Starostlivosť, adopcia... Flashcards

1
Q

Typy náhradných rodín

A
  • adoptívne rodiny
  • pestúnske rodiny
  • náhradná osobná starostlivosť
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Adopcia

A

Adopcia je asi najznámejšou formou starostlivosti o dieťa, ktoré sa narodilo v inej rodine. Súčasné zákony namiesto pojmu adopcia používajú výraz osvojenie. Už z tohto označenia je jasné, že touto formou rodičia dieťa prijímajú za svoje – so všetkými záväzkami, aké by mali voči svojim biologicky vlastným deťom. Takže osvojené dieťa dostáva novú identitu: nové priezvisko, nové rodné číslo, nový rodný list, v ktorom sú osvojitelia zapísaní ako rodičia dieťaťa.
Do osvojenia sa môže zveriť iba dieťa, o ktorom súd rozhodol, že je osvojiteľné.
Súd žiadateľom o osvojenie najskôr zverí dieťa do predosvojiteľskej starostlivosti, ktorá trvá minimálne deväť mesiacov a je možné ju zrušiť. Až potom môže súd rozhodnúť o osvojení. Osvojenie dieťaťa je nezrušiteľné.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Pestúnska starostlivosť

A

je náročné rodičovstvo-nerodičovstvo
Pri tejto forme pestúni preberajú na seba určité, ale nie všetky, rodičovské záväzky (zákonným zástupcom dieťaťa ostáva biologický rodič dieťaťa). Dieťaťu obvykle ostáva jeho meno.
Na túto formu starostlivosti o dieťa štát prispieva finančným príspevkom pre dieťa a pre pestúna
Pestúnska starostlivosť by mala mať dočasný charakter, je určená pre deti, o ktoré sa ich rodičia chcú starať, ale momentálne nemôžu alebo nedokážu.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Náhradná osobná starostlivosť

A

je v mnohom podobná pestúnskej starostlivosti, ale vzniká najčastejšie medzi rodinnými príslušníkmi – napríklad, ak sa dlhodobo o dieťa nemôžu starať rodičia, môže si ho vziať do náhradnej osobnej starostlivosti starý rodič, strýko, teta a podobne.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Profesionálne rodičovstvo

A

z právneho hľadiska nie je formou náhradnej rodinnej starostlivosti, ale ústavnej starostlivosti
Dieťa totiž nie je zverené do starostlivosti konkrétnej rodiny, ale do starostlivosti určitého zariadenia (napríklad detský domov alebo krízové stredisko). Profesionálny rodič je zamestnancom daného zariadenia a poskytuje dieťaťu starostlivosť (teda vykonáva svoju prácu) vo svojej vlastnej domácnosti 24 hodín denne.
Profesionálne rodiny vznikli preto, aby sa predišlo pobytu detí v ústavnom zariadení, a to hlavne u najmenších detí, ktorých vývin je pobytom v ústavnom zariadení najviac ohrozený.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly