So högkulturer, antiken och romariket Flashcards

1
Q

När började människor bli bofasta?

A

Människor blev bofasta för ca 10 000 år sedan, eller 8 000 år f.v.t. Perioden när vi gick från att vara jägare och samlare till att bli jordbrukare kallas också för jordbruksrevolutionen eller den neolitiska revolutionen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad betyder ordet kultur?

A

Ordet kultur kommer från latin och betyder “odling”. Man odlar intellektet med hjälp av exempelvis gemensamt språk, religion, lagar, konst och musik.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vilka var de floder där flera högkulturer växte fram? I vilka områden ligger de?

A

Eufrat och Tigris ligger både vid nuvarande Syrien och Irak. Här växte Mesopotamien fram.
Indus är en flod som rinner mestadels genom Pakistan. Här växte Induscivilisationen fram.
Huang He (gula floden) rinner genom Kina. Här startade samhällen som senare kom att bli just Kina.
Nilen går genom nordöstra Afrika och har sitt delta i nuvarande Egypten. Runt floden växte civilisationen som idag är känd som forntida Egypten fram.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad kännetecknar en högkultur? Ge flera olika exempel.

A

Utvecklat
Det som kännetecknar en högkultur är att människorna har tillgång till näringsrikt sötvatten. Vattnet möjliggör att odlingarna ger mycket mat. Det ger så mycket mat att alla inte behöver vara bönder för att överleva. Istället kan människor börja specialisera sig och jobba med andra yrken istället, som exempelvis hantverkare, präster och skrivare. De kan sedan ta hjälp av varandra för att få det de behöver genom handel eller utbyte av tjänster. Med olika yrken finns det också de som blir ledare, exempelvis en kung. I en högkultur finns det en centralmakt. En person eller grupp personer som samordnar allt som görs. Centralmakten kan t ex fördela resurser och arbetsinsatser så att de kommer dit de mest behövs. För att kunna göra dessa saker tas det också in skatt. När samhället växer är det också viktigt att ha gemensamma lagar och regler. En högkultur behöver ha någon form av regelverk för vad människor får och inte får göra.

Utöver ovanstående punkter har också en högkultur en gemensam kultur. Det kan innebära ett gemensamt språk, religion, konst, musik och traditioner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hur använde sig de gamla högkulturerna av floderna? Ge flera exempel.

A

Utvecklat
Floderna användes till mycket. Det användes som en källa till mat i och med att man kunde fiska i floden. Eftersom floden består av sötvatten kunde den också användas som dricksvatten samt för att vattna grödor. Man grävde då diken och kanaler för att leda in vattnet närmare grödorna och på så vis kunde man kontrollera hur mycket vatten åkrarna fick. Floderna svämmade också över i perioden. Det gjorde att näringsrikt slam från flodbotten drogs upp och låg sedan kvar på marken efter att floden dragit sig tillbaka. Slammet fungerade utmärkt att odla i vilket människorna utnyttjade.

Vattnet fungerade också som den främsta transportleden och båtar var ett vanligt färdsätt. De användes för att transportera både människor och varor då detta var lättare att göra på vatten än på land. Varorna kunde sedan säljas på andra platser längs med floden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Varför behövde inte alla invånare vara bönder i dessa samhällen?

A

Alla behövde inte vara bönder för att den mat som odlades räckte till många fler än bara bondens egen familj. Därför kunde människor fokuserat på att bli bra på annat istället och sedan få eller köpa maten som behövdes för att överleva.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad menar man med begrepp som samhällsgrupper eller sociala klasser?

A

När olika yrken växte fram bildades olika grupper i samhället. Beroende på yrke och tillgångar hade man olika hög status och inflytande i samhället. Högst upp fanns kungen, präster, markägare eller andra rika personer. Längst ner på samhällspyramiden fanns slavar och annat ofritt folk. Däremellan fanns allt från fria bönder till hantverkare och krigare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Varför blev det allt viktigare att ha ett skriftspråk under denna period? Ge exempel.

A

Skriftspråket blev viktigt för att hålla reda på handel och administration. Man skrev också senare ner lagar och andra administrativa uppgifter som exempelvis var människor bor eller vem som äger vad. Det första skirftspråket, kilskrift, utvecklades av sumererna ca 3200 f.v.t och skrevs in i mjuka lertavlor som sedan fick torka.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad innebär det att människor specialiserade sig?

A

Innebörden av att människor specialiserade sig är att man blev bra och kunde försörja sig på olika saker. Som tidigare skrivet räckte maten till alla ändå och då en del människor fokusera på annat och sedan utbyta varor och tjänster för att täcka alla sina behov.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Ge några exempel på yrken som fanns i dessa samhällen.

A

Några exempel på yrken är bonde, präst, krukmakare och smed.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hur skiljer sig hieroglyfer (som användes tidigt i Egypten) och de kinesiska tecknen från vårt latinska alfabet?

A

Både de kinesiska tecknen och hieroglyferna var baserade på bilder. Tecknen symboliserade de ord man skrev om. Dessa blev sedan hela ord eller stavelser som sattes ihop till meningar. Det latinska alfabetet är det vi använder idag och baserar sig istället på ljud. Varje bokstav symboliserar ett ljud som sedan sätts ihop till ord och meningar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Under vilken tidsperiod började människor från Centralasien att sprida sig in i Europa? Vad tros kunna vara anledningen till detta?

A

Människor började komma till Europa i början av bronsåldern. Folkgruppen kallas idag för indoeuropéer för att bosatte sig både i Indien och Europa. Anledningen till varför de kom hit är inte helt klarlagd men teorier sträcker sig mellan en stor folkökning som tvingade människor att flytta, krig eller grupperna helt enkelt gav sig ut för att hitta nya områden att erövra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vart skapades den första högt utvecklade kulturen i Europa och när?

A

Den första stora högkulturen i Europa skapades på ön Kreta som ligger i Medelhavet ca 3000 f.v.t. Kulturen kallas för den minoiska kulturen efter sagokungen Minos.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad var fenicierna bra på?

A

Fenicierna var ett folk som var skickliga skeppsbyggare och sjömän. Det bidrog till en dominans på Medelhavet och kulturen grundade flera kolonierna/handelsplatser framförallt längs med Nordafrikas kust.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad förde fenicierna med sig till Europa?

A

Fenicierna var de som förde med sig en tidig variant av vårt nuvarande latinska alfabete, det kom från Nordafrika och Mellanöstern. Alfabetet har sedan utvecklats över tid till vad vi använder idag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad är en stadsstat?

A

Stadstater uppstod i det tidiga Grekland och bestod av en stad och omkringliggande landområden. Dessa kan liknas vid små kungadömen som styrde sig själva, med sina egna lagar.

17
Q

Vad gjorde Athen för att revolutionera armén?

A

Athen samordnade armén på ett sätt som inte gjorts tidigare. Där många slag tidigare varit oorganiserade skapade Aten en tränad armé med soldater som övade tillsammans och gick i kvadratiska formationer. De hade skyddsutrustning med sköld, hjälm, benskydd, svärd och spjut. Denna uppstrukturering gjorde athenarna mycket framgångsrika i krig.

18
Q

Varifrån kommer ordet demokrati?

A

Ordet demokrati kommer från grekiskan. ‘Demos’ som betyder folk och ‘kratein’ som betyder härska, vi har idag slagit samman dessa ord till ‘folkstyre’.

19
Q

Varför var inte Athen demokratisk enligt vår nutida tolkning av begreppet?

A

Utvecklat
Under antikens Grekland beskrivs Athen som en demokrati. Människor samlades regelbundet för att diskutera och rösta om vad som skulle göras. Anledningen till att vi idag inte skulle kalla det för en demokrati är för att det var en mycket liten andel av folket som faktiskt fick vara med på dessa möten. De som fick rösta var män som var medborgare. Detta exkluderade kvinnor, barn och slavar. Män som inte var födda i Athen fick inte heller vara med och rösta då de inte räknades som medborgare. Totalt fick ca 10% av Athens befolkning rösta vilket vi idag skulle kalla odemokratiskt.

20
Q

Vad menas med ordet spartansk?

A

Ordet spartansk kommer från stadsstaten Sparta i antika Grekland. Spartanerna levde enkelt och undvek lyxlivet som många andra civilisationer söker. Ordet spartansk innebär därför att något är utan lyx eller överdrifter. Det är enkelt och funktionellt (det fyller sitt syfte).

21
Q

Vad var en orsak till att grekerna anlade nya handelsområden?

A

Utvecklat
Det finns egentligen flera anledningar till att grekerna anlade nya områden.
Grekernas egna åkrar gav inte tillräckligt med mat för att kunna försörja alla. De var därför tvungna att anlägga nya handelsområden på andra platser för att kunna hämta mat därifrån.
Den andra anledningen är att de hoppas kunna vinna på handeln. Vanliga handelsvaror som såldes var vin, olivolja, silver och keramik samtidigt som man köpte in spannmål och slavar som man tvingade att arbeta.

22
Q

Ge tre exempel på arv som vi fått från Antikens Grekland.

A

Utvecklat
Teater och litteratur
Den moderna teatern började redan för ca 2 500 år sedan i antika Grekland. Det var skådespeleri i form av dans och körsång som alltmer handlade om människans liv och inte så mycket om gudarnas. Tragedier och komedier var populära genrer med kärlek, svartsjuka, godhet och hämnd som olika teman. Föreställningarna spelades på stora utomhusteatrar som kunde rymma uppåt 10 000 människor.

Det finns också litteratur bevarade från den här tiden. Iliaden och Odysséen är två verk som, lite omdebatterat, är skrivna av en man som hette Homeros. Böckerna handlar om kriget i Troja samt om kungen Odysseus komplicerade resa hem från kriget. Spänningen, kärleken och äventyren har sedan kommit att påverka framtida författare och deras verk..

De olympiska spelen
De olympiska spelen kommer från antika Grekland. Vart fjärde år träffades man på platsen Olympia och tävlade mot varandra. Då Grekland var ett land av splittrade stadsstater på den här tiden fungerade spelen som ett sätt att mötas och enas, men också mäta sig mot varandra under fredligare former. Medan spelen pågick skulle även alla militära konflikter upphöra och det skulle vara fred mellan stadsstaterna. Spelen förbjöds av romarna på 300-talet e.v.t. när kristendomen fick officiell status i Romarriket. Först år 1896 återuppstod spelen i Athen och har därefter involverat hela världen där ett nytt land är värd för spelen som även nu hålls vart fjärde år.

Filosofi och vetenskap
Mycket av det vi idag tar för givet inom vetenskapen har sin grund i antika Grekland. Stora tänkare som funderade på stora frågor om livet och världen kallades för filosofer, vilket betyder ‘kärlek till vishet’. De ställde frågor om hur världen fungerade och försökte förstå sin omvärld. Några av de mest kända är Sokrates, hans elev Platon samt Platons elev Aristoteles.
Dessa tre menade att man skulle ställa frågor och göra undersökningar för att veta vad som är sant. Platon var den som skrev ner mycket av sin lärares tankar vilket gör att vi vet något om dem idag. Aristoteles räknas som en av världens största tänkare och det är efter honom som vi delat in kunskap i olika ämnesområden som fysik, matematik, politik, biologi och astronomi. Filosoferna ville ofta hitta svaren i annat än gudar och övernaturliga krafter vilket har lagt grunden till dagens vetenskap.

23
Q

Vilka var etruskerna?

