Social Stratifiering Tentan Flashcards

1
Q

Normaliseringsprocessen och uppbrottsprocessen är två centrala och viktiga begrepp inom området mäns våld mot kvinnor i nära relationer. Beskriv de grundläggande antagandena i dessa teorier.

A

Normaliseringsprocessen :’
* Våld blir “normalt”
* Utsatta anpassar och “vänjer” sig vid våld:
- Gränser försvinner och / eller förskjuts
- Offer Internaliserade och externaliserar kontroll och isolering. - Växling mellan våld och värme
- Emotionellt beroende. - Gör att utsatta stannar trots våld.

Uppbrottsprocessen: Den process som våldsutsatta i nära relationer går igenom när de försöker lämna sin våldsutövande partner. Kan delas in i 3 faser Första ; handlar om kvarhållande faktorer Andra ; handlar om en balansgång mellan att stanna kvar och lämna Tredje ; medför själva vändpunkten

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

På vilket sätt kan intersektionalitet användas på ett konkret sätt inom socialt arbete? Beskriv varför det är relevant att göra det. I svaret behöver det framgå vad som menas med intersektionalitet.

A

Intersektionalitet kan användas på ett konkret sätt för att förstå och hantera komplexa maktstrukturer och ojämlikheter.

Intersektionalitet innebär att man betraktar individers och gruppers identiteter och erfarenheter som en sammanvävning av olika kategorier såsom kön, sexualitet, klass, etnicitet, osv.

Förståelse av mångfalden bland klienter: Genom att använda intersektionellt perspektiv kan socialarbetare bättre förstå att klienter inte bara definieras av en enskild kategori, som till exempel “missbrukare” eller “hemlös.” Istället ser de klienter som individer med komplexa identiteter och erfarenheter som kan påverka deras behov och resurser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Varför skulle arbetsgivare prioritera att anställa, befordra och fördela mer av lönepotten till män framför kvinnor? I kurslitteraturen beskrivs flera möjliga förklaringar. Beskriv förklaringsmodellerna statistisk diskriminering och homosocial reproduktion/preferensdiskriminering. (4p)

A

Statistisk diskriminering:
Arbetsgivare kan basera sina beslut på upplevda genomsnittliga skillnader mellan män och kvinnor inom arbetsplatsen för att diskriminera i anställningsprocesser.

Homosocial reproduktion: Homosocial reproduktion innebär att människor tenderar att föredra och anställa personer som är lika dem själva i termer av kön, bakgrund och intressen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad kan ett intersektionellt perspektiv bidra med till förståelsen av social stratifiering? Olika möjliga bidrag beskrivs i kurslitteraturen. Beskriv något av dessa(1 p)

A

Intersektionellt tänkande erkänner att individer har flera sociala identiteter och tillhör flera sociala grupper samtidigt.
Genom att analysera hur dessa identiteter korsar varandra blir det möjligt att förstå hur olika former av ojämlikhet och diskriminering påverkar individer på olika sätt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Viktigt : I Tina Mattssons bok Intersektionalitet i socialt arbete beskrivs ett intersektionellt perspektiv. I den avslutande delen av boken (del 3) berörs hur perspektivet kan användas inom socialt arbete. Beskriv Mattssons förslag till kritisk reflektion med intersektionellt perspektiv. I svaret ska det framgå varför kritisk reflektion utifrån ett intersektionellt perspektiv är meningsfullt och hur kritisk reflektivt arbete kan göras inom socialt arbete, enligt Mattson. Utgå från kurslitteraturen i dina svar. (4p)

A

Inom detta perspektiv är kritisk reflektion viktigt för att förstå och utmana de komplexa maktstrukturer och ojämlikheter som finns.
>Kritisk reflektion inom det intersektionella perspektivet handlar om att aktivt arbeta för att förändra strukturer och system som skapar och upprätthåller ojämlikhet och diskriminering.

> Hur kritisk reflektivt arbete kan utföras inom socialt arbete:
1. Välj en specifik situation / händelse att reflektera över.
2. Observera och beskriv denna händelse.
3. Analysera upplevelsen.
4. Tolka den.
5. Utforska möjliga alternativ.
6. Förändra ditt handlingssätt.

+Medvetenhet om komplexitet: Det är viktigt att förstå hur olika faktorer samverkar och påverkar en persons liv och möjligheter.
+Självreflektion: Socialarbetare måste kontinuerligt reflektera över sina egna fördomar och stereotyper som kan påverka deras förhållningssätt till klienter.
+Empati / förståelse: Genom kritisk reflektion kan socialarbetare utveckla en djupare förståelse för klientens unika situationer och behov.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

När forskare ska försöka förklara olika sexuella beteenden används ofta 3 olika nivåer: den sociokulturella, den interpersonella och den intrapsykiska nivån. Teorin som fokuserar på dessa nivåer har, bland annat, tagit inspiration av teaterns värd.

A

EKOLOGISK SYSTEMTEORI :
systemteori med tre nivåer för att förklara sexuella beteenden:

Den intrapsykiska : inre tankar och känslor
Den interpersonella : relationer med andra)
Den sociokulturella : samhälleliga och kulturella faktorer

Denna teori tar hänsyn till hur dessa olika nivåer samverkar för att forma och påverka sexuella beteenden, likt en teater med olika scener.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv Simon och Gagnons sexuella skript teori:
a. Vilka nivåer använder dem i sion teori? Namnge och beskriv de 3 olika nivåerna
b. Varför är teorin användbar för att förstå sexuell stratifiering? (4p)

A

Sociokulturella nivån: Övergripande normer, värderingar, och förväntningar som samhället har kring sex och sexualitet.
Interpersonella nivån: Det inkluderar hur individer interagerar med sina sexpartners.

Intrapsykisk nivå: På den intrapsykiska nivån undersöker teorin varje persons personliga erfarenheter, individens fantasier, önskningar och begär.

b) Teorin om sexuella skript är användbar för att förstå sexuell stratifiering eftersom den belyser hur samhällets normer och förväntningar kring kön och sexualitet kan leda till ojämlikhet och diskriminering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q
  1. Vad menas med “heteronormativitet” och “tvåsamhetsnormen”?
    Diskutera varför det finns ökad risk för ohälsa för många av de grupper som inte följer de sexuella normerna.
A

Heteronormativitet:
Heterosexualitet anses vara det “normala”. Heteronormativitet refererar till den antagande och normativa idén att heterosexuell orientering och livsstil är normen eller det “normala” i samhället.

Tvåsamhetsnormen:
Tvåsamhetsnormen, eller normen för monogama tvåsamhetsrelationer, innebär att samhället oftast valoriserar och förväntar sig att individer lever i långvariga, exklusiva förhållanden med en enda partner. En “normal” relation bör vara en monogam relation mellan två personer.

Ökad risk för ohälsa :

Stigmatisering och diskriminering:
De som inte passar in i heteronormativa eller tvåsamhetsnormativa normer kan stöta på stigmatisering och diskriminering från samhället och enskilda individer.

Svårigheter med socialt stöd:
Personer som inte följer de sexuella normerna kan ha svårare att hitta socialt stöd från vänner och familj, vilket är viktigt för välmående.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Män och kvinnor tenderar att göra olika livsval (till exempel av utbildning) och bete sig på olika sätt i olika situationer. Två förklaringsmodeller till hur socialt kön skapas är könsrollsteori och teorin om att “göra kön” (doing gender). Beskriv förklaringsmodellerna och diskutera fördelar och begränsningar/nackdelar med förklaringsmodellerna. (4p)

A

Könsrollsteori : Samhället formar och styr individers beteenden, preferenser och livsval genom att tilldela specifika könsroller och förväntningar baserat på kön.
Fördel: Könsrollsteori belyser hur samhället påverkar individernas beteenden och val genom att tilldela könsroller.
Begränsning/nackdel: Betydelsen av strukturer och maktförhållanden osynliggörs.

Teorin om att “göra kön” (doing gender): En förklaringsmodell som betonar att kön inte bara är något man är, utan något man aktivt skapar och uttrycker genom sina handlingar och interaktioner.

Fördel: Kan bättre förklara förändringar i könsuttryck över tid och i olika kulturella kontexter. Begränsning/nackdel:Risk för att bortse från strukturer och “tilldela” individens aktiva roll i att “göra kön” större betydelse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Återkommande beskrivs funktionshinder som komplext och mångfacetterat, bland annat att synen på funktionshinder varierar utifrån tid och sammanhang och att variationen i människors funktionsförmåga är stor. Ett sätt att ta sig an det som är komplext är att konstruera tankemodeller eller renodla perspektiv för att förstå och förklara fenomen. I litteraturen beskrivs några modeller eller snarare teoretiska perspektiv på funktionshinder som fenomen.

Din uppgift är att, med kurslitteraturen som utgångspunkt:
1) Förklara vad som avses med ett “miljörelativt perspektiv”,

2) Reflektera över vad de olika perspektiven kan innebära för det sociala arbetets praktik. (4p)

A

1 : “Miljörelativt perspektiv” : Samhällets olika strukturer spelar en avgörande roll i att antingen skapa hinder eller främja möjligheter för funktionshindrade.
- Situationellt och relationellt : “Funktionshinder” uppstår i vissa miljöer.
2 : De olika perspektiven på funktionshinder kan ha olika konsekvenser för det sociala arbetets praktik:

Ett miljörelativt perspektiv kan leda till att socialarbetare fokuserar på att identifiera och åtgärda hinder och brister i den omgivande miljön, snarare än att enbart försöka anpassa individen till en redan existerande miljö. Det kan innebära att socialarbetare arbetar med att skapa inkluderande och tillgängliga samhällsstrukturer och att stödja individen i att navigera och utnyttja befintliga resurser. Andra teoretiska perspektiv kan istället betona individens nedsatta förmågor och behov av stöd och anpassning. Det kan leda till att socialarbetare fokuserar på individuella interventioner, såsom träning, terapi eller att hjälpa till med att hitta specifika anpassningar för att möta individens behov.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Inom funktionshinderområdet används ett flertal begrepp och som blivande socionom är det angeläget att veta vad begreppen betyder, vad som menas med dem.
A) Förklara begreppen normföljande respektive normbrytande funktionalitet. Jag vill att beskriver innebörden i begreppen och vad de som använder begreppen avser att signalera.

B) Förklara begreppen funktionsnedsättning och funktionshinder.

Beskriv vad de betyder och vilka sammanhang som passar bäst att använda dem (det vill säga, en sammanhangsbeskrivning till vart och ett av de två begreppen). (4p)

A

A)
Normföljande funktionalitet ; Innebär att produkter, miljöer eller system är utformade för att passa majoriteten av användarna och deras förväntade behov - tex. “Vanliga” Toaletter.
-Begreppet syftar på en ansträngning att passa in och följa de gällande standarderna osv.

  • “Normbrytande funktionalitet” används för att betona att det som skapats eller designats är avsett att vara inkluderande för alla individer.

B)
Funktionshinder : Svårigheter som uppkommer i mötet med miljön. “Begränsning som en funktionsnedsättning innebär för en person i relation till omgivningen”.

Funktionsnedsättning : “Nedsättning av fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsförmåga”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q
  1. Funktionshinder beskrivs som ett komplext fenomen som kan förstås utifrån olika perspektiv. Ett sätt att ta sig an det komplexa är att skapa modeller för att beskriva olika aspekter av fenomenet. Här fokuseras den individuella/medicinska och den sociala modellen. Redogör för skillnader och eventuella likheter mellan de två modellerna
A

Individuell/medicinsk modell : Betonar att funktionshinder är inbyggda i individen. Funktionshinder betraktas främst som ett resultat av en individuell medicinsk avvikelse. Den sociala modellen ser istället funktionshinder som ett resultat av samhällets bristande anpassning till alla individer. Båda modellerna strävar efter att utöka förståelsen för funktionshinder.

Medicinsk/individuell : - Varit dominerande förståelse form.
Sjukdom och funktionsnedsättning : - en avvikelse. - Strävan mot “normal” kropp och funktionsförmåga, NORM om funktionalitet - funktionalitetsnorm.

Social modell : - Växte fram som kritik mot ensidig medicinsk och individuell förståelse Mål: Samhällsförändring, undanröjande av barriärer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

På vilka grunder skiljer man klasser åt i en weberiansk klassanalys? Med “grunder” avses “vilka egenskaper som man ska man ta fasta på”. (4p)

A
  1. Ekonomiskt kapital: Detta inkluderar individens ekonomiska resurser. 2. Socialt kapital: Socialt kapital omfattar individens sociala nätverk, relationer och sociala anslutningar. 3. Kulturellt kapital: Kulturellt kapital refererar till individens utbildningsnivå, yrkeskunskap och kulturell kompetens. Religiöst kapital : (till viss del utagerat i västvärlden?)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Bourdieu menar på att det inom vissa fält kan finnas en motsättning mellan kulturellt- och ekonomiskt kapital. Beskriv den motsättningen.
B. Varför anses Habitus (klasshabitus) kunna sättas framför kapitalformerna i betydelse enligt Bourdieu?

A

Motsättningen mellan kulturellt och ekonomiskt kapital :

Inom vissa fält, särskilt de som är relaterade till kultur, utbildning eller konst, värderas kulturellt kapital högre än ekonomiskt kapital.

  • Detta kan innebära att personer med mycket ekonomiskt kapital men begränsat kulturellt kapital kan känna sig undervärderade i vissa samhällsfält där kulturellt kapital är dominerande.

Betydelsen av habitus:

Habitus: Individens inlärda och internaliserade dispositioner och sätt att tänka, känna och agera. En persons habitus formas genom deras uppväxtmiljö, utbildning och sociala erfarenheter.

  • Habitus anses vara den centrala kraften som styr hur individer använder och kombinerar sina kapitalformer och hur de positionerar sig i samhället.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

“Klass och status” är två begrepp som ibland används på ett likartat sätt. Vad är klass respektive status? Diskutera likheter och/eller skillnader i hur själva begreppen definieras.
2. Given ditt svar på fråga 1), hur kan man mäta klass respektive status?” (4p)

A

KLASS :

Klass hänvisar primärt till en individs position i samhällets ekonomiska struktur och arbetsdelning.
Det handlar om vilket yrke eller ekonomisk aktivitet en person är engagerad i, deras inkomstnivå och resurser.

STATUS:

Status kan vara oberoende av ekonomisk position och kan återspeglas i hur människor behandlar och bedömer varandra i sociala interaktioner.

Likheter och skillnader:

Både klass och status är begrepp som används för att förstå sociala hierarkier och ojämlikheter i samhället.

Klass fokuserar mer på en ekonomisk och materiell dimension, medan status är mer kopplad till sociala och kulturella faktorer.

Hur man kan mäta klass och status:

Klass variabler : yrke, inkomst, utbildning och ägande.

Status : utbildning, yrkesprestige, kulturella preferenser och sociala nätverk

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

a) På vilket sätt kan en person få tillträde till ett socialt fält, i det här exemplet kulturens fält, utifrån de olika kapitalformerna (Ekonomiskt-, Socialt, Symboliskt/Kulturellt- och eventuellt Religiöst Kapital)? Ge exempel och förklara. (3 p)
b) Förklara vad Bourdieu menar med begreppet Habitus. (1p)

A

Ekonomiskt kapital: I kulturens fält kan en person använda ekonomiskt kapital genom att finansiera kulturella aktiviteter, investera i konstverk eller samla på kulturella föremål osv..

Socialt kapital: Genom att ha kontakter inom kulturella kretsar eller vara en del av sociala grupper som är engagerade i kulturella aktiviteter.

Symboliskt (kulturellt) kapital: En person kan få tillträde till kulturens fält genom att förvärva och demonstrera en djup förståelse för konst, litteratur osv.

Religiöst kapital (eventuellt): En persons religiösa övertygelser och deltagande i religiösa samfund kan användas som en resurs för att få tillträde.

Habitus: Individens inlärda och internaliserade dispositioner och sätt att tänka, känna och agera. En persons habitus formas genom deras uppväxtmiljö, utbildning och sociala erfarenheter.

7
Q

Vad betyder “social skiktning”? I Edlings och Liljeros beskrivning av begreppet lyfter de fram två nyckelbegrepp som är centrala i all forskning om social skiktning: resurser och intressen. Använd dessa nyckelbegrepp i ditt svar.

A

“Social skiktning” : ett begrepp som beskriver en systematisk ojämlikhet mellan olika grupper av människor inom samma samhälle. Resurser: Resurser avser de tillgångar som en individ har, vilket gör det möjligt för dem att nå och försvara sina intressen gentemot andra individer. Dessa resurser kan vara både materiella samt immateriella. Intressen: Intressen syftar på det som bidrar till det allmänna välbefinnandet eller uppfyller individuella eller gruppbaserade behov - Det är individerna som bildar dessa grupper som faktiskt handlar och har intressen.

7
Q

A. Begreppen Utbildning, Yrke,
Inkomst och Status används för att mäta klasstillhörighet. Beskriv dessa begrepp och vad respektive begrepp fångar upp i fråga om resurser och orsak i koppling till klass (2 p).
B. Förklara vad som menas med att klass är relationellt och vad som menas med begreppet mervärde (1 p).

A

A.
Utbildning:
Utbildning kan öppna dörrar till bättre yrken och högre inkomstnivåer.

Yrke:
Yrket som en person utövar är ofta kopplat till en viss ekonomisk status och social ställning.

Inkomst:
Inkomsten är en direkt indikation på en persons ekonomiska status och möjligheten att tillgodose sina behov och önskemål.

Status:
Status är ett mått på social prestige och hur en person ses i samhället.

B.
Att klass är relationellt innebär att det definieras i förhållande till andra individer i samhället.

Mervärde:
Mervärdet uppstår när arbetare producerar varor eller tjänster som säljs på marknaden till ett högre värde än vad de får betalt i lön.

7
Q

Etnicitet som begrepp och skiktningsgrund beskrivs i flera delar av kurslitteraturen. Beskriv problematiska aspekter med att använda etnicitet som begrepp inom forskning och socialt arbete. Beskriv någon fördel med att göra det. Resonera om för- och nackdelar med att använda etnicitet som begrepp inom forskning och socialt arbete. Utgå från kurslitteraturen i dina svar. (4p)

A

Svar: Konstruktivistisk vs. Essentialistisk förståelse: En central problematik är den pågående debatten om hur etnicitet ska förstås - antingen som något föränderligt och kontextbundet (konstruktivistiskt) eller som något stabilt och bestående (essentialistiskt). Detta påverkar hur vi tolkar och använder begreppet etnicitet och kan leda till förvirring och otydlighet i forskning och praktiskt arbete.

Nackdel: Den essentialistiska synen på etnicitet kan leda till stereotypa föreställningar om kulturmöten och kulturkrockar

Ett konstruktivistiskt perspektiv möjliggör förståelsen för hur identiteter och gemenskaper konstrueras och förändras över tid och i olika sammanhang. Detta kan hjälpa forskare och socialarbetare att bättre förstå komplexiteten i människors liv och erfarenheter.

8
Q

Viktigt : Utgå från ett postmodernt (socialkonstruktionistiskt) perspektiv på makt och social stratifiering. Från ett sådant perspektiv kan man säga att makt är relationellt. Vad menas med det? (3p)

A

Makt är inte en isolerad egenskap hos individen, utan något som uppstår i samband med hur människor interagerar och påverkar varandra. > Det handlar om hur ens resurser och status förhåller sig till andras inom en given social kontext.

9
Q

Assimilation och multikulturalism är två olika synsätt på integration av invandrare. Beskriv kortfattat vad som menas med assimilation och multikulturalism.

A

Multikulturalism : Instämmer i att både svenskar och invandrare bör behålla sin kultur.

Assimiliering : Instämmer i att svenskar bör behålla sin kultur men inte att invandrare bör behålla sin kultur. Invandrare ska alltså “försvenskas” enligt detta begrepp

9
Q

Ibland hävdas “gender symmetry” när våld mot kvinnor diskuteras. Vad menas med det, vad vet vi om det och vad är det kontroversiella i detta? (3 p)

A

Det innebär att män och kvinnor slår varandra i ungefär lika stor utsträckning. Stämmer ungefär, dock är våld mot kvinnor generellt grövre och mer systematisk. Saknar maktperspektiv + män är fysiskt starkare än kvinnor

9
Q

“Standard för svensk yrkesklassificering” (SSYK) beskrivs den yrkeskategori i vilken bland annat socialsekreterare ingår på följande sätt: “Yrken med krav på fördjupad högskolekompetens inom juridik och socialt arbete m.m. I arbetet ingår att: utveckla teorier och metoder inom juridik, samhällsvetenskap och humaniora - handlägga juridiska ärenden - organisera verksamhet inom omsorg och socialtjänst.” Beskrivningen kan ses som ett exempel på en weberiansk klassanalys. Utifrån ovanstående beskrivning, vilken klass tillhör en person med ett sådant yrke? (1p)

A

A. Arbetare/arbetarklass. . C. Överklass
Svar: B. Tjänsteman/medelklass

9
Q
  1. Olika former av våld kan förekomma inom ramen för våld i nära relationer. I denna fråga ska du med utgångspunkt i kurslitteraturen ta upp fyra sorters våld som kan förekomma inom ramen för våld i nära relationer samt ge exempel på hur de kan ta sig uttryck. (4p)
A

Fysiskt våld : Innebär användning av fysisk kraft för att skada eller kontrollera. Resulterar på fysiska skador eller smärta.

  • Psykiskt våld : Innebär användning av ord, handlingar eller hot för att kontrollera, manipulera eller skrämma.
  • Sexuellt våld : Innebär att en person tvingar eller pressar sin partner till sexuella handlingar mot deras vilja eller utan samtycke.
  • Ekonomiskt våld : Innebär att en person kontrollerar eller begränsar sin partners ekonomiska resurser och frihet, vilket kan inkludera att hindra dem från att ha tillgång till pengar eller tvinga dem att förlora sin egen inkomst
9
Q
A
9
Q

Under kursen har olika teorier för att förklara orsakerna till våld i nära relationer presenterats. I denna fråga ska du beskriva grundläggande utgångspunkter för följande två teoretiska perspektiv på våld i nära relationer: 1) den strukturella feministiska förklaringsmodellen/könsmaktsperspektivet, samt 2) den relationella förklaringsmodellen. Dessutom, beskriv kritik som respektive förklaringsmodell har fått.

A

Det feministiska/könsmaktsperspektivet ser våld i nära relationer som ett resultat av könsmaktsstrukturer där män överordnas kvinnor som grupp. Det betonar att detta våld är ett strukturellt problem som grundar sig i samhällets könsmaktsordning och inte bara individuellt beteende.

Kritik ; Kan homogenisera kvinnor och göra dem till “offer”, vilket kan vara en förenklad framställning av kvinnors mångfaldiga erfarenheter.

Det relationella perspektivet betraktar våld i nära relationer som ett resultat av interaktionen mellan enskilda män och kvinnor. Det betonar att konflikter i relationer uppstår mellan två (eller fler) “jämbördiga” parter, och att både män och kvinnor är delaktiga i dessa konflikter.

Kritik : Saknar ett maktperspektiv och kopplar inte tillräckligt med våldets utövande till förövaren, samt hur grovt våldet är. Det ses ofta som mer professionellt inriktat, objektivt och könsneutralt jämfört med det feministiska/könsmaktsperspektivet.