Steg för steg virus infekterar en cell Flashcards
Första steget i virusets infektion
Detta görs genom att först nå en cell. Viruset kan ta sig in i kroppen genom munnen eller näsan, och ibland bli vidaretransporterad med lymfa, från blid till hud, hjärtmuskler eller hjärnan. Viruset tar med sig ett enzym som kallas för neuraminidas, ett sorts ytmolekyl som kan klippa sönder slemmet så att viruset kan nå cellen.
Andra steget i virusets infektion
Sedan sätta sig viruset fast i cellen genom inbindning, virusets kapsid eller hölje binds till cellen med rätt sorts receptorer på ytan. Dessa ytmolekyler på tex influensaviruset är en hemagglutinin, som binds till sialinsyra på våra lufvägsceller.
Ibland kan det vara förekomsten eller frånvaro av receptorer som avger att vi klarar oss eller inte mot en virusinfektion. Man tror att ungdomsdiabetes kan inducera virusinfektioner, den del personer är men benägna att drabbas av ungdomsdiabetes genetisk, deras betaceller förstörs i bukspottkörteln och då kan cellerna inte bilda insulin. Detta sker då personen har en gen som gör att en viss sorts ytmolekyl bildas på ytan av betacellerna, denna receptorer kan fungerar för virusens fördel.
Tredje steget i virusets infektion
Viruset tar sig in i cellen detta kallas för penetration. Virus kan ta sig in i våra celler på två sätt; endocytos eller fusion. Med endocytos kan hela viruset ta sig in i cellen, detta gäller virus utan hölje, exempelvis vinterkräksjukeviruset. Men även många virus med hölje, tex influensaviruset. Fusion sker hos vissa virus med höjen, tex HIV, då så tar sig viruset in genom att höljet smälter samman med cellmembranet.
Fjärde steget i virusets infektion
Viruset har en kapsid som ska brytas ner för att komma åt arvsmassan, detta sker genom avkapsling. Detta sker i värdcellen, då cellens enzymer bryter ner proteiner i kapsiden, så att arvsmassa frigörs i cellplasman. Arvsmassa ska nu användas för att tillverka nya virus i med hjälp av cellen.
Hur sker en replikation av DNA-virus
DNA-virus, utnyttjar cellens maskineri, den kan vara fritt virus-DNA eller infogas i värdcellens DNA. Cellen kan replikera virus då virusets arvsmassa ser ut som cellens, virus replikeras i cellkärnan med hjälp av cellens enzym DNA-polymeras. mRNA bildas från värdcellens enzymer.
Hur sker en replikation av RNA-virus
RNA-virus Cellen kan inte bilda RNA från RNA, den har inget enzym som kan göra det då cellen aldrig gör det. Därför tar viruset med sig ett enzym som replikerar virusets RNA, ett slags RNA-polymeras. Replikation sker i cellplasman. Att replikationen sker med virusets egna enzym är orsaken till att RNA-virus lätt muterar. Detta gör det svår att hitta vaccin och få kroppen att skapa immunitet mot tex influensa då viruset konstant kan ändras.
Hur sker en replikation av retro-virus
Retrovirus – Cellen kan inte bilda RNA från RNA, har inget sådant enzym. Men viruset tar med sig ett enzym som kan bilda dubbelsträngat DNA från sitt RNA. Detta är en så kallad omvänd transkription. Först bildas DNA från virusets RNA med hjälp av enzymet omvänt transkriptas. Sedan infogas i värdcellens DNA, eller är fritt virus- DNA och nytt virus-RNA bildas eller mRNA. Att replikationen sker med virusets egna enzym gör att retrovirus lätt muterar.
Varför muterar RNA-virus och retrovirus så enkelt?
Mutationer sker så lätt när virus tar med sig sitt eget enzym då virusets enzym saknar enzymet som rättar mutationer så felen kvarstår, detta gör även att vi kan bli sjuka igen och gamla vaccin hjälper inte längre då det är ett nytt virus som kroppen inte känner igen.
sjätte steget i virusets infektion
Sedan ska cellen bilda stora mängder av proteiner som viruset är uppbyggt av,
(transkription och translation). Detta sker vid ribosomer i värdcellen med hjälp av cellens egna enzymer. Virusprotein som bildas är tex kapisprotein, ytproteiner och enzymer. Oftast bildas en enda lång proteinkedja som sedan klyvs med hjälp av ett enzym som heter proteas som viruset har med sig.
Sjunde steget i virusets infektion
Sedan ska cellen sätta ihop nya virus, montering. Detta sker genom att virusets arvsmassa stoppas in i kapsiden. Och eller??? Viruset får ett hölje genom att stjäla en bit av värdcellens membran. Arvsmassan kan vara ssDNA, dsDNA, ssRNA, dsRNA.
Sista steget i virusets infektion
Det nybildade virusen ska ta sig ut från cellen och infekterar nya celler, frisättning. Viruspartikeln tar sig ut ur cellen genom att virus samlas inne i cellen och släpps ut när cellen dör och spricker, alltså när cellen lyserar. Eller så knoppas viruset av från cellytan, får då sitt hölje tex influensa och hiv. Knopparna måste ibland klippas loss från cellytan, detta sker med samma enzym för att ta sig in i cellen, neuraminidas.
Ge exempel på vanliga DNA-virus hos människor
DNA: ds herpe, vattkoppor och körtelfeber
Ge exempel på vanliga RNA-virus hos människor
RNA ss, Influensa, Covid-19, Rhinovirus (vanlig förkylning)
Ge exempel på vanliga retrovirus hos människor
Hiv som orsakar Aids
HTLV-1 (Humant T-lymfotropt virus 1) – Kan orsaka leukemi och neurologiska sjukdomar.