Sosialisering Flashcards

1
Q

Kva er sosialisering?

A

Prosessen med at ytre miljøforhold, oppvekstmiljø og oppdragelse bidrar til å
forme vår personlighet. Denne prosessen føregår heile livet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Sosialiseringsinstans
Sosialiseringsagent
Sosialiseringsarenen

A

Sosialiseringsinstans er en påvirkningskilde i sosialiseringsprosessen. Hvis den som påvirker, er en person eller en organisasjon, bruker vi gjerne ordet sosialiseringsagent. De som sosialiserer, kan operere på ulike geografisk eller sosialt atskilte områder, og disse kaller vi sosialiseringsarenaer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

PRIMÆRSOSIALISERING

A

Den primære sosialiseringen foregår tidlig i livet sammen med mennesker som står oss nært. Det vil si foreldrene og familien vår. Denne form for sosialisering har størst betydning tidlig i våre liv og danner i stor grad vår personlighet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Sekundær sosialisering

A

Den sekundære sosialiseringen foregår utenfor hjemmet. For eksempel på skolen, blant venner, i idrettslaget og på fritidsklubber. Denne tar mer over etter hvert som barnet blir eldre, og bygger videre på vår primærsosialisering. Sekundærsosialiseringen lærer oss hvilke sosiale roller som finnes og hvilke rolleforventninger vi må leve opp til for å bli sosialt akseptert av omgivelsene. Det vil kulturen, sub-kulturen, de sosiale klassene, referansegruppene og vennekretsen vi ønsker å bli sosialt akseptert i.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

BRONFENBRENNER. Kva handla hans teori seg generelt om?

A

Bronfenbrenner mente at for å forstå barnets utvikling må man ta faktorer på alle de ulike nivåene i betraktning, samt studere samspillet nivåene i mellom. Med andre ord er det utilstrekkelig å forklare et barns utvikling ved å kun se på det som skjer i familien, vennegjengen eller i skolesystemet, for alle disse vil spille inn på en og samme tid. Samtidig påvirker de også hverandre: faktorer i det videre samfunnet kan for eksempel virke inn på hvordan det står til i familien

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

MIKRONIVÅ

A

Mikronivået er der barnet er til stede og gjør noe selv. Her møter barnet andre mennesker ansikt til ansikt. Den viktigste arenaen er familien. Men barnehagen, skoleklassen, kameratgruppa, nabolaget og ulike fritidsaktiviteter er også en del av mikronivået.

Følelsene som barnet får overfor familiemedlemmmer er viktige for barnets utvikling. Familieforhold som er preget av kjærlighet, aksept, språklig stimulering, lek og lesing, er viktig når barnet møter andre barn og voksne på skolen og i barnehagen.

Barn har ulike behov og egenskaper. Et barn vil ha best utviklingsmuligheter om disse behovene og egenskapene samsvarer med de utfordringene barnet møter på ulike arenaer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

MESONIVÅET

A

I mesonivået ser vi på hvordan de ulike arenaene i mikronivået spiller sammen, og hvordan det påvirker barnet. Mikrosystemene påvirker hverandre på forskjellige måter og barnet tar derfor med seg erfaringer fra en arena til en annen. For eksempel tar barnet med seg erfaringer hjemmefra til skolen og tilbake igjen. Det er viktig å ha kunnskap om dette for å kunne møte ulike barn på gode måter.

De ulike arenaene kan være atskilt fra hverandre. Barnet kan da oppleve ulike forventninger og signaler, og det utsettes for krysspress. For eksempel kan verdier i kameratgjengen, i hjemmet og i skolen komme i konflikt med hverandre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

EKSONIVÅ

A

På eksonivået finner vi arenaer der barnet som regel ikke er til stede selv, men som likevel påvirker det. Eksempler på slike arenaer er PPT, BUP og barnevernstjenesten. Barnet kan påvirkes direkte ved at det utredes og gjennomføres tiltak sammen med barnet. Barnet kan også påvirkes indirekte ved at lærere og foreldre får råd og veiledning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

MAKRONIVÅ

A

På makronivået er barnet aldri til stede. Men det som skjer på dette nivået har likevel stor påvirkning på barnet. Eksempler kan være ulike politiske beslutninger som er viktige for det tilbudet barnet får i barnehager, på skolen, i helsevesenet og andre steder. Dette kan for eksempel være endringer i antallet lærere i skolen, eller antallet barn i en klasse.
På dette nivået finner vi blant annet forhold som kultur, religion og medier. Dette er faktorer som er langt unna barnet, men som likevel kan gripe direkte inn i barnets liv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Faktorer som påvirker hvordan foreldre forholder seg til barna sine

A
  • Foreldrenes egen oppdragelse
  • Økonomiske rammer
  • Kulturell kapital jfr Bourdieu
  • Foreldrenes oppdragesesteorier og intensjoner
  • Arbeidsdelingen i hjemmet – kjønnsroller
  • Foreldrenes støttespillere f eks egne foreldre
  • Er der et eller flere barn i familien?
  • Forholdet de voksne imellom
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Skulen som sosialiseringsarena

A

Skolen skal i gjennom grupperarbeid, lek, oppgaver, fagstoff, undervisning, lærer, elever, klassemiljø og ikke minst kommunikasjon med skole og hjem gi barna den sosialkompetansen de trenger for å takle og ikke minst forberedes til det ”voksne” liv. Skolen skal få elevene til å prøve seg selv i samhandling med andre i ulike situasjoner.

Skolen skal som nevnt forberede barna til å ”takle” voksen livet. Barna skal ikke bare lære seg fag, men de skal lære seg og samarbeide med andre barn og vokse. De skal lærer seg det å forholde seg til andre mennesker. De skal lære om empati, om normer og regler, og ikke minst vanlige lover og forskrifter osv.

Skolen skal utvikle elevenes evne til å gi ros og gjøre vennlige handlinger innenfor andre.
SKJULT LÆREPLAN

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly