Romarriket (UTVECKLAD) Flashcards
Vilka var etruskerna?
När romarriket fortfarande var ett mycket litet rike var det etruskerna som hade kontroll över mellersta Italien. Romarna lyckades till slut besegra etruskerna men lärde sig många saker av de som de tog vidare. De lärde sig bland annat om politik, vetenskap, religion, filosofi och litteratur.
Under vilken tid var Romarriket?
Romarriket varade mellan år 700 f.v.t då Rom grundades vid floden Tiberns mynning till år 476 e.v.t. då Västrom föll.
Vad menas med att Rom var en republik?
Det som menas med att Rom var en republik var att man under 500-talet f.v.t. avskaffade kungen och istället hade en folksamling som kallades senaten, med två konsuler som fattade beslut å rikets vägnar.
Vad var en konsul?
En konsul var en folkvald president som valdes för ett år åt gången. För att minska risken att konsulen missbrukade sin makt valde man istället två. Tanken var då att de skulle stabilisera eller hålla koll på varandra.
Vad var senaten?
Senaten var en folksamling som till en början bestod av 300 män från de rikaste familjerna. De fungerade som Roms regering och hade stort inflytande. De beslutade bland annat om krig och fred. Med åren ändrades antalet medlemmar i senaten upp till 600 personer och bestod till och med under en kortare period av hela 900 medlemmar. Senaten förlorade allt mer makt efter att Rom blivit ett kejsardöme.
Vilka var patricierna och plebejerna?
Patricierna och plebejerna var två samhällsgrupper i Romarriket. Patricierna var en liten men mycket mäktig grupp som bestod av de förnämsta och rikaste familjerna medan plebejerna bestod av allt övrigt folk. Till en början var det enbart patricierna som hade makt i senaten och det var de som beslutade om lagar och andra viktiga frågor. Med tiden lyckades plebejerna få mer inflytande och fick representanter i senaten i form av folktribuner.
Vad menas med kejsartiden?
Kejsartiden syftar på perioden efter att Julius Caesar utsåg sig själv till diktator på livstid och sedan blivit mördad av medlemmar ur senaten ca 40 år f.v.t. Hans adoptivson Octavianus fick då makten och blev senare känd som kejsare Augustus. Han behöll namnet Caesar efter sin far och namnet blev en titel som sedan blivit grunden till andra ledartitlar som kaiser, tsar och kejsare. Under de kommande 500 åren styrdes Rom av en kejsare och det kallas därför för kejsartiden.
Vem var Julius Caesar?
Julius Caesar var en romersk general som levde år 100-44 f.v.t. Han var bland annat mycket framgångsrik i att erövra Gallien (nuvarande Frankrike). Caesar ville ha mer politisk makt och gjorde något som var strängt förbjudet på den här tiden. Han ledde sin armé hela vägen till staden Rom. väl där använde han sina kontakter i senaten för att utse sig själv till diktator på livstid. Diktator var vanligtvis något som bara utsågs i 6 månader åt gången.
Caesar gav folket underhållning i form av gladiatorspel och han delade ut jordbruksmark åt fattiga som de kunde bruka. Hans maktövertagande gick dock inte helt smärtfritt och han skapade sig många fiender på vägen. En dag år 44 f.v.t. var Caesar i senaten för ett möte när han blev omringad av senatorer och nedstucken med knivar. Han ska då ha uttryckt orden “Et tu, Brute” som betyder “Även du, Brutus”. Det riktade sig till en man som hette just Brutus och som Caesar såg som sin egen son. Uttrycket lever kvar än idag som ett uttryck för förräderi även om det är högst oklart om det var exakt så han sa.
Det är också efter namnet Caesar som vi idag har ord som kejsare, tsar och kaiser som alla är titlar på ledare i olika länder.
Vem var kejsare Augustus?
Kejsare Augustus hette egentligen Octavianus och han var adoptivson till Julius Caesar. Namnet Augustus kom egentligen först senare och betyder “den vördnadsvärde”. Efter mordet på Caesar ärvde han makten och styrde Romarriket i hela 45 år. Till skillnad från sin fosterfar hade Augustus en mycket mer återhållsam politik och han var försiktig att gå för hårt fram för att undvika att skaffa sig fiender på samma sätt som Caesar hade gjort. Istället lät han senaten driva igen många beslut och gick bara in för att hindra att viktiga beslut gick emot honom. Han var inte rädd för att ge äran för besluten till andra. Trots detta hade han tydligt makten som diktator även om han aldrig utsåg sig till en sådan offentligt. Han hade alla de höga titlarna själv och styrde den romerska armén. Han behöll namnet Caesar efter sin fosterfar och namnet blev sedan en titel. Han inledde det som kom att kallas kejsartiden.
Vad var akvedukter och termer?
Akvedukter var den tidens vattenledningar som byggdes som broar. På broarna leddes sedan vattnet in i staden till exempelvis fontäner eller badhus. Badhusen var det som kallades för termer. Där var det ofta fri entré som ett sätt för politikerna att göra sig populära bland folket. Termerna fungerade som mötesplatser där man kunde träffas och umgås.
Ge tre exempel på romerska gudar samt deras grekiska motsvarigheter.
Detta är endast tre exempel och det finns många fler på NE.se. Jag håller det kort för att göra det enklare att läsa.
Jupiter var den största guden i romersk mytologi och har motsvarigheten Zeus från Grekisk mytologi.
Venus var kärleksgudinna och hade motsvarigheten Afrodite.
Mars var krigsguden och hade motsvarigheten Ares.
Varför är staden Pompeji viktig idag för vår förståelse av Romarriket?
Pompeji begravdes snabbt när vulkanen Vesuvius fick ett utbrott år 79 e.v.t. Staden täcktes av ett tjockt lager aska och både byggnader och människor begravdes. När staden sedan krävdes fram på 1700- och 1800-talet kunde arkeologer och forskare få en inblick i hur ett vardagsliv såg ut i staden. Vi kan till och med få en inblick i hur människorna såg ut då askan som täckte kropparna lämnade ett hålrum efter sig när kropparna förmultnade. Hålrummet fylls sedan med gips vilket skapar en avbildningen av personen som blev begraven.
Ge tre exempel på saker som vi kan se spår av idag som kommer från Romarriket.
Lag och rätt
Romarna hade ett tydligt rättssystem som påverkat hur vårt rättssystem fungerar idag. Redan på 400-talet f.v.t skrevs lagar ner. Det fanns redan då domstolar som dömde i målen och advokater som skulle hjälpa vanligt folk att tala för sig i domstolen. Några saker som är starkt implementerade i dagens rättssamhälle har sin grund i Romarriket.
Att båda sidor ska höras i ett mål, både den anklagade men även den anklagande.
Den som anklagar måste kunna bevisa brottet.
Om det finns tveksamheter i målet ska man hellre fria än fälla.
Lagar är inte huggna i sten för all framtid utan ändras och anpassas efter det samhälle vi lever i.
Drömmen om ett imperium
Romarrikets storhet har inspirerat flera människor genom historien framförallt har några kända diktatorer öppet refererat till Romarriket genom symboler eller taktiker. Bland annat har uttrycket “söndra och härska” använts som går ut på att splittra motståndarna för att göra det svårare för de att försvara sig för att sedan gå in och ta makten. Några kända
diktatorer som använt Romarriket som inspiration är Karl den store, Napoleon och Adolf Hitler.
Byggnader och städer
Vi har idag många byggnader och till och med städer kvar från Romarriket. Några av de mest kända är Colosseum där man tidigare anordnade gladiatorspel men även städer som London och Paris grundades av romarna. En arkitekt vid namn Vitruvius skrev även när många av sina idéer om hur byggnader ska byggas och vad som anses vara vackert. Idéer som levt kvar och påverkat senare byggnadskonst.