Stofliste(fed) lidt mere detaljeret virkning for nogle af stofferne Flashcards

1
Q

pilokarpin

A

Virkning: Fremkalder kontraktion af musculus sphincter pupillae og musculus ciliare = miosis og akkomodaion, samt åbning ag kammervinklen og bedre afløb for kammervæsken til schlemms kanal.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Amfetamin

A
  • De vil kompetetivt hæmme genoptag af frisat serotonin, + de på en eller anden måde man ikke kender kan transportere serotonin ud af cellen:
  • kraftig stimulation af CNS, fordi det er lipidopløseligt og derfor trænger let over blod-hjerne barrieren.
  • Den fremkalder frisætning af noradrenalin (depottømmende virkning) i de perifere sympatiske terminaler (alfa- og beta1-adrenoreceptorer). Det fremkalder psykomotorisk stimulering, ophæver træthedsfølelsen, virker søvnhæmmende, og kan hos i forvejen udtrættede personer bringe den mentale og fysiske (motoriske) ydeenvne op på normalniveau for en tid. Kan hos mange ikke-udtrættede fremkalde “eufori”, og fortsat brug fremkalder eufomani (narkomani), der er karakteriseret ved en langsom tolerenceudvikling. .
  • Langvarigt misbrug kan føre til kronisk psykose, der ligner paranoid skizofreni.
  • Amfetamin “hæver et patologisk sænket stemningsleje”.
  • Fremkalder hos depressive øget mental aktivitet som kan give angst og ofte en yderligere sænkting i depressions niveau.
  • Stimulerer hypothalamus’ appetitreguleringscenter og ophæver sultfølelsen (anorektisk virkning).
  • Laver hyperrefleksi og tremor ved direkte påvirkning af skeletmuskulatur. Stimulerer resp. Center. Pga perifær noradrenalin frisætning ses takykardi, øget slag- og minutvolumen og hypertension (karkonstriktion). Amfetamin elimineres i leveren meget langsomt.
  • Psykisk, men mindre fysisk, afhængighed
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Dopamin

A
  • Små doser: Via stimulation af D1-dopaminreceptorer laver den kadilatation i nyrer, mesenteriet og hjertet. Denne vasodilaiton blokeres af antipsykotika.
  • Moderate doser: giver øget hjertekontraktilitet, øget MV, via beta1, og øget gennemblødning af nyrer og mesenteriet via D1-dopaminreceptorer.
  • Større doser giver stigning i middelblodtryk (alfa1) og nedsættelse af HR (reflektorisk).
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Doxazosin

A

Fremkalder perifær vasodilation og dermed fald i blodtryk og perifer modstand. Blodtryksfaldet ved behandling fremkalder en moderat takycardi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Efedrin

A

Tømmer nerverne for noradrenalin ved at få vesiklerne til at tømme sig. Dette giver bronkodilation og vasokonstriktion, stigning i blodtryk og moderat grad stimulation af centralnervesystemet (anfetaminlignende), hvilket giver symptomerne (bivirkningerne) søvnløshed, ængstelse, tremor, respirationsstimulation.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

isoprenalin

A

Fremkalder ved inhalation bronkodilatation. Ved inhalation absorberes en del af stoffet i det systemiske kredsløb, hvilket fører til stimulation af hjertets beta1-adrenoreceptorer –> øget kronotropi, inotropi, dromotropi og batmotropi, ledsaget af øget iltforbrug og nedsat nyttevirkning (se længere oppe). Man får dog også kardilatation og dermed fald i diastolsk blodtryk samt middelblodtryk, og evt. En lille stingning i systolsk blodtryk, samt nedsat tarm, og uterus tonus.Den har samme metaboliske virkninger som adrenalin (øget glykonelolyse, øget lipolyse = hyperglykæmi og øget plasmakonc af frie fedtsyrer + øger sekretion af insulin) Af den grund at den påvirker både beta1-adrenoreceptorer og beta2-adrenoreceptorer, foretrækkes rene beta2-adrenoreceptor agonister. Blev tidligere anvendt ligesom adrenalin under akut hjertestop eller hjerteblok.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

propranolol

A

Virkning: Er lipofil og krydser blod-hjerne-barrieren –> giver en uspecifik psykosedativ virkning, som dog ikke påvirker den finere psykomotiskee funktion (virkningen udnyttes bl.a. Af musikere)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Salmeterol

A

Har også langvarig hæmmende virkning på frisætning af mange astmamediatorer (histamin, leukotrin, protaglandin) via en permabilitetshæmmende virkning. Denne er langvarig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

metoklopramid

A

en antiemetiske effekt skyldes dels en blokade af dopaminreceptorerne i brækcentrets triggerzone, dels en fremskyndet ventrikeltømning, hvorved impulsaktiviteten i de afferente nerver fra pylorus til brækcentret nedsættes. Den centrale antiemetiske effekt af metoklopramid er bedre end for domperidon (kap 9), fordi den lettere passerer blod-hjerne barrieren. Den perifere virkning skyldes blokade af dopaminreceptorer i øvre mave-tarm kanel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

ondansetron

A

Ved at blokere 5-HT3 lokaliseret i sensoriske nerver i mave-tarm-kanalen og i kemotriggersonen har stofferne en krafti antiemetisk effekt. Har derfor udbredt anvendelse til behandling af kvalme og opkastninger ved cancertrapi og efter generel anæstesi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

sumatriptan

A

Stoffet udløser kontrahering af intrakraniele og ekstracerebrale kar ved direkte effekt på vaskulære glatte muskelcelelr, hlmmer frisætning af vasoaktive stoffer og hæmmer nociceptiv neurotransmission. Pga betydeligt færre bivirkninger anvendes triptaner langt hyppigere vedakut migræne end ergotamin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

benzodiazepiner generelt

A

Benzodiazepinerne binder til interfacet mellem alfa- og gamma-enhederne i GABA-A, og dette bindingssted er således distinkt fra GABA’s bindingssted.

Benzodiazepinerne aktiverer ikke receptoren direkte, men øger kanalens åbningsfrekvens, ved GABA-aktivering og er således positive allosteriske modulatorer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

PGF2, PGE2

A

Stimulerer uteruskontraktion især under graviditet og blødgør cervix

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

azatioprin

A

blokerer indbygningen af puriner eller pyrimidiner i DNA eller RNA, enten ved direkte hæmning, eller indirekte via hæmning af dannelsen af nukleinsyre. Effekten rammer kun celler i aktiv cellecuklus (i S-fasen). Azatiopin er en purinanalog –> dvs kompetetiv hæmning af den rigtige pathway i nukleinsyre syntesen (nysyntesen). Hermed hæmmes DNA-syntesen i T- og B-lymfocytter, som kun har denne pathway, mens andre celler har en anden pathway (savage pathway) for puriner (recyckling pathway). Det er azatioprins aktive metabolitter som kompetetivt hæmmer nukleotid syntesen og er ansvarlige for den immunsupprimerende virkning. Purinsyntesen blokeres ved at enzymet amidofosoforibosyltransferasen hæmmes af den aktive metablollit tioninosinmonofosfat. Samme metabloit kan også hæmme trin i DNA-
syntesen via enzymet IMPDH. Aktive metabolitter kan kompromittere RNA ved at blive inkorporeret i det.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Calcineurinhæmmere

A

Har specifik virkning på lymfocytter. De hæmmer begge den cytoplasmatiske fosfatase calcineurin (CaN), hvorved aktiverede Th-cellers (CD4+) cytokinproduktion af bl.a. IL-2 nedsættes. Ciclosporin skal bindes til det intracellulære protein cyklofillin A, før calcineurin kan hæmmes.

Aktiverede T-cellers intracellulære calcineurin stimuleres normalt når det bindes til det calciumbindende calmodulin. Aktiveret calcineurin defosforylerer NFAT, som derefter er i stand til at trænge ind i cellekernen, binde sig til DNA og inducere transkription af bl.a. Genet for IL-2. Hæmning af calcineurin medfører at NFAT forbliver forforyleret. Det blokerer for at NFAT kan gå ind i cellekernen og påvirke gentranskription.

Calcineurinhæmmerens blokerende virkning på IL-2 syntese nedsætter aktiverede T-cellers mulighed for at proliferere og differentiere til effektorceller. Takrolimus er 10 gange mere potent en hæmmer end ciclosporin

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

mykofenolat

A

det virksomme stof er mykofenolsyre, som selektivt og reversibelt hæmmer enzymet inosinmonofosfatdehydrogenase, som indgår i nysyntesen af puriner. Det er guanosinnukeotid-syntesevejen som blokeres. Hermed hæmmes DNA-syntesen i T- og B-lymfocytter, som kun har denne pathway, mens andre celler har en anden pathway (savage pathway) for puriner (har ingen recyckling pathway). Celledeling hæmmes således med behandlingen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

aluminiumhydroxid

A

Vil langsomt og langvarigt neutralisere mavesyren via fraspaltning af den basiske hydroxidgruppe. Frigivne aluminiumioner hæmmer ventrikeltømning og virker let obstiperende. Kan evt. desuden fremme lokal prostaglandinsyntese og også herved beskytte slimhinden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Laktulose

A

Blødgøring af formede fæces (latenstid 1-3 døgn). Lactulose kan defineres som et salinsk middel.

Lactulose er et syntetisk kulhydrat, der ikke nedbrydes af de sædvanlige fordøjelsesenzymer, men når tyktarmen i uforandret form. I tyktarmen nedbryder bakterier lactulosen til mælkesyre og andre svage syrer. De nedbrudte stoffer bevirker sammen med lactulose, at vand holdes tilbage i tarmen ved osmose. Desuden sænker de svage syrer tyktarmens pH, hvilket fremmer peristaltikken. Lactulose kan også klassificeres som et blødgørende middel, da ændringen i tarmfloraen bevirker, at fæces får en blødere konsistens

Salinske midler er stoffer med “saltvirkning”, dvs. de kan binde vand ved osmose. Derfor kaldes de også osmotiske laksantia.Stofferne absorberes kun i ringe grad, hvorved de kan øge tarmens vandindhold.

Dette giver en øget peristaltik og hurtigere passage gennem tarmen. Samtidig får afføringen en passende blød konsistens.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

antacidum

A

Neutraliseringseffekt indtræder hurtigt, men er kortvarig.

Flere præparater er derfor ofte en blanding af aluminium og magnesium.

Selvom antacidas virkning delvist kan forklares af deres syreneutraliserende egenskaber, synes præparaterne også at virke ved at øge prostaglandinsyntesen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

mesalazin = 5-ASA

A

Består af sulfapyridin(SP) og 5-aminosalicylsyre (5-ASA). Den antiinflammatoriske virkning af sulfalazin er komponenten 5-ASA. Den frigøres lokalt på den angrebne slimhinde og er en forudsætning for terapeutisk effekt af sulfalazin. Frit 5-ASA absorberes allerede i tyndtarmen, og SP fungerer som bærermolekyle hvorved transporten af 5-ASA til colon sikres. Det ikke absorberede SAZ spaltes i colon af bakterielle reduktaser til SP og 5-AZA.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

Fibrat

A
  • nedsætter plasmakoncentrationen af VLDL og øger HDL. Kan fungere som ligand for PPARα (transkriptionsfaktor for gener for monitorering af intracellulær triglycerid flux) => gener for lipoproteinlipase og apolipoprotein A-I og -A-II aktiveres => fald i VLDL og stigning i HDL. (fordi fibrater ligner PRARalfas oprindelige ligand). Den øgede syntese af apolipoproteinerne forklarer stigningen i HDL i plasma. (HDL har Apo-A)
  • Nedsætter incidensen af myokardieinfarkt og pludselig død med 34%.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
22
Q

kolestyramin

A

udøver deres farmakologiske effekt i mave-tarm-kanalens lumen - de absorberes ikke. I tyndtarmen udveksler de kloridioner med galdesyrer, som bindes til lægemidlet og udskilles fækalt. Herved afbrydes det enterohepatiske galdesyrekredsløb, og for at kompensere for tab af galdesyre, danner leveren mere kolesterol til galdesyrer –> fald i intracellulært kolesterol i hepatocytter udløser syntese af flere LDL-receptorer som fjerner LDL fra blodet i højere tempo.

Resultat: moderat fald i LDL-konc i plasma –> lavere incidens af kardiale dødsfald og non-fatale myokardieinfarkter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
23
Q

Amlodipin

A

Giver anledning til perifer kardilatation.

Kalciumkanalblokkere har en vis natriuretisk/diuretisk effekt, specielt i lav dosering og hvis blodtryksfaldet ikke er alt for udtalt. Det skyldes en direkte virkning på nyretubuli

Ingen stimulation af aldosteronsekretion, på trods af kortvarig aktivering af reninsekretionen.

Behandling med kalciumkanalblokkere fører således ike til væskeretention i modsætning til klassiske vasodilatorer. Dette er vigtigt for kalciumkanalblokkernes anvendelse som monoterapi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
24
Q

Dihydropyridinerne

A

Karselektive

Amlodipin
Nifedipin

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
25
Q

Non-dihydropyridinerne

A

Ikke karselektive

Diltiazem
Verapamil

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
26
Q

Diltiazem, verapamil

A

giver anledning til perifer kardilatation.

Diltiaazem vil (modsat de andre bortset fra verapamil) føre til en uændret eller let nedsat hjertefrekvens.

Har ingen karselektivitet –> påvirker derfor både hjerte og karmuskulatur.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
27
Q

Losartan

A

den blodtryksnedsættende virkning indtræder efter ca 1 time, og ef max efter 6 timer.

Through-to-peak-ratio =forholdet mellem den blodtryksnedsættende virkning umiddelbart før indgift af næste dosis og den maksimale virknin. Metabolitten har en længere halveringstid og er 15-30gange mere potent end losartan.

Biokemisk effekt: behandling med såvel losartan som ACE-hæmmere øger plasma-renin koncentrationen.

Losartan øger også koncentrationen af plasma-angiotensin II (denne falder ved behandling med ACE-hæmmere).

Losartan medfører fald i aldosteronkoncentrationen. Den øger også urinsyreudskillelsen, hvilket ikke gælder for den aktive metabolit

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
28
Q

Adenosin

A

blokerer relativt specifikt AV-knuden, og “nulstiller” hjertet. Medfører forbigende AV-blok. Har mange andre

effekter: øger vaguseffekt, hæmmer adrenerge nerver, hæmmer slow inwrad Ca2+ current, øger K+ konduktans (længere

AP).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
29
Q

amiodaron

A

da det er en K+-blokade sker der en fase 3 forlængelse på AP, og QT-forlængelse på EKG. Med til fase 3 forlængelse hører forlænget refraktærperiode. Har desuden ved krpnisk behandling hæmmende virkning på impulsledningshastigheden, og virker delvist blokerende på alfa, og beta-adrenoceptorer samt ca2+-kanaler (dette er med til at den virker enormt godt, men også årsag til at den har enormt mange bivirkninger). Sinus- og AV-knude funktionen hæmmes, og amiodaron regnes derfor som det kraftigste virkende klinisk anvendelige antiarytmikum.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
30
Q

Digoxin

A

Proarytmi: Digoxin har i forvejen meget snæver terapeutisk vindue, hvorfor proarytmi er svær at skelne fra en egentlig

bivirkning/toksisk virkning, fordi man kommer udenfor det terapeutiske vindue.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
31
Q

lidokain

A

Udviser udtalt “use-dependency” : =”øget virkning ved høje HR”. Personens hjertefrekvens kan have hæmmende eller fremmende virkning på den antirytmiske effekt. Dvs øget virkning når cellen hyppigt bruger Na+-kanalerne som det ses ved patienter med høje hjertefrekvenser. Hos disse personer har medikamentet derfor øget virkning. Det kan være en fordel
med get antiarytmisk effekt ved takykardi, men modsat kan det være uønsket med måske toksisk virkning på konduktionshastigheden under anstregnelsesudløst sinustarkykardi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
32
Q

metoprolol

A

en række beta-blokkere har vist gunstig effekt på overlevelsen. Virker især hæmmende på de autonomt regulerede

dele af impulsledningssystemet, dvs. Sinus knuden og AV-knuden, men også på stress-induceret ventrikulær ekstrasystoli.

De er også virksomme i frekvensregulering af atrieflimren og atrieflagren, og i forebyggelse af supraventrikulære reentry-
takykardier (modsat lidokain, der ikke virker supraventrikulært). Endvidere virkomme i behandlingen af iskæmiassocieret

ventrikulær takyarytmi og kongenit langt QT-syndrom.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
33
Q

acetylsalicylsyre

A

mindsket TXA2 (potent trombocytaktivator og vasokonstriktor) samt prostacycklin PGI2(potent trombocythæmmer og vasodilator) hæmmes = aggregatin hæmmes. Men den hæmmer kun PGI2 meget lidt, men TXA2 meget!

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
34
Q

clopidogrel

A

Irreversibel selektiv hæmning af ADP receptor (P2Y12) der varer hele trombocyttens levetid. Er et prodrug der aktiveres i leveren via CYP P450 system, konkret via CYP2C19 (og CYP 3A4 samt CYP3A5 ifølge slides). ADP-receptor aktiverer trombocytten, så hvis man blokerer receptoren får man hæmmet trombocytten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
35
Q

heparin

A
  • 3 typer: UFH (ifraktioneret), LMH(lavmolekylære) og pentasakkarider (= midlet “fondaparinux”)
  • Afhængig af tilstedeværelse af antitrombin: antitrombin binder til koagulationsfaktorer, men heparin gør bindingen meget meget kraftigere –> heparin hjælper altså med dannelsen af antitrombin/koagulationsfaktor-komplekset –> hæmmer dermed koagulationskaskaden og er antikoagulerende
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
36
Q

heparin de 3 typer

A
  • LMH: Ved enzymatisk eller kemisk splatning af heparinmolekyler fås et lavmolekylært heparin (LMH) med ændret antikoagulerende virkning, idet det kræver 18 sakkaridenheder for at neutralisere trombin (LMH har præcis 18). .
  • LMH har langt større biotilgængelighed end UFH (90% mod 30%), har længere halveringstid og dermed længere virkningstid + mindre risiko for trombocytopeni
  • Pentasakkarid kan KUN blokere faktor X, ikke trombin, da det kræver 18 sakkaridenheder at neutralisere trombin. Faktor X er til gengæld også meget vigtigt.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
37
Q

vævsplasminogen aktivator (t-PA)

A

Produceres i karvæggens endotelceller, men dannes også i uterus og i melanomceller. I plasma bliver det spaltet af kallikrein, plasmin og faktor Xa. Den er en protease der katalyserer omdannelsen af plasminogen til plasmin.

Findes naturligt og som lægemiddel. Har 2 halveringstider.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
38
Q

ACE-hæmmere

A

Farmaka slutter på (-pril). Når dannelse af angiotensin II blokeres –> nedsat stimulation af AT1-receptoren. ACE står normalt også for nedbrydning af bradykinin, dvs m. ACE-hæmmer kan der ses akkumulering af bradykinin der kan bidrage til ACE-hæmmeres kardilaterende effekt. Der sker reduktion i samlet perifer modstand, nedsat højre og venstre fyldningstryk –> aflastning af hjerte. Alle farmaka virker på samme måde, man adskiller sig kun mht. Farmakokinetik og dermed potens og virkningsvarighed. Disse forskelle har ikke stor betydning for deres farmakokinetik.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
39
Q

formoterol

A

Direkte virkning: antagonisme overfor kontraktion af luftvejene.

Profylaktisk virkning: øget mukociliær clearance, nedsat mediatorfrisætning fra inflammatoriske celler samt hæmmet neurotransmision i såvel de sensoriske C-fibre som luftvejenes kolinerge innervation.

Bronkodilatationen indsætter efter 5-15min ved behandling med, og varer 12 timer!

40
Q

Kodein

A

Hostestillende middel og svagt smertestillende. Virker centralt ved at nedsætte hosterefleksen. Morfin har samme virkning på hoste, og kodein er noget svagere end denne. Kodein har formentlig ingen effekt i sig selv, og virkningen menes at være forårsaget af morfin, idet 10% af kodein omdannes til morfin via CYP2D6. Dog har 10% af befolkningen ikke dette enzym, hvorfor endnu færre vil have effekt af kodein.

41
Q

montelukast

A

Har bronkodilaterende virkning, men ikke særlig stor ift. Beta2-receptor-agonister og den antiinflammatoriske effekt er mindre end inhalationssteroidernes.

42
Q

Teofyllin

A

hæmmer enzymer der skal nedbryde cyckliske nukleotiderr. Andre virkninger tilskrives hæmning af enzymet syklisk AMP fosfodiesterase som katalyserer nedbrytningen av syklisk AMP. I begge tilfeller er resultatet økning av syklisk AMP i cellene.

43
Q

Nikotin

A

stimulerer nikotinreceptorer og dermed dopaminfrigørelse (“reward”), samt noradrenalin, serotonin, GABA, glutamat. Opregulering af receptorer, jo mere man bliver stimuleret.

Perifert blodtryksstigning og pulsstigning (adrenalinfrigivlese) samt respirationsstimulation.

44
Q

propylthiouracil (PTU)

A

thioamiderne virker i gl. Thyroidea, først og fremmest ved at hæmme peroxidaseaktiviteten og dermed jodorganificeringen, samt ved at hæmme koblingen ag jodthyrosinerne MIT og MIT. Jodoptagelsen og hormonafgiften påvirkes ikke (altså TSH). PTU, men ikke thiamazol, hæmmer desuden den perifere dejodering af T4–> T3 = mindre samlet T3

45
Q

thyroxin

A

Hormonerne bindes intracellulært til specifikke receptorer i kernen. Der er forskellige mætning af receptorerne i de forskellige organer, således er mætningen ca 75% i hjernen, md 50% i lever og nyrer. Postreceptor effekter: proteinsyntese, stimulation af iltoptag via mitochondrierne, stimulation af glukoseoptag.

46
Q

tiamazol

A

thioamiderne virker i gl. Thyroidea, først og fremmest ved at hæmme peroxidaseaktiviteten og dermed jodorganificeringen, samt ved at hæmme koblingen ag jodthyrosinerne MIT og MIT. Jodoptagelsen og hormonafgiften påvirkes ikke.

47
Q

bromokriptin, carbergolin

A

De virker i hypofysen via binding til specifikke D2-dopamin-receptorer på de laktotrofe prolaktinproducerende celler + øger endogen hypotalamisk dopamin –> æhæmning af prolaktinsekretion. Giver markant og hurtig effekt.

48
Q

vasopressin

A

Vigtigste virkning: antidiurese, samt karkontrahering. Sker via receptorerne V1 og V2. Den antidiuretiske virkning er via V2-receptoren en øget vandpermeabilitet og reabsorbtion af vand i nyrenes DT og samlerør. Parallelt med dette ses øget frigørelse af koagulationsfaktor VIIIc og von Willebrand faktor.

Mangel på vasopressin medfører diabetes incipidus.

49
Q

alendronat

A

hæmmer enzymet farnesyl-pyrofosfat-syntase og dermed forankringen af osteoklasterne til cytoskelet + indbygges i osteoklasterne som ATP som derved omdannes til cytotoksiske ATP-analoger –> osteoklast apoptose.

De hæmmer derfor osteoklasfunktionen = øget knoglestyrke –> frakturnedsættende. Mindsker risiko for knoglebrud m. 50% –> rimelig effektivt. Alendronat er det mest brugte middel til osteoporosebehandling.

Behandling med bisfosfonat forebygger 100 hoftebrud pr. atypisk femurfraktur (bivirkning til behandlingen) - dvs det kan godt betale sig, men pga atypiske femurfrakturer bør behandlingsvarigheden nok indskrænkes til 5-10år

50
Q

Raloxifen

A

Overvejende effekt på østrogenreceptorer-β (knogle, måske kar).

Påvirker konformation af østrogenreceptor (især -β), så affinitet for vævsspecifikke co-aktivatorer og - repressorer ændres - heraf forskellig effekt i forskellige væv, men vigtigst er:

  • Knogle: østrogenagonistisk (nedsætter knogleturnover med 26-34%; BMD stiger 2,2%; frakturer falder 30-50%).
  • Mamma, endometrium: østrogenantagonistisk (nedsætter incidens af østrogenreceptorpositiv mammacancer med 90%).
51
Q

teriparatid

A

Øger antal af osteoblaster og knogledannelse –> forbedrer knoglevvets struktur og styrke. Forstod ikke

  • her er forklaring: I de første 1-2 år vil PTH virke knogledannende, men efter dette begynder den at have en lige så stor knoglenedsættende virkning, hvorfor man ikke får noget ud af at give den længere da nettovirkningen ikke giver noget godt.

Fra nettet: Aktiverer PTH-receptor og har samme affinitet som intakt PTH. PTH-1-receptor –> osteoblaster og osteocytter pumper Ca2+ ud i ECV; øger knogleremodellering; øger tubulær reabs. af Ca2+; øger renal akt. af 1- hydroxylering af 25-OH-D3 (–> øger tarmabs., yderligere øget reabs. i nyrer)

  • Øger antal osteoblaster og knogledannelse - anabol effekt på trabekulært knogle (forbedrer struktur og styrke)
  • øger BMD 3-10% i postmenopausal osteoporose
  • nedsætter frakturer 35%
52
Q

vitamin D

A
  • stimulerer intestinal absoption og renal reabsorptoin samt frigivelse fra skelettet af kalcium og fosfat og øger dermed måde serum-kalcium og serum-fosfat og
  • er nødvendig for mineralisering af nydannet knoglevæv og mangel på D-vitamin giver hos børn anledning til rakitis (engelsk syge) og hos voksne osteomalaci (udtynding af kalk fra kroppens knogler) og myopati
  • D-vitamin har desuden antiproliferativ effekt, og visse cancerformer synes relateret til D-vitamin-status.
53
Q

acarbose

A
  • hæmmer reversibelt alfa-glykosidase som nedbryder kulhydrater, og derfor bliver de udskilt i stedet for optag –> Blodsukker sænkes.
  • Nedbrydes derfor i colon af bakterier i stedet –> giver flatulens. Borborygmi.
  • “Reducerer måltidsrelateret stigning i blod-glukose + beskeden reduktion i fasteglukose” –> giver derfor ikke hypoglykæmi da den primært reducerer det måltidsinducerede glukose.
  • Acarbose sænker det postprandiale glucoseniveau i blodet med ca. 20% hos patienter med ikke-insulinkrævende diabetes mellitus, når det anvendes i forbindelse med diæt.
  • Alfa-glukosidaser = glukoamylase, sukrase og maltase –> forsinket og mindsket postprandialt optag af glukose
54
Q

glimepirid

A
  • Virker på endogen insulinsekretion: øger insulinsekretion fra beta-cellerne og dermed insulinfølsomhed.
  • Nedsætter faste-glukose
  • Konkret: i de pancreatiske celler binder SU til SUR-1 som er en del af de ATP-regulerede K+-kanaler. Herved hæmmes K+-effluks ud af beta-cellen, hvis membran polariseres. Ca2+-kanaler åbnes og ophobning af intracellulært ca2+ fører til insulinsekretion.
  • Glukoseuafhængig, dvs effekten er ligestor uanset om glukose er højt eller lavt. Ikke godt, da hvis glukose kun er lidt forhøjet, så er der større risiko for hypoglykæmi.
  • Langtidsbehandling medfører færre mikrovaskulære komplikationer (primært i øjne) end diæt alene.
55
Q

liraglutid

A

• Binder til en specifik receptor på bl.a. Beta-celler.

  1. Stimulerer endogen insulinsekretion når der er glukose tilstede. Glukoseafæhængigt, da den får ATP fra glukose, og den skal omdanne ATP–> cAMP (Gs koblet) og dermed aktivere PKA der åbne Ca2+ kanaler, og dette fører til sekretion af insulin fra vesikler i beta cellen. Peptidet stimulerer således glukoseafhængigt insulins biosyntese, og det fremmer den glukosestimulerede sekretion af insulin
  2. hæmmer sekretion af glukagon så leverens overproduktion af glukose bremses
  3. hæmmer ved høje koncentrationer ventrikeltømningen
  4. dæmper hos nogle apetiten og inducerer vægttab.
56
Q

metformin

A

påvirker ikke insulinsekretionen væsentligt, men det mindsker insulinresistens. I modsætning til SU har metformin ingen/meget ringe blod-glukose sænkende effekt hos raske. Den potenserer endogent (og eksogent) insulins hæmmende effekt på leverens glukoneogenese, og det øger den insulinmedierede optagelse af glukose i det perifere væv –> hermed opnås både nedsat glukoseproduktion i lever og øget optag i muskler. Metformin mindsker også glukoseabsorbtionen fra tyndtarmen og samtidig har lægemidlet svag anorektisk virkning.

57
Q

progesteron

A

Gestagener binder sig til progesteronreceptorerne i bl.a. Endometriet, med højere affinitet end progesteron. Gestagener har progesteronlignende effekt på endometriet,

  • hæmmer GnRH-frisættelse,
  • påvirker cervikalsekretet så det bliver uigennemtrængeligt for sperminer.
  • nedsætter følsomhed for insulin i målorganer
  • påvirker lipoprotein systemet
58
Q

paracetamol (=acetaminofen)

A

Analgetisk, antipyretisk - ikke antiinflammatorisk

Smertelindrende mekanisme for disse er hæmning af cyklooxygenase og dermed nedsat prostaglandinsyntese. –> modvirker den sensibiliserende effekt af prostaglandiner på nociceptorer (beskrevet i kap 14, hvor nerverne bliver mere sensitive for stimuli og derfor opfatter ting som normalt ikke ville give smerte, som smerte). Nu bliver de perifere nerveterminaler dermed mindre følsomme for aktiverende stimuli (kemiske og fysiske)

Har kun beskeden virkning på perifere cyklooxygenaser, men udøver i stedet mest sin effekt i baghornet i medulla spinalis.

59
Q

Sevofluran

A

Virkningsmekanisme i det store hele ukendt (tre teorier - man antager, det forstyrrer lipidmembraner).
Kan bruges alene som den eneste da den er inhalationsnæstetika. giver analgesi, søvn og i en vis udstrækning muskelafslapning

60
Q

diazepam

A

• Positiv allosterisk modulator , der kun virker på GABA-A receptorer der indeholder alfa1 og alfa2 (og andre)

–> alfa1 = hypnotisk, antiepileptisk

–> alfa2 = angstdæmpende

61
Q

zolpidem

A

den kliniske effekt overfor søvnforstyrrelser svarer stort set til effekten af benzodiazepiner.

Korttidsbrug fører ikke til tolerenceudvikling og risiko for afhængighed synes mindre end for benzodiazepinerne.

Kun beskeden påvirkning af søvnmønstret. Bivirkningerne er relativt beskedne. For zoldipem er bivirkningerne hyppigst: svimmelhed, træthed, hovedpine, GI gener.

62
Q

aripripazol

A

Den binder stærkt til receptoren, men pga partiel agonisteffekt er der kun få EPS, specielt ved lave

doser. Men den bør i reglen fungere som antagonisk når der er øget dopaminfunktion, og som agonist når der er

lav dopaminfunktion. Dette indebærer at aripriirazol kun i ringe grad fremkalder de vanlige dopaminrelaterede

bivirkninger som parkinsonisme og prolaktinstigning.

63
Q

quetiapin

A

Antidepressiv effekt ligger i at quotiapin har en aktiv metabolit dom er en noradrenalingenoptagelseshæmmer, og derudover påvirker stoffet det serotonerge system på forskellig vis.

64
Q

risperidon

A

det aktive antipsykotikum koblet til en fedtsyre (dekansyre) gennem en esterbinding og denne ester er opløst i olie (sesamolie fx). Herved opnås en halveringstid på 1-6 uger efter intramuskulær injektion. Skydes at efterficeringen øget fedtopløseligheden mange tusinde gange således at esteren kun meget langsomt diffunderer ud af olien og over i organismens vandfase, hvor der sker en hydrolyse og det aktive antipsykotikum frigøres.

–> stigende anvendelse i skizofrenibehandlingen. De anvendes hvor peroral behandling fører til gentagne recidiver, som regel fordi patienten ikke kan administrere det pga glemsomhed eller negativitet overfor medicinen.

65
Q

citalopram

A

Virker ved at øge mængden af signalstoffet serotonin, som har betydning for impulsoverførslen i

hjernen. Reguleringen af disse impulser synes at spille en vis rolle ved udvikling af depression, men den nøjagtige virkningsmekanisme kendes ikke.

Den fulde virkning ved depression kan forventes efter 2-6 ugers behandling.

66
Q

allopurinol

A

via substratkonkurrence hæmmer allopurinol xanthinoxidasens omdannelse af hypoxanthin og xanthin til urinsyre/urat. Inden for 1-2 dage efter påbegyndelse af allopurinolbehandling reduceres plasmauratkoncentrationen og når den laveste værdi inden for 1-2 uger.

67
Q

azathioprin

A

prodrug. Omdannes til 6-mercaptopurin der er den aktive metabolit

68
Q

probenecid

A

Probenecid seceneres i tubuli. Reabsorbtionen af urinsyre hæmmes i både proksimale og distale tubuli. Klinisk øger probenecid urinsyreudskillelsen og sænker plasmauratkoncenrtationen efter ca 1 uges behandling. Effektren af stoffet ophører allerede efter 24 timer. Ved nyrefunktinosnedsættelse med glomerulær filtration under 20-30ml /mint er probenecid uvirksomt

69
Q

Fenytoin

A

Blokering af Na+-kanaler ved at forlænge refraktærperiode. Også effekt på Ca2+-kanaler i nerveterminaler.

70
Q

lamotrigin

A

Forlænger refraktærperiode for Na+ kanaler + hæmmer muligvis frisætningen af glutamat samt ca2+ influx

et triazin der forlænger natriumkanalens refraktæreriode, ligesom fenytion og karbamazepin, men er imidlertid mere bredspektret, muligvis på baggrund af en hæmning af kalciumfluksen. Endvidere hæmmer lamotrigin muligvis frisætningen af glutamat.

