SAMHÄLLE prov 1 Flashcards
Etnicitet
Etnicitet handlar om grupper av människor som delar gemensamma kulturella kännetecken, som språk, religion, och traditioner. Ett socialt konstruerat begrepp som ofta används för att beskriva gruppidentiteter.
Genus
Genus refererar till de sociala och kulturella roller som kopplas till kön, till exempel förväntningar på vad som anses vara “manligt” eller “kvinnligt”. Det är inte samma sak som biologiskt kön, utan handlar om hur samhället formar könsroller.
Klass
Klass syftar på människors sociala och ekonomiska position i samhället. Enligt sociologen Pierre Bourdieu handlar klass inte bara om ekonomi, utan även om kulturellt kapital (utbildning, kunskap) och socialt kapital (nätverk, kontakter).
Nationalism
Nationalism är en ideologi som betonar vikten av en nationell identitet och gemenskap. Det handlar om att sätta nationens intressen och kultur främst, ofta i kontrast till andra nationer eller grupper.
Kolonialism
Kolonialism är när ett land tar kontroll över ett annat område och exploaterar dess resurser. Detta leder ofta till förtryck av den lokala befolkningen och införande av den koloniserande maktens kultur och system, till exempel somalia
Parlamentarism
Parlamentarism är ett statsskick där regeringen måste ha stöd av ett parlament för att kunna styra. Regeringen kan avsättas om den inte längre har parlamentets förtroende.
Valsystem
Valsystem är de regler och metoder som används för att välja politiska representanter. Vilket påverkar hur röster omvandlas till mandat.
Majoritetsvalsystem
I detta system vinner den kandidat eller det parti som får flest röster i en valkrets. Vanligt i länder som USA och Storbritannien. Det leder ofta till att större partier gynnas, och mindre partier har svårt att vinna mandat.
Proportionellt valsystem
Mandaten i parlamentet fördelas proportionellt efter hur många röster varje parti får. Detta system används i länder som Sverige och Norge. Det gör att även mindre partier har en chans att få representation i parlamentet.
Blandat valsystem
En kombination av majoritets- och proportionella inslag. Väljare kan exempelvis rösta på en kandidat i en valkrets (majoritetsval) och samtidigt rösta på ett parti på nationell nivå (proportionellt). Tyskland använder ett sådant system.
Demokrati
Demokrati innebär folkstyre, där medborgarna har makt att besluta genom valda representanter. Grundläggande för demokrati är frihet, jämlikhet, rättssäkerhet och respekt för mänskliga rättigheter.
Diktatur
Diktatur är en styrelseform där makten är koncentrerad till en person eller en liten grupp, utan att folket har någon möjlighet att påverka genom fria och rättvisa val. Diktaturer präglas ofta av förtryck och begränsningar av mänskliga rättigheter.
Federalism
Federalism är ett system där makten delas mellan en central regering och mindre områden som delstater eller regioner. I länder som USA och Tyskland har dessa delstater egna lagar och mycket självbestämmande.
Maktdelning
Maktdelning är principen att dela statens makt mellan olika organ för att undvika maktkoncentration och förhindra maktmissbruk. vanligtvist delas makten i tre delar: den lagstiftande (parlamentet), den utförande (regeringen) och den dömande (domstolarna).
Populism
Populism är en politisk rörelse som säger sig representera “vanliga människor” mot “eliten.” Populister påstår ofta att de är utanför det vanliga politiska systemet och vill ändra det för att bättre hjälpa folket.
Ett välkänt exempel på populism är Donald Trumps kampanj inför det amerikanska presidentvalet 2016. Trump framställde sig som en outsider som skulle kämpa mot den politiska eliten i Washington och återställa makten till “det vanliga folket”