A

När romarriket fortfarande var ett mycket litet rike var det etruskerna som hade kontroll över mellersta Italien. Romarna lyckades till slut besegra etruskerna men lärde sig många saker av de som de tog vidare. De lärde sig bland annat om politik, vetenskap, religion, filosofi och litteratur.

24
Q

Under vilken tid var Romarriket?

A

Romarriket varade mellan år 700 f.v.t då Rom grundades vid floden Tiberns mynning till år 476 e.v.t. då Västrom föll.

25
Q

Vad menas med att Rom var en republik?

A

Det som menas med att Rom var en republik var att man under 500-talet f.v.t. avskaffade kungen och istället hade en folksamling som kallades senaten, med två konsuler som fattade beslut å rikets vägnar.

26
Q

Vad var en konsul?

A

En konsul var en folkvald president som valdes för ett år åt gången. För att minska risken att konsulen missbrukade sin makt valde man istället två. Tanken var då att de skulle stabilisera eller hålla koll på varandra.

27
Q

Vad var senaten?

A

Senaten var en folksamling som till en början bestod av 300 män från de rikaste familjerna. De fungerade som Roms regering och hade stort inflytande. De beslutade bland annat om krig och fred. Med åren ändrades antalet medlemmar i senaten upp till 600 personer och bestod till och med under en kortare period av hela 900 medlemmar. Senaten förlorade allt mer makt efter att Rom blivit ett kejsardöme.

28
Q

Vilka var patricierna och plebejerna?

A

Patricierna och plebejerna var två samhällsgrupper i Romarriket. Patricierna var en liten men mycket mäktig grupp som bestod av de förnämsta och rikaste familjerna medan plebejerna bestod av allt övrigt folk. Till en början var det enbart patricierna som hade makt i senaten och det var de som beslutade om lagar och andra viktiga frågor. Med tiden lyckades plebejerna få mer inflytande och fick representanter i senaten i form av folktribuner.

29
Q

Vad menas med kejsartiden?

A

Kejsartiden syftar på perioden efter att Julius Caesar utsåg sig själv till diktator på livstid och sedan blivit mördad av medlemmar ur senaten ca 40 år f.v.t. Hans adoptivson Octavianus fick då makten och blev senare känd som kejsare Augustus. Han behöll namnet Caesar efter sin far och namnet blev en titel som sedan blivit grunden till andra ledartitlar som kaiser, tsar och kejsare. Under de kommande 500 åren styrdes Rom av en kejsare och det kallas därför för kejsartiden.

30
Q

Vem var Julius Caesar?

A

Utvecklat
Julius Caesar var en romersk general som levde år 100-44 f.v.t. Han var bland annat mycket framgångsrik i att erövra Gallien (nuvarande Frankrike). Caesar ville ha mer politisk makt och gjorde något som var strängt förbjudet på den här tiden. Han ledde sin armé hela vägen till staden Rom. väl där använde han sina kontakter i senaten för att utse sig själv till diktator på livstid. Diktator var vanligtvis något som bara utsågs i 6 månader åt gången.

Caesar gav folket underhållning i form av gladiatorspel och han delade ut jordbruksmark åt fattiga som de kunde bruka. Hans maktövertagande gick dock inte helt smärtfritt och han skapade sig många fiender på vägen. En dag år 44 f.v.t. var Caesar i senaten för ett möte när han blev omringad av senatorer och nedstucken med knivar. Han ska då ha uttryckt orden “Et tu, Brute” som betyder “Även du, Brutus”. Det riktade sig till en man som hette just Brutus och som Caesar såg som sin egen son. Uttrycket lever kvar än idag som ett uttryck för förräderi även om det är högst oklart om det var exakt så han sa.

Det är också efter namnet Caesar som vi idag har ord som kejsare, tsar och kaiser som alla är titlar på ledare i olika länder.

31
Q

Vem var kejsare Augustus?

A

Utvecklat
Kejsare Augustus hette egentligen Octavianus och han var adoptivson till Julius Caesar. Namnet Augustus kom egentligen först senare och betyder “den vördnadsvärde”. Efter mordet på Caesar ärvde han makten och styrde Romarriket i hela 45 år. Till skillnad från sin fosterfar hade Augustus en mycket mer återhållsam politik och han var försiktig att gå för hårt fram för att undvika att skaffa sig fiender på samma sätt som Caesar hade gjort. Istället lät han senaten driva igen många beslut och gick bara in för att hindra att viktiga beslut gick emot honom. Han var inte rädd för att ge äran för besluten till andra. Trots detta hade han tydligt makten som diktator även om han aldrig utsåg sig till en sådan offentligt. Han hade alla de höga titlarna själv och styrde den romerska armén. Han behöll namnet Caesar efter sin fosterfar och namnet blev sedan en titel. Han inledde det som kom att kallas kejsartiden.

32
Q

Vad var akvedukter och termer?

A

Akvedukter var den tidens vattenledningar som byggdes som broar. På broarna leddes sedan vattnet in i staden till exempelvis fontäner eller badhus. Badhusen var det som kallades för termer. Där var det ofta fri entré som ett sätt för politikerna att göra sig populära bland folket. Termerna fungerade som mötesplatser där man kunde träffas och umgås.

33
Q

Ge tre exempel på romerska gudar samt deras grekiska motsvarigheter.

A

Jupiter var den största guden i romersk mytologi och har motsvarigheten Zeus från Grekisk mytologi.
Venus var kärleksgudinna och hade motsvarigheten Afrodite.
Mars var krigsguden och hade motsvarigheten Ares.

34
Q

Varför är staden Pompeji viktig idag för vår förståelse av Romarriket?

A

Pompeji begravdes snabbt när vulkanen Vesuvius fick ett utbrott år 79 e.v.t. Staden täcktes av ett tjockt lager aska och både byggnader och människor begravdes. När staden sedan krävdes fram på 1700- och 1800-talet kunde arkeologer och forskare få en inblick i hur ett vardagsliv såg ut i staden. Vi kan till och med få en inblick i hur människorna såg ut då askan som täckte kropparna lämnade ett hålrum efter sig när kropparna förmultnade. Hålrummet fylls sedan med gips vilket skapar en avbildningen av personen som blev begraven.

35
Q

Ge tre exempel på saker som vi kan se spår av idag som kommer från Romarriket

A

Utvecklat
Lag och rätt
Romarna hade ett tydligt rättssystem som påverkat hur vårt rättssystem fungerar idag. Redan på 400-talet f.v.t skrevs lagar ner. Det fanns redan då domstolar som dömde i målen och advokater som skulle hjälpa vanligt folk att tala för sig i domstolen. Några saker som är starkt implementerade i dagens rättssamhälle har sin grund i Romarriket.
Att båda sidor ska höras i ett mål, både den anklagade men även den anklagande.
Den som anklagar måste kunna bevisa brottet.
Om det finns tveksamheter i målet ska man hellre fria än fälla.
Lagar är inte huggna i sten för all framtid utan ändras och anpassas efter det samhälle vi lever i.

Drömmen om ett imperium
Romarrikets storhet har inspirerat flera människor genom historien framförallt har några kända diktatorer öppet refererat till Romarriket genom symboler eller taktiker. Bland annat har uttrycket “söndra och härska” använts som går ut på att splittra motståndarna för att göra det svårare för de att försvara sig för att sedan gå in och ta makten. Några kända
diktatorer som använt Romarriket som inspiration är Karl den store, Napoleon och Adolf Hitler.

Byggnader och städer
Vi har idag många byggnader och till och med städer kvar från Romarriket. Några av de mest kända är Colosseum där man tidigare anordnade gladiatorspel men även städer som London och Paris grundades av romarna. En arkitekt vid namn Vitruvius skrev även när många av sina idéer om hur byggnader ska byggas och vad som anses vara vackert. Idéer som levt kvar och påverkat senare byggnadskonst.