Safran & Hunter kap 3 Flashcards

1
Q

Vad är det omedveta/The Unconscious enligt psykoanalys?

A
  • “Det omedvetna” är ett begrepp inom psykoanalytisk teori som representerar en del av människans sinne som fungerar bortom medveten medvetenhet.
    • Det omedvetna omfattar tankar, minnen, känslor och önskningar som inte är lättillgängliga för medveten medvetenhet men ändå påverkar en persons tankar, känslor och beteende.
      -Minnen och känslor som upplevs skrämmande splittras från det omedvetna
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är fantasi?

A
  • I kontexten av psykoanalytisk teori refererar “fantasi” till de mentala bilder, tankar och scenarier som individer skapar i sina sinnen.
    • Fantasier kan variera från dagdrömmar och flyktiga tankar som befinner sig i utkanten av en persons medvetenhet till djupt omedvetna tankar och scenarier som individen kanske inte snabbt erkänner eller till och med försvarar sig mot att erkänna.
    • Att förstå och analysera dessa fantasier är avgörande för att få insikter i en persons psyke och främja terapeutisk tillväxt och självinsikt.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

One-Person Versus Two-Person Psychologies

A
  • Enpersonspsykologi - Detta tillvägagångssätt, förknippat med Freud, såg terapeuten som en objektiv och neutral observatör, ofta beskriven som en “blankt blad”. Terapeutens roll var att skapa en säker och icke-intrusiv miljö där klienten kunde projicera sina omedvetna tankar, känslor och överföring på terapeuten.
    • Huvuddrag - Terapeuten förväntades behålla ett visst emotionellt avstånd och objektivitet
    • Tvåpersonspsykologi - Detta perspektiv markerar en förskjutning i samtida psykoanalytiskt tänkande och betonar att terapirelationen är en ömsesidig, gemensamt skapad process
    • Terapeuten ses inte längre som en emotionellt avlägsen och neutral figur, utan erkänns ha reaktioner, känslor och motöverföring på klientens beteende.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Knowledge and Authority

A
  • Traditionellt har psykoanalys gett terapeuter en betydande roll i att förstå sina klienter, tack vare sin utbildning, expertis och personliga utveckling, har en terapeuten unik fördel i att förstå sina klienter.
    -> Denna betoning på terapeutens förståelse har skapat en maktobalans i den terapeutiska relationen
    • > Terapeuter betraktas inte längre som de enda experterna på sina klienters omedvetna sinnen. Den terapeutiska relationen är mer öppen för tolkning och förhandling, i den två persons psykologi som den psykodynamiska terapin lutar åt nu för tiden.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Defenses

A

Intrapyskisk process som arbetar för att få bort psykisk smärta genom att pressa undan tex tankar, känslor och önskningar från medvetandet
- Inom psykologi och psykoanalys syftar “försvar” på olika psykologiska mekanismer eller processer som individer använder för att skydda sig från psykisk smärta, ångest och obehag. Dessa försvar fungerar genom att trycka ner tankar, känslor, önskningar eller fantasier ur medvetenheten.
- Splittring är en viktig försvarsmekanism som innebär att olika aspekter av en person eller relation inte integreras. Personer som använder splittring tenderar att uppfatta andra som antingen helt bra eller helt dåliga, med lite utrymme för ambivalens eller komplexa representationer. Denna försvarsmekanism kan leda till dramatiska svängningar i uppfattningen av och känslorna gentemot andra, vilket gör det utmanande att upprätthålla stabila relationer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Resistance

A
  • Sammanfattningsvis är motstånd inom terapi en naturlig och komplex företeelse som uppstår när individer försöker skydda sig från emotionell obehag, förändring eller hotet mot sin självidentitet. Moderna terapiapproacher betonar förståelse och utforskning av motstånd istället för att se det som ett problem som måste lösas och erkänner att både klienten och terapeuten kan bidra till dess uppkomst.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Transference

A
  • “Transference” är ett begrepp inom psykoanalys som syftar på individers tendens att projicera sina känslor, uppfattningar och förväntningar på en annan person, ofta terapeuten. Denna projicering är vanligtvis formad av individers tidigare erfarenheter med betydelsefulla personer i deras liv, som föräldrar eller vårdgivare. Termen “transference” indikerar att dessa emotionella erfarenheter “överförs” på terapeuten eller en annan person i nutiden, vilket påverkar hur individen uppfattar och interagerar med dem.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Countertransference

A
  • “Countertransference” är ett begrepp inom psykoanalys som avser terapeutens känslomässiga och psykologiska reaktioner på klienten.
    • Det definieras nu mer brett som terapeutens totala reaktioner på klienten, inklusive känslor, associationer, fantasier och flyktiga tankar eller bilder. Denna bredare perspektiv erkänner att countertransference inte bara handlar om terapeutens olösta konflikter utan också återspeglar terapeutens svar på klientens dynamik och den terapeutiska relationen.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Enactment - iscensättning

A
  • I sammanhanget psykoterapi syftar “enaktment” på upprepade situationer eller mönster som uppstår i relationen mellan en klient och en terapeut. Dessa situationer återspeglar de omedvetna bidragen från både klienten och terapeuten, vilket härstammar från deras personliga historier, olösta konflikter och deras karakteristiska sätt att interagera med andra. Enaktmenter är viktiga inom psykoterapi eftersom de ger insikt i hur klienter och terapeuter interagerar med varandra på både medvetna och omedvetna nivåer.
    • Terapiprocessen innebär att man gemensamt utforskar dessa enaktmenter för att hjälpa klienten och terapeuten att bli medvetna om sina bidrag. Denna medvetenhet möjliggör för klienten att förstå hur deras relationsmönster påverkar deras interaktioner och gör det möjligt för dem att pröva nya sätt att relatera till andra utanför terapin
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

The Therapeutic Alliance

A
  • Sammanfattningsvis är den terapeutiska alliansen en grundsten för effektiv terapi, oavsett om det handlar om psykoanalys eller andra former av psykoterapi. Den innebär en positiv, samarbetsvillig och förtroendefull relation mellan klienten och terapeuten, där de arbetar tillsammans för att uppnå terapeutiska uppgifter och mål. Denna relation hjälper klienter att hantera personliga utmaningar, få insikter och göra positiva förändringar i sina liv.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

The Therapist’s Stance

A
  • “Terapeutens ställning” syftar på de riktlinjer och beteenden som terapeuter antar i sina interaktioner med klienter under psykoterapins gång. Dessa principer är avsedda att skapa en terapeutisk miljö som främjar självinsikt, insikt och läkning för klienten. Den klassiska psykoanalytiska tanken om terapeutens ställning består av tre huvudprinciper: återhållsamhet, anonymitet och neutralitet.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Self-Disclosure

A
  • Sammanfattningsvis har tillvägagångssättet för terapeuters självavslöjande utvecklats från sträng neutralitet till en mer flexibel hållning inom dagens psykoanalytiska praxis. Terapeuter tar hänsyn till varje klients unika behov och den terapeutiska relationens dynamik när de beslutar om och hur de ska använda självavslöjande. Olika former av självavslöjande, som klientinitierade och kontranstransferavslöjanden, används som verktyg för att underlätta den terapeutiska processen.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Emotion and Motivation

A
  • Sammanfattningsvis, medan Freuds driftteori en gång dominerade förståelsen av motivation, betonar samtida psykoanalytiskt tänkande mer betydelsen av känslor och deras roll i att motivera mänskligt beteende. Känslor ses som avgörande för att skydda olika bekymmer, inklusive både biologiskt programmerade och inlärda sådana. Denna förskjutning representerar ett moderniserat och utvecklande perspektiv på det komplexa samspelet mellan känslor och motivation inom mänsklig psykologi.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Attachment Theory / Anknytningsteori

A
  • Bowlby föreslog att människor föds med ett instinktivt, biologiskt baserat behov av fäste, vilket han kallade attachmentsystemet. Detta system motiverar individer att söka och upprätthålla närhet till sina primära vårdgivare, vanligtvis sina föräldrar eller vårdgivare. Attachmentsystemet tjänar en anpassningsfunktion genom att öka möjligheten för en spädbarn att få omvårdnad och skydd som är nödvändiga för överlevnad.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly