Antika Grekland (UTVECKLAD) Flashcards
Under vilken tidsperiod började människor från Centralasien att sprida sig in i Europa? Vad tros kunna vara anledningen till detta?
Människor började komma till Europa i början av bronsåldern. Folkgruppen kallas idag för indoeuropéer för att bosatte sig både i Indien och Europa. Anledningen till varför de kom hit är inte helt klarlagd men teorier sträcker sig mellan en stor folkökning som tvingade människor att flytta, krig eller grupperna helt enkelt gav sig ut för att hitta nya områden att erövra.
Vart skapades den första högt utvecklade kulturen i Europa och när?
Den första stora högkulturen i Europa skapades på ön Kreta som ligger i Medelhavet ca 3000 f.v.t. Kulturen kallas för den minoiska kulturen efter sagokungen Minos.
Vad var fenicierna bra på?
Fenicierna var ett folk som var skickliga skeppsbyggare och sjömän. Det bidrog till en dominans på Medelhavet och kulturen grundade flera kolonierna/handelsplatser framförallt längs med Nordafrikas kust.
Vad förde fenicierna med sig till Europa?
Fenicierna var de som förde med sig en tidig variant av vårt nuvarande latinska alfabete, det kom från Nordafrika och Mellanöstern. Alfabetet har sedan utvecklats över tid till vad vi använder idag.
Vad är en stadsstat?
Stadstater uppstod i det tidiga Grekland och bestod av en stad och omkringliggande landområden. Dessa kan liknas vid små kungadömen som styrde sig själva, med sina egna lagar.
Vad gjorde Athen för att revolutionera armén?
Athen samordnade armén på ett sätt som inte gjorts tidigare. Där många slag tidigare varit oorganiserade skapade Aten en tränad armé med soldater som övade tillsammans och gick i kvadratiska formationer. De hade skyddsutrustning med sköld, hjälm, benskydd, svärd och spjut. Denna uppstrukturering gjorde athenarna mycket framgångsrika i krig.
Varifrån kommer ordet demokrati?
Ordet demokrati kommer från grekiskan. ‘Demos’ som betyder folk och ‘kratein’ som betyder härska, vi har idag slagit samman dessa ord till ‘folkstyre’.
Varför var inte Athen demokratisk enligt vår nutida tolkning av begreppet?
Under antikens Grekland beskrivs Athen som en demokrati. Människor samlades regelbundet för att diskutera och rösta om vad som skulle göras. Anledningen till att vi idag inte skulle kalla det för en demokrati är för att det var en mycket liten andel av folket som faktiskt fick vara med på dessa möten. De som fick rösta var män som var medborgare. Detta exkluderade kvinnor, barn och slavar. Män som inte var födda i Athen fick inte heller vara med och rösta då de inte räknades som medborgare. Totalt fick ca 10% av Athens befolkning rösta vilket vi idag skulle kalla odemokratiskt.
Vad menas med ordet spartansk?
Utvecklat
Ordet spartansk kommer från stadsstaten Sparta i antika Grekland. Spartanerna levde enkelt och undvek lyxlivet som många andra civilisationer söker. Ordet spartansk innebär därför att något är utan lyx eller överdrifter. Det är enkelt och funktionellt (det fyller sitt syfte).
Vad var en orsak till att grekerna anlade nya handelsområden?
Det finns egentligen flera anledningar till att grekerna anlade nya områden.
Grekernas egna åkrar gav inte tillräckligt med mat för att kunna försörja alla. De var därför tvungna att anlägga nya handelsområden på andra platser för att kunna hämta mat därifrån.
Den andra anledningen är att de hoppas kunna vinna på handeln. Vanliga handelsvaror som såldes var vin, olivolja, silver och keramik samtidigt som man köpte in spannmål och slavar som man tvingade att arbeta.
Ge tre exempel på arv som vi fått från Antikens Grekland.
Teater och litteratur
Den moderna teatern började redan för ca 2 500 år sedan i antika Grekland. Det var skådespeleri i form av dans och körsång som alltmer handlade om människans liv och inte så mycket om gudarnas. Tragedier och komedier var populära genrer med kärlek, svartsjuka, godhet och hämnd som olika teman. Föreställningarna spelades på stora utomhusteatrar som kunde rymma uppåt 10 000 människor.
Det finns också litteratur bevarade från den här tiden. Iliaden och Odysséen är två verk som, lite omdebatterat, är skrivna av en man som hette Homeros. Böckerna handlar om kriget i Troja samt om kungen Odysseus komplicerade resa hem från kriget. Spänningen, kärleken och äventyren har sedan kommit att påverka framtida författare och deras verk..
De olympiska spelen
De olympiska spelen kommer från antika Grekland. Vart fjärde år träffades man på platsen Olympia och tävlade mot varandra. Då Grekland var ett land av splittrade stadsstater på den här tiden fungerade spelen som ett sätt att mötas och enas, men också mäta sig mot varandra under fredligare former. Medan spelen pågick skulle även alla militära konflikter upphöra och det skulle vara fred mellan stadsstaterna. Spelen förbjöds av romarna på 300-talet e.v.t. när kristendomen fick officiell status i Romarriket. Först år 1896 återuppstod spelen i Athen och har därefter involverat hela världen där ett nytt land är värd för spelen som även nu hålls vart fjärde år.
Filosofi och vetenskap
Mycket av det vi idag tar för givet inom vetenskapen har sin grund i antika Grekland. Stora tänkare som funderade på stora frågor om livet och världen kallades för filosofer, vilket betyder ‘kärlek till vishet’. De ställde frågor om hur världen fungerade och försökte förstå sin omvärld. Några av de mest kända är Sokrates, hans elev Platon samt Platons elev Aristoteles.
Dessa tre menade att man skulle ställa frågor och göra undersökningar för att veta vad som är sant. Platon var den som skrev ner mycket av sin lärares tankar vilket gör att vi vet något om dem idag. Aristoteles räknas som en av världens största tänkare och det är efter honom som vi delat in kunskap i olika ämnesområden som fysik, matematik, politik, biologi och astronomi. Filosoferna ville ofta hitta svaren i annat än gudar och övernaturliga krafter vilket har lagt grunden till dagens vetenskap.