SD - johdanto laskentatoimeen Flashcards
Laskentatoimi
-Kansainvälinen talouden kieli ja taloudellisen tiedon informaatiojärjestelmä, joka rekisteröi toiminnan vaikutuksia talouteen ja kertoo asiantuntijoille olennaisia asioita yrityksen taloudellisesta tilasta
.-Taloudellisen informaation tuottamista ja käyttämistä.
-Tarkoitus kerätä ja rekisteröidä toimintaa kuvaavia määrä-, hinta- ja arvosuureita sekä analysoida niitä.
Laskentatoimen keskeisin tehtävä auttaa
eri yksiköiden suunnittelussa, toiminnan ohjaamisessa sekä valvomisessa.
Laskentatoimi tuottaa relevanttia informaatiota johtamisen tueksi, jonka perustalta voidaan tehdä tulevaisuuden päätöksiä ja kehittää yrityksen toimintaa.
Ketkä hyötyvät laskentatoimesta?
Laskentatoimi tuottaa informaatiota yrityksen toiminnasta kaikille ulkoisille ja sisäisille sidosryhmille. Sidosryhmiä ovat omistajat, luotonantajat, asiakkaat, julkiset taloudet, henkilöstö ja alihankkijat
Rahoitus, miksi tarvitaan?
Liiketoiminnan alussa on suuri aikaviive ennen kuin raha tulee yritykselle, jolloin tarvitsee omaa ja vierasta pääomaa rahoituksena, jotta pystytään kassalla rahoittamaan varastoa ja tuotannontekijöitä ennen kuin tulee suoritteita omaan kassaan liiketoiminnasta
Mihin laskenta toimi voidaan jakaa ja millä perusteella?
Laskentatoimi jaetaan ulkoiseen (ulkoisille sidosryhmille) ja sisäiseen laskentaan (mitä johto tarvitsee). Jako perustuu siihen, kuka informaatiota käyttää, mutta ne kulkevat käsi kädessä yrityksessä.
Tuloslaskelma
Mistä koostuu?
Mitä kertoo?
Mitkä myyynnit se sisältää?
liikevaihto, liikevoitto, tulos. Kertoo miten yrityksen tulos on muodostunut ja onko toiminta ollut kannattavaa. Liikevaihdosta vähennetään menoja, kunnes päästään lopulliseen tulokseen. Sinne päätyy vain ne myynnit, joissa tavara tai tuote on jo luovutettu asiakkaalle, vaikka maksua ei olisi vielä suoritettu.
Tase
Mikä se on?
Mitä se kertoo?
Tase = Kertoo yrityksen varallisuusaseman, kertoo tilanteen laadinnan hetkessä, kun taas tuloslaskelma esim. vuoden ajalta.
Tase
Mistä se koostuu?
Taseessa on kaksi puolta: vastaavaa (yrityksen koko omaisuus eli likviditeetti, joka tuottaa tulosta useamman tilikauden ajan: kalusto, koneet, rakennukset, rahavarat, myyntisaamiset, varasto eli pitkävaikutteinen omaisuus.)
ja vastattavaa (oma pääoma ja vieras pääoma kuten lainat ja ostovelat). Taseen molemmat puolet ovat koko ajan yhtä suuret ja tase on aina tasan, jos se on oikein tehty.
Ulkoinen laskentatoimi
Esimerkkejä?
Mikä ohjaa?
Mihin tietoon perustuu?
Tuloslaskelma, tase, rahavirtalaskelma, verolaskelmat. Lait ja säännökset kertoo mitä ja miten lasketaan, menneisyyteen perustuvaa tietoa.
Sisäinen laskentatoimi
Esimerkkejä?
Mikä ohjaa?
Mihin tietoon perustuu?
Kustannuslaskelmat, budjetit, ennusteet, hinnoittelulaskelmat, laskennan kohteena yritys tai yksi sen osa. Liittyy sekä menneisyyteen, että tulevaisuuteen. Sisäisessä laskentatoimessa yritys saa itse päättää miten ja mitä laskee toisin kuin ulkoisessa.
Sisäisen ja ulkoisen laskentatoimen 3 eroa
kuka määrää mitä tekee,
mihin aikaan laskenta keskittyy
mihin toimintaan laskenta keskittyy.
Tase
Mitä se kertoo?
Mikä sen tehtävä on?
kuinka paljon yrityksellä on erilaista omaisuutta ja miten se omaisuus on rahoitettu.
Tase on kuin screenshot, seon siitä hetkestä, josta se on laadittu, seuraavana päivänä tilanne voi olla jo eri. Taseen tehtävä ontoimia siltana tilikausien välillä.
TULOSLASKELMA
Rakenne (kaavana)
Myynti– Mukut = Katetuotto – Kikut = Käyttökate – Poistot = Liikevoitto – Rahoituskustannukset = Tulos – Verot = Tulos verojen jälkeen
TULOSLASKELMA
Mitä siihen kuuluu?
Tuloslaskelmaan kuuluu sellaiset tapahtumat, joissa tavara/palvelu on luovutettu asiakkaalle tuloslaskelman ajanjaksona.