Sivilprosess Flashcards
Kan du generelt fortelle om kravet til “rettslig interesse”?
- Det er en absolutt prosessforutsetning, som innebærer at domstolene må selv prøve om søksmålsbetingelsene er oppfylt etter § 1-3.
- Hva er rettsvirknignen?
- Dersom bestemmelsen ikke er innfridd, vil rettsvirkningen være at saken må avvises.
- Dersom vilkårene er innfridd, kan saken i utgangspunktet reises på dette punkt
- Selve bestemmelsen:
- Det er en rettslig standard, jf. Forarbeidene. Endrer seg med tid
- Lovgiver har forutsatt at søkmålsbetingelsene skal tolkes dynamisk.
- Rt. 2010 s. 402 A (Norsk Tillitsmann), avsnitt 20. Etter den tradisjonelle lære kan en fullmektig ikke gå til søksmål, og saken må reises av den som er berettiget etter det underliggende forhold. Høyesterett kom imidlertid frem til at det på dette området (obligasjonslån) var et stort praktisk behov for at en fullmektig kunne opptre som saksøkser, og tillot derfor i den konkrete skaen at søksmålet ble fremmet
Hvordan tolke og anvende vilkåret “rettskrav” etter tvl. § 1-3?
- Ordlyden
- I ordlyden ligge det at det materielle spørsmålet som fremmes i saken skal avgjøres ut fra rettslige regler.
- Forarbeidene
- Det må være tale om et krav rettsordenen kan håndheve, og med en eller annen form for rettsvirkning eller klarlegging av av rettstilstand mellom partene. Må ses i lys av at domstolens oppgave tradisjonelt er å løse rettslige konflikter mellom nærmere bestemte rettssubjekter.
- Avgrenser mot interessetivster, faktiske omstendigheter og faglige vurderinger.
- Rettspraksis
- Lagt til grunn at ved vurderingen av om et forholds skal anses som rettsforhold, i tvilstilfeller må legges vekt på om det ut fra rettssikkerhetsmessige betraktninger er rimelig og naturlig at forholdet skal kunne bringes inn for domstolene.
- Avgrenses mot interessetvister eller klarlegging av faktiske forhold eller faglige vurderinger.
- Interessetvister
- Rt-1998-607 (Professorlønn): Saken gjaldt tvist om lønn for fremtidig arbeid. Flertallet (4- 1) kom til at saksøkerens krav om fremtidig innplassering på et bestemt lønnstrinn er en forhandlingsgjenstand, og dermed en interessetvist der det ikke gjelder rettslig normer om likebehandling og saklighet.
- Faglige vurderinger
- Rt-1972-1071 (Bakteriologisk kontroll): Nedlagt påstand om at en metode for bakteriologisk kontroll må anses som ubegrunnet og misvisende. Dette var ikke noe rettsspørsmål, og saken ble avvist.
- Interessetvister
- Privat karakter eller foreningsanliggende
- Må se foreningens karakter og hvilke fordeler medlemskapet vil bi
- t-1979-468 U (Norsk Balalaikaorkester): Sak om lovligheten av eksklusjon ble avvist. HR begrunnet med at saken var av privat karakter, da det gjaldt sosiale relasjoner og var ren hobby og fritid. o Rt-1986-308 U (Bergen motorbåtforening): Retten til båtplass gjorde at ekskludert medlem kunne reise søksmål om eksklusjonen fordi det var et rettslig gode å ha båtplassen.
- Må se foreningens karakter og hvilke fordeler medlemskapet vil bi
- Rettslige karakteristikker
Hvordan tolke og anvende vilkåret “reelt behov” for få å kravet avgjort “i forhold til saksøkte”, jf. tvl. § 1-3 (2) ?
- Ordlyden
- En naturlig forståelse av ordlyden tilsier at det må det vurderes hvorvidt saksøkeren har en beskyttelsesverdig interesse i å avgjøre kravet overfor den vedkommende saksøker. Ordlyden etter første setning angir ikke klart hvordan dette skal vurderes.
- Etter avsnittets andre setning må denne vurderingen foretas på bakgrunn av “kravets aktualitet” og “partenes tilknytning til [kravet]”. På denne måten tilsier ordlyden at det må foretas en helhetsvurderingen av søksmålssituasjonen, sett opp mot “kravets aktualitet” og “partenes tilknytning til [kravet]”.
- Men etter rettspraksis er det klart at disse to knaggene skal forstås som to selvstendige vilkår, og det kun unntaksvis vil være rom for å foreta en helhetsvurdering som ikke krever at ett av vilkårene er innfridd.
- Slik som ved vurderingen av “rettskrav”, er disse vilkårene etter lovens forarbeider og rettspraksis rettslige standarder, og må baseres etter omstendighetene i den konkrete sak.
- I grensetifeller vil det være avgjørende om det er “naturlig og rimelig” at tvisten skal bringes inn for domstolene, som vurderes etter hensynene bak bestemmelsen.
- Ved avgjørelsen av om søksmålsbetingelsene foreligger, skal domstolen i utgangspunktet legge saksøkerens pretensjonere om faktum og juss til grunn så lenge det gjelder det materielle spørsmålet, jf. forarbeider og rettspraksis.
Hvordan tolke og anvende vilkåret “kravets aktualitet”, jf. § 1-3 (2) 2. pkt?
- Generelt
- Bestemmelsen er en del av vurderingen av hvorvidt et søksmål kan reises. Er dermed en del av søksmålsbetingelsene, som faller inn under de absolutte prosessforutsetningene
- Hensyn: Hvis saksøkeren vinner frem, er dette noe å belaste saksøkte og domstolen med å avgjøre nå? Er dette for tidlig, for sent, eller for hypotetisk?
- Ordlyd
- En naturlig forståelse av ordlyden tilsier at det må foreligge beskyttelsesverdige interesser for saksøkeren å få dette kravet avgjort overfor den saksøkte med dagens situasjon. I dette ligger det at tvisten på det foreliggende tidspunkt må ha praktisk betydning for forholdet mellom partene.
- Krav
- Det må foreligge en uvisshet/tvist
- Hva med hvis det dreier seg om fortidige eller fremtidige forhold?
- Da vil utgangspunktet være at den konkrete søksmålssituasjonen/interesse er bortfalt. Spørsmålet er om aktualiteten kan strekkes ut til det mer allmenne og prinispielle, til tross for at den konkrete saks aktualitet er bortfalt.
* Forarbeidene åpner for at at vilkåret er “ikke til hinder for at søksmålet kan omhandle et fortidig eller fremtidig forhold. Så frem det kan påvises et klart behov for rettslig avklaring, har rettspraksis akseptert slike forhold, jf. Ot.prp. Nr. 51 s. 365.
* Rent praktisk må man tenkte seg følgende:
* Kan saken som ønskes å fremme få betydning i en lignende sak i fremtiden? Vil for eksempel et vedtak kunne gjenta seg, eller er det snakk om et ekstraordinær situasjon/en sak av særegen karakter?
* Vil en dom i denne saken kunne ha overføringsverdi i senere saker?
* Er det svært konkrete, typisk habilitet eller saksbehandling, er det lite sannsynlig at det er egnet til å avklare generelle rettsspørsmål som kan ha betydning for andre saker.
* Er det derimot mer generelle rettsregler som må oppfylles for fremtidige forvaltningsvedtak, taler det for et reelt behov for rettslig avklaring
* Lovligheten av inngrep i den personlige integritet
* Forarbeid: Det vil generelt sett ikke kunne oppstiles strenge krav til søkmålssituasjonen ved søkmsål om lovligheten av inngrep i den personlige integritet. Her viser forarbeidene til Rt. 1978 s. 1571 Tvansinnleggelse
* Rt. 1978 s. 1571 Tvansinnleggelse: Gjalt en mann som ble tvangsinnlagt på psykiatrisk sykehus, og ble senere utskrevet. Gikk flere år før han senere reiste sak for at nnleggelsen var urettmessig. HR uttalte at i en slik sak var det ikke grunn til å stille strengere krav for å fremme søksmålet.
* Rettssikkerhetsbetraktninger ved andre inngrep overfor den enkelte
* HR-2017-1004-U Utestengingssaken: Gjaldt prøving av vedtak om utestenging av en student. Ble prøvd etter utesteningen var endt. Det ble lagt vekt på studentens rett til domstolsprøving var begrunnet i rettssikkerhetsbetraktninger, og da ustestenging innebærer vesentlige inngrep overfor ham. Dessuten vil rettslig prøving i realiteten være mulig å føre frem før periodens slutt i slike saker, slik at adagangen til å overprøving ikke skulle bli illusorisk.
* Rt. 2001 s. 1625 Legeautorisasjon: En lege haddet mistet sin autorisasjon. Han fikk den tilbake, men valgte senere å likevel reise sak for å få dom angående gyldigheten av tilbakekallet. HR tenkte at dette var så inngripende overfor han, da det tok fra hans livsverk, at han måtte ha anledning til å få dom over gyldigheten, til tross for at han ved søksmålstidspunktet hadde fått den tilbake.
* Pretensjon om at kompetansen vil bli benyttet i fremtiden
* Rt. 2008 s. 873 Norsk trålforening: Trålforeningen gikk til sak med påstand om at Fiskeridepartementet ikke hadde komeptanse til å gi forskrifter om distriktkvoter. Flertallet åpnet for at det kunne vært ønskelig med rettslig avklaring med tanke på om fremtidige forskrifter kunne oppfylle aktualitetskravet, men uttalte at for at det “det skal være behvo for rettslig avklaring, må det imidlertid være holdepunkter for at det er aktuelt å benytte seg av den omstridte kompetansen på nytt”. Det må foreligge en konkret foranledning som gir grunnlag for at spørsmålet må bli prøvd.
* Rt. 2013 s. 1127 (Parkeringsanlegget i Via): Det ble uttalt at en forutsetning for å fremme søkmsålet var at det var “rimelig nærliggende at kommunen ville utøve sin myndighet i strid med de kompetansebegresninger som den ankende part mener foreligger”. Når det da enda ikke forelå noen holdepunkter eller var gitt uttrykk for at utbyggingen av området ville berøre parkeringsanlegget, var det ikke en konkret foranledning og et tilstrekkelig behov for rettslig avklaring.
* Den prinspielle betydning svekkes underveis i saken
* Rt. 1990 s. 874 Fusa-dommen: Saken gjaldt krav om plass på pleiehjem fra kommunen, og reiste prinsipielle spørsmål. Men saksøker døde i løpet av saken. Norges Handikapforbund var partshjelper, og fikk medhold i at saken likevel måtte pådømmes. Grunnen var at det var en prinsipiell sak vedrørende om man hadde krav på et minstekrav av ytelser uavhengig av kommunens økonomi.
* Rt. 2015 s. 1304 Prøvsløslatelse. Saksøker gikk til sak om påstand om at avslag på prøveløslatelse var ugyldig. Kriminalomsorgen traff vedtak om løslatelse to uker før dommen i lagmannsretten. HR påpekte innledningsvis at saksøkers rettsdel ikke lenger var regulert av vedtaket, men mente at staten likevel hadde et reelt behov for rettslig avklaring. Det lå i tvistetemaets art at det ofte vil ha skjedd endringer underveis i domstolsprosessen slik at søksmålinteressen i den konkrete sak kan ha falt bort før saken endelig kommer til Høyesterett. Derfor burde den avgjøres.
* Rt. 1997 s. 1983 Kristelig Gymnasium. Saken gjaldt gyldigheten av en oppsigelse av lærer på grunn av utroskap. Saksøker hadde fått medhold i lagmannsretten, og skolen hadde anket til Høyesterett. Men under saksforbereldelsen til Høyesterett hadde han fått en ny stilling på en annen skole, og hevdet at saken måtte avvises siden han frivillig fratrådte sin stilling, og hadde dermed ikke rettslig interesse. Høyesterett imøtekom dette, tril tross for at det reiste et prinsipielt spørsmål for gymnaset. Høyesterett så hen til at saken dreide seg om arbeidsrett, som blir regulert av aml. som stillere et minstevern til arbeidstakere. På bakgrunn av dette, la de avgjørende vekt på at arbeidstakeren måtte slippe den personlige og økonomiske belastningen som ytterlgiere prosess ville innebære når han ikke lengre hadde behov for rettslig avklaring.
* Juridisk teori antar at utfallet ville blitt annerledes dersom det var arbeidsgiver som fikk medhold i lagmannsretten.- Når må kravene være oppfylt?
- Må i utgangspunktet være oppfylt fra saken bringes inn for domstolen/før avvisning har skjedd, og frem til dom blir avsagt, jf. Rt. 1991 s. 21 (Periscoupus) og Rt. 1997 s. 1983 Kristelig Gymnasium
- Når må kravene være oppfylt?
Må en en sak om en forvaltningsavgjørelse først være uttømt før det kan reises sak for domstolene?
- Dette er en søkmålsbegrensing, og må derfor hva lovfestet lovhjemmel, jf. HR-2019-1948.
- Hovedregelen er etter dette at det ikke er en prosessforutsetning.
- Ved forvaltningsavgjørelser er fvl. § 27 bokstav B aktuelt, men det må da være særskilt uttrykt. Foreligger
Hvordan tolke og anvende vilkåret “partenes tilkytning til [kravet]”, jf. tvl. § 1-3 (2)?
- Ordlyden
- tilsier at det må være en naturlig tilknytning mellom partene og søksmålet som reises av saksøker, at vedkommende har beskyttelsesverdig interesse i å få dom.
- Når må tilknytningskravet være oppfylt?
- Fra saksanlegg til dom er endelig avsagt.
- Når tvistegjenstanden overdras under saken vil tilknytningskravet forsatt beståt mellom avhender og tvistegjenstanden. Dett fordi dommen får rettskraftsvirkning overfor erverver enten vedkommende blir trukket/velger å tre inn i søksmålet eller ikke, jf. tvl. § 19-15 (1) 2. pkt.
- Fra saksanlegg til dom er endelig avsagt.
- Etter sikker rett er det vanlig å skille mellom aktiv søksmålskompetanse, som gjelder saksøkers egne tilknytning til søksmålet, mens kravet til rett saksøkt omtales som passiv søksmålskompetanse.
-
Offentligrettslige forhold
- Aktiv søksmålskompetanse:
- Sikker at utgangspunktet er at den som er part i forvaltningssaken kan reise søksmål, jf. lovens forarbeider og fvl. § 2. Rt. 2013 s. 1576.
- Saker som omfatter bare mer enn partene i forvaltningssaken
- Vedtaket retter seg ikke mot saksøkeren, men vedkommende kan likevel bli berørt av vedtakets virkninger.
- Har en side mot EMK, HR-2020-523-U, avsnitt 26, der det ble understreket at EMK art. 8 innebærer prosessuelle retter og hvor det dessuten ble vist til retten til effektivt rettsmiddel etter art. 13.
- Saksøkeren har tilstrekkelig tilknytning dersom
- han er berørt i en slik grad at det fremstår som naturlig og rimelig at vedkommende opptrer som saksøker (faktisk tilknytning)
- Det må være konkret praktisk interesse i sakens utfall.
- Rt. 1950 s. 732 Hundeskattsaken: Høyesterett tillot en rekke hundeeire å reise søksmål om lovligheten av dispensasjonsvedtak fra hundeskatten for andre hundeeiere. Begrunnelsen var at dispensasjonen hadde ført til at saksøkerne måtte betale en forhøyet saktt, slik at dispensasjonen hadde vikrning for saksøkerens saktteplikt.
- Avgjørende er hvilke faktiske (praktiske) virkninger det vil ha for saksøker.
- Men hva med saker som er utpreget av personlig karakter?
- Ved utvisningsvedtak la HR til grunn at det er av så personlig art at det ikke bør kunne angripes av andre enn den utviste selv, jf. Rt. 1995 s. 139 U (Utvisningsvedtak). Anke fra vedkommendes samboer ble derfor avist.
- Dette synspunktet med imidlertid fraveeket i Rt. 2015 s. 93 A Maria-saken. En utenlandsk mor var utvist fra Norge, og selv om datteren av norsk statsborger ville vikrningen av utvisnigsvedtaket medføre at hun også måtte reise til hjemlandet.
- Men senere praksis ved HR-2017-1130-A har opprettholdt den tradisjonelle lære, slik at Maria-saken fremstår som et enkeltstående unntak fra ellers konsekvent praksis.
- Tyngende vs. begunstigede fvl-vedtak
- Generelt sett har Høyesterett i større grad godtatt søksmål fra tredjemann mot begunstigede fvl-vedtak for den opprinnelige parten. Se Rt. 2001 s. 1006 KRL-saken, hvor Humanetisk forbund anla sak om avslag av et medlem som hadde fått fritak fra KRL-undervisning. HR avviste saken, med begrunnelsen at det var opp til vedkommende selv å gå til sak, samt at vedtaket var av personlig art.
- og gjør gjeldende krav fundert på hensyn som ivaretas av den aktuelle forvaltningsbestemmelsen (rettslig tilknytning).
- Spørsmålet blir om saksøkeren objektivt sett innehar interesser som den aktuelle hjemmelsloven som ivareta.
- Forarbeidene viser til at det på dette punkt er en utvidelse av søksmålsadagngen sammenlignet med tvistemålsloven. Tidligere krevdes det at interessen var beskyttet av de materielle regler, men i dag er det tilstrekkelig for saksøker at at det vil gi virkninger som påvirker ham som loven ønsker å ivareta. Her påpeker forarbeider ant bruksendrissaken Rt. 1982 s. 908 ville blitt fremmet i dag.
- Rt. 1982 s. 908 Bruksendringssaken. En rekke næringsdrivende gikk til sak og krevde at et aksjeselskaps tillatelse til bruksendring av ulovlig. HR avviste saken fordi saksøkerens kornkurransemessige interesse i at nye etablerigner ikek skulle finne sted, ikke var vernet i bruksendringsloven, og derfor ikke tilstrekkelig tilknytning. Men i dag ville forstår man det slik at medhold for saksøkte ville gitt virkning for de interessene bruksendringsloven beskytter, og det må være tilstrekkelig.
- han er berørt i en slik grad at det fremstår som naturlig og rimelig at vedkommende opptrer som saksøker (faktisk tilknytning)
-
Passiv søksmålskompetanse
- Tvl. § 1-5 - må reises mot den som har truffet avgjørelsen i siste instans.
- Ordlyden tilsier at det offentlige må være part.
- Forarbeidene sier at bestemmelsen er ment å kodifisere Molviksaken Rt. 2000 s. 1195, der HR avviste søksmål fra tre naboer mot en byggeherre, der søksmålet gjaldt gyldigheten av byggetillatelse gitt av kommunen. Avvisningsgrunnen var at det offentlige ikke ble trukket inn som saksøkt.
- Hensyn: Er ikke det offentlige trukket inn, vil ikke avgjørelsen få virkning for dem, og det er uheldig.
- Det er dessuten det offentlige som rett subjekt til å forsvare sine vedtak, dette er vanskeligere for den private part.
- Tvl. § 1-5 - må reises mot den som har truffet avgjørelsen i siste instans.
-
Privatrettslige forhold
- Aktiv søksmålskompetanse
- Hovedregelen: Søksmålet må gjelde saksøkerens egen rett eller plikt overfor saksøkte - dette må saksøker pretendere.
- Avledet intesse er normalt ikke tilstrekkelig
- Rt. 1989 s. 338 (gårdseierkjennelsen). Saken gjaldt begjæring om utkastelse på grunn av manglende husleiebetaling. Begjæringen var fremmet av gårdsbestyrer som saksøker. Høyesterett avvsite saken, fordi den skulle være fremmet av eieren. Det var heller ikke tilstrekkelig at gårdseieren hadde fått fullmakt fra huseieren
- Rt. 1994 s. 524 (To døtre). To døtre gikk til sak mot morens husieer, med om at moren fortsatt hadde sin personlige borett i behold. Moren selv hadde oppgitt sin borett, men døtrene pretenderte at moren manglet rettslig handleevne på disposisjonstidspunktet. HR avviste saken på grunn av manglende tilknytning.
- Unntak:
- Begrunnelsen for unntak må være at hensynet til tilknytning gjør seg gjeldende: Krav skal forfølges av den som er nærmest til å gjøre det, og som er den naturlige og rimelige forvalter av interesse.
- Visse rettssubjekter kan gå til sak om rettigheter eller plikter som tilkommer en ubestemt krets av rettighetshavere.
- Her finnes det ikke en bestemt krets av rettigheteshavere, og det blir derfor nødvendig (effektiv rettsmidel emk art. 13 maybe?) at noen kan ivareta interessen.
- Rt. 1918 s. 449 Nøtterøy Kommune. Saken gjaldt et legat som var opprettet for trengende på Nøtterøy, men ble fordelt til Tønsberg. Da ble Nøtterøy kommune ansett som en naturlig representant, og tillat å reise søksmål på vegne av ubestemt krets av kommunens innbyggere. Var naturlig og rimelig forvalter av interessen som var reist frem.
- Deltakere i et rettsfellesskap som ikke har karakter av å være selvstendig rettssubjekt, kan i visse tilfeller anlegge søkmsål for å få dom for rettsfellesskapets rettigheter eller plitker overfor saksøkte.
- Rt. 1999 s. 146 (alminnelig tingsrettslig sameie). Et sameie hadde leid ut et område til et alpinanlegg. En sameier som eide 65 % ønsket å gå til sak i eget navn med krav om at leietakeren måtte fravike området. Høyestertt fremmet saket, fordi det var en naturlig og rimelig løsning, og man hadde ved motsatt tilfelle risikert rettsnektelse (altså at ingen kunne forfølge kravet).
- Når saksøkerens interesse i sakens utfall er avhengig av tredjemanns rettsstilling, men særlig sterk og direkte.
- Høyesteertt i nyere praksis gitt et større rom for dette.
- Rt. 2008 s. 1022 U (Kjellerbod-kjennelsen): Tidligere eier av en leilighet fikk anlegge sak mot boligsameiet med påstand om at det hørte en kjellerbod til i leiligheten (fastsettelsessøksmål). Ankueutvalget fremholdt at det skal tungtveiende grunner til å gjøre unntak fra hovedregelen om at saksøkeren må pretendere å være den egentlige kreditor/materielt berettigede. Men saken ble i dette tilfellet likevel fremmet. Dette fordi spørsmålet om bodplass hadde konkret og praktisk betydning for saksøkeren da det løfte kjøperens krav om prisvaslag. Avgjørelsen ville bli bindende for sameiet, og kjøperen i kraft av hans posisjom sameier. Uttalt at når kjøperen ikke anlegges et slikt søksmål, bør ikke selgeren være avskåret fra å gjøre det. Formålet bak regelen vant frem her.
- Rt. 2009 s. 679 Campingsplass-kjennelsen: Eier av en campingplass ble tillatt å saksøke en grunneier med påstand om at campinggjestene i kraft av allemannsretten hadde en rett til åbruke strand. Det var ikke tale om hans rett til ferdsel, og derfor ansett som tredjemannskrav. Saken ble fremmet fordi det ville ha en klar og direkte betydning for campingplassierens økonomiske virksomhet. Det var mer naturlig å se det slik at bedriften i et slikt tilfelle forfølger sine egne økonomiske interesser. Alternativet om at campingplassgjetende skulle forfølge saken, bel sett som på illusorisk, og dette var dermed den eneste måten å håndtere saken. Var også nødvendig for å sikre seg mot motstridende avgjørelser.
- Høyesteertt i nyere praksis gitt et større rom for dette.
- Den som selvstendig forvalter krav på vegne av andre kan ha søksmålskompetanse
- Fullmektiger har som klar hovedregeln ikke søkmålskompetanse om hovedmannens krav, Rt. 1989 Gårdseierkjennelsen.
- Rt. 2010 s. 402 Tillitsmannsaken. Saken gjaldt om Norsk Tillitsmann ASA kunne gå til søksmål om obligasjonslån som selskapet administrerte på vegne av obligasjonseierne. Men forholdene kan være så spesielle at det vil kunne være ritkig å innrømme søkmålskompetanse for tredjemannskrav. Her må det reelle behovet være så sentralt at det vil være hensiktsmessig å tilfalle den kompetansen. Dette forelå her fordi Tillitsmann reelt sett forvaltet kravene overfor låntaker.
- Det må heller ikke foreligge tungtveiende mothensyn. Må være praktisk, rent reelt.
-
Passiv søksmålskompetanse
- __I utgangspunket må søksmålet rettes mot den som anføres at er forplitket etter de underliggende materielle forhold.
- Men hvis det foreligger et privat trepartsforhold, og gjennomføring av dommen vil direkte berøre en tredjepersons rettigheter og plitker, er det i rettspraksis stilt krav omat også denne personen må saksøksen. Hensyn = oppnår nødvendig rettsavklaring.
- Rt. 2010 s. 1361 A (omstøtelse). Saken gjaldt et søksmål om omstøelse av gavesalg i uskiftebo som var kun var rettet mot kjøperen av eiendommen. En eventuell domme ville ikke ha vært bindende for selgeren, og derfor valgte Høyestertt at selgeren også måtte saksøkes.
- __I utgangspunket må søksmålet rettes mot den som anføres at er forplitket etter de underliggende materielle forhold.
- Aktiv søksmålskompetanse
Hvilke pretensjoner kan retten overprøve ved avvisningsspørsmålet?
- Utgangspunktet er at retten ikke kan overprøve faktum og juss knyttet til den materielle delen av søksmålet - hvorvidt saksøkeren har et krav eller ikke, jf. Rt. 2006 s. 209 U avsnitt 15.
- Eksempler:
- Retten kan ikke overprøve ved avvisningsspørsmålet hvorvidt en person har krav på erstatning ved avvsiningsspørsmålet etter erstatningsreglene/vilkårene/vurderingene.
- Eksempler:
- Ved rettskrav
- Rt. 2010 s. 880 Ekteskap: Uttaler også at domstolen overprøving er selvstendig fra saksøkerens pretensjon. Sa at dette syntes å være et spørsmål om verdivalg, og ikke et spørsmål som er egnet for rettslig prøving.
- Rt. 1998 s. 607 Professorlønn: uttales at domstolen må ta et selvstendig standpunkt til om søksmålet gjelder et krav av denne art. At saksøkeren pretenderer at søksmålet reguleres av rettsregler er ikke avgjørende. I dette tilfellet forstå HR det som et interessetvist enn en rettstvist
- Altså: retten kan ALLTID ved avvisningsspørsmålet overprøve hvorvidt det er tale om et “rettskrav”, men ikke den rettslige vurderingen i seg selv.
- Dommeren må derfor legge saksøkerens pretensjoner om faktum og jus til grunn som et utgangspunkt.
- Retten skal ikke prøve holdbarheten av rettsregler som saksøkeren påberoper. Retten skal overprøve om saken reelt sett er regulert av rettsregler. Vil den materielle vurderingen sette opp en juridisk vurdering? Er det tale om rettsforhold? Rettsregler? Vilkår?
Når det kan retten imøtekomme begjæring om forenklet domsbehandling?
- Dette kan retten gjøre deresom det er “klart” at et krav som er fremmet ikke for noen del kan gis medhold, eller er klart at innsigelsene mot kravet i sin helhet er uholdbare, jf. § 9-8.
- Ordlyden “klart” tilsier at det er en høy terskel for at retetn kan fatte en slik beslutning.
- Etter forarbeidene må det være åpenbart at en av partene gis medhold.
- Etter forarbeidene er det et minimumsvilkår at den annen part får anledning til å uttale seg om begjæringen og sitt syn på saken.
- Uttaler også at dersom begjæring om forenklet domsbehandling er satt frem skriftlig, bør det normalt avholdes et rettsmøte hvis motparten ber om det. Samsvarer med kontradiksjonsprinsippet.
- Begrunneslsen bak en slik adgang er “behovet for raskt og effektivt kunne bli kvitt håpløse krav”
- Virkning
- Det er tale om en beslutning etter § 9-8, og det “kan” kreves omgjøring etter § 19-10 (1).
- Vurdering av “kan” - hvor fundamentalt motstrid skaper saksbehandlingsfeilen?
- Er det i strid med kontradiksjon, vil det åpenbart medføre omgjøringskrav.
- Det er tale om en beslutning etter § 9-8, og det “kan” kreves omgjøring etter § 19-10 (1).
- Kan man anke?
- I utgangspunktet er det uttrykkelig avskåret mulighet for å anke på grunn av rettens beslutning av behandlignsform, jf. § 9-8 tredje setning første ledd.
- Så § 29-12 kan det forsøkes å utfordre lovteksten ved å si at detet er brudd på kontradiksjonen dersom vedkommende ikke har fått uttalt seg, slik at det
Skal saken behandles etter reglene om allmennprosess eller småkravsprosess?
- Det er § 10-1 som regulerer småkravsprosess.
- Det er hovedregelen “for små krav i saker for tingretten”, jf. første ledd.
- Andre ledd
- boktsav a: Alle saker hvor tvistesummen er under 250 000
- Beror på en vurdering av verdifastsetting etter kap. 17.
- § 17-1 Når tvistegjenstandens verdi har betydning for domsmyndighet eller saksbehandling, skal retten av eget tiltak ta stilling til veriden.
- § 17-2 Verdien setts til den verdi kravert har for saksøkeren på det tidspunkt kravet bringes inn.
- § 17-3 (1) 1.pkt:flere krav legges sammen, men krav og motkrav legges ikke sammen.
- HR-2017-2425-U sier at bruttoverdien skal legges til grunn.
- boktsav a: Alle saker hvor tvistesummen er under 250 000
- Tredje ledd
- bokstav d: “hvor saken for en part har vesentlig betydning ut over den konkrete tvist” eller “hesnynet til forsvarlig behandling” nødvendiggjør allmennprosess
- Vesentlig betydning ut over den konkrete tvist
- Ordlyden tilsier at det må være noe utenfor det objektive, og snarere noe subjektivt.
- Etter forarbeidene må det gjelde dersom saken har særlig prinsipiell natur.
- “hensynet til forsvarlig behandling”
- Ordlyden tilsier at det kreves behandling av en viss grad og karakter som tilsier at det ikke kan gjøres på den effektive og kostnadslette måten med småkravsprosess. Enten at saken er komplisert juridisk, eller påkrever en del ressurser.
- Gjelder en høy terskel, må tilgrense uforsvarlig behandling.
- Forarbeidene sier at det er de mer kompliserte tviser hvro en ebhandling etter småkravsreglene ikke vil kunne bli tilstrekkelig betryggende, skal generelt mye til.
- Her kan § 10-3 være veiledende, om at småkravprosess som hovedregel forventes å ta 1 dag. Er det holdepunkter for at den konkrete saken krever mer en ndet? I så fall er det også vernet, så det må være noe ytterligere enn det igjen.
- Setter opp to problemstillinger:
- Hvilke muligheter gir en allmennprosess som ikke småkravsprosess kan gi?
* Etter § 10-1 skal behandlingen være tilpasset tvisten, så den er fleksibiel
* Heller ikke gjort noen unntak fra bevisregler, i utgangspunktet.
* Eneste er forskjell i tid § 10-3 (2) 3.pkt.
- Hvilke muligheter gir en allmennprosess som ikke småkravsprosess kan gi?
- Hva er nødvendig i denne konkrete saken?
- Vesentlig betydning ut over den konkrete tvist
- bokstav d: “hvor saken for en part har vesentlig betydning ut over den konkrete tvist” eller “hesnynet til forsvarlig behandling” nødvendiggjør allmennprosess
- Virkningen av feilspor:
- § 17-5 (2) tingretten vil alltid vært domsmyndig selv etter feilspor etter bregning av tvistegjenstandens verdi.
Prosessuell preklusjon. Thats it - Just that - Yes.
- Innebærer at muligheten for å tilføre saken noe nytt avskjæres.
- Begrunnelse: kontradiksjon, § 1-1.
- Virkeomåde
- Aktuelt dersom det reiser seg noe nytt etter første ledd etter saksforberedelsen er avsluttet, jf. § 9-16 (1).
- Kan likevel åpnes for, dersom:
- Første ledd første del
- “det skjer før hovedforhandlingen”
- “og er foranlediget av motpartens sluttinnlegg”
- Ordlyden tilsier at dette er noe som blir naturlig å trekke frem etter motpartens sluttinnlegg.
- Første ledd andre del:
- Bokstav a:
- “parten ikke kan bebreides at endringen ikke er foretatt tidligere”
- Ordlyden tilsier at det må foretas en aktsomhetsvurdering, hvor det sentrale er om parten burde ha handlet annerledes ved at det var rimelig å forvente at endringen fant sted tidligere.
- Forarbeidene sier at dette er det sentrale kriterium i bokstaven.
- Men hvem kan bebreides? Kan parten identifiseres med noen andre?
- Naturlig av ordlyden at “parten” tiliser det formelle partskriteriet i sivilprosessen, slik at en evt. arbeidstaker ikke skal identifiseres.
- Naturlig at prosessfullmektige § 3-4 og § 3-5 etter rettpraksis og teori, og stedfortreder etter § 2-3.
- Er det på partens risiko at endringen dukker opp? Litt mer avledet dette.
- Det tryggeste er å landet på at andres bebreidelser ikke tilfaller parten.
- Naturlig av ordlyden at “parten” tiliser det formelle partskriteriet i sivilprosessen, slik at en evt. arbeidstaker ikke skal identifiseres.
- Hvor langt kan, evt, en undersøkelsesplikt om endringen, strekke seg?
- Må ikke strekker klanderet for langt. Dette vil i første rekke omfatte de mer allmenne forventninger man har til en part. Det kan også ses hen til sannhets- og opplysningsplikten etter § 21-4 og bevisplikt etter § 21-5.
- Det handler også om den materielle sannhet her.
- Jeg tror det vil være mer naturlig å trekke inn klare unnlatelser og forsømmelser, framfor å påtvinge en undersøkelsesplikt.
- “og det vil være urimelig å nekte endringen”
- Sjelden av selvstendig betydning
- Forarbeidene sier at det er en rimelighetsvurdering hvor hensynet til den parten som vil foreta endringen må stå sentralt, men kan også trekke inn hensynet til den andre part. De aller fleste tilfeller der endringsparten ikke kan bebreides, vil det være urimelig å nekte endring
- “parten ikke kan bebreides at endringen ikke er foretatt tidligere”
- Boktsav b: motparten har tilstrekkelig grunnlag for å ivareta sine interesser etter endringen uten utsettelse
- Forarbeid: må ses til kontradiktorisk og forvvarlig saksbehandling
- Er kun “tilstrekkelig”, så tilsier ikke ne høy terskel. Men må naturlig nok avgjøres etter bevismiddel, bevistema og hva nytt beviset kan introdusere for saken. Er det bagatell kan det gå.
- Shcei: Desto lengre tid til hovedforhandling, desto større rom for motpart å forberede seg et grnnlag til kontradiksjon.
- Bokstav c: urimelig tap for parten med nektelse
- “urimelig” tilsier en høy terskel.
- Må være en sikkerhetsventil det a og b ikke går gjennom
- Forarbeidene: tap av vesentlig betydning. må ses i forhold til den interesse som ligger i søksmålet, men også den absolutte tapsstørrelsen av beløpet.
- Bokstav a:
Gjelder prosessuell preklusjon for småkravsprosess?
- Er ikke under samme kapittel.
- Fremgår av forarbeidene at det er et bevisst valg fordi småkrav skal være uformelt og legge til rette for at parter kan greie seg ut advokat.
- Det skal ta være naturlig å se hen til § 16-6 (3) for interesser som vanligvis er aktuelle for prosessuell preklusjon. Dessuten står det i lovens kapitler om generelle regler, og skal også omfatte småkravprosess.
- § 16-6 (3) sier ikke hvilke type unnlatelser, men er naturlig å forstå som prosesshandlinger etter første ledd.
- “prosesshandling”
- Hva som er prosesshandling er ikke definert.
- Virker som forarbeidene forutsetter at handlinger etter § 9-16 (1) er prosesshandlinger.
- Må vurdere/tolke faktum om det er tale om en prosesshandling, f.eks. nytt påstandsgrunnlag “rettsstiftende faktum”, som i seminaroppgave 8 med foreldelse.
- “unnlatelse”
- Ordlyden kan tilis av oversittelse av frist vil være det.
- Unnlatelse av bevistilbudsplikten etter § 10-2 (3) om frist innen en uke før rettsmøtet kan være aktuelt. Dette er en relativ frist.
- Etter forarbeidene skal det likevel mer til å for prosessuell preklusjon under småkravsprosess.
- Forarbeidene sier at det skal gjelde preklusjon av nye krav, påstandsutvidelser og påstandsgrunnlag.
- Forarbeidene sier også at det skal skje når det er klart subjektivt klanderverdig at prosesshandlingen ikke er foretatt tidligere.
- Hensyn bli aktuelle:
- Forutberegnelighet
- Hensyntagen til parter som ikke benytter seg av parter og “ikke vet bedre”
- Ordlyden kan tilis av oversittelse av frist vil være det.
- “hvis et rettsmøte må utsettes eller saken vil bli vesentlig forsinket”
- Jepp
- “kan”-skjønnet - fakultativet
- Må bero om den konkrete saken.
- Må være kvalifisert subjektivt klanderverdig, jf. Forarbeidene.
- Alternativet er å utsette saken og beramme nytt rettsmøte senere, jf. § 10-3 (7) som viser til § 16-4 (1) om utsettelse ved behov, og § 9-17 (2) som å sørge for forsvarlig avgjørelsesgrunnlag ved å tilrettelegge for ytterligere forhandlinger.
- “prosesshandling”
- § 16-6 (3) sier ikke hvilke type unnlatelser, men er naturlig å forstå som prosesshandlinger etter første ledd.
- Ordlyden tilsier at en fastsatt frist for prosesshandlinger må være oversittet.
- Her kan § 10-2 (3) være aktuell.
Hvordan skal retten forholde seg til partene prosesshandlinger?
- Utgangspunktet er at retten 11-3 skal av “eget tiltak anvende gjeldende rettsregler”.
- Retten står etter dette fritt innenfor rettsanvendelsen.
- Men rettens frie rettsanvendelse er rammet inn av partenes krav, påstander og påstandsgrunnlag etter § 11-2 (1).
-
“Påstandsgrunnlag”
Svært lav terskel for at påstandsgrunnlaget skal anses “påberopt”, jf. rettspraksis.- § 11-2 (1) siste pkt. “påstandsgrunnlagene er de rettsstiftende faktiske forhold en part bygger sin påstand på”
- Peker på faktum som har umiddelbare rettslige virkninger
- Forarbeidene sier også at det er faktiske forhold som direkte og umiddelbart har rettslige følger.
- Hensynet til kontradiskjon tilsier at det krever en konkretisering av det rettslige grunnlaget, altså at parten fremhever konkrete forhold som gir grnnlag for å hevde at en rettsvirkning inntrer i den aktuelle saken.
- Men om hvilken grad av konkreterisering er det som kreves?
- Det sentrale spørsmålet ved grensedragningen er om kontradiskjon er ivaretatt
- Rt. 2013 s. 1079 U: Det avgjørende er om de faktiske omstendigheter som retten bygde på, i hovedsak ligger innenfor det faktum partene har påberopt.
- Rt. 1963 s. 996 A Monteringsfeil: Gjaldt monteringsfeil på en motor. Partene rettet fokuset på montering av propellakslingein som årsake til at moren ble varm. Lagmannsretten bygde på at det manglet støtteklosser. HR mente at LG var innenfor påstandsgrunnlaget, men at det likevel forelå saksbehandlingsfeil fordi LG skulle sørget for tilstrekkelig kontradiksjon rundt deres fokus for avgjørelsen foran partene.
- Det avgjørende, der retten forflytter påstandsgrunnlaget fokus, er om de har sørget for tilstrekkelig kontradiksjon etter § 11-1 (3).
- Det må likevel være et minstekrav i form av påberopelse.
- Ved spørsmål om det er samme eller nytt påstandsgrunnlag:
- Forarbeidene: yttergrensen for hva som utgjør samme og hva som utgjør nytt påstandsgrunnlag, må fastlegges på grunllag av innholdet av de aktuelle rettsregler. I tillegg må de være av samme karakter, knytte seg til samme begivenhet og utløse de samme rettsvirkningene.
-
“Påstandsgrunnlag”
- ” de krav som er reist i saken”
* Krav er både materielle krav som er gjort til tvistegjenstand, og prosessuelle krav.
* Utgangspunktet er at det som tilkjennes, må være av nøyaktig samme art som det som er påstt. Er det kvalitativt noe annet, er det et annet krav, jf. forarbeider og Schei.- “avgjørelsen må ligge inennfor rammen av de påstander partene har nedlagt”
- Påstand er det domsresultat parten krever, altså utfallet.
- Innebærer at en part ikke kan tilkjennes mer enn det han har lagt påstand om, og motpart kan ikke tilkjennes mindre enn påstått frifinnelsesbeløp.
- “rammen av” tilsier at retten kan kvantitativt sett dømme noe annet en påstandene, så lenge utfallet ligger et sted mellom partenes påstander.
- Men kan ikke avgjøre noe annet kvalitativt, korn vs. ris.
- Forarbeidene sier her at det må må tilkjennes må “være nøyaktig av samme art som det som er påstått”.
- Men en fastsettelsesdom vil ligge innenfor rammene av en påstand om fullbyrdelsesdom, men ikke omvendt.
- Avgjørelse av om retten har gått utenfor sin kompetanse beror på en sammnenligning av hva partene har krevd i påstanden og hva retten har tilkjent i dommen. Domsslutningen må tolkes i lys av partenes påstander, domsgrunnene og sakens øvrige ramme og sammenheng.
- I tvilstilfeller er det grunn til å velge den forståelsen av dommen som harmonerer best med § 11-2, jf. praksis.
- “avgjørelsen må ligge inennfor rammen av de påstander partene har nedlagt”
- ” de krav som er reist i saken”
- § 11-1
- Det fremgår at grnnlaget for avgjørelsen som treffes er “behandlingen i rettsmøtet”, jf. første ledd
- § 11-1 (3): handler om at retten ikke kan bygge avgjørelsen på et faktisk grunnlag som partene ikke har hatt foranledning til å uttale seg om, samsvarer med prinsippet om kontradiksjon.
- § 11-1
Hva omfatter rettens veiledningsplikt av?
- Reguleres etter § 11-5 (1)
- Retten har etter bestemmelsens en prosessuell veiledningsplikt
- Men har retten en plikt til å drive materiell prosessledelse?
- I utgangspunktet har ikke retten dette i dispositive saker
- HR-2019-741-A formulerer at vurderingen er om det i et konkret tilfelle foreligger plikt for retten til å gi veiledning. Utgangspunktet er at det må foreligge særlige omstendigheter for at retten skal ha plikt til å gi veiledning til en part som er representert ved advokat.
- Viser til teori ved Skoghøy, om at kan være en saksbehandlingsfeil at retten ikke har gjort oppmerksom på et relevant påstandsgurnnlag dersom skal er av stor betydning for partene, påstandsgrunnlaget er klart releveant og det vil føre til rettstap for parten som han ikke får påberope det.
- HR-2019-741-A, se avsnitt 32-35 når du får tid om momenter i veiledningsplikten deres.
Hva omfattes av rettens klarleggingsplikt?
- Generelt:
- Til forskjell fra rettens veiledningsplikt som gjelder prosessuelle spørsmål, gjelder rettens klarleggingslpikt materielle spørsmål.
- Det skal være klart for partene, og retten som helhet, hvordan retten forstår bevis, faktum, påstander, påstandsgrunnlag osv, se § 11-5 (3)
- Retten “kan” oppfordre en part til å ta standpunkt til faktiske og rettslige spørsmål som synes å være betydning for skaen
- Selv om det er en “kan”-regel, forutsetter forarbeidene at domstolene skal drive en slik veiledning i større utstrekning enn hva som tidligere var tilfellet
- Hensyn
- Materielt riktig resultat (det står sterkere her enn ved veiledningsplikten).
- Bidra til kontradiksjon.
- Men dommeren må ikke svekke sin tillit til upartiskhet, jf. § 11-5 (7)
- Bøte på ujevn ressursstyrke, særlig der en part er mer ressusterk i form av kunnskap eller advokatbistand, jf. § 11-5 (6).
*
- Materielt riktig resultat (det står sterkere her enn ved veiledningsplikten).
Hvordan vurderes det om erstatning for sakskostnader tilkjennes?
- Hvem kan få tilkjent sakskostnader?
- Utgangspunktet er vinneren av saken, som kan få det fullt ut, jf. § 20-2 (1)
- Hvorvidt parten er vunnet, beror på om parten ahr fått medhold fullt ut eller i det vesentlige, jf. § 20-2 (2)
- Men fritak for motparten etter § 20-2 (3) om det er tungtveiende grunner som gjør det rimelig, ved vektlegging på a) tvilsom sak, b) vinnende part kan bebreides for sak eller avslått rimelig forlikstilbud, eller c) sak av velferdsmessig betydning og svært skjevt styrkeforhold i saken.
- Utgangspunktet er vinneren av saken, som kan få det fullt ut, jf. § 20-2 (1)
- Hvor mye kan det utmåles?
- Full erstatning for nødvendig kostander
- Legges vekt på om kostnadene har vært rimelige å pådra
- Men unntak for forliksrådet og småkravsprosss
- Småkravprosess § 10-5
- Full erstatning for nødvendig kostander