71
Q

oxkarbazepin

A

Forlængelser Na+-kanalernes refraktærperiode. . Er prodrug, der hurtigt omdannes til den aktive metaboli “likarbazepin”.

72
Q

Valproat

A

ikke endeligt klarlagt. Hæmmer intracellulær nedbrydning af GABA (via hæmning af GABA-transaminase og succinyl-semialdehyd-dehydrogenase). Herved øget frigivelse af GABA med øget inhibition i CNS til følge. Desuden blokerer den na+ kanaler og reducerer calciuminflux via L-type Ca+-kanaler.

73
Q

atropin

A

nedsætter spytflot, bronkialsekretion og ventrikelsekretion, bl.a. I forbindenelse med præ-anæstesi, og ved forhindring i spytflod v. Parkinsons –> symptomatisk

74
Q

dimethylfumarat

A

akiverer den nukleære transsktiptionsfaktor nuclear factor-like 2, som er indvldveret i det cellulære respons på oxidativt stress + reducerer frigørelse af inflammatoriske cytokiner og inducerer et antiinflammatorisk Th2-repons.

75
Q

entakapon

A

Øger tilgængelighed af levodopa, og forlænger det kliniske respons på levodopa. Dette skyldes nedsættelse af clearance af levodopa. Præparaterne anbefales kun ved fremskreden sygdom

76
Q

interferon-β

A

Har mange effekter på immunsystemet - hæmmer aktivering af Th1 og Th17-celler, som er centrale i demyeliniseringen. Hæmmer migration af T-celler over blod-hjerne barrieren, ved nedregulering af adhæsionsmolekylerne på endothelcellerne, og nedregulering af enzymer T-cellerne skal bruge for at penetrere blod-hjerne-barrieren. Nedsætter ekspression af MHCII + hæmmer frigørelse af proinflammatoriske cytokiner som IFN-gamma, IL-1 og TNF-alfa

77
Q

memantin

A

Glutamat er den hyppigst forekommende excitatoriske neurotransmitter i hjernen. Ved fx alzheimers er der en overaktivitet i glutamatsystemet, som associeres til neurodegeneration. Memantin er en non-
kompetetiv NMDA-receptor-antagonist, som binder sig til den kalciumkanal, som er en del af NMDA-receptor-
komplekset. Memantin forhindrer herved en konstant kalcium-influx i kanalen men binder sig ikke fastere, end af den forlader calcium kanalen ved en massiv glutamatfrigivelse i synapsen.

Har effekt på linje med kolinesterasehæmmere, både mht. Kognition, adfærd og ADL-funktion.

78
Q

teriflunomid

A

• Hæmmer de novo-pyrimidin-syntese via blokering af DHO-DH enzymet –> reduktion af B-celler og T celler

• Hæmmer inducering af Nf-kB (transkriåtionsfaktor) –> reducerer ekspression af inflammatoriske gener blokerer enzymet, hvorved nysyntesen af pyrimidin hæmmes. Hæmmer proliferation af stimulerede celler og er et immunsupprimerende stof, der reducerer antallet af cirkulerende B- og T-celler i blodet = netto færre T- og B-
celler.

79
Q

Penicillin

A

Bakteriecid. Hæmmer krydsbinding af PG via transpeptidaser (PBP), hvorved peptidoglykanlaget ikke kan samles, og bakterien lyseres osmotisk.

Binding: De fleste beta-lactam penicilliner + cephalosporiner binder til PBP3, men mecillinam og karbapenemer binder til PBP2.

80
Q

Kinolon

A

Bakteriecid. Hæmmer enzymet DNA-gyrase, der inducerer negativ supercoiling i bakteriernes kromosom. Dette enzym bringer DNA-dobbeltstrengen på en form som er nødvendig for replikation og transkription - fastholdes altså på en form der ikke kan læses eller transkriberes. Stofferne hæmmer ikke det tilsvarende humane enzym.

81
Q

Makrolid

A

Bakteriostatisk. Hæmmer proteinsyntesen reversibelt, og er dermed bakteriostatisk. Sker ved at makroliderne binder til 50S delen af bakteriernes ribosomer og blokerer dermed for elongeringsn (transpeptidering)

82
Q

Aminoglykosid

A

Bakteriecid.

NB! Effekt afhængig af peakkoncentration (bedst effekt i peaket)

Stofferne bindes irreversibelt til 30S-delen af bakteriernes ribosomer. De virker på proteinsyntesen idet der sker en fejllæsning af mRNA med deraf følgende dannelse af defekte proteiner = “nonsens proteiner”. Udover effekten på ribosomeniveau, virker aminoglykosiderne også gennem en direkte binding til bakteriecelleoverfladen. Herved øges den ydre membrans permeabilitet.

83
Q

metronidazol

A

Bakteriecid.

Hæmmer nukleinsyresyntesen ved at inducere brud på DNA-strenge

84
Q

sulfametizol

A

sulfonamider ligner kemisk “para-amino-benzoesyre” (PABA) som bakterierne bruger ved dannelse af folsyre (folsyre-analog)- Folsyre er en nødvendig faktor for syntesen af deoxythymidinfosfat, puriner og visse aminosyrer. Sulfonamider konkurerrer med PABA og blokerer folsyresyntesen ved kompetetiv hæmning og stopper derved bakteriernes vækst. Sulfonamider virker selektivt på bakterieceller, idet menneskeceller ikke er afhængige af en folsyresyntese, men udnytter folsyre i ksten. Sulfonamider og trimetoprin virker på hvert sit sted i folsyresyntesen, og fungerer derfor ofte synergistisk

85
Q

trimetoprim

A

Bakteriestatisk.

Inhiberer folsyresyntesen ligesom sulfonamider.

Sulfonamider og trimetoprin virker på hvert sit sted i folsyresyntesen, og fungerer derfor ofte synergistisk

-Har en vis lighed med stoffer “dihydrofolsyre” der er substrat for enzymet dihydrofolsyrereduktase, der omdanner dihydrofolsyre til tetrahydrofolsyre. Trimetoprim birker som kompetetiv hæmmer af enzymet.

Tetrahydrofolsyre er et coenzym der indgår i purinsyresyntesen –> dænne hæmmes derfor –> virker derfor bakteriostatisk.

86
Q

Glykopeptid: Vancomycin

A

bakteriecid.

Hæmmer opbygningen af peptidoglykanlaget på et trin der ligger før beta-laktamasernes hæmningssted.

87
Q

amfotericin B

A

produceres af Streptomyces nodosus (en bakterie der bruges til at psoducere amfotericin

B). Den binder sig til ergosterol, som er en af flere lipider i svampenes cellemembran - bevirker at cellens permeabilitet ændres, med ændring i osmotisk balance –> svmapen taber Na+ og K+ ioner, ammoniumioner og fosfater. I lav konc er bindingen til ergosterol reversibel, og den vil derfor virke fungistatisk. I høj konc er bindingen irreversibel og virkningen er fungicid.

88
Q

flukonazol

A

Hæmmer syntesen af ergosterol i svampecellens cellemembran gennem hæmning af CYP-enzymaktiviteten. Virker fungistatisk

89
Q

kaspofungin

A

Ekinokandin - semisyntetisk lipopeptid der hæmmer syntese af glykan i svampes cellevæg à lyseres

Virker på asperghillus og candida-infektioner der ikke kan behandles med andre svampemidler

90
Q

Proguanil

A

hæmmer plasmodiers dihydrofolsyrereduktase. Den rammer plasmodiernes præerytrocytære fase.

91
Q

aciclovir (=acyclovir)

A

virker ved at hæmme herpesvirus-DNA-polymerase, så virusreplikationen går i stå. Aciklovir virker specifikt på HSV- og VZV-inficerede celler, idet aciklovir fosforyleres af herpesspecifik thymidinkinase til aciklovirmonofosfat, som efterfølgende omdannes til det aktive stof aciklovitrifosfat. I normel celler omdannes aciklovir kun i ringe grad, hvilket betyder at acuklovir er meget lidt toksisk.

92
Q

Cisplatin

A

Cyklusspecifikt (S-M)

  1. danner kovalente bindinger mellem alkylgrupper og intracellulære molekyler, især DNA
  2. –> Krydsbinding mellem DNAstrengene
  3. –> Brud på DNA-strengene, distorsion af spiralstrukturen → tab af replikationsevne

• Kan medføre neoplasi i ellers raske celler, der dog ofte bare vil undergå apoptose via p53, hvis ikke reparation er mulig.

93
Q

Cyklofosfamid

A

Cyklusspecifikt (S-M)

  1. danner kovalente bindinger mellem alkylgrupper og intracellulære molekyler, især DNA
  2. –> Krydsbinding mellem DNAstrengene
  3. –> Brud på DNA-strengene, distorsion af spiralstrukturen → tab af replikationsevne

• Kan medføre neoplasi i ellers raske celler, der dog ofte bare vil undergå apoptose via p53, hvis ikke reparation er mulig.

94
Q

Doxorubicin

A
  • Fasespecifikt (G1/S; G2/M)
  • Supercoiling = fysisk arrangement af DNA forud for replikation (”telefonledning”)
  • Topoisomerase I+II; = enzymer, der regulerer graden af supercoiling klipper, roterer og religerer DNA så det åbnes og muliggør replikation og transkription

–> hæmmer topoisomerase II –> hæmmet kontrol og reparation af DNA’s 3D-struktur –> DNA skade og celledød

–> kan desuden bindes til DNA ved interkalering (mellem basepar) så nukleinsyntesen hæmmes, forårsage dannelse af frie radikaler og reagere direkte med cellemembraner –> ændret membranfunktion

95
Q

5-fluoruracil

A
  • Hæmmer thymidylatsyntasen, som er vigtig i syntesen af pyrimidiner
  • Fasespecifikt (G1/S; G2/M)
  • Hæmmer syntesen af purin- og pyrimidinbaser og/eller dannelsen/funktionen af nukleotider og/eller polymerisering af disse til DNA
  • Tumorceller benytter uracil i større grad end normale.bliver sat ind i tumorceller DNA’et i stedet for uracil, og stopper replikationen. Udover dette hæmmer den tymidylatsyntasen.
96
Q

Imatinib

A
  • Udøver deres effekt ved hæmning af en eller flere proteinkinaser, som medierer vækst og proliferation af den maligne celle og/eller angiogenese i tumor
  • Er selektiv overfor Bcr-abl. Ud fra Philadelphiakromosom dannes en BCR-ABL-tyrosin kinase i kronisk myeloid leukæmi (CML). Denne hæmmes irreversibelt af imatinib => ophør i ukontrolleret cellevækst; apoptose og symptomlindring - for de fleste vil CML kureres og overlevelse være som normalbefolkning.

Binder og hæmmer desuden c-KIT-TK, PDGFRα/β, CTLA-4.

97
Q

Metotrexat

A
  • Fase-specifikt (S-fase)
  • Hæmmer syntesen af purin- og pyrimidinbaser og/eller dannelsen/funktionen af nukleotider og/eller polymerisering af disse til DNA

• Efter aktivering binder og inaktiverer kompetitivt dihydrofolatreduktase (folsyre-analog; antagonist) => nedsat omdannelse ad dihydrofolat til tetrahydrofolat, der er coenzym i purin- og pyrimidinsyntese, DNA-
syntese og -reparation, der alt sammen hæmmes.