sammendrag k8 Flashcards
Kromosomer og DNA
i cellekjernen ligger det 46 lange DNA-molekyl som er kveilet opp rund noen proteiner og er synlig i et mikroskop. Genene, arveanleggene, ligger på rad og rekke i DNA-molekylene. Alle genene og resten av arvematerialet som finnes i en organisme, blir kalt organismens genom.
Gen
et gen er et lite stykke av et DNA-molekyl og er oppskrift på et bestemt protein. mennesker har litt over 20 000 gener.
Oppbygning av DNA-molekylet
DNA-molekylet er bygd opp av fosforsyre, et sukkermolekyl og fire forskjellige baser: A (adenin), T (tymin), C (cytosin), og G (guanin). DNA-molekylet består av to kjeder som danner en dobbeltspiral. De to kjedene i DNA- molekylet blir holdt sammen av bindingene mellom to og to baser som danner basepar: A danner par med T og C med G. rekkefølgen av basene utgjør den genetiske koden.
oppgavene til DNA-molekylet
DNA-molekylet har to viktige oppgaver i cellene:
1. DNA styrer produksjonen av proteiner. rekkefølgen av basene bestemmer rekkefølgen av aminosyrene som bygger opp proteinene. Tre og tre baser er koder for aminosyrene.
2. DNA-molekylene kopierer seg selv før cellene skal dele seg.
Proteinsyntesen
genene i DNa-molekylet inneholder oppskrifter på alle de proteinene cellene skal lage. Når en celle lager nye proteiner, proteinsyntesen skjer det på denne måten:
* Genet blir først kopiert til et m-RNA- molekyl
*m-RNa. molekylet blir deretter transportert ut av cellekjernen og binder seg til et ribosom. tre og tre baser i m-RNA er en kode for en aminosyre.
*Aminosyrer i cytoplasma binder seg til hvert sitt transportmolekyl, t-RNA
*Aminosyrene blir fraktet inn på riktig plass og i riktig rekkefølge at t-RNA-molekylene etter hvert som m-RNA beveger seg bortover ribosomet.
celledeling
*vanlig celledeling
ved vanlig celledeling, mitose, blir det dannet to nye celler som er helt like og har samme antall kromosomer som morcellen
*reduksjonsdeling
ved reduksjonsdeling, meiose, dannes det kjønnsceller som inneholder bare halvparten så mange kromosomer som morcellen.
genetisk variasjon
genetisk variasjon oppstår ved at kromosomer blir kombinert på nye måter ved kjønnet formering, eller ved mutasjon i DNA
Mutasjoner
Mutasjoner er forandringer som oppstår i arvematerialet. Baser i DNA kan enten bytes ut, legges til eller forsvinne. I tillegg kan deler av et kromosom forsvinne eller bytte plass, eller en del kan bli lagt til. Noen mutasjoner fører til sykdommer. Mutasjoner er en viktig faktor i evolusjonen.
hva står DNA for?
Deoksyribonukleinsyre
Evolusjon
evolusjon er den vitenskaplige forklaringen på hvordan alt liv på jorda utvikler seg, og hvorfor det skjer. Evolusjon skjer i et samspill mellom forandringer i miljøet og i DNA. Tilfeldige mutasjoner kan gi individer egenskaper som gjør dem bedre eller dårligere tilpasset miljøet de lever i. I enkelte tilfeller kan altså noen individer være bedre i stand til å overleve enn andre og dermed ha større sjanse for å få avkom. Dette kalles naturlig utvalg.
Genetikk
Genetikk er læren om hvordan gener blir overført fra en generasjon til den neste.
kromosompar og genpar
vi arver 23 kromosomer fra far og 23 fra mor. derfor forekommer kromosomene i par. kromosomene i et par inneholder gener for de samme egenskapene. genene danner genpar. de to genene i et genpar blir også kalt allerer
Dominant arv
nedarving av genutgaver som er dominante, kalles dominant arv. for at en recessiv egenskap skal vises, må individet få denne utgaven både fra mor og far.
Homozygot og heterozygot
et individ er homozygot for en egenskap dersom de to genene i et genpar er helt like (betegnes med to like bokstaver, for eksempel GG eller gg). er genene i genpar forskjellige, er individet Heterozygot for egenskapen (betegnes med stor og liten bokstav, Gg)
genotype og fenotype
De genene et individ har, kaller vi individets genotype. Det utseendet eller den egenskapen genene gir, kaller vi individets fenotype.