Štát Flashcards

1
Q

Čo je to štát?

A

neosobný mocenský mechanizmus, ktorého cieľom je efektívne spravovať územie a všetko, čo sa na tomto území nachádza/ ľudia, majetok, inštitúcie…/ Štát je právna forma usporiadania spoločnosti. V súčasnosti štát chápeme ako geografický, politický, ekonomický a sociálny útvar a na ňom žijúce obyvateľstvo, nad ktorým vykonávajú moc príslušné štátne orgány
- v starovekom Grécku bol štát totožný s polis, v Ríme civitas a vyspelejšia forma res publica/ vec verejná

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Znaky štátu

A
  1. Štátna moc- zvrchovaný mechanizmus spravujúci vývoj na danom území. Vzťahuje sa na celé územie štátu a na všetkých obyvateľov.
    2.Štátne územie- priestor vymedzený hranicami štátu, patrí sem suchozemský povrch, vodstvo, vzdušný priestor, priestor pod povrchom zeme. Územie sa môže rozširovať anexia- násilné pričlenenie, alebo zmenšovať, zanikať
  2. Štátne občianstvo- príslušnosť osoby k určitému štátu, je to trvalý právny zväzok medzi fyzickou osobou a štátom (je to štátno-občiansky vzťah-práva a povinnosti majú obaja)
    Spôsoby nadobudnutia štátneho občianstva: narodením sa na území štátu, osvojením, uzavretím manželstva s cudzincom, na základe žiadosti
  3. Štátne symboly- sú to vonkajšie prejavy štátnosti: štátny znak, štátna vlajka, štátna pečať, štátna hymna, štátny jazyk a štandarda prezidenta.
  4. Štátna suverenita-vymedzuje sa ako nezávislosť štátnej moci od akejkoľvek inej moci, či už vo vnútri štátu alebo mimo hraníc daného štátu.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Spôsoby vzniku štátu

A
  1. pričlenením jedného štátu k druhému (Nemecko)
  2. rozčlenením štátu na niekoľko (ČSR, ZSSR)
  3. odčlenením časti územia od pôvodného štátu (Kosovo)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Rozdelenie štátnej moci

A

Zákonodarná (legislatíva)- orgánom je parlament- je to jediný zákonodarný a ústavodarný orgán, ktorý schvaľuje zákony. Predseda parlamentu je Boris Kollár(Sme rodina).
Slovenský parlament=národná rada SR, obsahuje 150 poslancov volených na 4 roky, vek-21 r., musí mať trvalý pobyt na území SR, na prvej ustanovujúcej schôdzi skladajú sľub. Parlament je kolektívny orgán štátnej moci, rozhodujúci je názor nadpolovičnej väčšiny (2/3, 3/5)

Výkonná (exekutíva)-orgány sú prezident (volený na 5 rokov, môže byť zvolený dvakrát po sebe, nesmie vykonávať inú platenú funkciu) a vláda. Vláda je zbor ministrov na čele s predsedom=premiérom- E. Heger (OĽANO) (vymenúva a odvoláva ich prezident SR) Členovia vlády=ministri majú pridelené ministerstvá (financií, školstva, vnútra, dopravy, spravodlivosti, zahraničných vecí, zdravotníctva)
Prezidenta možno voliť 3 spôsobmi: 1. Priamo- občanmi (SR, Rakúsko, Franc.)
2. Voliteľmi (USA)
3. Parlamentom (Taliansko)

Súdna moc (jurisdikcia)- má 13 sudcov menovaných prezidentom na 12 rokov, jej úlohou je kontrolovať zákonodarnú a výkonnú moc, podávať výklad ústavy a riešiť konflikty

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Čo je to ústava?

A

Ústava je základný zákon štátu, má najvyššiu právnu silu, ostatné právne normy (zákony, vyhlášky) musia byť s ňou v súlade, nesmú jej odporovať.
V antickom Grécku bola ústavou politea, v starovekom Ríme constitutio.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Znaky modernej ústavy:

A
  1. Názov
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly