Safran & Hunter kap 4 Flashcards

1
Q

Formulation

A
  • I den psykoanalytiska och terapeutiska kontexten avser “formulering” processen att skapa en omfattande förståelse för en klients psykologiska och emotionella egenskaper, inklusive deras personlighet, försvarsmekanismer, ego-styrkor och svagheter, förmåga till insikt samt den inre objektrelationens natur. Denna förståelse är avgörande för terapeuten eller kliniker för att effektivt hjälpa klienten i terapin.
    • Karaktärsformulering: Kliniker strävar efter att formulera klientens karaktär, vilket innebär att bedöma olika aspekter av klientens psyke, såsom deras personlighetsegenskaper och hur de interagerar med världen.
    • Faktorer att beakta: Formulering tar hänsyn till flera faktorer, inklusive klientens försvarstil (hur de skyddar sig från emotionell smärta), deras ego-styrkor (deras förmåga att hantera livets utmaningar), insiktsförmåga (hur självmedvetna de är) och deras interna objektrelationer (hur de uppfattar och relaterar till betydelsefulla andra i sitt liv).
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Empathy

A
  • Empati hänvisar till terapeutens eller rådgivarens förmåga att förstå och dela klientens känslor, tankar och upplevelser.
    • Nivån av empati i terapeutens interaktioner med klienten kan påverka hur kliniska ingripanden upplevs. Samma terapeutiska tolkningar eller ingripanden kan ha olika effekter beroende på nivån av empati som terapeuten visar.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vicarious introspection

A

Sätta sig själv i den andres skor

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Interpretation

A
  • “tolkning” - terapeutisk teknik för att hjälpa klienter att få insikt i sina omedvetna tankar, känslor och relationella mönster, och som syftar till att utforska de dolda aspekterna av en persons psyke för att främja självmedvetenhet och personlig tillväxt
    • Interpretation används av terapeuter för att göra klienter medvetna om aspekter av sina omedvetna upplevelser. Dessa upplevelser är ofta relaterade till förtryckta känslor, olösta konflikter och underliggande motivationer som påverkar en persons tankar, beteenden och känslor.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Interpretation of Transference and Countertransference

A
  • “Överföring” och “Motöverföring”
    • Överföring refererar till klientens omedvetna känslor, tankar och attityder som de projicerar på terapeuten. Dessa projektioner härrör ofta från olösta konflikter och upplevelser med betydelsefulla personer i klientens liv, som föräldrar eller vårdgivare
    • Överförningstolkningar i psykoanalys innebär att terapeuten hjälper klienten att förstå och arbeta igenom dessa projektioner av känslor inom den terapeutiska relationen
    • Motöverföring handlar om terapeutens känslomässiga reaktioner och känslor gentemot klienten. Det uppkommer från terapeutens egna obearbetade problem och tidigare erfarenheter och kan påverka den terapeutiska relationen
    • i modern psykoanalys innebär förståelse av överföring att både klientens projektioner (överföring) och terapeutens känslomässiga reaktioner (motöverföring) betraktas som en del av en pågående samarbetsundersökning.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Nontransference Interpretations

A
  • In summary, nontransference interpretations in psychotherapy involve providing insights and explanations about the client’s external behaviors and relationships, aiming to promote self-awareness and personal growth. These interpretations can be valuable when the client is open to exploring the influence of unconscious conflicts in their daily life.
    • “icke-överföringsinterpretationer” tolkningar som inte direkt relaterar till klientens känslor eller attityder gentemot terapeuten. Istället fokuserar de på händelser eller dynamik i klientens liv utanför terapirelationen. Dessa tolkningar kan handla om klientens relationer, beteenden eller erfarenheter i deras dagliga liv.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Genetic Transference Interpretation and Historical Reconstruction

A
  • Denna form av tolkning inom psykoterapi innebär att terapeuten gör hypoteser om hur en klient tidigare utvecklingsupplevelser har bidragit till deras nuvarande emotionella konflikter och beteendemönster. Det tittar på hur tidiga livserfarenheter har överförts eller “genetiskt” överförts för att påverka sättet klienten interagerar med andra, inklusive terapeuten.
    • Sammanfattningsvis innebär genetiska transfersinterpretationer i terapi att förstå hur en klients tidiga livserfarenheter fortsätter att påverka deras nuvarande beteende och relationer.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

The Use of Dreams

A
  • Sammanfattningsvis innebär “Användningen av drömmar” inom psykoanalys att utforska drömmar som ett sätt att komma åt det omedvetna sinnet och förstå förträngda önskningar och känslor.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Defense Interpretation

A
  • Sammanfattningsvis innebär försvarstolkning inom psykoterapi att hjälpa klienter att bli medvetna om sina försvarsmekanismer, utforska de bakomliggande orsakerna till dessa försvar och göra det på ett sätt som anpassas till klientens individuella behov och bekvämlighet. Terapeutens mål är att främja självinsikt och underlätta en djupare förståelse av klientens känslor och tankar.
    • Terapeuten förklarar för klienten varför människor använder försvarsmekanismer. Försvar, såsom undvikande av smärtsamma känslor eller tankar, används för att skydda sig från emotionell smärta eller skam.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Termination

A
  • Sammanfattningsvis är avslutning i terapi en avgörande fas som bör hanteras med omsorg och känslighet. Det innebär att diskutera beslutet att avsluta den terapeutiska relationen, utforska klientens skäl och adressera de emotionella och psykologiska aspekterna av avslutningen. En väl hanterad avslutning kan ha en positiv inverkan på klientens totala upplevelse och framsteg i terapin.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Exploring Ambivalent Feelings in Termination

A
  • Klienter som avslutar terapi kan uppleva följande ambivalenta känslor: tacksamhet, rädsla för avslutet, lättnad, sorg och förlust, känsla av övergivenhet, besvikelse och förbittring.
    • Processen att erkänna och validera dessa blandade känslor, både positiva och negativa, är avgörande för klienternas personliga tillväxt och läkningsprocess. Det är också viktigt att terapeuter inte avfärdar eller minimerar de positiva känslor som klienten uttrycker. Att erkänna tacksamhet och positiva känslor kan vara en integrerad del av klientens tillväxt och avslutningsfasen av den terapeutiska relationen. Det främjar förtroende och stärker den terapeutiska relationen.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Making the Unconscious Conscious

A
  • olika mekanismer för att underlätta processen att öka medvetenheten om sig själv. Dessa mekanismer inkluderar sannolikt metoder för att utforska ens tankar, känslor och tidigare erfarenheter i en terapeutisk kontext för att avslöja dolda motiv och få en djupare förståelse för ens psyke.
    • Denna process tros förbättra en individs förmåga att göra val, utöva agentur och minska känslan av att styras av dolda krafter.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Emotional Insight

A
  • “Emotionell insikt” refererar till en djup och grundläggande förståelse för ens egna känslor och de underliggande omedvetna faktorer som påverkar ens tankar, känslor och beteenden.
    • Emotionell insikt innebär ofta att uppmuntra klienter att observera och utforska sina nuvarande upplevelser, tankar och känslor. Detta gör att de kan se hur de konstruerar sin nuvarande verklighet och hur deras tidigare erfarenheter och känslor kan påverka deras nuvarande beteende.
    • Det innebär att förstå och bearbeta känslor är avgörande för personlig tillväxt och förändring.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Articulation of Feelings and Wishes

A
  • “Artikulation av känslor och önskningar” Denna process handlar om att hjälpa individer att uttrycka och kommunicera sina känslor och begär inom en terapeutisk miljö.
    • Känslor betraktas som en form av information om en individs inre värld och deras interaktion med den yttre miljön. Dessa känslor anses vara biologiskt rotade och har utvecklats över tid som ett sätt att anpassa sig och överleva i världen
    • Med andra ord bör individer kunna förstå och arbeta med sina känslor, vilket gör det möjligt för dem att styra sina handlingar på ett sätt som överensstämmer med deras grundläggande behov men inte är helt styrda av dem.
    • När människor upplever vissa känslor indikerar det ofta att det finns specifika begär eller behov kopplade till dessa känslor. Till exempel kan ilska vara kopplad till önskan att hävda sig själv, och sorg kan vara kopplad till behovet av tröst eller stöd.
    • Psykoanalytisk behandling syftar till att avslöja och hantera de försvarsmekanismer som förhindrar denna emotionella uttryck. Dessa försvar kan inkludera mekanismer som förnekelse, förtryck eller undvikande.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Creating Meaning and Historical Reconstruction

A
  • Sammanfattningsvis innebär “Skapande av mening och historisk rekonstruktion” inom terapin att hjälpa klienter förstå betydelsen av deras tidigare erfarenheter, känna igen och anpassa sig till maladaptiva copingstrategier och hitta syfte och mening i sina liv genom att klargöra värderingar och öka sin emotionella medvetenhet. Denna process är ofta avgörande för terapeutisk framsteg, särskilt när klienter brottas med bredare problem med existentialistisk förtvivlan och en brist på mening i sina liv.
    • ()
    • För att skapa mening uppmuntrar terapeuter ofta klienter att fördjupa sig i sitt förflutna, särskilt sina barndomsupplevelser. Genom att undersöka hur tidigare händelser, särskilt de i barndomen, har bidragit till deras nuvarande problem kan klienter utveckla en bättre förståelse för sig själva. Denna process innebär att återskapa historien om ens liv för att identifiera mönster, påverkan och utlösare för emotionella problem
    • emotionella problem kan uppstå på grund av copingstrategier som utvecklats som svar på dysfunktionella eller ogynnsamma barndomssituationer. Dessa strategier kan ha varit anpassningsbara i det förflutna men är inte längre lämpliga i klientens nuvarande liv. Terapin hjälper klienter att känna igen och förstå dessa maladaptiva copingstrategier, vilket kan leda till större självacceptans och utveckling av mer effektiva copingmekanismer.
    • innebär terapin att utforska och klargöra klientens värderingar och engagera sig i meningsfulla diskussioner med terapeuten. Denna process hjälper klienter att omorientera sig och utveckla en klarare och mer förfinad uppfattning om vad som är meningsfullt för dem. Genom att identifiera och anpassa sig till sina värderingar kan klienter hitta en känsla av syfte och riktning i sina liv.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Containment - behärskning

A
  • Sammanfattningsvis är containment en grundläggande färdighet för terapeuter, som innebär förmågan att hantera sina egna känslor och klientens känslor, även när dessa känslor är påfrestande eller utmanande.
    • Terapeuter möter ofta klienter som uttrycker fientlighet eller nedvärdering gentemot dem. Containment innebär att hantera den känslomässiga påverkan av sådana situationer och svara på ett terapeutiskt sätt istället för försvarande.
    • containment = inneslutning
17
Q

Interactive Affect Regulation

A
  • Sammanfattningsvis betonar “Interaktiv affektsreglering” den dynamiska samspel mellan självreglering och mellanmänskliga relationer och belyser hur tidiga anknytningsupplevelser och nuvarande terapirelationer spelar en betydande roll i en individs förmåga att reglera sina känslor. Det understryker också betydelsen av ömsesidig anpassning och anknytning för en hälsosam emotionell utveckling.
18
Q

Rupture and Repair

A
  • Sammanfattningsvis är “Ruptur och Reparation” en dynamisk process i mänskliga relationer, inklusive terapirelationer, där konflikter och störningar både är normala och nödvändiga för tillväxt och utveckling. Förmågan att reparera dessa rupturer spelar en central roll i att främja självförtroende, motståndskraft och positiva terapeutiska resultat. Detta koncept belyser vikten av att adressera och lösa konflikter i relationer för att främja förståelse, tillväxt och läkning.
    • Ruptur och reparation förmodas spela en avgörande roll i mänsklig utveckling, särskilt hos spädbarn. Det hjälper spädbarn att utveckla en implicit förståelse av att störningar i relationer kan repareras, vilket i sin tur bidrar till deras förmåga att förhandla om sina behov av att vara i samklang och upprätthålla relationer genom hela sina liv. Det ger dem en känsla av självförmåga och tro på andra, eftersom de inser att konflikter och missförstånd inte behöver vara katastrofala.
19
Q

Mentalization

A
  • Mentalisering är ett psykologiskt begrepp som, enligt den beskrivning du har gett, hänvisar till förmågan att förstå och tolka ens egna och andras mentala tillstånd, tankar, känslor, önskningar och motivationer. Det innebär att gå bortom ytan av beteende och utseende för att fördjupa sig i den komplexa och ofta dolda världen av sinnet. Denna förmåga tillåter individer att se sig själva och andra som varelser med psykologisk djup och spelar en avgörande roll i att förstå och hantera mellanmänskliga relationer och känslor
20
Q

Long-Term, Intensive Treatment

A
  • I den här typen av behandling kan klienter träffa sin terapeut tre eller fyra gånger i veckan. De frekventa sessionerna möjliggör en djup och pågående utforskning av klientens tankar, känslor och upplevelser.
    • Långsiktig, intensiv behandling är öppen och kan pågå under en förlängd period, oftast i flera år, jämfört med korttidsinriktade terapier som har en fördefinierad avslutningspunkt.
    • Sammanfattningsvis är långsiktig, intensiv behandling en specialiserad form av psykoterapi som betonar frekventa och öppna sessioner, djup utforskning av omedvetet material och starkt fokus på den terapeutiska relationen. Dess effektivitet beror på klientens förmåga för detta arbete och deras specifika behov och mål.
21
Q

Short-Term Treatment

A
  • Sammanfattningsvis är korttidsbehandling inom psykoanalys en tidsbegränsad terapeutisk metod som skiljer sig från traditionell långtidspsykoanalys avseende varaktighet, fokus, terapeutisk aktivitet och betoningen av att arbeta med avslutningsfrågor. Det finns olika underkategorier, och nyare modeller har integrerat relations- och tvåpersonpsykologiska perspektiv inom korttidsbehandling.