er det vanlig å ta utgangspunkt i IQ. Jo høyere IQ du har jo større evne har du til å tolke, vurdere å løse sitasjoner. Ved en IQ på 55, (ca. Samme som en 8 åring) befinner man seg ifølge Høyesterett i «det nedre sjikt for strafferettslig tilregnelighet». En gjerningsperson som har mindre enn 55 i IQ, vil normalt ikke bli straffet.
Hva menes med sterk bevissthetsforstyrrelse?
- Hvis du har en sterk bevissthetsforstyrrelse, er man ikke i stand til å ta inn sanseinntrykk eller forstår fornuftige valg. Dette er personer som av ulike årsaker er midlertidig satt ut av spill på grunn av sykdom, stress, sjokk eller liknende. Eksempler på sterk bevissthetsforstyrrelse er søvn, koma, sterk rus (unntak selvforskyldt rus § 25 punkt 3), hypnose osv. Når det kommer til rus, er dette er et stort problem mår det kommer til voldtekts dop. Dette er fordi man ikke vet helt klart om det er selvpåført eller om noen har dopet deg ned.
Vilkår 4:
For å kunne straffe en person, må person på en eller annen måte vite eller må ha forstått at det han eller hun gjør, er ulovlig.
Kravet til at det må foreligge skyld, bygger på at hver og en av oss er ansvarlig for våre egne handlinger, og at vi er i stand til å ta valg. Velger vi å bryte loven, er vi skyldige.
Skyld kan graderes etter grovhet. Det finnes to hovedformer for skyld:
1. forsett, som er den «grove» formen for skyld
2. uaktsomhet, som er den «milde» formen for skyld
Hva menes med forsett?
Det er ulike grader av forsett.
1. Vi kan være sikre på at vi gjør noe ulovlig,
2. vi kan se det som sannsynlig at vi gjør noe ulovlig, eller
3. vi kan ane at vi gjør noe ulovlig. Hvis vi til tross for at vi har en av disse formene for innsikt, velger å bryte loven, handler vi forsettlig. Vi kan da straffes.
Gradene av forsett er definert nærmere i strl. § 22:
Hva menes med visshetsforsett?
- Når en gjerningsperson visste hva han eller hun gjorde, foreligger det forsett. Hvis han eller hun dessuten var 100 % «sikker» på at følgen av lovbruddet ville inntre, foreligger det visshetsforsett.
Hva menes med sannsynlighetsforsett?
- Sannsynlighetsforsett foreligger når gjerningspersonen vet at handlingen nesten helt sikkert eller mest sannsynlig dekker gjerningsbeskrivelsen. «Mest sannsynlig» betyr at utfallet er mer sannsynlig enn usannsynlig, altså mer enn 50 % sannsynlig.